25.8 C
Chania
Saturday, May 18, 2024

Το φράγμα του Βαλσαμιώτη κι ο νέος του μανδύας

Ημερομηνία:

O Οργανισμός Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης, πνευματικό τέκνο του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ιδρύθηκε στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Αλλά αν θέλομε να είμαστε ειλικρινείς, πολλά από αυτά τα χρόνια συνδιοικήθηκε από πρασινοφρουρούς.

Με πλούσια όνειρα, λοιπόν, γαλουχήθηκε ο Οργανισμός Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης, κατασκευάζοντας στην αρχή, γιγάντια δίκτυα διανομής νερού. Μόνο που προηγουμένως δεν είχε μαζευτεί το νερό κι έπεφτε στη θάλασσα. Όλα είχαν, βλέπετε, βασιστεί στο σκεπτικό ότι τα νερά θα αντληθούν από υπόγειες δεξαμενές. Περίφημη θεωρία…

Όταν οι υπόγειες δεξαμενές αποδείχθηκαν μακρινές χίμαιρες, σκέφτηκαν ότι το νερό πρέπει να μαζεύεται σε λεκάνες, πριν πέσει στη θάλασσα. Αυτή τη φορά, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης, διάλεξε, στη μέση του Πουθενά, την τοποθεσία του Βαλσαμιώτη, κι άρχισε να χτίζει το ομώνυμο φράγμα. Μετά πολλά χρόνια και περισσότερα εκατομμύρια, τελειωμό δεν έχει το φράγμα, αλλά οσονούπω φτάνει στο τέλος του.

Με μεγάλη δε χαρά, πρόσφατα μάθαμε ότι το φράγμα του Βαλσαμιώτη θα αποκτήσει το νέο του μανδύα (κοινώς αμπέχονο). Ότι ο καινούριος μανδύας-αμπέχονο θα είναι τσιμεντένιος. Ότι το καλούπι του θα είναι ελβετικό κι άρα αξιόπιστο. Ότι Ιταλοί ειδικοί θα έρθουν να επιβλέψουν την τοποθέτηση του μανδύα. Χαρήκαμε που το φράγμα του Βαλσαμιώτη μετασχηματίζεται από γεφύρι της Άρτας σε έργο διεθνών προδιαγραφών, κι ας έχουν προηγηθεί μελέτες επί μελετών που δεν προέβλεπαν ούτε μανδύα ούτε αμπέχονο ούτε και τσιμεντενέσεις. Γιατί μάθαμε ότι χρειάζονται και τσιμεντενέσεις που μάλιστα έχουν ολοκληρωθεί κατά 80%.

Με μεγαλύτερη χαρά πληροφορηθήκαμε ότι μέχρι το τέλος του 2012, δηλαδή μέσα στους επόμενους επτά(!) μήνες  θα τελειώσει το έργο κι ότι έχουν παραγγελθεί τα ηλεκτρομηχανολογικά στοιχεία, κι ας μην έχουν ολοκληρωθεί τα δίκτυα, δεν πειράζει. Εύγε!

Θαυμάσια τα νέα και μακάρι, ανάμεσα σε άλλα, να γνωρίζαμε τι λειτουργικό κόστος θα έχει αυτή η μπανιέρα. Είναι κι αυτό ένα ερώτημα, πώς, δηλαδή, και με τι κόστος θα γεμίζει αυτό το φράγμα, που είναι εξωποτάμιο, αν ευστοχήσει ο μανδύας. Όλοι ευχόμαστε βέβαια να συμβάλλει το φράγμα του Βαλσαμιώτη στην ανάπτυξη του τόπου μας και να μη μετατραπεί, τελικά, σε μονάδα καλλιέργειας κουνουπιών.

Ιωάννης Κατσανεβάκης

Συνταξιούχος γεωπόνος

Υ.Γ. Με την “ανοιχτή” διακυβέρνηση, γνωστή και ως opengov.gr, o Οργανισμός Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης, ενθυμούμαστε, είχε βγει στις αγορές κι “έψαχνε” για διευθυντή στην Αμερική.  Αλλά υπήρχε δυστοκία. Έφταιγε και η διαφορά της ώρας με την μακρινή Αμερική. Έτσι μας έλεγε, αν θυμάστε, ο αξιότιμος γενικός γραμματέας της Περιφέρειας, κ. Καρούζος. Κατά μια άλλη εκδοχή, ο καβγάς των τοπαρχών στο θέμα, υπήρξε σκληρή και αμφίρροπη. Γι’ αυτά τα δεινά δε φταίει ούτε ο έσχατος κ. Παπανδρέου ούτε η κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου. Υπεύθυνοι είναι συμπολίτες διάφορων κομματικών αποχρώσεων που βλέπομε να “εκτίθενται” ξανά σε διάφορα ψηφοδέλτια…  Θα τους ξαναφήσομε; Θα τους ξαναψηφίσομε; Βεβαίως! Γιατί αυτοί μας αξίζουν…

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το δημογραφικό πέρα από ευχολόγια

Του Αργύρη Αργυριάδη, Δικηγόρου Τα πράγματα είναι απλά. Οι αριθμοί...

Καρκίνος: Θα μπορεί να ανιχνεύεται 7 χρόνια πριν τη διάγνωση

Δύο βρετανικές μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature...

Προεκλογική Εκδήλωση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χανίων με Κουντούρα, Παπαργυρόπουλο, Τσίπρα και Λεκατσά

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. οργανώνει Προεκλογική...

Συνάντηση Ν. Καλογερή με Υφυπουργό Υποδομών – Τι συζήτησαν

Τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή επισκέφθηκε ο Υφυπουργός...