23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Υπερ-φορολόγηση στην ακίνητη περιουσία

Ημερομηνία:

Όσοι έχουν στην ιδιοκτησία τους κάποιο ακίνητο ή αγροτεμάχιο πρόκειται να επιβαρυνθούν με το σχεδιαζόμενο νέο ενιαίο φόρο.  Οι ιδιοκτήτες πρόκειται να φορολογηθούν ασχέτως με το αν το ακίνητο ή το αγροτεμάχιο βρίσκεται εκτός ή εντός σχεδίου και το Δημόσιο αναμένει έσοδα σε ετήσια βάση περί τα 3 δισ. ευρώ.  Πρέπει να υπογραμμιστεί πως ο νέος φόρος δεν έχει έκτακτο, αλλά μόνιμο χαρακτήρα.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν και φέτος να πληρώσουν ένα μεγάλο ποσό καθώς, εκτός από το ΦΠΑ του 2010, θα πρέπει να καταβάλλουν:

Μέχρι το Μάιο, το ειδικό τέλος που επιβάλλεται στα ακίνητα και καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ για το 2012. Από το δεύτερο εξάμηνο, το εν λόγω τέλος θα καταργηθεί, αφού θα θεσπιστεί ο ενιαίος φόρος επί των ακινήτων, ο οποίος θα περιλαμβάνει και το «χαράτσι» και το ΦΑΠ.

Από το Μάρτιο, θα αρχίσουν να εξοφλούν το ΦΑΠ του 2011, σε τρεις δόσεις, Μάρτιο – Απρίλιο – Μάιο, υπό την προϋπόθεση, φυσικά, ότι το 2011 είχαν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ

Από τον Ιούνιο μέχρι και τον Αύγουστο, θα πρέπει να εξοφλήσουν το ΦΑΠ του 2012, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως και 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κάθε υπόχρεου, μετά την αφαίρεση του αφορολόγητου ποσού των 200.000 ευρώ.

Από το Σεπτέμβριο θα αρχίσει να πληρώνεται και ο νέος ενιαίος φόρος επί των ακινήτων.

Ανοιχτό παραμένει ακόμη το θέμα θέσπισης ή μη αφορολογήτου ορίου, καθώς  τα σενάρια που εξετάζονται είναι  το αφορολόγητο όριο να οριστεί στις 50.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας ή το αφορολόγητο όριο να οριστεί στις 100.000 ευρώ

Ανάλογα φυσικά με το ύψος του αφορολογήτου ορίου η νέα κλίμακα, για τα φυσικά πρόσωπα, θα έχει 7 – 9 φορολογικά κλιμάκια, ενώ οι συντελεστές θα ξεκινούν από 0,05% εφόσον το αφορολόγητο οριστεί στις 50.000 ευρώ, ή από 0,1%, εάν οριστεί στις 100.000 ευρώ, και θα φθάνουν πάντα σε συνάρτηση με το αφορολόγητο όριο μέχρι 1,5% ή 2%, για ακίνητη περιουσία όμως που η αντικειμενική της αξία υπερβαίνει τα 3.500.000 ή 4.000.000 ευρώ.

Για τα νομικά πρόσωπα, εξετάζεται η φορολόγηση των ακινήτων με τέσσερις συντελεστές 0,1%, 0,2%, 0,3% και 0,4%, χωρίς τον υπολογισμό αφορολογήτου ορίου, ενώ οι χαμηλοί συντελεστές θα εφαρμόζονται για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα και τα γήπεδα των ξενοδοχειακών μονάδων.

Άγνωστος όμως παραμένει, ακόμη, ο τρόπος υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας των αγροτεμαχίων, όπου οι σημερινοί τέσσερις συντελεστές προσαύξησης επί των τιμών αναφοράς οδηγούν στις περισσότερες περιπτώσεις σε υπέρμετρες αντικειμενικές αξίες, ιδίως για καλλιεργήσιμες εκτάσεις εντός της Αττικής, οπότε αντίστοιχα οι επιβαρύνσεις θα είναι εξοντωτικές.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...