16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Τσίπρας: Επενδύει σε κοινωνικό εμφύλιο ο Μητσοτάκης – Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να στρίψει αριστερά για να κερδίσει το κέντρο

Ημερομηνία:

«Θράσος», «κυνισμό» και «ιδεολογικές εμμονές» καταλόγισε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ομιλία του για το κλείσιμο των εργασιών της Πανελλαδικής Προγραμματικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στις κατηγορίες του πρωθυπουργού προς την αξιωματική αντιπολίτευση περί «υγειονομικού σαμποτάζ».

Επίσης, σε ό,τι αφορά το κόμμα σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑΠΣ πρέπει να απευθυνθεί στο κέντρο διευκρινίζοντας πως «αν θέλουμε να κερδίσουμε το κέντρο πρέπει να στρίψουμε αριστερά» με ένα ριζοσπαστικό, ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο πρόγραμμα. Παράλληλα κάλεσε τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν επί του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την υλοποίηση του οποίου όμως, είπε εκ νέου, «προϋπόθεση» είναι η νίκη στις εκλογές – έστω και με μία ψήφο.

«Αν κάποιος έκανε και κάνει υγειονομικό σαμποτάζ στη χώρα είναι ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης, με την ανικανότητα του να διαχειριστεί τη πανδημία και με τη διαρκή του έγνοια να αντιμετωπίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι τη πανδημία» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία.

Χαρακτήρισε δε αυτή την τοποθέτηση Μητσοτάκη ως «τελευταία απόπειρα σε μια σειρά προσπαθειών το τελευταίο διάστημα, να  διχάσει την ελληνική κοινωνία», όπου οι εμβολιασμένοι να στρέφονται κατά των ανεμβολίαστων, «οι νέοι κατά των ηλικιωμένων, οι τοπικές κοινωνίες κατά των προσφύγων, το συντηρητικό τμήμα της κοινωνίας κατά των νέων. Ένας γενικευμένος κοινωνικός εμφύλιος που καλείται να κρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και να εξουδετερώσει την κοινωνική αντίσταση».

Ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα παίξει το παιχνίδι του διχασμού» διότι η κοινωνία ξέρει ποιος έβαλε πάνω απ όλα τη ζωή των ανθρώπων και δεν είδε την κρίση ευκαιρία, ποιος πρότεινε συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και πρότεινε κοινό υπουργό Υγείας.

Επιτέθηκε στον πρωθυπουργό επισημαίνοντας πως αυτή την κρίσιμη ώρα, εκτός του ότι διχάζει, προαναγγέλλει και ιδιωτικοποιήσεις στη δημόσια Υγεία:

«Ξέρουν επίσης ποιος άφησε το ΕΣΥ στην τύχη του, ποιος απεργάζεται ακόμη και σήμερα την ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων εν μέσω πανδημίας. Δε βρήκε άλλο να μας πει σήμερα ο κος Μητσοτάκης παρά το ότι θα κλείσει περιφερειακά νοσοκομεία. Είναι πράγματι εξωφρενικός ο κυνισμός τους και οι ιδεολογικές τους εμμονές. Ποιος σχεδιάζει τώρα να θέσει σε διακινδύνευση το ασφαλιστικό, με το σχέδιο Πινοσέτ όπως τους είχε ξεφύγει προεκλογικά. Αλλά και ποιος σεβάστηκε τα περιοριστικά μέτρα και ποιος έδωσε το μήνυμα της ανεμελιάς με ποδηλατάδες, γλέντια, και τσαμπούνες».

Στην κυβερνητική τακτική όπως την περιέγραψε αντέταξε τον ΣΥΡΙΖΑ ως φορέα κοινωνικής ενότητας: «Δεν μας αφορά λοιπόν η δημαγωγία του μίσους, ο λαϊκισμός του «σαμποτάζ», τα κηρύγματα εναντίον οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδας, που τώρα τελευταία χαρακτηρίζουν την κυβερνητική προπαγάνδα».

«Νέα αρχή» με πρόγραμμα και προσκλητήριο στο μεσαίο χώρο

Σε ό,τι αφορά τα μηνύματα της Συνδιάσκεψης για το κόμμα ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την διαδικτυακή πανελλαδική διαδικασία «πλήρως επιτυχημένη», έκανε λόγο για «νέα αρχή», ενώ για το πρόγραμμα είπε ότι αποτελεί πλέον εφόδιο για το κόμμα, ενώ η κοινωνία ξέρει πλέον τι θέλει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Ξέρει ο εργαζόμενος ότι δε θέλουμε να νικήσουμε τη Δεξιά για να ξαναβρεθούμε σε καρέκλες εξουσίας αλλά για να έχει ανθρώπινες σχέσεις εργασίας, με αξιοπρεπή μισθό και δικαιώματα. Για να πάει ο κατώτατος στα 800 ευρώ πράγμα που θα συμπαρασύρει αυτό όλες τις μισθολογικές βαθμίδες».

Περαιτέρω σημείωσε ότι ξέρει κι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ωριμότερος γαρ, πώς θα υλοποιήσει το πρόγραμμά του, που υπογράμμισε ότι είναι ριζοσπαστικό και ταυτόχρονα ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο.

Πέραν όμως της κατάρτισης ολοκληρωμένου προγράμματος, για τη νίκη στις εκλογές έθεσε δύο προϋποθέσεις: το να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το κέντρο και την υπογράμμιση της αξιοπιστίας του κόμματος. Απαντώντας ειδικότερα στο ερώτημα που τέθηκε από πολλούς το διήμερο αν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάει δεξιά ή αριστερά, απάντησε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ για να κερδίσει δεν αρκεί να κερδίσει μόνο όσους πολίτες αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί και ριζοσπάστες. Πρέπει να κερδίσει αυτό που ονομάζουμε μεσαίο χώρο. (…)Άρα ναι πρέπει να κερδίσουμε το κέντρο»

Αναφορικά με το «πώς» σημείωσε:

"google ad"

«Με κεντρώες πολιτικές; Με πολιτικές του μέσου όρου; Θα είμαι πολύ σαφής. Δε κερδίζεται έτσι το κέντρο. Αν θέλουμε να κερδίσουμε το κέντρο πρέπει να στρίψουμε αριστερά. Και αυτό το κάνουμε όχι με ανούσιες αυτοαναφορικές προτάσεις και συνθήματα. Αλλά με τον προγραμματικό μας λόγο. Με ένα πρόγραμμα βαθιά ριζοσπαστικό αλλά ταυτόχρονα και ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο. Ένα πρόγραμμα ρεαλιστικού ριζοσπαστισμού, αν μου επιτρέπεται ο όρος».

Πρόσθεσε πως «όλα όσα λέμε, είναι υλοποιήσιμα» και είναι ταυτόχρονα «μια ριζικά διαφορετική συνταγή από αυτή που μας οδήγησε στη κρίση» αλλά «και η συνταγή που ολοένα και περισσότεροι σε όλο το κόσμο, ακόμη και η κυβέρνηση των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, αναδεικνύουν ως αναγκαία προϋπόθεση για να βγούμε από τη κρίση».

Να ηττηθεί η δεξιά στη συνείδηση της πλειοψηφίας και στην κάλπη

Κλείνοντας την ομιλία του σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ έχει «σχέδιο για την επιστροφή της δικαιοσύνης στη χώρα».

Και έθεσε τον εξής στόχο: «Η κυβέρνηση της δεξιάς γυρνάει τη χώρα και το λαό πίσω και πρέπει να ηττηθεί», τόσο στη συνείδηση της πλειοψηφίας όσο και στην κάλπη» η οποία, όπως τόνισε, «θα πρέπει να δώσει τη δυνατότητα για την συγκρότηση προοδευτικής διακυβέρνησης».

«Οι προγραμματικές μας δεσμεύσεις είναι σαφείς» είπε απευθυνόμενος στους προοδευτικούς πολίτες τους οποίους κάλεσε «να τις αγκαλιάσουν» αλλά και προς τις προοδευτικές δυνάμεις, τις οποίες κάλεσε να σχολιάσουν και να τοποθετηθούν δημόσια «γιατί οι συγκλίσεις δε μπορεί παρά να είναι στη βάση πολιτικών θέσεων και προγραμμάτων».

Ταυτόχρονα όμως, έστειλε το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑΠΣ πρέπει να είναι νικήσει στις εκλογές: «ο ρεαλισμός λέει ότι προϋπόθεση για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος από μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας που θα προκύψει από τη κάλπη της απλής αναλογικής, είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – έστω και με μία ψήφο – στις επόμενες εκλογές» σημείωσε.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...