23.8 C
Chania
Friday, November 22, 2024

Το βιβλίο του Παυλόπουλου που αποδομούσε το μνημόνιο

Ημερομηνία:

Τον Φεβρουάριο του 2014 ο Προκόπης Παυλόπουλος παρουσίασε με νομικά επιχειρήματα και συγκριτικά παραδείγματα, το νέο του βιβλίο, με τίτλο «Το Δημόσιο Δίκαιο στον αστερισμό της οικονομικής κρίσης».

Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή και βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος σε αυτό το βιβλίο πραγματοποίησε μία αποδόμηση του Μνημονίου και των φωνών υπέρ του προγράμματος που αντί να εξυγιάνει τη χώρα, όπως ευαγγελίζονταν οι εμπνευστές του, την οδήγησε στα όρια του γκρεμού.

Όπως ανέφερε το newsbomb.gr κατά την παρουσίαση του βιβλίου:

Το τελευταίο του βιβλίο αποτελεί ουσιαστικά ένα κήρυγμα κατά του Μνημονίου, στο όνομα της εφαρμογής του οποίου έχουν προσπεραστεί πολλοί από τους νόμους που συνθέτουν τη νομολογία μας.

«Η κοινωνική έκρηξη», γράφει ο κ. Παυλόπουλος, «βρίσκεται επί θύραις», ενώ κάνει λόγο για οικονομική «θηριωδία» και «θύματα». Χρειαζόμαστε, υποστηρίζει, έναν θεσμικό «Θησέα», ο οποίος ακολουθώντας το μίτο της Αριάδνης θα μας προστατεύσει με τα εναπομείναντα όπλα του.

Σύμμαχος του θα μπορούσε να είναι ο εθνικός νομοθέτης, όμως η θεσμική στάση που αυτός επιδεικνύει είναι νοσηρή, καθώς παραδίδεται αμαχητί σε ένα καθεστώς «νομοθέτησης υπό τα “καυδιανά δίκρανα της μέσω Μνημονίων” δημοσιονομικής πειθαρχίας».

Το βιβλίο περιγράφει ακόμα το πως η έννομη τάξη και συγκεκριμένα ο βασικός πυλώνας της, τον οποίο συνθέτουν οι κανόνες του δημοσίου δικαίου, υπονομεύεται από την οξύτατη ύφεση που βιώνει η χώρα.

Το πολεμικό «κατηγορώ» του Παυλόπουλου φανερώνει το πόσο κοντά βρίσκεται ο ίδιος με τις αναλύσεις π.χ. για το «δόγμα του ΣΟΚ».

Παράλληλα, αμφισβητεί το λεγόμενο «δημοσιονομικό δημόσιο συμφέρον» ως «μέτρο αποτίμησης της συνταγματικότητας» των μέτρων που επιβάλλονται.

Ενώ και η Καθημερινή σημείωνε στο ίδιο μήκος κύματος:

Όπως εξηγεί, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ακόμη και σε περιόδους οικονομικής κρίσης, που γεννούν την ανάγκη να υποστηριχτούν αντίστοιχες σκοπιμότητες, δεν είναι δυνατόν να ακυρώνονται οι θεσμοί. Στην οπτική του Προκόπη Παυλόπουλου, κυρίαρχο ρόλο παίζει η επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση, μέσω της οποίας ο πρώην υπουργός θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει «διόρθωση» της νέας πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί στη χώρα, εξαιτίας της ανάγκης εφαρμογής και προώθησης του Μνημονίου.

Ο συνταγματολόγος και πρώην υπουργός σε σχετική εκδήλωση παρουσίαση που έγινε τη Στέγη των Γραμμάτων στις 13 Φεβρουαρίου 201 4 είπε ότι το βιβλίο αποτελεί «σήμα κινδύνου» για τη βιωσιμότητα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, στο πλαίσιο μιας κρίσης την οποία χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη του οργανωμένου καπιταλισμού».

Το βιβλίο εξετάζει την επίδραση στην έννομη τάξη της χώρας της υπαγωγής της Ελλάδας στο Μνημόνιο.

Ο κ. Παυλόπουλος αναλύει τη σχετική νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας –ειδικά την έννοια του «δημοσιονομικού δημοσίου συμφέροντος», που δικαιολογεί την περιστολή μιας σειράς συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων– και εξηγεί πώς έχουν υπονομευθεί βασικά κοινωνικά και ιδιοκτησιακά δικαιώματα.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, η υπονόμευση των δικαιωμάτων αυτών υποσκάπτει τα ίδια τα θεμέλια της δημοκρατίας. Οπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, «πιστεύουμε ότι η δημοκρατία είναι ισχυρή, ότι θα επιβιώσει. Ομως, οι υποδόριοι εχθροί της» –εννοώντας την οικονομική εξαθλίωση που έχει επιφέρει το Μνημόνιο– «είναι πολύ πιο επικίνδυνοι» από τις απειλές του παρελθόντος.

Στην εκδήλωση είχε μιλήσει επίσης ο κ. Σωτήρης Ρίζος, πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο οποίος παρομοίασε τη σχέση της Ελλάδας με τη Γερμανία και τις χώρες του Βορρά με αυτήν που επικρατούσε μεταξύ της Αθήνας και των συμμάχων της στην εποχή της αθηναϊκής ηγεμονίας.

Ο κ. Ρίζος, με συχνές αναφορές στον Θουκυδίδη («ο ασθενέστερος υποκύπτει στη θέληση του ισχυρότερου»), είπε ότι η κρίση διέλυσε τις ψευδαισθήσεις περί ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, ενώ μίλησε για «ενδοοικογενειακές συγκρούσεις» στο Συμβούλιο της Επικρατείας πριν καταλήξει στην απόρριψη της προσφυγής κατά της αρχικής διάσωσης της Ελλάδας.

Πιο επιθετικός, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Αδαμόπουλος μίλησε για «δημοκρατία που οδηγείται σε αυτοκατάργηση» και «διεθνή συμφέροντα που όλοι γνωρίζουμε», που εξυπηρετούνται από το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής.

Ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Φορτσάκης ήταν ο μόνος που ανέφερε τα δισεκατομμύρια που δάνεισαν την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι.

Εδώ το βιβλίο.

newsbomb.grkathimerini.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ενεργοποίηση θαλάσσιων περιοχών ασκήσεων στα πλαίσια στρατιωτικής άσκησης “ΝΗΡΗΙΣ 2024”

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων ανακοίνωσε την ενεργοποίηση συγκεκριμένων θαλάσσιων...

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.ΚΡΗΤΗΣ για την απώλεια του σκηνοθέτη Μανούσου Μανουσάκη

Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα τον Μανούσο Μανουσάκη, έναν...

Συνελήφθη στα Χανιά με οπλοστάσιο στο σπίτι του

Σε μια συντονισμένη επιχείρηση της Αστυνομίας στα Χανιά, συνελήφθη...