18.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Το «μαύρο» μέτωπο: Σχέσεις στοργής της Χρυσής Αυγής με το «Τάγμα του Αζόφ»

Ημερομηνία:

Μαχητής του «Τάγματος του Αζόφ» απευθύνθηκε, με ομιλία του στο ελληνικό κοινοβούλιο, προς του Έλληνες βουλευτές, γράφοντας έτσι μία από τις πιο μελανές σελίδες της τεράστιας ιστορίας του και υπενθυμίζοντας σε πολλούς εκείνες τις μέρες που στα έδρανα της Ολομέλειας κάθονταν τα καταδικασμένα, πλέον, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Πόσο κοντά ήταν στην πραγματικότητα οι δυο αυτές οργανώσεις; Πόσο κοντά ήρθαν από την εποχή της ίδρυσης του «Τάγματος του Αζόφ», το 2014, μέχρι και την καταδίκη των μελών της Χρυσής Αυγής;

Η ίδρυση του «Τάγματος του Αζόφ»

Το «Τάγμα Αζόφ» είναι εθελοντική ακροδεξιά και νεοναζιστική ομάδα της εθνικής φρουράς της Ουκρανίας, η οποία εδρεύει στη Μαριούπολη. Το όνομά του το πήρε από την Αζοφική θάλασσα. Τα μέλη του πήραν μέρος στις μάχες μεταξύ των φιλορωσικών αυτονομιστικών δυνάμεων και των Ουκρανών, τον Ιούνιο του 2014 κατά την διάρκεια της κρίσης στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Με έμβλημά του το Wolfsangel, το ρουνικό σύμβολο που χρησιμοποιήθηκε από διάφορες μονάδες των SS, το Τάγμα Αζόφ έγινε «διάσημο» για τις ωμότητές του ενάντια στους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας.

Η μονάδα ιδρύθηκε αρχικά ως εθελοντική ομάδα τον Μάιο του 2014 από την υπερεθνικιστική συμμορία Patriot of Ukraine και την νεοναζιστική ομάδα SNA μερικές μέρες αφού ο Υπουργός Εσωτερικών, Αρσέν Άβακοφ, είχε εκδώσει διάταγμα, που επέτρεπε τη δημιουργία νέων παραστρατιωτικών δυνάμεων από πολίτες μέχρι 12.000 άτομα. Και οι δύο ομάδες μοιράζονταν τα ίδια ναζιστικά ιδεώδη και πραγματοποιούσαν άγριες επιθέσεις κατά μειονοτικών, μεταναστών, Ρομά και γενικότερα εναντίον όσων δεν ασπαζονταν τις απόψεις τους.

Ως τάγμα, η ομάδα πολέμησε στην πρώτη γραμμή κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντόνετσκ.

Λίγους μήνες μετά την ανακατάληψη του στρατηγικού λιμανιού της Μαριούπολης από τους, υποστηριζόμενους από τη Ρωσία, αυτονομιστές, η μονάδα ενσωματώθηκε επίσημα στην Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας στις 12 Νοεμβρίου 2014 και απέσπασε υψηλούς επαίνους από τον τότε Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

«Αυτοί είναι οι καλύτεροι πολεμιστές μας», είπε σε μια τελετή απονομής βραβείων το 2014. «Οι καλύτεροι εθελοντές μας».

Ο πρώτος διοικητής του συντάγματος ήταν ο ακροδεξιός Αντρίι Μπιλέτσκι, ο οποίος ηγήθηκε της νεοναζιστικής οργάνωσης Πατριώτης της Ουκρανίας και της Εθνικοσοσιαλιστικής Συνέλευσης. Ακόμη, η ομάδα έχει συνδεθεί με νεοναζί, με μέλη που φορούν νεοναζιστικά και σύμβολα των SS. Το σύμβολο του τάγματος, που φέρουν στα μανίκια τους οι μαχητές του είναι ένας πλάγιος Ρούνος, τυπικά είναι ένα αγκίστρι για λύκους (λυκοπαγίδα) το οποίο προφέρεται: Βόλφσανγκελ. Αντίστοιχο δηλαδή με αυτό που είχε η Χρυσή Αυγή τα πρώτα της χρόνια.

"google ad"

Το 2017 το μέγεθος του συντάγματος υπολογίστηκε σε περισσότερα από 2.500 μέλη.

Μεταξύ αυτών και αρκετών οπαδών της Ντιναμό Κιέβου.

Χρυσή Αυγή

Το ίδιο διάστημα η Χρυσή Αυγή εκπροσωπούνταν στη Βουλή. Όπως συμβαίνει με όλες τις ακροδεξιές οργανώσεις, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, η Χρυσή Αυγή έσπευσε να χαιρετήσει τη δημιουργία και τη δράση αργότερα του «Τάγματος του Αζοφ», κυρίως μέσω της συνύπαρξής των μελών τους στο ακροδεξιό, νεοφασιστικό και νεοναζιστικό διαδικτυακό φόρουμ, «Iron March».

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Κοινή εκπαίδευση στη μάχη και στα όπλα

Το δίκτυο NBC αποκάλυψε ότι το Τάγμα Αζόφ δημιουργούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια θερινές κατασκηνώσεις όπου τα μέλη τους, μεταξύ των οποίων και αρκετά παιδιά εκπαιδεύονταν στον στρατιωτικό τρόπο ζωής: στρατιωτική πειθαρχία, βολές με πυροβόλα όπλα, ρίψη χειροβομβίδων.

Ό,τι ακριβώς συνέβαινε και στις αντίστοιχες κατασκηνώσεις της Χρυσής Αυγής, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της δίκης.

Οι οπαδοί της Ντιναμό σήκωσαν πανό για τους χρυσαυγίτες Φουντούλη και Καπελώνη

Λίγους μήνες πριν την επίσημη ίδρυση του «Τάγματος του Αζοφ», οι οργανωμένοι οπαδοί της Ντιναμό Κιέβου που υποστηρίζουν (αρκετοί, όπως προαναφέραμε είναι και μέλη) το Τάγμα σήκωσαν πανό αλληλεγγύης για τους δολοφονημένους χρυσαυγίτες Φουντούλη και Καπελώνη, ενώ αντίστοιχα Ουκρανοί νεοναζί οργάνωσαν συγκέντρωση αλληλεγγύης.

ΝΤΙΝΑΜΟ ΚΙΕΒΟΥ

Σχέσεις και στην Κύπρο

Αδελφικές σχέσεις των Ελλήνων με τους Ουκρανούς νεοναζί, εντοπίζονται και στην Κύπρο. Το κόμμα Svoboda, ένοπλο τμήμα του οποίου είναι ο διαβόητος Δεξιός Τομέας, έστειλε αντιπροσώπους στο αδερφό κυπριακό κόμμα της Χρυσής Αυγής, το ΕΛΑΜ, το οποίο, μάλιστα, τους αφιέρωσε τιμητική εκδήλωση. Μιλάμε για την περίοδο που η ακροδεξιά στην Ουκρανία καταλάμβανε την τέταρτη θέση στις βουλευτικές εκλογές. Την εκδήλωση είχε χαιρετήσει ο Νίκος Μιχαλολιάκος, τονίζοντας τις αδερφικές σχέσεις των τριών νεοναζιστικών κομμάτων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιστορική καταγραφή μιας Μελαμπιανής παρέας

Του Σταύρου Φωτάκη Στο κουτί της μουσικής-τραγουδιστικής Μελαμπιανής παράδοσης υπάρχουνε...

Δολοφονία Λυγγερίδη: Οι σοκαριστικοί διάλογοι των χούλιγκαν μετά τα επεισόδια στου Ρέντη

Τα σοκαριστικά συνθήματα που φώναζαν οι χούλιγκαν που πραγματοποίησαν...

Συγκέντρωση και πορεία στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων για τον Κ. Μανιουδάκη | Βίντεο

Νέες εξελίξεις έρχονται στο φως στην υπόθεση θανάτου του...