18.8 C
Chania
Tuesday, April 30, 2024

Το πετρέλαιο τελειώνει; Γιατί η Σαουδική Αραβία επενδύει στην ηλιακή ενέργεια;

Ημερομηνία:

Όταν η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού πετρελαίου στον κόσμο αρχίζει τις επενδύσεις στιςανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ειδικά σταφωτοβολταϊκά, αυτό μπορεί να αποτελεί σημάδι ότι το πετρέλαιο τελειώνει.

Βέβαια οι Σαουδάραβες από ζάμπλουτοι πετρελαιοπαραγωγοί (πρώην βοσκοί) δεν έγιναν ξαφνικά ηγέτες της “πράσινης”επανάστασης. Μαζί με τα φωτοβολταϊκά επενδύουν μεγάλα ποσά και σεσύγχρονα διυλιστήρια πετρελαίου με σκοπό να μειώσουν τις εισαγωγές έτοιμων διυλισμένων προϊόντων.

Διευθύνων νους της ανάπτυξης της ηλιακής ενέργειας που συντελείται στο αραβικό βασίλειο είναι ηΣαουδαραβική Ένωση Εταιρειών Ηλιακής Ενέργειας  (SASIA), που στόχο έχει να καταστήσει τη χώρα ως “την πλέον εξελιγμένη ενεργειακά σε όλο τον κόσμο”.

Η στροφή προς την ηλιακή ενέργεια, φωτοβολταϊκά και ηλιοθερμικά,  αφορά στο σύνολο των χωρών της Μέσης Ανατολής, από το Ισραήλ μέχρι τα μικρά Εμιράτα του Περσικού Κόλπου.

Ωστόσο, η ανάγκη αυτή είναι περισσότερο πιεστική στη Σαουδική Αραβία. Παρότι είναι ένας μια από τις μεγαλύτερες, αν όχι η κορυφαία, πετρελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου, η Σαουδική Αραβία βασίζει το 25% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε πετρελαιογεννήτριες με αποτέλεσμα να εισάγει πετρέλαιο αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων κάθε χρόνο.

Μάλιστα, οι γεννήτριες αυτές είναι εγκατεστημένες σε απομακρυσμένες περιοχές με αποτέλεσμα να προκύπτουν πρόσθετα έξοδα για τη μεταφορά των καυσίμων.

Από την άλλη πλευρά, οι δυνατότητες ανάπτυξης της ηλιακής ενέργειας στη χώρα είναι τεράστιες.

Όπως δήλωσε στο Clean Technica ο ιδρυτής της SunEdison Τζιγκάρ Σα “η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε εύκολα να εξελιχθεί σε μια από τις κορυφαίες φωτοβολταϊκές αγορές του κόσμου. Οι οικονομικές προϋποθέσεις είναι ξεκάθαρες, πιλοτικά προγράμματα υλοποιούνται και η έρευνα της αγοράς εις βάθος έχει γίνει”.

Σε κάθε περίπτωση, είτε διότι τα αποθέματα πετρελαίου στερεύουν είτε διότι οι Σαουδάραβες θέλουν νααπεξαρτηθούν από τις εισαγωγές διυλισμένου πετρελαίου και βενζίνης, οι επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια μόνο ως θετική επιλογή μπορούν να εκληφθούν.

econews

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σούδα: Το μυστικό του κρηπιδώματος Κ-14 και το θηριώδες Αϊζενχάουερ

Η βάση της Σούδας είναι ίσως η μοναδική βάση στη Μεσόγειο που...

Χανιά: Ένας 15χρονος ξυλοκόπησε τη γιαγιά του – Θύμα οικογενειακής βίας στο παρελθόν ο ανήλικος

Ένα απίστευτο περιστατικό ενδοοικοενειακής βίας με πρωταγωνιστή ανήλικο και...

Απεργία και στα πλοία την Πρωτομαγιά – Οι αλλαγές στα δρομολόγια

Τη συμμετοχή της στην πανελλαδική – πανεργατική 24ωρη απεργία...