17.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Τρώγωντας με τον “Ωνάση της Κρήτης”, τον άνθρωπο με τις χίλιες γραβάτες και τη μεγάλη καρδιά!

Ημερομηνία:

Η αυθεντικότητα, λοιπόν, κατέληξα ότι είναι ένα γνώρισμα των έξυπνων και ακομπλεξάριστων ανθρώπων. Είναι εκείνοι που σου μιλάνε  Απλά, ξεκάθαρα, δίχως κανενός είδους κοινοτοπίες. Δίχως ψεύτικες κομψότητες, δίχως επιτηδευμένη ευγένεια, δίχως την επιθυμία να προκαλέσουν  μόνο και μόνο για να ξεχωρίσουν. Είναι εκείνοι που έχουν την ικανότητα να εκφράζουν το ουσιώδες χωρίς να πασχίζουν με πολυπλοκότητες και κατά ένα μυστήριο τρόπο όλοι μα όλοι έχουν μια τρελή σχέση αγάπης με την γη, το χώμα και τα ζωντανά πλάσματα του πλανήτη γη.

 Ένας τέτοιος αυθεντικός τύπος είναι ο ΩΝΑΣΗΣ της Κρήτης που με  υποδέχεται στο εστιατόριο του με μια αρμαθιά ντομάτες και παρδαλές γραβάτες – μια δηλαδή από τις 1000 που έχει στην συλλογή του- και πουκάμισα χτυπητά που συναγωνίζονται το παρδαλό πέταγμα της από τις πεταλούδες του μποστανιού του.

onasis central1 22 08 2016

Είναι απολαυστική η παρέα μαζί του, κάθομαι κάτω από τις μουριές πίνω ένα καφέ και παρατηρώ  το λυγερό κορμί του, τα τεράστια χέρια του , το πυρόξανθο μούσι του και ακούω την ιστορία του.

onasis central2 22 08 2016

Μπάρκαρε, μου λέει, μικρός σε γκαζάδικο, δούλεψε, έβγαλε λεφτά , τα γλέντησε εξού και το ΩΝΑΣΗΣ και μετά γύρισε στο χωριό του στους Μέσα Ποταμούς για να φτιάξει τον δικό του παράδεισο.
Μια ταβέρνα λουλουδιασμένη περιστοιχισμένη από τεράστιες κορομηλιές, μουριές, συκιές και κάτι γιγάντιες ορτανσίες που γαληνεύουν το μάτι με το ευγενικό απαλό τους μωβ.

onasis central3 22 08 2016

Μια ταβέρνα χαρούμενη με το μποστάνι της κρυμμένο στην πίσω μεριά, κατηφορικό και γόνιμο γεμάτο από κολοκυθιές που μπερδεύονται με τις φασολιές και τις καλά στοιχισμένες κρεμαστές ντομάτες.

onasis central4 22 08 2016

Ο ΩΝΑΣΗΣ είναι αυτό που λένε <χαρά θεού> γελάει συνέχεις , χαϊδεύει το πυρόξανθο γένι του και μου λέει πως όλο τούτο το μποστάνι το καλλιεργεί μόνος του με τα χέρια του. Κάθε μέρα περνά 4-5 ώρες σκάβοντας το χώμα και κανακεύοντας τα φυτά του. Νιώθει νέος και προκαλεί τους νεότερους να παραβγούν στο τρέξιμο!! Τον πιστεύω γιατί η σιλουέτα του είναι ψιλόλιγνη σχεδόν ασκητική…

onasis central5 22 08 2016

Κι εκεί που πίνω τις ρακές μου μαζί του εμφανίζετε η ήρεμη δύναμη του εστιατόριου! Η γυναίκα του η Μαριάννα.

onasis central6 22 08 2016

Τα <κονάκια> τους είναι χωρισμένα ο ΩΝΑΣΗΣ είναι ο άρχοντας έξω στην σάλα στην υποδοχή public relation που λένε στο χωριό του, επί της υποδοχής που λένε στο δικό μου.

"google ad"

Αλλά στην κουζίνα κάνει κουμάντο η Μαριάννα εκείνη ζυμώνει το εφτάζυμο παξιμάδι, ανάβει την τεράστια στόφα πετρελαίου ή την παραστιά της και φτιάχνει απλά, αλλά πεντανόστιμα ΚΡΗΤΙΚΑ ΦΑΓΗΤΑ.

onasis central7 22 08 2016

Κολοκυθάκι από το μποστάνι τηγανιτό σκέτο ή λουσμένο με δυο και τρία και τέσσερα αυγά με λαμπερό κρόκο, ανθούς γεμιστούς, ντάκο εφτάζυμο μουσκεμένο με φρέσκια ντομάτα

Πιλάφι με κόκορα και αίγα κοκκινιστή με πατάτες και ψητό με πατάτες στις ξυλόσομπες που ανάβουν όλο τον χειμώνα.

Φέρνει βόλτα το νοικοκυρεμένο μαγαζί της απλώνει σε δισκάκια τον έρωντα να ξεραθεί για να κάνει βλαστάρια τον χειμώνα και τις ντομάτες με τα κορόμηλα για να σε φιλέψει μόλις κάτσεις στο μαγαζί τους.

Σπάνια βγαίνει στην σάλα συνήθως για να σου σερβίρει το φαγητό της με σεμνότητα και μια φυσικότητα που σε κάνει να αισθάνεσαι κάτι σαν το σπίτι της θείας σου στο χωριό.
Ζητάω γλυκό και μας φέρνει ρυζόγαλο φτιαγμένο με κατσικίσιο γάλα. Αραιό χωρίς πρόσθετα πηκτικά και μια πρέζα αλάτι να κοντράρει ευγενικά την ζάχαρη.

onasis central8 22 08 2016

Πίνω μια τελευταία ρακή, υπόσχομαι στον ΩΝΑΣΗ την επόμενη φόρα να του φέρω κι εγώ μια γραβάτα για την συλλογή του, κάνω μια βόλτα ακόμα σ αυτό το πολύχρωμο , λουλουδιασμένο μαγαζί. Σκέφτομαι πως αν είχα φτιάξει την ζωή μου αλλιώς θα ήθελα να ζούσα εδώ ΠΛΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΣΑΝ ΤΟΝ ΩΝΑΣΗ.

ΤΑΒΕΡΝΑ Marianna
ΜΕΣΑ ΠΟΤΑΜΟΙ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
72100 ΚΡΗΤΗ
Τηλ.2844022497

mirsini.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ερντογάν διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ – Κατηγορεί τις ΗΠΑ για υποκρισία

Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές από και προς...

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Οι πρώτοι μήνες νοσηλείας, τα “γιατί” που τη βασάνιζαν και το κύμα αγάπης

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην εκπομπή της ΕΡΤ...

Ρέθυμνο: Κατασχέθηκαν πάνω 52.800 κροτίδες – Συνελήφθη ο κάτοχος τους

Συνελήφθη σήμερα (02.05.2024) το μεσημέρι, σε περιοχή του Δήμου...