18.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Το παρασκήνιο στην υπόθεση του τεστ ντόπινγκ της Βαλίεβα

Ημερομηνία:

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου η πληροφορία για θετικό τεστ ντόπινγκ της Ρωσίδας αθλήτριας του καλλιτεχνικού πατινάζ, Καμίλα Βαλίεβα, η οποία εντυπωσίασε με την εμφάνισή της ως η πρώτη αθλήτρια που κατάφερε επιτυχημένη τετραπλή περιστροφή. Η αθλήτρια φέρεται να βρέθηκε θετική σε τριμεταζιδίνη, φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της στηθάγχης (παροξυσμός θωρακικού πόνου, αποτελεί την κυριότερη κλινική εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου).

Η τριμεταζιδίνη είναι μεν απαγορευμένη, για τους αθλητές, ουσία, ωστόσο, Ρώσοι νομικοί, ειδικευμένοι στο αθλητικό δίκαιο υποστηρίζουν, ότι ακόμη και αν έχει ανιχνυεθεί στην Βαλίεβα, αυτό συνέβη σε χρόνο εκτός διοργάνωσης – δημοσίευμα αναφέρει ότι η λήψη έγινε τον περασμένο Δεκέμβρη – οπότε δεν μπορεί να αποτελέσει αιτία ποινής. Η ρωσική πλευρά υποστηρίζει επίσης, ότι, σε κάθε περίπτωση, η ουσία αυτή δεν μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις του αθλητή που την λαμβάνει.

Όπως και να έχει, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αντιντίπινγκ αρχές, προχώρησε σε αναβολή της τελετής απονομής των μεταλίων στο συγκεκριμένο αγώνισμα, που έπρεπε να έχει γίνει από την Τετάρτη, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Με την Ρωσία να απειλείται να χάσει πολλά περισσότερα από το ολυμπιακό Χρυσό στο εν λόγω αγώνισμα, σε περίπτωση που η 15χρονη πρωαθλήτριά της επιβεβαιωθεί ότι είναι ντοπαρισμένη.

Η πρώτη αντίδραση της ΔΟΕ

Την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Μαρκ Άνταμς, επιβεβαίωσε, χωρίς να κατανομάσει, ότι η καθυστέρηση της απονομής οφείλεται σε «κατάσταση που συνδέεται με νομικές συνέπειες», σπεύδοντας όμως να χαρακτηρίσει «εικασίες» τις διαρροές στον Τύπο για την εμπλοκή του ονόματος της Βαλίεβα. «Καταλαβαίνετε ότι δεν θα σχολιάσω εικασίες, είμαι εξοικειωμένος με αυτές. Ναι, χθες (σσ. Τρίτη) προέκυψε μια κατάσταση που συνδέεται με νομικές συνέπειες, αλλά δεν θα τις σχολιάσω τώρα, θα ήταν ακατάλληλο», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

«Σίγουρα προσβλέπουμε στην κατανόηση και την υπομονή όλων των αθλητών που εμπλέκονται σε αυτή την κατάσταση», πρόσθεσε ο Άνταμς. Επεσήμανε ότι η ΔΟΕ έχει μεταβιβάσει την αρμοδιότητα για τον έλεγχο ντόπινγκ στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) και στον Διεθνή Οργανισμό ντόπινγκ (International Testing Agency).

Η πρώτη αντίδραση της ΙΤΑ

Ο Διεθνής Οργανισμός Δοκιμών (ITA), ο οποίος διεξάγει δοκιμές φαρμάκων στο Πεκίνο 2022, δεν σχολίασε λεπτομέρειες της υπόθεσης. «Η ITA γνωρίζει τις διάφορες αναφορές που κυκλοφορούν σχετικά με την αναβληθείσα τελετή μεταλλίων στο ομαδικό καλλιτεχνικό πατινάζ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Πεκίνο 2022», ανέφερε σε ανακοίνωσή της. «Οποιαδήποτε ανακοίνωση που σχετίζεται με αυτά τα γεγονότα θα εκδίδεται πάντα δημόσια στον ιστότοπο της ITA και δεν θα σχολιάζεται διαφορετικά».

Οι πρώτες αντιδράσεις της Ρωσίας

Νωρίτερα, την ίδια μέρα, η εκπρόσωπος Τύπου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Καλλιτεχνικού Πατινάζ, Όλγα Γιερμόλινα, είπε ότι η Βαλίεβα δεν τέθηκε εκτός διοργάνωσης και πήγε κανονικά για προπόνηση στο Capital Palace of Sports. Πρόσθεσε ότι η ΔΟΕ θα πρέπει επίσης να αποφασίσει για την ημερομηνία απονομής των μεταλλίων.

Σύμφωνα με τον ρωσόφωνο αθλητικό ιστότοπο championat.com, έκανε το «αμφίβολο» τεστ ντόπινγκ τον περασμένο Δεκέμβριο. Το δημοσίευμα επικαλείται πηγή, σύμφωνα με την οποία, το τεστ έδειξε έδειξε την παρουσία απαγορευμένης ουσίας σε «μικροδόση».

Η ίδια πηγή δεν κατανομάζει την ουσία, αλλά τονίζει ότι αυτή δεν θα μπορούσε να επιδράσει στην βελτίωση των επιδόσεων της αθλήτριας.

Πρώτο κατανόμασε την Βαλίεβα ως την αθλήτρια που καθυστερεί την απονομή, το πόρταλ Inside the Games. Στο εν λόγω δημοσίευμα σημειώνεται, ότι από τη στιγμή που η αθλήτρια είναι κάτω των 16 ετών,  η διαδικασία για ενδεχόμενη παραβίαση κανόνων αντιντόπινγκ θα διεξαχθεί σε «ειδικό καθεστώς». Αυτό σημαίνει ότι, εάν επιβεβαιωθούν οι υποψίες, η αθλήτρια θα αντιμετωπίσει λιγότερο αυστηρή τιμωρία από τους ενήλικες αθλητές.

Προς τον παρόν, στη Ρωσία χαρακτηρίζουν την πληροφορία «ψευδή» και αποτέλεσμα «καταδίωξης» της προπονήτριας της Βαλίεβα, Ετέρι Τουτμπερίτζε.

"google ad"

Ο θρύλος του καλλιτεχνικού πατινάζ και εθνική προπονήτρια της Ρωσίας, Τατιάνα Ταράσοβα αποκλείει ως «ψέμα» την πλητοφορία, ενώ η βουλευτής της Δούμας, Ιρίνα Ρόντνινα δήλωσε ότι «κυνηγούν τα κορίτσια μας από καιρό» και ειδικά τις αθλήτριες που προπονεί η Τουτμπερίτζε.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, προέτρεψε του πάντες «να περιμένουν διευκρινίσεις από τους αθλητικούς μας υπεύθυνους ή από τη ΔΟΕ».

Το ρωσικό Υπουργείο Αθλητισμού σχολίασε ότι «θα είναι πολύ νωρίς να σχολιάσει τις εικασίες των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την καθυστέρηση της τελετής για το ομαδικό καλλιτεχνικό πατινάζ στο Πεκίνο πριν από μια η επίσημη ενημέρωση». Προσθέτει, ότι «η Ρωσία έχει δεσμευτεί για σταθερή και συστηματική αντίσταση σε όλες τις παραβιάσεις των αθλητικών κανόνων και της Ολυμπιακής ηθικής».

Η νομική πλευρά

Ο ειδικός στο αθλητικό δίκαιο νομικός Αρτιόμ Πάτσεφ εκτιμά ότι η Ρωσία δεν απειλείται με αυτόματη ακύρωση του αποτελέσματος του αγωνίσματος. Εξηγεί ότι ακόμη και αν επιβεβαιωθεί το ντόπινγκ, η Ρωσία δεν απειλείται με αφαίρεση μεταλίων, αν το δείγμα ελήφθη εκτός διαγωνιστικής περιόδου.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τα αρχικά δημοσίευματα, αν πρόκειται για την κατανομαζόμενη ουσία, η λήψη της απαγορεύεται και εκτός διαγωνιστικής περιόδου.

Η ηθική πλευρά

Το Inside the Games σχολιάζει ότι αν γη Ρωσία χάσει μετάλλιο που είχε κερδίσει τερματίζοντας μπροστά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία, «θα είναι άλλη μια ντροπή για μια χώρα που έχει ήδη απαγορευτεί να αγωνίζεται με το όνομά της και τη σημαία της σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως τιμωρία για το κρατικό της πρόγραμμα ντόπινγκ».

Επίσης, «θα ήταν μια προσωπική τραγωδία για τη Βαλίεβα, με το παρατσούκλι “Μις Τέλεια” που έχει ήδη αποδοθεί από πολλούς κριτές ως η δυνητικά μεγαλύτερη γυναίκα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ στην ιστορία, παρά το γεγονός ότι μόλις έχει ξεκινήσει την καριέρα της.».

Αναφέρει ακόμη ότι η Βαλίεβα έχει 345.000 followers στη σελίδα της στο Instagram και έχει ήδη εμφανιστεί στη ρωσική έκδοση της Vogue.

Μάλιστα, μετά την εμφάνισή της στο Πεκίνο, ο Αμερικανός σταρ, Άλεκ Μπάλντουιν, τη συνεχάρη στο Instagram: «Σε ευχαριστώ, Kamila Valieva, για το δώρο της εκπληκτικής ομορφιάς που έκανες στον κόσμο».

Η αθλήτρια, είπε στους δημοσιογράφους μετά την απόδοσή της ότι είχε βάλει στόχο να γίνει χρυσή Ολυμπιονίκης από όταν ήταν μόλις τριών ετών.

Η απόδοση της Βαλίεβα τη Δευτέρα ήταν περισσότερο από 30 βαθμούς υψηλότερη από τη δεύτερη καλύτερη βαθμολογία της Ιαπωνέζας, Καόρι Σακαμάοτο.

Ήταν πολύ μικρή για να συμμετάσχει στο περσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Στοκχόλμη, αλλά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Τάλιν τον περασμένο μήνα, η Βαλίεβα έγινε η πρώτη γυναίκα που κατέκτησε περισσότερους από 90 πόντους στο σύντομο πρόγραμμα, σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ 90,45

Οι εντυπωσιακές της εμφανίσεις την έχουν κάνει ισχυρό φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου και στο ατομικό αγώνισμα στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου 2022, αν και πλέον η συμμετοχή της είναι αβέβαιη.

Το αγώνισμα αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη (15 Φεβρουαρίου) με το σύντομο πρόγραμμα και θα ακολουθήσει το ελεύθερο πατινάζ στις 17 Φεβρουαρίου.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...