22.8 C
Chania
Saturday, May 18, 2024

Τ. Κουρουπάκης: Όταν από τα 235 ρέμματα που είχε ο νομός έχουμε μείνει με 25, όταν έχει αποψιλωθεί τα 2/5 των δάσων, δεν είναι πρόβλημα; – Σε μια βδομάδα λύση για την προσβασιμότητα από Κερίτη

Ημερομηνία:

Ο Χανιώτης περιφερειακός σύμβουλος και πρώην υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας στα Χανιά κ. Τάσος Κουρουπάκης μας απάντησε σε μια σειρά ερωτήματα σχετικά με την κακοκαιρία και τις καταστροφές που προκάλεσε και οι απαντήσεις του έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Σε ερώτημα που οφείλεται το γεγονός ότι σε κάποιες περιοχές όπου παρουσιάστηκαν υψηλότατα επίπεδα βροχοπτώσεων όπως στ’ Ασφένδου δεν υπήρξαν καταστροφές ενώ σε άλλες με ίδιο ή χαμήλοτερο επίπεδο βροχοπτώσεων παρουσιάστηκαν σημαντικότατες καταστροφές είπε:

“Έχει σχέση με το έδαφος. Η σαθρότητα του εδάφους σε κάποιες περιοχές ήταν πολύ υψηλότερη από κάποιες άλλες. Στον Αποκόρωνα και στα Σφακιά από την άλλη η σκληρότητα του εδάφους – έχουν νταμάρια και πέτρες – τους προφύλαξε από κατολισθήσεις.”

Σε ερώτημα για τα μπαζώματα σε ρέμματα και καλλιέργειες μέσα στην όχθη του ποταμού και πώς αυτές οι παρεμβάσεις οδήγησαν στη γιγάντωση της ορμής των νερών που έβρισκαν διέξοδο από λιγότερα σημεία ο κ. Κουρουπάκης είπε:

“Όταν έχει αποψιλωθεί τα 2/5 του νομού από την κτηνοτροφία, από τις πυρκαγιές, από τα κομμένα δέντρα, από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, δεν είναι πρόβλημα; Από τα 235 ρέμματα που είχαμε έχουμε μείνει στα 25. Αυτό δεν είναι πρόβλημα; Όταν φυτεύουμε πάνω στα ποτάμια και το ποτάμι από 80 μέτρα έγινε 500, δεν είναι πρόβλημα; Και επίσης και κάτι άλλο το οποίο δεν το λένε. Ακόμα και οι δρόμοι που έχουνε πάθει καθίζηση δυστυχώς την παθαίνουν γιατί η ποσότητα του νερού που έπεσε είναι 2,6 κυβικά στο τετραγωνικό μέτρο.”

Σχετικά με την έλλειψη συντηρήσεων σε υποδομές και μνημεία και τον φόβο που εκφράζεται ότι αν έπεσε η γέφυρα του Κερίτη αν υπάρχει εξίσου κίνδυνος και για μνημεία και μέσα στην πόλη των Χανίων ο κ. Κουρουπάκης είπε:

“Για τη γέφυρα του Κερίτη, έχω να σας πω το εξής: Οποιαδήποτε παρέμβαση και να είχε γίνει η ποσότητα του νερού μαζί με τα εφόδια τα φερτά που κατέβαζε δε θα την έσωζε. Εδώ το νερό κατέβαζε πλάτανους 50 μέτρα… Φαντασθείτε ότι εκατοντάδες δέντρα τέτοιου μήκους εσκαλώνανε στα ποδάρια με αποτέλεσμα η πίεση που δεχόταν η γέφυρα ήταν τόσο μεγάλη που δε μπορούσε να αντέξει όχι μόνο την πίεση του νερού αλλά και την πίεση από τα δέντρα. Όταν μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες εσπεριδοειδή και για εκατοντάδες τέτοια δέντρα των 50 – 60 μέτρων, όλα αυτά σφηνώνανε με αποτέλεσμα η συσσώρευση του νερού να είναι τεράστια, και αυτό μας το δείχνει το μέγεθος του ποταμού, όταν από 80 μέτρα έγινε 400, μπορείτε να φαντασθείτε για τη ποσότητα νερού μιλάμε. Για όλα υπάρχει εξήγηση λοιπόν.”

Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα επισκευαστούν κάποιες καίριες γέφυρες; Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις. Δε μιλάμε πια για καταστροφή καρπού, έχουν φύγει δέντρα, ακόμα και η γη.

“Έχει αλλοιωθεί το περιβάλλον και από ήρεμα δέντρα που είναι οπωροφόρα όπως πορτοκαλιές, ελιές, αβοκάντο, αλλά και από άγρια δέντρα, πλατάνια, ευκάλυπτοι. Όσον αφορά τις αποκαταστάσεις θεωρώ ότι το συντομότερο δυνατόν, ότι έχει να κάνει με τις Γέφυρες του Πλατανιά και του Αλικιανού θα προχωρήσουν οι αναγκαίες εργασίες. Την εβδομάδα αυτή θα ανακοινώσουμε στον κόσμο για τι χρονοδιάγραμμα μιλάμε αν είναι ενός μήνα ή δύο μήνες. Ευχόμαστε όμως ότι μέσα από την προσπάθεια που γίνεται και την πίεση που ασκούμε και εμείς ως περιφέρεια θα είναι το συντομότερο χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά το μνημείο – γέφυρα στον Κερίτη έχουμε πάρει και εμείς υποσχέσεις ότι θα αποκατασταθεί το μνημείο και ότι έχει να κάνει με την εκεί προσβασιμότητα το αργότερο μέχρι την ερχόμενη βδομάδα θα έχει δοθεί λύση και εκεί. Πιστεύουμε ότι για πολλούς και διάφορους λόγους ότι από αυτά που έχουμε ακούσει και τις καθημερινές επισκέψεις – σήμερα περιμένουμε τον Αραχωβίτη – νομίζω ότι δε θα μείνουν στις υποσχέσεις γιατί η πίεση και η πραγματική εικόνα που έχουν ζήσει και αυτοί δεν επιτρέπει κάτι διαφορετικό.”

Σχετικά με τις φωτιές κατά μήκος της παραλίας από Ταυρωνίτη ως Πλατανιά για το κάψιμο των σκουπιδιών και την κακή εικόνα που παράγει καθώς και τους ρύπους που δημιουργούνται είπε:

“Δεν είναι κάτι που μας τιμάει. Αυτό έχει να κάνει με την αγωνία του κόσμου να καθαρίσει όσο το δυνατόν συντομότερα κάποιες περιοχές. Επειδή παίζει πραγματικά πρωταγωνιστικό ρόλο με την καλή έννοια η περιοχή του Πλατανιά στον τουρισμό, οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν να κάνουν με τη βιασύνη του κόσμου να καθαρίσει τις παραλίες ενόψει της σαιζόν. Νομίζω ότι είναι κάποιες κινήσεις που δε μας τιμούν, όμως εγώ τους δικαιολογώ τους κατοίκους. Από ιδιωτικές πρωτοβουλίες γίνονται αυτά. Από εθελοντές. Αυτά θα πρέπει να γίνονται με μέτρο, με σωστές πρωτοβουλίες. Όλα πιστεύω ότι θα έχουν την εξέλιξη που πρέπει και θα είμαστε στο χρονοδιάγραμμα έτοιμοι. Θέλω να πιστεύω ότι όλοι μαζί, δεν περισσεύει κανένας, κανένα στέλεχος της Περιφέρειας, της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης θα πρέπει να εργαστούμε για την βελτίωση της κατάστασης στην περιοχή μας το συντομότερο δυνατόν.”

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το δημογραφικό πέρα από ευχολόγια

Του Αργύρη Αργυριάδη, Δικηγόρου Τα πράγματα είναι απλά. Οι αριθμοί...

Καρκίνος: Θα μπορεί να ανιχνεύεται 7 χρόνια πριν τη διάγνωση

Δύο βρετανικές μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature...

Προεκλογική Εκδήλωση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χανίων με Κουντούρα, Παπαργυρόπουλο, Τσίπρα και Λεκατσά

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. οργανώνει Προεκλογική...

Συνάντηση Ν. Καλογερή με Υφυπουργό Υποδομών – Τι συζήτησαν

Τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή επισκέφθηκε ο Υφυπουργός...