16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Το κτίριο της πρώην Γαλλικής Σχολής ανακαινίστηκε και μετατράπηκε στο μοναδικό συνεδριακό κέντρο του Πολυτεχνείου

Ημερομηνία:

Το Πολυτεχνείο Κρήτης στα πρώτα βήματά του στεγάστηκε σε υπάρχοντα κτίρια στην πόλη των Χανίων, ιδιόκτητα και ενοικιασμένα, και για πολλά χρόνια ο αρχικός σχεδιασμός βασίστηκε στην υπόθεση ότι θα χρησιμοποιούνταν, μετά απο κατάλληλη επισκευή και ανακαίνιση, υπάρχοντα κτίρια κυρίως στην παλαιά πόλη.Στο Πολυτεχνείο διατέθηκαν πράγματι μερικά αξιόλογα κτίρια, όπως το κτίριο της πρώην Γαλλικής Σχολής στη Χαλέπα καθώς επίσης και τα κτίρια της Μεραρχίας Κρητών, ο Στρατώνας, οι Φυλακές και το Μεγάλο Αρσενάλι στην παλαιά πόλη.

Με την ανάπτυξη του Ιδρύματος ο σχεδιασμός αυτός τροποποιήθηκε: ελήφθη η απόφαση να δημιουργηθεί Πολυτεχνειούπολη στο Ακρωτήρι και να μεταφερθούν σταδιακά όλες οι κυριες δραστηριότητες του Πολυτεχνείου εκεί, σε μια έκταση που είναι μια απο τις μεγαλύτερες που διαθέτει ΑΕΙ στην Ελλάδα. Πράγματι, η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων βελτίωσε κατά πολύ τις συνθήκες εργασίας των φοιτητών και εργαζομένων και κατέταξε το Πολυτεχνείο στα Ιδρύματα με τις καλύτερες υποδομές στη χώρα. Το κτίριο της πρώην Γαλλικής Σχολής ανακαινίστηκε και μετατράπηκε στο μοναδικό συνεδριακό κέντρο του Πολυτεχνείου, ενώ τα κτίρια της Μεραρχίας Κρητών και ο Στρατώνας φιλοξενούν ακόμα και σήμερα τις διοικητικές υπηρεσίες.

Η Αρχιτεκτονική Σχολή, ως η νεότερη Σχολή του Πολυτεχνείου, στεγάστηκε αρχικά στην πρώην Γαλλική Σχολή στη Χαλέπα, με προοπτική κάποια στιγμή να αποκτήσει κατάλληλες μόνιμες εγκαταστάσεις. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να δοθεί καλύτερη λύση, οι ανάγκες διαρκώς μεγάλωναν και οι προσωρινές λύσεις που κατά καιρούς δρομολογήθηκαν με τη χρήση αυθαιρέτων εγκαταστάσεων στον περίβολο της Γαλλικής δεν είναι πλέον αποδεκτές: δεν πληρούνται στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας, ενώ έχει επιβληθεί στο ίδρυμα πρόστιμο από την πολεοδομία μετά από επαναλαμβανόμενες καταγγελίες των περιοίκων και τη διενέργεια αυτοψίας.

Ταυτόχρονα, στις σημερινές οικονομικές συνθήκες το Ίδρυμα δεν μπορεί να αντέξει το κόστος που επιφέρει η αναγκαστική λειτουργία διπλών εγκαταστάσεων στην Πολυτεχνειούπολη και στη Γαλλική σχολή (εστιατόρια, βιβλιοθήκες, μηχανογραφικά κέντρα) και το υψηλό κόστος λειτουργίας ενός παλαιού και ενεργοβόρου κτιρίου. Για να δοθεί άμεσα λύση στο πιεστικό στεγαστικό πρόβλημα της Αρχιτεκτονικής Σχολής, η Σύγκλητος του Ιδρύματος ομόφωνα ενέκρινε πρόταση της σημερινής διοίκησης, η οποία διαμορφώθηκε μέσα από συνεργασία με τη Γενική Συνέλευση της Σχολής και αποδοχή προτάσεων από μεγάλο μέρος φοιτητών της Σχολής.

Η Αρχιτεκτονική Σχολή μεταφέρεται σε τμήμα των νέων κτιρίων της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος (με τη σύμφωνη γνώμη της Σχολής αυτής), καθώς και σε ειδικά κατασκευασμένους χώρους Σχεδιαστηρίων που είναι διαθέσιμοι στην Πολυτεχνειούπολη. Η λύση αυτή αποδίδει άμεσα στη Σχολή Αρχιτεκτόνων χώρους συνολικού εμβαδού περίπου 2.500 τετραγωνικών μέτρων, τη στιγμή που οι ωφέλιμοι χώροι του κτιρίου της πρώην Γαλλικής Σχολής είναι περίπου 1.100 τετραγωνικά μέτρα.

Η μόνιμη λύση για τη στέγαση της Αρχιτεκτονικής Σχολής θα δρομολογηθεί μετά από ενδελεχή αξιολόγηση των εναλλακτικών λύσεων από τη διοίκηση και τα όργανα του Ιδρύματος (Σύγκλητο και Συμβούλιο Ιδρύματος) το επόμενο χρονικό διάστημα, λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες υποδομές, εντός και εκτός Πολυτεχνειούπολης, και τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

Η πρώην Γαλλική Σχολή θα ξαναγίνει ένα μικρό Συνεδριακό Κέντρο, το οποίο θα επιτρέψει τη διαρκή διοργάνωση μικρών συνεδρίων, θερινών σχολείων και συναφών δράσεων χωρίς υπερβολικό κόστος για το Πολυτεχνείο. Η ύπαρξη μάλιστα σε μικρή απόσταση του συνεδριακού κέντρου του Ιδρύματος Ελ. Βενιζέλος και των χώρων διαλέξεων στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο μπορεί να υποστηρίξει και την διοργάνωση μεγαλυτέρων συνεδρίων με παράλληλες συνεδρίες στην περιοχή της Χαλέπας. Ακολουθώντας τα καλύτερα πρότυπα που υπάρχουν και στην Ελλάδα, η Γαλλική Σχολή ως Συνεδριακό Κέντρο θα προβάλλει τις δράσεις του Πολυτεχνείου και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την τοπική κοινωνία.

Ο πρύτανης: Βασίλης Διγαλάκης
Ο πρόεδρος του συμβουλίου: Διονύσης Τσιχριτζής
Οι αναπληρωτές πρύτανη: Γιώργος Σταυρουλάκης, Νίκος Καλογεράκης
Ο αντιπροεδρος του συμβουλίου : Νίκος Νικολαΐδης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ποδηλατοπορεία από τα σχολεία της Κοραή

Στην ποδηλατοπορεία με την οποία θα κλείσουν οι εκδηλώσεις...

Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά: Να επαναλειτουργήσει το Μουσείο Αλιείας στο Κολυμπάρι

Ερώτημα σχετικά με το Μουσείο Αλιείας στο Κολυμπάρι καταθέτει...

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...