15.8 C
Chania
Tuesday, December 9, 2025

Τρομάζουν τα συμπεράσματα έρευνας για τις εργασιακές συνθήκες στην Κρήτη: Εξευτελισμοί, υπερ-εκμετάλλευση και σεξουαλική παρενόχληση

Ημερομηνία:

Η Περιφέρεια Κρήτης διοργάνωσε με επιτυχία την εσπερίδα με τίτλο, «Η Παρενόχληση στο Χώρο Εργασίας» στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης «Δράσεις Προώθησης Ισότητας των Φύλων στην Περιφέρεια Κρήτης 2018 – 2020» με τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Η εσπερίδα πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου με την συμμετοχή εκπροσώπων Ακαδημαϊκών φορέων, κοινωνικών υπηρεσιών-φορέων.

Ειδικότερα ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς στην παρέμβαση του, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης σε θέματα προώθησης της ισότητας των φύλων στην Κρήτη, των πρωτοβουλιών και των δράσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης. Επίσης στις δράσεις που αφορούν στα μέτρα για την ενίσχυση του ρόλου της γυναίκας στις τοπικές κοινωνίες, για την προώθηση των γυναικών στη δημόσια ζωή, την καταπολέμηση πολλαπλών διακρίσεων και παρεμβάσεων για την άρση των στερεοτύπων μέσω της εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την Επίκουρη Καθηγήτρια του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Μαρία Παπαδακάκη που παρουσίασε τα στοιχεία της έρευνας για την παρενόχληση στην εργασία στην Κρήτη, οι πλέον ευάλωτοι στην παρενόχληση στην εργασία στην Κρήτη είναι οι νεότεροι σε ηλικία, οι ελεύθεροι ή διαζευγμένοι και οι απόφοιτοι τεχνικών σχολών, οι εργαζόμενοι με σύμβαση ορισμένου χρόνου, οι εργαζόμενοι με μικρή προϋπηρεσία και οι με ευέλικτο ωράριο εργαζόμενοι.

Από την πλευρά της η αν. καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Βασιλική Πετούση αναφέρθηκε στις έμφυλες διαστάσεις της παρενόχλησης, όπως επίσης ότι οι γυναίκες παρενοχλούνται περισσότερο στο χώρο εργασίας, ειδικότερα στο σημερινό επισφαλές εργασιακό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας σε ποσοστιαίο επίπεδο για τους εργαζόμενους διαπιστώθηκαν τα παρακάτω στοιχεία:

Ψυχολογική/ηθική παρενόχληση

• τους συμπεριφέρονται με αγένεια (41.0%)

• τους εξευτελίζουν ενώπιον άλλων (21.0%)

• τους λένε ανήθικα ή υποτιμητικά πράγματα (17.8%)

• τους ζητούν να κάνουν άσκοπες ή υποτιμητικές εργασίες (35.7%)

• δεν τους επιτρέπουν να απολαμβάνουν τα νόμιμα δικαιώματα τους ως εργαζόμενοι (π. χ άδεια) (36.9%)

• τους επιφορτίζουν με υπερβολικές εργασίες που δε μπορούν εύκολα να διαχειριστούν (44.2%)

Σωματική/σεξουαλική παρενόχληση

• τους απειλούν με τη χρήση σωματικής βίας να κάνουν πράγματα (4.8%)

• Αρχίζουν συζητήσεις σεξουαλικής φύσεως σκοπίμως (16.2%)

Αναφέρουν υψηλή δυσφορία σε εργασιακές συνθήκες:

• Δεν ευχαριστιέμαι την εργασία μου (51.0%)

• Δε συμμετέχω στις αποφάσεις που επηρεάζουν την εργασία μου (53.0%)

• Οι ιδέες μου ή οι προτάσεις μου δεν λαμβάνονται υπόψη (54.1%)

• Παρακολουθούν συστηματικά την απόδοση μου στο χώρο εργασίας μου (65.8%)

• Το εργασιακό μου περιβάλλον δεν είναι ευχάριστο (π.χ. θορυβώδες, βρώμικο, ανθυγιεινό) (42.8%)

• Οι σχέσεις με τους συναδέλφους μου δεν είναι καλές (36.9%)

• Η αμοιβή μου δεν είναι τόσο καλή όσο είναι άλλων που κάνουν την ίδια ή παρόμοια εργασία με τη δική μου (59.9%)

• Εργάζομαι περισσότερες ώρες από αυτές που συμφώνησα αρχικά (51.7%)

• Δεν είμαι σίγουρος για αυτό που περιμένει ο εργοδότης μου από μένα (45.9%)

• Άλλοι παίρνουν την επιβράβευση γι αυτά που κάνω εγώ (38.6%)

Βασικοί προβληματισμοί που αναπτύχθηκαν στο κλείσιμο της εσπερίδας αφορούσαν στα κάτωθι:

-Δυσκολία εργαζομένων να αναφέρουν το γεγονός

-Ανάγκη για μηχανισμούς αναφοράς που να διασφαλίζουν την ανωνυμία

-Δωρεάν νομική στήριξη σε περίπτωση παρενόχλησης

-Ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν σε περίπτωση παρενόχλησης

-Ενημέρωση εργοδοτών σχετικά με τα οφέλη της ύπαρξης μέτρων για την πρόληψη της παρενόχλησης και την πρώιμη αντιμετώπιση περιπτώσεων.

Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι του δικηγορικού συλλόγου, της επιθεώρησης εργασίας Ηρακλείου, του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως επίσης πολίτες που παρακολούθησαν την ανοιχτή εκδήλωση.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκρηκτικό το κλίμα στη Βουλή για το αγροτικό

Εκρηκτικό παραμένει το κλίμα στη Βουλή για το αγροτικό με φόντο...

Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις κινητοποιήσεις των αγροτών στην Κρήτη!

Παραγγελία στους εισαγγελείς της χώρας απέστειλε ο Εισαγγελέας του Αρείου...

Αύξηση πληθωρισμού τον Νοέμβριο, «φωτιά» ενοίκιο, καφές, κρέας

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, μια σειρά από...