18.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Υπέρ της δημιουργίας Ιδρύματος για τον Μίκη Θεοδωράκη ο Σύνδεσμος Διάδοσης Καλών Τεχνών Κρήτης

Ημερομηνία:

Ο Σύνδεσμος Διάδοσης των Καλών Τεχνών στην Κρήτη με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου στηρίζει την πρωτοβουλία του κ. Γιώργου Αγοραστάκη εντολοδόχου του αείμνηστου Μίκη Θεοδωράκη, προέδρου του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων του, για τη δημιουργία στα Χανιά ανώτατου κοινωφελούς πνευματικού ιδρύματος, παγκόσμιας εμβέλειας και ακτινοβολίας, μέσα από το οποίο θα μελετηθεί και θα αναδειχθεί η σπουδαία παρακαταθήκη, που μας άφησε ως μουσική φυσιογνωμία  ο πρεσβευτής του ελληνικού πολιτισμού και ο επιφανέστερος όλων των Ελλήνων παγκοσμίως.

Την δημιουργία του ιδρύματος αυτού την οφείλουν στον κορυφαίο αγωνιστή της ελευθερίας και της δημοκρατίας αλλά και του νεοελληνικού πολιτισμού όλοι οι Έλληνες και η συντεταγμένη πολιτεία, ιδιαίτερα όλοι οι πολιτειακοί, εκπαιδευτικοί, και πνευματικοί παράγοντες της Κρήτης την οποία  αγάπησε  τόσο πολύ, επιλέγοντας την τόπο της τελευταίας του κατοικίας, υμνώντας την μουσικά και λέγοντας πάντα, πόσο τον επηρέασε στην καλλιτεχνική και μουσική του διαδρομή.

Ιστορικής σημασίας γεγονός αποτελεί η πρώτη του καλλιτεχνική εμφάνιση το 1951 σε ηλικία 26 ετών σε εκδήλωση του Βενιζελείου ωδείου  Χανίων,  αφιερωμένη στον  απόδημο ελληνισμό, διευθύνοντας ως μαέστρος την χορωδία Χανίων έχοντας το πιάνο την σπουδαία σολίστα συμπολίτισσά μας, Αλίκη Βατικιώτη.

Πρόσφερε  επίσης όσο διάστημα έμεινε στα Χανιά τις  σπουδαίες μουσικές του γνώσεις σε μαθητές του ωδείου μας, διδάσκοντας ανώτερα θεωρητικά και δημιουργώντας μικτή χορωδία  και συμφωνική ορχήστρα, ενδιαφερόμενος πάντα για την πορεία του.

Η δημιουργία του ιδρύματος όπως περιγράφεται στην εισήγηση του κ. Γιώργου Αγοραστάκη  υπό την μορφή Λευκής Βίβλου, με εθνική χρηματοδότηση, η οποία θα δοθεί στους θεσμικούς φορείς, θα βοηθήσει όλους να κατανοήσουν την σπουδαιότητα αλλά και τους σκοπούς του ιδρύματος, που  αφορούν την μελέτη, την έρευνα, την εκπαίδευση και τη διάδοση του πνευματικού και καλλιτεχνικού έργου του Μίκη, καθώς επίσης του  Ελληνικού  και Κρητικού πολιτισμού, βοηθώντας τους χιλιάδες  ενδιαφερόμενους ερευνητές και μουσικούς να αποκτήσουν γνώση και να εμβαθύνουν περισσότερο στο τόσο σημαντικό μουσικό έργο του αείμνηστου δημιουργού.

Ενώνουμε την φωνή μας  με την φωνή και επιθυμία  των απανταχού Ελλήνων και Κρητικών για την δημιουργία του αναφερόμενου ιδρύματος, που θα αποκτήσει εθνικό χαρακτήρα, διεθνή εμβέλεια και θα έχει υπό την σκέπη και την καθοδήγηση του κάθε καλλιτεχνική  δραστηριότητα για τη ζωή του  μεγάλου δημιουργού. Πιστεύουμε ακράδαντα στην θετική εξέλιξη της πρώτης συνεδρίασης της επιτροπής πρωτοβουλίας για την σύσταση του ιδρύματος, που θα πραγματοποιηθεί στο Γαλατά την 10η Φεβρουαρίου 2023, ικανοποιώντας έτσι την μεγάλη του επιθυμία, η οποία θα κρατήσει αιώνιο το όνομα του σπουδαίου Έλληνα δημιουργού.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...