17.8 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

Το ευαίσθητο κοινωνικά θέμα των υιοθεσιών σε ημερίδα που οργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης

Ημερομηνία:

Ένα σημαντικό και ευαίσθητο κοινωνικά θέμα, παρουσιάστηκε και αναλύθηκε στην σημερινή ημερίδα που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Κρήτης και αφορά τον θεσμό της υιοθεσίας, ενώ όπως ανακοινώθηκε την τελευταία εξαετία έχουν ολοκληρωθεί 87 υιοθεσίες σε επίπεδο Κρήτης.

Η ημερίδα, με θέμα «Υιοθεσία μύθοι και αλήθειες», που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου και στο ασφυκτικά γεμάτο από κόσμο αμφιθέατρο «Καστελλάκη», οργανώθηκε από την Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης, και συμμετείχαν επιστήμονες που με τις εισηγήσεις τους ανέλυσαν ζητήματα που αφορούν την υιοθεσία στην χώρα μας, το νομοθετικό πλαίσιο που την διέπει, το ρόλο του Κοινωνικού Λειτουργού, την υιοθεσία μέσω των Κέντρων Παιδικής Προστασίας, ενώ κατατέθηκαν και εμπειρίες υιοθεσιών.

Όπως ανέφερε στην ομιλία της η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη η Περιφέρεια Κρήτης με τον θεσμό της υιοθεσίας αποσκοπεί σε έναν βασικό στόχο, με δυο πτυχές, που είναι εξίσου σημαντικές και εξήγησε:

«Η πρώτη πτυχή είναι η αποσυμφόρηση των ιδρυμάτων που φιλοξενούν παιδιά και ένταξη των παιδιών στην κοινωνία και στην οικογένεια. Η αποιδρυματοποίηση αποτελεί άλλωστε βασική και πρωταρχική πολιτική τόσο του κεντρικού κράτους, όσο και της Περιφέρειας. Η δεύτερη πτυχή, αφορά την ίδια την σχέση της οικογένειας με το θετό παιδί. Σκοπός μας είναι το υιοθετημένο παιδί να νιώσει την αγάπη, την σιγουριά την φροντίδα και την θαλπωρή μέσα σε μια οικογένεια. Για αυτό και οι διαδικασίες μπορεί σε κάποιες  περιπτώσεις να είναι χρονοβόρες, ο στόχος είναι όμως η διασφάλιση του καλύτερου οικογενειακού περιβάλλοντος για ένα παιδί».

Όπως είπε η αντιπεριφερειάρχης η Περιφέρεια Κρήτης διαθέτει προσωπικό με πολυετή εμπειρία και γνώσεις, προκειμένου να στηρίξει όλα τα εμπλεκόμενα στην υιοθεσία μέρη.

«Κάποια στατιστικά στοιχεία που έχουν ιδιαίτερη αξία είναι ο αριθμός των υιοθεσιών που πραγματοποιήθηκαν στην Κρήτη την τελευταία εξαετία. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, τα τελευταία 6 χρόνια, από το 2006 έως και το 2011 έχουν πραγματοποιηθεί 87 υιοθεσίες από την υπηρεσία μας, δηλαδή κατά μέσο όρο περίπου 15 το χρόνο. Σε κάθε περίπτωση για εμάς στην Περιφέρεια Κρήτης, η υιοθεσία είναι μια εκούσια δέσμευση ζωής» κατέληξε η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης.

«Η σημερινή ημερίδα αναδεικνύει ένα θέμα για το οποίο πολλοί μιλάνε αλλά λίγοι ξέρουν. Όλοι μιλούν και λένε πόσο καιρό κάνει ένα ζευγάρι να υιοθετήσει, αλλά δεν ρωτάει πόσο κάνει ένα παιδί να υιοθετηθεί» υπογράμμισε χαρακτηριστικά στην παρέμβαση του  ο Δημήτρης Βεζυράκης διοικητής στο Κέντρο Προστασίας παιδιού Αττικής «Μητέρα».

Όπως τόνισε ο κ. Βεζυράκης το 80% των παιδιών αποκαθίστανται οικογενειακά και το 20% δεν αποκαθίστανται, που είναι παιδιά με βαριές αναπηρίες. «Για αυτά τα παιδιά εμείς προτείνουμε τον θεσμό της αναδοχής ως μόνη λύση το να μεγαλώσουν σε μια οικογένεια και όχι σε ένα άλλο ίδρυμα» υπογράμμισε και προσέθεσε: «Ήδη έχουμε 298  παιδιά σε ανάδοχες οικογένειες και για αυτό το σκοπό δαπανούμε 1,2 εκ. ευρώ για την στήριξη τους. Το συμπέρασμα είναι ότι θέλουμε να φύγουν τα παιδιά από τα ιδρύματα και να ζήσουν σε οικογένειες. Απλά τα ‘θέλω’ των υποψήφιων πολλές φορές είναι διαφορετικά…».

Στην Περιφέρεια Κρήτης υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για το θέμα της υιοθεσίας, ανέφερε ο Διευθυντής Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης Σπύρος Επιτροπάκης, τονίζοντας: «Επιδιώκουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των υιοθεσιών ούτως ώστε να βοηθηθούν τα παιδιά που βρίσκονται και φιλοξενούνται σε ιδρύματα για την αποιδρυματοποιήση τους».

Ο κ. Επιτροπάκης τόνισε επίσης ότι, είναι σημαντικό να καταλάβουν οι πολίτες ότι η διαδικασία και το νομικό πλαίσιο της υιοθεσίας γίνεται ευκολότερο και ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε ένα παιδί.

«Με την σημερινή ημερίδα οι κοινωνικές υπηρεσίες βοηθούν όλους τους νέους επιστήμονες που ασχολούνται με τα κοινωνικά ζητήματα , να ενημερωθούν πάνω στο τομέα αυτό, αλλά δίνουν και ένα έναυσμα στους πολίτες να καταλάβουν πως πραγματοποιούνται αυτοί οι θεσμοί της εναλλακτικής μορφής προστασίας ενός παιδιού» κατέληξε ο κ. Επιτροπάκης.

Αξίζει να επισημανθεί ότι την σημερινή ημερίδα παρακολούθησαν μεταξύ άλλων η περιφερειακή σύμβουλος Πόπη Δασκαλάκη αλλά και πάρα πολλοί φοιτητές του ΤΕΙ Κρήτης, και συγκεκριμένα από την Σχολή Κοινωνικών Λειτουργών.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ρωσία θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή των «ασταμάτητων» βαλλιστικών πυραύλων Oreshnik

Τρόμος στον πλανήτη επικρατεί μετά την κλιμάκωση στον ρωσοουκρανικό...

Η «επιστροφή» του ΠΑΣΟΚ

Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Εδώ και λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ αποτελεί...