20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

«Των οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς άδομεν»

Ημερομηνία:

Του Νίκου Τζάρα

Ο τίτλος του σημερινού άρθρου προέρχεται από έναν μύθο του Αισώπου για τα σαλιγκάρια.

Σύμφωνα με τον Αίσωπο, ένα χωριατόπουλο εξέλαβε ως τραγούδι τον ήχο που έβγαζαν κάποια σαλιγκάρια που ψήνονταν στα κάρβουνα, και με αγανάκτηση είπε τα ακόλουθα: «Ω κάκιστα ζώα, των οικιών υμών εμπιπραμένων, αυτοί άδετε». Με άλλα λόγια, είπε στα σαλιγκάρια πως ενώ τα σπίτια τους καίγονταν, αυτά τραγουδούσαν.

Έτσι συνόψισε ο Θουκυδίδης την καταστροφική αδυναμία της Αθηναϊκής Πολιτείας να αντιληφθεί τα πραγματικά διακυβεύματα και να τα αντιμετωπίσει με ορθή προτεραιότητα.

Η ρήση αυτή, με τη σύγχρονη μορφή της «Των οικιών υμών εμπιπραμένων υμείς άδετε» – όταν τα σπίτια σας καίγονται εσείς τραγουδάτε χρησιμοποιείται ειρωνικά για εκείνους που εφησυχάζουν ή ασχολούνται με ασήμαντα θέματα, ενώ έχουν πολύ σοβαρά ζητήματα να αντιμετωπίσουν, ή και ακόμα όταν οι δομές που εξασφαλίζουν την ύπαρξή τους κινδυνεύουν.

Με αυτή την έννοια ταιριάζει η ρήση στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων που πανηγυρίζουν συνεστιαζόμενοι την εκλογική νίκη τους στα Χανιά (δικαίωμα τους) την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ κατόρθωσε το ακατόρθωτο. Να κάνει τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας μεταξύ των οποίων και το Αεροδρόμιο Χανίων παρά τους αγώνες του κινήματος να πετάξουν, μέσα σε καπνούς με οσμή σκανδάλου και με ζημία 2δισεκατομυρίων ευρώ , για την οποία εκτενώς γράφει η εφημερίδα των Συντακτών ,έναντι τιμήματος 1,2 δισεκατομυρίων).

Τέτοιο κατόρθωμα αξίζει πραγματικά γιορταστικής ατμόσφαιρας κατά την διάρκεια της οποίας θα μπορούσε να διαβαστεί και η παλιά προκήρυξη της ΟΒ Χανίων με τον ευρηματικό τίτλο «ΠΕΤΑΕΙ-ΠΕΤΑΕΙ …ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ» .

Αποδείχτηκε ότι πετάει και πάει . Μέσα σε γλέντια και χαρές. Χρειάζεται το νέο πολιτικό ήθος και τα αδύνατα γίνονται δυνατά.

ΠΕΤΑΕΙ – ΠΕΤΑΕΙ … ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ;

Κι όμως πετάει! Στην εποχή των μνημονίων και του άγριου καπιταλισμού πετάνε και τα αεροδρόμια. Αναχωρούν για τον μαγικό κόσμο της ιδιωτικής οικονομίας με μόνο στόχο την απογείωση των κερδών των ολίγων. Με πρόφαση την αποπληρωμή των χρεών που αυτοί δημιούργησαν.

ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ…

Τα Χανιά, σύσσωμο το νησί, όλοι οι πολίτες, έχουμε κάθε λόγο να μην πουλάμε.

Γιατί για ένα νησί τα λιμάνια και τα αεροδρόμια είναι πύλες εισόδου πολιτών και εμπορευμάτων.

Και τα κλειδιά ανήκουν σε όλους, στο δημόσιο.

"google ad"

Γιατί το αεροδρόμιο Χανίων είναι κερδοφόρο. Βγάζει 10 εκ ευρώ ετησίως.

Γιατί με το υφιστάμενο πλαίσιο η επιβατική κίνηση αυξάνεται σημαντικά κάθε χρόνο και κάθε αλλαγή θέτει σε κίνδυνο τον πορεία αυτή.

Γιατί οι επιμέρους μορφές ιδιωτικοποίησης που έχουν γίνει ως τώρα (στάθμευση, κυλικεία κ.τ.λ.) είχαν ως συνέπεια την αύξηση των τιμών στις υπηρεσίες.

Γιατί έχει δρομολογηθεί η επέκταση και βελτίωση των υποδομών στο ύψος των 110 εκ ευρώ. Και ο νέος «επενδυτής» θα το λάβει ως …πεσκέσι.

Γιατί υπάρχουν θέματα εθνικής ασφάλειας με τα οποία δεν παίζουμε.

Γιατί ο δημόσιος πλούτος, η γη και οι υποδομές ανήκουν αδιαπραγμάτευτα σε όλο τον λαό.

…ΚΑΙ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ

Ήδη στα Χανιά φορείς και συλλογικότητες έχουν δεσμευτεί να αγωνιστούν για να προασπίσουν τον δημόσιο χαρακτήρα του αεροδρομίου «Δασκαλογιάννης». Ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων θα συμπορευτεί στον αγώνα αυτό συμμετέχοντας με κάθε τρόπο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη αντιστέκεται σθεναρά μέσα κι έξω από τη βουλή στην πώληση. Θεωρεί όμως απαραίτητη, πέρα από την νομική και θεσμική παρέμβαση, την ενεργοποίηση των πολιτών.

Καλεί κάθε πολίτη που αγαπά τον τόπο να συμμετέχει σε δράσεις υπεράσπισης του δημόσιου πλούτου. Το κίνημα για την υπεράσπιση του αεροδρομίου Χανίων να γίνει κρίκος στην αλυσίδα που ενώνει τις Σκουριές, την Κερατέα, κάθε τόπο που υπερασπίζεται την αξιοπρέπειά του. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι έχοντας την λαϊκή εντολή θα επιδιώξει την ανάκληση κάθε καταστροφικής επιλογής.

Με σεβασμό στην ιστορική μνήμη επικαιροποίηση παλαιότερης προκήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ

Δίκτυο κατά της εκποίησης του Αεροδρομίου Χανιων

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ