18.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Το μακρύ χέρι ορισμένων αυτοδιοικητικών

Ημερομηνία:

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Kατά καιρούς ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης κ. Ρακιντζής στις ετήσιες εκθέσεις του εδώ και χρόνια μιλάει για όργιο διαφθοράς και ρουσφετολογικών διορισμών στην τοπική αυτοδιοίκηση όπου είναι μέρος βεβαίως ενός αντιαναπτυξιακού πελατειακού και διεφθαρμένου κράτους.Η τελευταία είδηση που αναδημοσιεύουμε από το “ΕΘΝΟΣ” της 4-9-2013 είναι ένα ακόμη παράδειγμα.Βεβαίως ο πρώην Δήμαρχος Νεαπόλεως και νυν αντιπεριφερειάρχης Λασηθίου κ. Νίκος Καστρινάκης “κατηγορείται” και δεν έχει δικαστεί ακόμη, αλλά προφανώς δεν έγινε “η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα” από τους δικαστές τυχαία. Ακολουθεί η είδηση από το “ΕΘΝΟΣ.”

ΓΙΑ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ 800.000 ΕΥΡΩ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Ανάστατο το Λασίθι για το σκάνδαλο
Δεκτή έκανε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, την παραίτηση του αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, Νίκου Καστρινάκη μετά τους περιοριστικούς όρους που του επιβλήθηκαν για την υπόθεση της «μαύρης τρύπας» στο ταμείο του πρώην Δήμου Νεάπολης όπου ήταν δήμαρχος.

Για υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση και παράβαση καθήκοντος κατηγορείται και η ειδική ταμίας του δήμου Νεάπολης.
Στον πρώην δήμαρχο και παραιτηθέντα πλέον αντιπεριφειάρχη επιβλήθηκαν ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και χρηματική εγγύηση ύψους 30.000 ευρώ για τις κατηγορίες της απιστίας στην υπηρεσία, της παράβασης καθήκοντος και της συνδρομής στην υπεξαίρεση από το ταμείο του πρώην δήμου, ποσού ύψους 800.000 ευρώ.
Προχθές απολογήθηκε και ο προϊστάμενος της οικονομικής υπηρεσίας του πρώην Δήμου Νεάπολης, ο οποίος επίσης αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Και σε αυτόν επιβλήθηκαν ο όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και χρηματική εγγύηση ύψους 5.000 ευρώ.
Το κεντρικό πρόσωπο της σκανδαλώδους υπόθεσης, η ειδική ταμίας, η οποία επί χρόνια διαχειριζόταν τα οικονομικά του δήμου, θα απολογηθεί αύριο καθώς ζήτησε και νέα προθεσμία. Η ειδική ταμίας καλείται να απολογηθεί, με βάση τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου, για υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση, απιστία κατ’ εξακολούθηση και παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση.
Το κατηγορητήριο
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το συνολικό ποσό της υπεξαίρεσης από το ταμείο του Δήμου Νεάπολης προσδιορίζεται στις 802.000 ευρώ, ενώ στην κατηγορία της απιστίας καταλογίζεται ένα ποσό της τάξεως του 1.122.000 ευρώ.
Σε αυτό περιλαμβάνονται το ποσό της υπεξαίρεσης αλλά και κάποια άλλα ποσά, τα οποία φέρονται ως υποχρεώσεις του δήμου, οι οποίες όμως δεν είχαν εξοφληθεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην δήμαρχος ερωτήθηκε επίμονα για το πώς όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε αντιληφθεί το πρόβλημα που είχε ανακύψει στα οικονομικά του δήμου ως πολιτικός προϊστάμενος.
Αυτό που επανέλαβε πολλές φορές, προσκομίζοντας μάλιστα σχετικά έγγραφα, είναι ότι ο Δήμος Νεάπολης όχι μόνο δεν χρωστούσε αλλά παρέδωσε και πλεόνασμα. Μάλιστα αναφέρθηκε στο ποσό του 1.706.000 ευρώ που ήταν σε προθεσμιακό λογαριασμό και παραδόθηκε στον καλλικρατικό δήμο του Αγίου Νικολάου. Ανέφερε ότι στον πρώην δήμο λειτουργούσαν οργανωμένη ταμειακή υπηρεσία, λογιστήριο, διπλογραφικό σύστημα ενώ υπήρχαν και οι εκθέσεις του ορκωτού λογιστή, ο οποίος βεβαίωνε ότι όλα βαίνουν καλώς.
Υποστήριξε ότι ουδέποτε τού αναφέρθηκε από τον οποιονδήποτε ότι υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα στη διαχείριση των οικονομικών ή στην πληρωμή των ενταλμάτων και ότι τα υπογεγραμμένα υπηρεσιακά σημειώματα που ελάμβανε μέχρι τέλους από το λογιστήριο απεικόνιζαν μία υγιή εικόνα.
Σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά στοιχεία και τους τραπεζικούς λογαριασμούς του αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, στη διάθεση της Δικαιοσύνης υπάρχει πόρισμα του ΣΔΟΕ σε βάθος 15ετίας. Σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης, η έρευνα επεκτάθηκε σε όλα τα μέλη της οικογένειάς του και διαπιστώθηκε ότι η κίνηση που βρέθηκε να έχει είναι φυσιολογική.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΡΕΚΛΑΚΗ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεσανατολικό: Όλα έτοιμα στο Ισραήλ για την ισοπέδωση της Γάζας, με τη Δύση σε ρόλο… θεατή

Το Ισραήλ είναι έτοιμο να κλιμακώσει τον καταστροφικό πόλεμο στη Γάζα, έχοντας...

Η Sophia, το ρομπότ, έρχεται στην Κρήτη και θέλει να πάει στην Κνωσό!

Η Sophia, το πιο εξελιγμένο ανθρωποειδές ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης στον...

Μονοφάτσι: «εκρηκτικό» το κλίμα ανάμεσα σε μέλη οικογενειών, ασφυκτικές πιέσεις για «σασμό»

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη Μεγάλος αναβρασμός φέρεται να επικρατεί τον τελευταίο...