17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Το Κόσοβο «νοικιάζει» κελιά φυλακών σε κρατούμενους της Δανίας– Αντιδράσεις ειδικών

Ημερομηνία:

Εμπειρογνώμονες είπαν σε δημοσιογράφους του Danske Radio ότι αντιτίθενται στη συμφωνία Δανίας-Κοσόβου βάσει της οποίας η Δανία θα νοικιάσει 300 κελιά φυλακής για να φιλοξενήσει μη-Δανούςκρατούμενους που αντιμετωπίζουν απέλαση στην πόλη Glijan του Κοσόβου και με κόστος 210 εκευρώ τα επόμενα δέκα χρόνια.

«Είμαστε πολύ εναντίον αυτής της συμφωνίας γιατί το σωφρονιστικό μας σύστημα δεν μπορεί να χειριστεί τους κρατούμενους που στέλνονται εδώ. Για τη Δανία, είναι εύκολο να βρεις 300 κρατούμενους που δεν θέλεις και να τους στείλεις σε άλλη χώρα», δήλωσε ο Behxhet Shala, εκτελεστικός διευθυντής της ΜΚΟ «Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ελευθεριών».

Σύμφωνα με τον Shala, η αποστολή κρατουμένων σε άλλες χώρες είναι απαράδεκτη επειδή, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι κρατούμενοι έχουν το δικαίωμα να εκτίουν ποινές φυλάκισης όσο το δυνατόν πιο κοντά στις οικογένειές τους.

Η Fatmire Haliti, ειδικός στις φυλακές του Κοσσυφοπεδίου από το Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων του Κοσσυφοπεδίου, επεσήμανε τις κακές συνθήκες στις φυλακές.

«Γνωρίζουμε για μεγάλο αριθμό αυτοτραυματισμών. Γίνονται καβγάδες στη φυλακή, υπάρχουν και θάνατοι. Μέχρι πρόσφατα, οι συνθήκες στις φυλακές του Κοσσυφοπεδίου γενικά δεν πληρούσαν τα διεθνή ή τα ευρωπαϊκά πρότυπα, και τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν κατασκευαστεί μόνο τρεις νέες φυλακές, που πληρούν τα κριτήρια», είπε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Δανίας Nick Hækkerup απάντησε στην κριτική, λέγοντας ότι το Κοσσυφοπέδιο θα κάνει με τους κρατούμενους του ό,τι κρίνει σκόπιμο και ότι η συμφωνία της Δανίας με τη χώρα ισχύει μόνο για το ενοίκιο αυτής της συγκεκριμένης φυλακής.

Ωστόσο, δεν θα μεταφερθούν στη φυλακή άτομα που καταδικάστηκαν για τρομοκρατία, εγκληματίες πολέμου και άτομα που είναι ανίατα άρρωστα ή που χρειάζονται θεραπεία λόγω ψυχικών διαταραχών.

Αναμένεται ότι οι πρώτοι κρατούμενοι θα μεταφερθούν στο κέντρο κράτησης του Γκριλάν στις αρχές του 2023.

(Charles Szumski | EURACTIV.com)

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...