15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

“Τσίπρα και Φίλη ακούστε το καλά, οι μαθητές στο δρόμο ακόμα μια φορά”: Διαδήλωση των μαθητών στα Χανιά με δυναμισμό – 51 σχολεία στην Κρήτη υπό κατάληψη | Φωτός

Ημερομηνία:

Ακόμα μια φορά οι μαθητές των Χανίων βρήκαν στους δρόμους. Και μπορεί αυτή να μην ήταν η πιο μεγάλη διαδήλωσή τους όμως ο δυναμισμός δεν έλειπε. Με τους μαθητές να φωνάζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας τους συνθήματα και να ζητούν την εκπλήρωση των αιτημάτων.

Αιτήματα που σχετίζονται με τις μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, στα νέα βάρη που πέφτουν στους μαθητές, με την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, με τα κόστη για βιβλία και υλικά να αυξάνονται, τα κτιριακά.

Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν περίπου στις 11.30 στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Σύντομα, ξεκίνησαν την πορεία του, στη συνηθισμένη διαδρομή που περνά από την πλατεία 1866 για να στρίψει προς το Δημαρχείο Χανίων. Τελικός προορισμός η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Χανίων.

DSCF2323

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας η ενέργεια των μαθητών πλημμύριζε τους δρόμους. Οι περιστατικοί σταματούσαν για να δουν και τα συνθήματα ακουγόταν δυνατά:

DSCF2337

“Ακόμα και στον Άρη βρήκανε νερό και δεν υπάρχει σάλιο μας λέν’ για το σχολειό”, “Στο δρόμο του αγώνα και της ανατροπής μαζί με τον λαό και κάθε μαθητής”, “Στο σάπιο σύστημά σας σάπια και η παιδεία εμείς ονειρευόμαστε μια άλλη κοινωνία”.

DSCF2325

Τη θέση του Λοβέρδου “που δεν κάνει ούτε για τσοπάνης“, πήραν πλέον ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός παιδείας Νίκος Φίλης που τους προειδοποιούν: “Τσίπρα και Φίλη ακούστε το καλά, οι μαθητές στο δρόμο ακόμα μια φορά”

“Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα για ένα σωστό εκπαιδευτικό σύστημα”

DSCF2326

Μιλήσαμε με τον Βασίλη. Ο Βασίλης είναι μαθητής του 2ου Γ.Λ.Χ., λίγο πριν την αποφοίτησή του. Είπε:

“Σήμερα οι μαθητές κατέβηκαν στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα, σε όλες τις πόλεις. Αγωνίζονται για το δικαίωμά τους για ένα σωστό εκπαιδευτικό σύστημα που δε θα αφήνει κανέναν στο περιθώριο και όλοι θα είναι ίσοι.

DSCF2328

"google ad"

Αγωνιζόμαστε για δωρεάν βιβλία, οι μαθητές να μη δίνουν ούτε ένα ευρώ για βιβλία και υλικά, για σωστές υποδομές και καθηγητές και ειδικό προσωπικά για τα ειδικά μαθήματα, τα κενά στους καθηγητές να καλύπτονται εγκαίρως και ειδικά στα πιο κρίσιμα μαθήματα που τα δίνουμε πανελλήνιες”.

DSCF2329

O Βασίλης, ως μαθητής που δίνει πανελλαδικές έδωσε έμφαση σε κάποια ειδικά προβλήματα: “Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το μάθημα της Χημείας θετικής κατεύθυνσης και τα Λατινικά της Ανθρωπιστικής κατεύθυνσης. Πρέπει να γίνονται και στη δευτέρα λυκείου γιατί με το υπάρχον σύστημα γίνονται μόνο για 9 μήνες και οι μαθητές καλούνται να δώσουν πανελλήνιες σε αυτά τα μαθήματα δίχως να έχουν βαθιά γνώση”

DSCF2330

Όπως είπε, “εδώ είναι μαθητές όλων των γυμνασίων και των λυκείων των Χανίων. Θέλουν να αλλάξουν την κοινωνία σε αυτή την Ελλάδα και να αλλάξουν την πραγματικότητα στην Παιδεία. Θα συζητήσουμε, θα δούμε τι θα κάνουν και στην υπόλοιπη Ελλάδα και θα αποφασίσουμε αν θα προχωρήσουμε σε άλλες κινητοποιήσεις”.

Άρης Ρέττος, πρόεδρος ΕΛΜΕ Χανίων: Τα αιτήματα καθηγητών και μαθητών είναι κοινά

DSCF2331

Στο τέλος της πορείας, σε ένδειξη συμπαράστασης υπήρχαν λίγοι καθηγητής, μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων Άρης Ρέττος.

Μας είπε:

DSCF2332

“Σήμερα συμπαραστεκόμαστε στους μαθητές μας. Είναι μια πανελλαδική κινητοποίηση των μαθητών την οποία στηρίξαμε ως εκπαιδευτικοί. Η ΟΛΜΕ έχει πάρει θέση και κάλεσε και τις κατά τόπους ΕΛΜΕ να κάνουν το ίδιο και να συμπαραταχθούν στον αγώνα των μαθητών. Τα αιτήματα εν πολλοίς είναι κοινά, κι εμείς τα έχουμε προβάλλει. Αφορούνε κυρίως την κατάσταση αποδιοργάνωσης και διάλυσης που παρουσιάζουν τα σχολεία με τις ελλείψεις σε καθηγητές.

DSCF2333

Έχουν και επιμέρους ζητήματα κτιριακά ή και γενικότερα όπως η κακή ποιότητα των βιβλίων. Το κεντρικότερο όμως είναι το θέμα των ελλείψεων καθηγητών και κάποια θέματα για τις πανελλαδικές”.

O κ. Ρέττος είπε πως θα συνεχίσουν να συμπαραστέκονται στον αγώνα, σεβόμενοι την αυτοτέλειά τους:

DSCF2334

“Εμείς είμαστε μαζί τους. Η στάση μας είναι δεδομένη. Πάντα είμαστε στο πλευρό τους. Δεν παρεμβαίνουμε όμως στον αγώνα τους με την έννοια των υποδείξεων, σεβόμαστε την αυτοτέλειά τους. Ως εκπαιδευτικοί είμαστε δίπλα τους, πόσο μάλλον όταν τα αιτήματα που διατυπώνουν μας βρίσκουν 100% σύμφωνους”.

51 σχολεία υπό κατάληψη

DSCF2338

Να σημειώσουμε τέλος ότι μέχρι σήμερα 51 σχολεία στην Κρήτη βρίσκονται υπό κατάληψη με αιτήματα που εκφράστηκαν και μέσω των διαδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά, στα Χανιά υπό κατάληψη βρίσκονται 9 σχολεία, 32 στο Ηράκλειο, 7 στο Λασήθι και 3 στο Ρέθυμνο.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...