13.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Τσίπρας: Οι πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα κι εσείς ξοδεύετε 7 δισ. σε εξοπλισμούς

Ημερομηνία:

Eπίθεση εξαπέλυσε κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή. Υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος και ζουν μέσα στην αγωνία και εσείς ξοδεύετε 7 δισ. για εξοπλισμούς, είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κύριε Μητσοτάκη δεν έχετε διδαχτεί τίποτα από την πρόσφατη ιστορία του τόπου. Τι μπορεί να σκέφτεται λοιπόν αυτός ο πολίτης που δεν έχει να πληρώσει τους λογαριασμούς του όταν σας βλέπει και σήμερα κι άλλες φορές από αυτό εδώ το βήμα να οικειοποιείστε την αγορά εξοπλισμών που γίνεται με χρήματα του ελληνικού λαού και να φτιάχνετε και κομματικό σποτάκι.

Αντί για το εθνόσημο να υπάρχει το κομματικό σας σήμα στα φτερά των αεροσκαφών που πληρώνει από τους κόπους και τις θυσίες του ο ελληνας φορολογούμενος.

Λες και πληρώθηκαν από το κομματικό σας ταμείο. Τι μπορεί να σκέφτεται αυτός ο πολίτης που βιώνει αυτή την κρίση και βλέπει ότι η Ελλάδα εν μέσω μιας κρίσης διαπραγματεύεται με τη Ρωσία την τιμή του αερίου και το προμηθεύεται 30% πιο ακριβό από τη Βουλγαρία» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως «κάθε φορά που ανεβαίνω στο βήμα ενώ η συζήτηση αφορά τα εθνικά μας θέματα μου έρχεται στο μυαλό η φράση προτροπή του εθνικού μας ποιητή.

Ότι είναι εθνικό είναι το αληθινό. Η ιστορία απέδειξε ότι κάθε φορά που το εθνικό γινόταν αντικείμενο ψεύδους και η εθνικοφροσύνη αντικείμενο πολιτικής δημοπρασίας μόνο δεινά συσσωρεύονταν».

Εχουμε τις ενστάσεις μας

Και πρόσθεσε πως «στο πλαίσιο αυτό, ψηφίζουμε την αγορά των φρεγατών, μία αγορά άλλωστε που προτεραιοποιήσαμε και διαπραγματευτήκαμε εμείς ως κυβέρνηση παρόλο τους πολύ σοβαρούς οικονομικούς περιορισμούς που είχαμε τότε και ευτυχώς εσείς δεν έχετε σήμερα».

«Καταθέτουμε τις ενστάσεις μας αλλά είμαστε σαφείς σε ότι αφορά την στήριξη αυτού του προγράμματος. Αυτό σημαίνει αξιόπιστη αντιπολιτευτική στάση. Ένα πρόγραμμα που εσείς ακυρώσατε το καλοκαίρι του 2020 εν μέσω κρίσης Ορουτς Ρεις όταν έφτασε 8 ναυτικά μίλια από Ρόδο και 6 από Καστελόριζο. Εν μέσω αυτής της κρίσης επειδη ακυρώσατε την αγορά φρεγατών και τονίζατε ότι ο μόνος τρόπος θωράκισης των 18 Ραφάλ εμείς με καλή πίστη – παρά το γεγονός ότι ως πρωθυπουργός δεν είχα δεχθεί εισήγηση για Ραφάλ – στηρίξαμε την επιλογή αυτή».

«Είναι απαράδεκτο όμως να απαιτείτε από τον ΣΥΡΙΖΑ λευκή επιταγή. Ότι εμείς θα ψηφίζουμε χωρίς κριτήρια χωρίς εξηγήσεις. Όπως η απόφαση για αγορά 6 επιπλέον Rafale που την έμαθαν όλοι, και τα επιτελεία από την τηλεόρασηΕμείς εδώ έχουμε και επι της ουσίας ενστάσεις. Ενισχύσαμε την ΠΑ με αναβάθμιση F16 και με αγορά 18 Rafale, την στιγμή που Τουρκία εξαιρέθηκε από τα Φ35 δεν κατανοούμε την σκοπιμότητα της αγοράς επιπλέον 6 Rafale. Όπως δεν κατανοούμε την επιμονή σας στην σκανδαλώδη σύμβαση για κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα. Με τα δισ. του ελληνικού λαού δεν μπορεί να παίζουμε».

«Δεν παραγνωρίζουμε την ανάγκη αμυντικής μας θωράκισης. Την σημασία της ενίσχυσης αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά 3 δισ. επιπλέον είναι 3 δισ επιπλέον. Σταματήστε να μετατρέπετε την Εθνική Άμυνα σε αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης» ανέφερε ο κ. Τσιπρας

Να είναι πυλώνας σταθερότητας η χώρα μας

Για τον κίνδυνο ρωσο-ουκρανικού πολέμου ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Ο κίνδυνος είναι κοντά μας. Χθες δύο ομογενείς μας σκοτώθηκαν. Πέραν των ειλικρινών συλλυπητηρίων οφείλουμε όλοι να είμαστε ξεκάθαροι. Στηρίζουμε ειρήνη και διπλωματία. Στηρίζουμε το Διεθνές Δίκαιο. Την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Στηρίζουμε επιστροφή στις διαπραγματεύσεις

Όμως πρέπει να δούμε και ποια η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ τον κόσμο και στην γειτονιά μας. Σε παλαιότερο ερώτημά μου μου απαντήσατε πως οραματίζεστε την θέση Ελλάδας. Σας είπαμε ότι δεν θέλουμε προκεχωρημένο φυλάκιο Δύσης. Και μου είπατε ότι η Ελλάδα είναι το τελευταίο φυλάκιο της Δύσης.

"google ad"

Αυτή είναι βασική στρατηγική μας διαφορά. Εχουμε διαφορές στρατηγικής που είναι ίσως σημαντικότερες από τις διαφωνίες μας για αμυντικές δαπάνες. Για εσάς ο τόπος αυτός είναι το τελευταίο φυλάκιο της Δύσης. Για εμάς είναι πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης.

Για εσάς η χώρα είναι πότε φύλακας και πότε δεσμοφύλακας να εμποδίζει ανθρώπους που αναζητούν καλύτερο μέλλον γιατί είναι κυνηγημένοι. Για εμάς σκοπός είναι να προστατεύσουμε τις αξίες χώρας και Ευρώπης. Επιβάλλει η γεωγραφία να αναζητούμε λύσεις δύσκολες και αποτελεσματικές με σεβασμό στην ανθρωπινή ζωή. Να ψάξουμε λύσεις για δίκαιη και νόμιμη μετεγκατάσταση

«Για μας η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας αντικατοπτρίζεται στην Συμφωνία των Πρεσπών»

Για να σας το πω με δύο λόγια. Για εμάς για την προοδευτική παράταξη του τόπου, η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας αντικατοπτρίζεται στην Συμφωνία των Πρεσπών. Για εσάς αντικατοπτρίζεται στην επ αόριστον παραχώρηση της Αλεξανδρούπολης στους Αμερικανούς. Δίνεται Γη και Υδωρ για να φεύγουν αεροσκάφη και να επιχειρούν σε πόλεμο. Για εμάς είναι εξωτερική πολιτική που λέει ότι τα μαχητικά αεροσκάφη θα επιχειρούν πάνω από τον χώρο της Βόρειας Μακεδονίας.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε και πάλι στον Κυριάκο Μητσοτάκη χρησιμοποιώντας τα λόγια του Ελευθέριου Βενιζέλου πως «ο πολιτικός πρέπει να έχει το χάρισμα να βλέπει πρωτύτερα από τους άλλους».

Και απευθυνομένος στον πρωθυπουργό σημείωσε χαρακτηριστικά πως «εσείς δεν το έχετε και μετατραπήκατε από φημισμένος τεχνοκράτης σε διαχειριστή της συμφοράς. Ελπίζω αυτή η συμφορά πέρα από την οικονομία να μην εισέλθει και στα εθνικά θέματα».

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτήτριας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί συλλόγοι Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας,...

Πορεία στις γειτονιές της Νέας Χώρας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Παρέμβαση - πορεία στην γειτονιά της Νέας Χώρας πραγματοποιήθηκε...

Ισπανία: Θα παραδώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα...