12.8 C
Chania
Thursday, January 23, 2025

Τσίπρας: Σε νευρική κρίση η Ευρώπη – Oι πολιτικές λιτότητας εξέθρεψαν το τέρας της ακροδεξιάς

Ημερομηνία:

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε νευρική κρίση, καθώς λόγω της πολιτικής της αδυναμίας και το «καθεστώς» λιτότητας που έχει επιβληθεί, έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο «το τέρας της ακροδεξιάς»

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε νευρική κρίση, κυρίως για λόγους πολιτικής αδυναμίας, γιατί οι πολιτικές λιτότητας εξέθρεψαν το τέρας της ακροδεξιάς. Κρατά ανοικτά τα σύνορά της στη λιτότητα και κλειστά τα σύνορά της στους κατατρεγμένους», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως ο τρόπος με τον οποίο η ΕΕ θα διαχειριστεί την προσφυγική και οικονομική κρίση θα προσδιορίσει το μέλλον της.

Με αναφορά στο προσφυγικό και τις ευθύνες της Ευρώπης ξεκίνησε την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενα 24ωρο πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

«Βρισκόμαστε στο μέσο μιας κρίσης που διαρκώς οξύνεται και ξεπερνά τις αντοχές μιας χώρας, δοκιμάζει τις αντοχές όλης της Ευρώπης και αλλάζει τα δεδομένα» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Είναι η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και η Δύση βλέπει για πρώτη φορά ότι οι άλογες ενέργειες και επιλογές στην περιοχή της Μ. Ανατολής έχουν επιπτώσεις που αφορούν πλέον την καρδιά της Ευρώπης», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

«Το πολιτικό ελλειμα στην Ευρώπη δυναμιτίζει το προσφυγικό» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του κατά την έναρξη της συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Ευρώπη είναι σε νευρική κρίση για λόγους πολιτικής αδυναμίας, γιατί οι πολιτικές λιτότητας εξέθρεψαν το τέρας της ακροδεξιάς…» πρόσθεσε, ενώ έθεσε το ερώτημα: «θέλουμε Ευρώπη του φόβου ή Ευρώπη της αλληλεγγύης;»

Ο τρόπος με τον οποίο η ΕΕ θα διαχειριστεί την προσφυγική και οικονομική κρίση θα προσδιορίσει το μέλλον της, σημείωσε.

«Η Ευρώπη συνθλίβεται ανάμεσα στη λιτότητα και τα κλειστά σύνορα», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός. «Κρατά ανοικτά τα σύνορά της στη λιτότητα και κλειστά τα σύνορά της στους κατατρεγμένους».

«Η κλειστή Ευρώπη είναι το καλύτερο δώρο στην ακροδεξιά» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός. «Πρέπει να υψώσουμε τείχος στο τείχος της ντροπής».

Παράλληλα, έκανε ξεχωριστή αναφορά στο ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν, καθιστώντας σαφές ότι όλοι αναγνώρισαν ότι «η άθλια συζήτηση για τη διάλυση του Σένγκεν» δεν ωφελεί κανέναν.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή η συζήτηση περί εξόδου ή διάλυσης της Συνθήκης Σένγκεν αποσκοπούσε στην συγκάλυψη προειλημμένων αποφάσεων, προσθέτοντας ότι με την στάση μας «πήραμε το ψωμί από το στόμα» εκείνων, όπως το ΕΛΚ που ήθελαν μια τέτοια εξέλιξη, αλλά και εκείνων των ομοϊδεατών τους στο εσωτερικό που ήθελαν να ρίξουν τις ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση, ευρισκόμενοι και σε πλήρη σύμπνοια με τα ΜΜΕ της διαπλοκής «που παίζουν τα ρέστα τους ενόψει της αξιολόγησης… Θα διαψευστούν ακόμα μια φορά» είπε ο πρωθυπουργός.

«Εμείς δεν κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν, αλλά είμαστε αντίθετοι στις λογικές των κλειστών συνόρων» ανέφερε και τόνισε ότι «η υπεράσπιση των αξιών δεν τελειώνει εκεί που αρχίζουν οι δημοσκοπήσεις».

«Για εμάς η προσφυγική κρίση δεν διαιρεί χώρες, αλλά αντιπαραθέτει ιδέες» συνέχισε και έκανε λόγο για δίλημμα μεταξύ της συντήρησης και της προόδου. «Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει πορεία και προϋπόθεση είναι η αλλαγή των συσχετισμών» υπογράμμισε ακόμη.

«Η Ελλάδα ευρισκόμενη στο μέσο μιας κρίσης με πολλές παραμέτρους (προσφυγικό, οικονομία, ασφάλεια) παλεύει και υπερασπίζεται αξίες».

«Θα συνεχίζουμε να σώζουμε ζωές, να δίνουμε τροφή σε ασφάλεια σε διωκώμενους ανθρώπους…να υπερασπιζόμαστε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης… Είναι όμως και αυτονόητο ότι μια χώρα όπως η Ελλάδα που υλοποιεί πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν μπορεί να σηκώσει όλο το βάρος της προσφυγικής κρίσης» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι Ελλάδα δεν θα γίνει αποθήκη ψυχών, ανέφερε ότι στη χώρα αυτή τη στιγμή υπάρχουν 30.000 πρόσφυγες και ότι η κινητοποίηση είναι μεγάλη -ιδίως από τις Ένοπλες Δυνάμεις- για τη στέγαση και τη σίτιση των ανθρώπων.

Αναφερόμενος στην στρατηγική της Ελλάδας, ενόψει και της αυριανής Συνόδου Κορυφής, είπε ότι διαμορφώνεται σε τρείς άξονες που συμφωνήθηκαν «κατ’ ελάχιστον» στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών :

α) αλληλεγγύη στους πρόσφυγες που ήδη βρίσκονται στην χώρα μας

β) προσπάθεια μείωσης των προσφυγικών ροών από την Τουρκία με χτύπημα κατά των διακινητών

γ) δίκαιη κατανομή ευθυνών και υποχρεώσεων στην ΕΕ με συνέπειες για όσους δεν τα τηρούν.

«Σε αυτή την προσπάθεια απέβλεπε και η πολιτική συνεννόηση, η οποία επιτεύχθηκε την Παρασκευή».

«Τα κέντρα κλειστού τύπου δεν πρέπει να μετατραπούν σε φυλακές» τόνισε παράλληλα, και διευκρίνισε ότι αυτού τους είδους τα κέντρα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με φειδώ.

«Τα κέντρα για τους μετανάστες θα λειτουργήσουν με σεβασμό στους ανθρώπους… Η κατάσταση είναι οριακή» επεσήμανε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «χρειάζεται ψυχραιμία».

Άσκησε, πάντως, κριτική στη ΝΔ, λέγοντας ότι η ρητορική της είναι ίδια με τη ρητορική της γερμανικής ακροδεξιάς και την κριτική που ασκεί στην καγκελάριο Μέρκελ. «Στην Ελλάδα υπερισχύει η ανρθωπιά και όχι η ρητορική της Χρυσής Αυγής…»
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην εκκρεμότητα της αξιολόγησης εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα κλείσει σύντομα».

Είπε ότι υπάρχει ουσιαστική «σύγκλιση και όχι μονομερής προσχώρηση στις θέσεις» των δανειστών στην Ευρώπη, ασκώντας και πάλι κριτική στο ΔΝΤ για τις «αυθαίρετες εκτιμήσεις και μη ρεαλιστικές απαιτήσεις του».

Επανέλαβε δε την δέσμευσή του για τη μη μείωση των συντάξεων. Τόνισε οτι η κυβέρνηση προσέρχεται στην τελική διαπραγμάτευση με σταθερή την θέση να μην υπάρξει καμία περικοπή των τρεχουσών συντάξεων.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έκανε διάφορες επισημάνσεις για την «πλειοψηφία των ΜΜΕ της διαπλοκής» είπε ότι «είχαν βάλει στόχο να ρίξουν αυτήν την κυβέρνηση στο δημοψήφισμα του καλοκαιριού, είχαν βάλει στόχο να ρίξουν την κυβέρνηση στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, είτε με ήττα, είτε με σύμπραξη σε διάφορα σχήματα».

Τώρα,τόνισε ο κ.Τσίπρας, «έχουν βάλει στόχο να δημιουργήσουν συνθήκες ανατροπής ενόψει της αξιολόγησης, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης, προκειμένου να γλιτώσουν τις οικονομικές τους εκκρεμότητές και να συνεχίσουν να ελέγχουν την οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου».

Ο κ.Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα καταφέρουν, προσθέτοντας ότι «απέναντι στο πόλεμο που η κυβέρνηση υφίσταται από τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ» απαντά με «τον δημοκρατικό διάλογο και την ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πολίτες και την κοινωνία».

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί στην έκτακτη Σύνοδο ζητώντας από την Ε.Ε τα παρακάτω:

1. Να επιβάλλει σ’ όλα, ανεξαιρέτως, τα Κράτη-Μέλη της τον πλήρη σεβασμό των υποχρεώσεών τους, ως προς τον δίκαιο καi αναλογικό επιμερισμό των Προσφύγων, καθιστώντας σαφές ότι μονομερείς ενέργειες δεν είναι επιτρεπτές και ότι όσοι τις επιλέγουν θα έχουν τις ανάλογες συνέπειες.

2. Να επιταχύνει την εφαρμογή των αποφάσεων για μετεγκατάσταση των Προσφύγων τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία.

3. Προγράμματα επιστροφών παράτυπων μεταναστών, ενεργοποιώντας υφιστάμενες Συμφωνίες Επανεισδοχής και συνάπτοντας νέες.

4. Δημιουργία σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

5. Συνδρομή προς την Χώρα μας, κυρίως ως προς την συνεχή οικονομική και υλικοτεχνική της ενίσχυση για την υπό όρους ανθρωπισμού περίθαλψη των Προσφύγων.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ