17.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν ήταν τα (συχνά απαράδεκτα) ΜΜΕ

Ημερομηνία:

Είναι ξεκάθαρο εδώ και μήνες ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πολλές διαφορετικές γραμμές. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ενιαία γραμμή. Ο καθένας κάνει αυτό που θεωρεί σωστό ή αυτό που θεωρεί ότι εξυπηρετεί την φραξιά του.

Τα γράφαμε πριν αρκετούς μήνες, με αφορμή το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τη “λίστα Πέτσα” ότι τα μέσα ενημέρωσης αποτελούν έναν καλό “αποδιοπομπαίο τράγο”.

Βλέπετε, ο λόγος περί διεφθαρμένων μέσων ενημέρωσης και ξεπουλημένων δημοσιογράφων εξυπηρετούσε μία κυρίαρχη ψευδαίσθηση εντός του ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζεται σε ένα αφήγημα που διαρκώς επαναλαμβάνεται, ότι για την απώλεια της εκλογικής μάχης δεν φταίει η μη τήρηση των υποσχέσεων, ούτε η εφαρμογή για 4 χρόνια πολιτικών σκληρής λιτότητας, η αποδοχή των μνημονίων και η τήρηση των δεσμεύσεων που πήγαζαν εξ αυτών εις βάρος των λαϊκών συμφερόντων που τον έφεραν στην εξουσία, η εξασθένιση των δεσμών με μεγάλα τμήματα των λαϊκών μαζών και η ανυπαρξία ικανότητας αυτοκριτικής για όσα έγιναν λάθος, αλλά …τα μέσα ενημέρωσης που παραπλάνησαν τους πολίτες που δεν κατάλαβαν έτσι πόσο καλά έκαναν τα πάντα.

Το λέγαν διαρκώς στους πολίτες, το λέγαν τόσο συχνά που στο τέλος το πιστέψανε κι οι ίδιοι. Το πιστεύουνε ακόμα.

Με τη “λίστα Πέτσα” το αφήγημα… απογειώθηκε. Το σύνολο των μέσων ενημέρωσης της χώρας και όλοι οι δημοσιογράφοι τσουβαλιάστηκαν. Έγιναν όλοι ένοχοι, γλύφτες, άνθρωποι χωρίς συνείδηση που πηδάνε για να αρπάξουν λεφτά που πέφτουν από τον ουρανό. Ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω της ανικανότητάς του να κάνει αυτοκριτική συντέλεσε στη διαμόρφωση μίας αντίληψης  την οποία ο κάθε συνωμοσιολόγος μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί για να διασπείρει το μήνυμά του: “μην πιστεύετε τα μέσα ενημέρωσης, οι δημοσιογράφοι τα αρπάνε για να σας λένε ψέμματα”.

Τώρα βεβαίως, αυτή η ψευδαίσθηση καταρρέει με κρότο.

Χαρακτηριστική ήταν η δημόσια τοποθέτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου ο οποίος σε άρθρο με τίτλο «Πως τα καταφέραμε πάλι, σύντροφοι;», επισημαίνει πως «πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται ούτε στους δημοσκόπους ούτε στα -ναι, συχνά απαράδεκτα- ΜΜΕ» και προσθέτει πως «παρά το 31,5% τον Ιούλιο του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν έχει διαμορφώσει μια νέα φυσιογνωμία και ένα πρόγραμμα που να εμπνεύσει τους πολίτες».

Ο Ευρωβουλευτής σημειώνει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ βυθίζεται σε μια αυξανόμενη εσωστρέφεια, χωρίς σαφή προσανατολισμό και συσπείρωση, τέτοιων που θα εμπόδιζαν την εμφάνιση ή θα περιόριζαν την εμβέλεια των όποιων παρατράγουδων αλά Κοντονή.

Ο κ. Κούλογλου επισημαίνει «είναι η ηγεσία του κόμματος που πρέπει να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για μια συντεταγμένη πορεία προς τα μπρος. Και ενωτική, καθώς συχνά αβάσιμες καχυποψίες τρέφουν αντιπαλότητες και τον φαύλο κύκλο της εσωστρέφειας. Η ηγεσία πρέπει να αναλύσει που χάθηκε το παιχνίδι με τη διαχείριση της εξουσίας, την έλλειψη προγράμματος καθώς και τα λάθη που συνέβαλαν στη δημιουργία του αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύματος αλλά και στον αργοπορημένο εντοπισμό του» καταλήγει.

Το μεγάλο πρόβλημα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως η εσωστρέφεια αντί να περιορίζεται, ενισχύεται. Και σε αυτό δεν φταίνε τα μέσα ενημέρωσης. Ούτε αυτά που πραγματικά τα αρπάζουν εδώ και δεκαετίες.

Είναι ζήτημα εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η αδυναμία του να ασκήσει αποτελεσματική αντιπολίτευση του οποίου η λύση του αφορά ολόκληρη την κοινωνία. Διότι, η χώρα χρειάζεται μία αποτελεσματική αντιπολίτευση, ουσιαστική, με στόχευση που θα μπορεί να δίνει πραγματική διέξοδο στους προβληματισμούς των ανθρώπων. Ειδικά σε μία περίοδο τόσο κρίσιμη και ιδιαίτερη όσο αυτή που διανύουμε.

Πρέπει να ΣΥΡΙΖΑ να ξεμπερδέψει με τις ψευδαισθήσεις του και να σταματήσει να ασκεί εύκολη, λαϊκιστική αντιπολίτευση που μόνο χαϊδεύει τα αυτιά των οπαδών. Οφείλει να μεταμορφωθεί στο κόμμα που έχει ανάγκη η χώρα και ο λαός.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...