14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Το ΚΙΝΑΛ Χανίων για τους δασικούς χάρτες – Τι θα πούν στην τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό

Ημερομηνία:

Με πρωτοβουλία του Γραμματέα της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου πραγματοποιήθηκε τηλεσυνάντηση στελεχών της Κρήτης , για τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που έχουν προκληθεί από την ανάρτηση των δασικών χαρτών της Κρητης.

Στην τηλεσυνάντηση συμμετείχαν με σοβαρές παρεμβάσεις από το ΚΙΝΑΛ Χανίων η γραμματέας Χρύσα Χαριτάκη , το μέλος της ΝΕ Μανιουδάκης Ιπποκράτης και ο αν. γραμματέας ΔΟ Σελινου – Χαριτάκης Δημήτρης. Διαπιστώθηκε ότι τα προβλήματα αφορούν χιλιάδες πολίτες αλλά και νομικά πρόσωπα δημοσίου (Ο.Τ.Α κλπ) και ιδιωτικού δικαίου, αφού οι περιουσίες τους αποτυπώνονται ως δάσος ενώ οι ασφυκτικές προθεσμίες που έχουν τεθεί, μεσούσης μάλιστα της πανδημίας του κορωνοϊού και δεδομένης της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, για την κατάθεση των ενστάσεων-αντιρρήσεων (μέχρι τον Μάη) οξύνουν την κατάσταση και ελλοχεύουν σοβαρούς κινδύνους απώλειας περιουσιών.

Για την Κρήτη τα ποσοστά των εκτάσεων που έχουν χαρακτηριστεί δασικές είναι μεγάλα και συγκεκριμένα ανέρχονται σε 60% για τον Νομό Λασιθίου, 72% για τον νομό Χανιών, 67% για τον νομό Ρεθύμνου και 38% για τον νομό Ηρακλείου. Οι νέες ρυθμίσεις δεν φαίνεται να διευθετούν ούτε το θέμα των εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων ενώ οι παλιές δασικές εκτάσεις που στην πορεία έγιναν αγροτικές τώρα αναρτώνται στους χάρτες σαν δασικές.

Τα προβλήματα τα οποία αναδείχθηκαν από τη συζήτηση θα τεθούν σε τηλεδιάσκεψη που εχει προγραμματιστεί με πρωτοβουλία του ΚΙΝΑΛ , την Τρίτη 02-03-2021 με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κύριο Αμυρά, επ’ αφορμής επίκαιρης ερώτησης που έχει ήδη κατατεθεί και επιπλέον έχουν καλεστεί να συμμετέχουν στην τηλεδιάσκεψη εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και στελέχη του ΤΕΕ για να θέσουν τα προβλήματα από πρώτο χέρι προκειμένου να δοθούν ουσιαστικές λύσεις και είναι τα εξής:

1)Υπερβολικό κόστος για την υποβολή των σχετικών αντιρρήσεων, καθώς οι πολίτες, σε κάθε περίπτωση πρέπει όχι μόνο να καταβάλουν υψηλό παράβολο για την υποβολή της ένστασης, αλλά και να προβούν σε πλήθος άλλων κοστοβόρων ενεργειών (σύνταξη διαγραμμάτων, αναζήτηση τίτλων των προκατόχων, πιθανώς και φωτοερμηνειών) για να θεμελιώσουν την υποστήριξη της. Σε αυτό το σημείο πρέπει να θυμίσουμε σε όλους ότι για την Κρήτη, δεν ισχύει το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου, δηλαδή το βάρος της απόδειξης της ιδιοκτησίας πέφτει εξίσου στον ιδιώτη και στο Δημόσιο.

2)Ο δασικός χαρακτηρισμός ιδιωτικής ιδιοκτησίας λειτουργεί ως τροχοπέδη σε επενδύσεις που είτε είχαν ξεκινήσει και ανέμεναν την ανάρτηση των δασικών χαρτών για να προχωρήσουν οι διαδικασίες υλοποίησης είτε βρισκόταν σε στάδια διαπραγματεύσεων, ενώ έχει επίσης άμεση συνέπεια σε σχέση με την δυνατότητα δόμησης ή/και αξιοποίησης της έκτασης.

3)Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στον προσδιορισμό και την παρουσίαση των δασικών πολυγώνων στους χάρτες, όπου η μη συνεκτίμηση των ορίων των ακινήτων στην διαμόρφωσή τους, υποχρεώνει μεγάλο αριθμό πολιτών να προβούν σε ενστάσεις ακόμη και για μικρό τμήμα της έκτασής τους.

4)Υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις στον `τοπογραφικό` προσδιορισμό των παλαιότερων εγκεκριμένων-τελεσίδικων αποφάσεων χαρακτηρισμού, στους δασικούς χάρτες, που υποχρεώνουν μεγάλο αριθμό πολιτών να προβεί σε ενστάσεις

5)Δεν είναι κατανοητή στο πολίτη η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για τα τμήματα των ιδιοκτησιών του, που στις αεροφωτογραφίες του 1945 φαίνονται ως αγροί και στις πρόσφατες χαρακτηρίζονται δάση ή χορτολιβαδικές εκτάσεις. Είναι ορατός ο κίνδυνος να υπάρξει απώλεια των επιδοτήσεων για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους σε αυτές τις περιπτώσεις

6)Εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις αρχαιολογικοί χώροι, εθνικές, επαρχιακοί, δημοτικές και αγροτικές οδοί, ακόμα και οι παραλίες σε κάποιες περιοχές του νησιού μας. Οπότε άμεσα τίθεται περιορισμοί στην δυνατότητα επεμβάσεων (πχ αποκατάσταση ζημιών οδικού δικτύου) από τους ΟΤΑ.

7)Υπάρχει σαφής διαφορά στην αντιμετώπιση από την πολιτεία των εκτάσεων που βρίσκονται σε επαφή με τις περιοχές για τις οποίες έχουν ήδη εκδοθεί τελεσίδικες αποφάσεις χαρακτηρισμού.

8)Η πολιτεία δεν λαμβάνει υπόψη τις δυσμενείς λόγω των έκτακτων καταστάσεων που ζούμε` συνθήκες μέσα στις οποίες καλούνται οι πολίτες αλλά και οι ΟΤΑ, να προβούν στην σύνταξη και υποβολή φακέλων ενστάσεων για τα ακίνητά τους.

Μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης με τον κύριο Αμυρα, η ΝΕ ΚΙΝΑΛ Χανίων προγραμματίζει επίσκεψη στην υπηρεσία Δασών Χανίων για να μεταφέρει την αγωνία της για την έκβαση που είχε η ανάρτηση των δασικών χαρτών στα Χανια.Ενα πάγιο αίτημα των Χανιωτών για την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών όχι μόνο δεν λυνει τα πρόβλημα αλλά τα εντείνει με τον τρόπο που έγινε η κατάρτιση τους.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ