23.8 C
Chania
Sunday, May 19, 2024

Το “Υπάρχει και η Φύση” του Βάμβουκα, όπως ο “Στρατηγός Άνεμος” του Πολύδωρα κρύβει τις ευθύνες για την καταστροφή – Δεύτερη κατάρρευση στον προμαχώνα του Αγίου Δημητρίου

Ημερομηνία:

Σήμερα, στο προμαχώνα του Αγίου Δημητρίου είχαμε και δεύτερη κατολίσθηση. Ευτυχώς και πάλι, δεν περνούσε κάποιος πεζός από το σημείο γιατί θα μπορούσαμε να θρηνούμε κάποιον νεκρό. Όμως με αφορμή αυτό το γεγονός δημιουργούνται ερωτήματα.

Κατ’ αρχάς προκαλεί ανησυχία η διαπίστωση του Δημάρχου σε δηλώσεις που έκανε την Κυριακή ότι “σημεία σαν κι αυτό υπάρχει πάρα πολλά σε αυτή την κατάσταση και προφανώς δε μπορούμε να κάνουμε παρέμβαση σε όλα”.

Δηλαδή, τι σημαίνει αυτό; Ότι όποτε έχουμε κάποια μεγάλη κακοκαιρία θα πρέπει να φοβόμαστε μην πέσει κάποιο τμήμα του ενετικού τοίχους στο κεφάλι μας, επειδή δεν υπάρχει η χρηματοδότηση για τη συντήρησή τους;

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του είπε ότι “υπάρχει και η φύση, υπάρχουν και φαινόμενα που δε μπορούμε να προβλέψουμε“.

Η δήλωση αυτή έφερε στο μυαλό τις δηλώσεις του Βύρωνα Πολύδωρα που ως Υπουργός Δημόσιας Τάξης τον Αύγουστο του 2007 και ενώ καιγόταν η Ελλάδα και θρηνούσαμε νεκρούς από τις πυρκαγιές είπε ότι φταίνε οι ισχυροί ανέμοι που δεν επιτρέπουν να σβηστούν οι φωτιές.

Η αλήθεια είναι ότι η νεροποντή της Κυριακής ήταν μεγάλη. Όμως, δε μπορεί μία νεροποντή να ευθύνεται για μία τέτοια καταστροφή. Προφανώς υπήρχαν ελλείψεις στον σχεδιασμό και στις προβλέψεις. Αν οι τεχνικές μελέτες απέτυχαν να προβλέψουν ότι ο προμαχώνας του Αγίου Δημητρίου αντιμετώπιζε κίνδυνο να καταρρεύσει, τότε βεβαίως υπάρχουν ευθύνες. Όπως υπάρχουν ευθύνες αν η αιτία που δεν έγιναν οι προβλέψεις ήταν η ελλιπή χρηματοδότηση ή ο γενικότερος σχεδιασμός. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, αυτό που προέχει τώρα είναι η άμεση εύρεση κονδυλίων για την αναστήλωση του σημαντικού μνημείου.

Και βεβαίως, αργότερα, θα πρέπει να ερευνηθούν τι λάθη έγιναν. Όχι για να κουνήσουμε το λάθος εκεί που υπάρχουν ευθύνες αλλά για να μην επαναληφθούν.

Αλλά για να γίνει αυτό δηλώσεις περί “φύσης” που ευθύνεται για την καταστροφή δε βοηθάνε.

Α.Σ.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ