15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

ΥΠΕΣ Σερβίας: Πιο σημαντικό θεωρούν να νικηθεί η Ρωσία παρά να επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία

Ημερομηνία:

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν, βρέθηκε στην Αθήνα για να συμμετάσχει στη συνάντηση του SEECP και μίλησε αποκλειστικά στο iEidiseis σε μια συνέντευξη ποταμό για τη Σερβία, τις ελληνοσερβικές σχέσεις, την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις πιέσεις που δέχεται το Βελιγράδι για να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία.

Δεν αφήνει χωρίς κριτική την ΕΕ και τις ΗΠΑ, αναφέρεται στο προσφυγικό, τους εξοπλισμούς της Σερβίας, το όραμα του για τον Σερβικό Κόσμο, τη διαμάχη με το Κοσσυφοπέδιο και την ειρήνη στα Βαλκάνια.
Τέλος δεν παραλείπει να αναφερθεί στις προσπάθειες κύκλων στην Ελλάδα για την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου και τον αντίκτυπο που θα έχει.

-Κύριε Βούλιν, συμμετείχατε στη συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών και Ασφάλειας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο πλαίσιο της Διαδικασίας για τη Συνεργασία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP). Ποια ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση;

Στη συνάντηση συζητήσαμε για όλα τα επίκαιρα θέματα, ξεκινώντας από την προσφυγική κρίση, από την κατάσταση στην Ουκρανία, από τα θέματα που αφορούν το οργανωμένο έγκλημα.

Οι πολιτικοί δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν μια ενωμένη Ευρώπη, αλλά οι εγκληματίες κατάφεραν να δημιουργήσουν μια «ευρωπαϊκή ένωση».

Όσον αφορά την προσφυγική κρίση η Ευρώπη επαναλαμβάνει το λάθος που έκανε εξαρχής. Δεν έχει ενιαία πολιτική και αφήνει την κάθε χώρα μόνη της να διευθετεί τα θέματα που έχουνε να κάνουνε με την προσφυγική κρίση.

Με την διαμόρφωση της κατάστασης στην Ουκρανία, η Ευρώπη ξέχασε εντελώς την προσφυγική κρίση. Τι θα κάνουμε με τις δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονται στη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία την Ελλάδα;

Όπως με την εμφάνιση της πανδημίας, δεν εξαφανίστηκε η ηπατίτιδα ή ο καρκίνος, έτσι λοιπόν και με την περίπτωση της Ουκρανίας δεν εξαφανίστηκε η προσφυγική κρίση. Εγώ αυτό που ζήτησα είναι μια ενιαία στάση, να μας πούνε δηλαδή θέλουν να μας δεχτούν στην Ευρώπη ή όχι;

Φοβάμαι ότι η Ευρώπη δεν έχει ακόμα ενιαία θέση. Φυσικά συζητήσαμε και για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία. Η Σερβία με αφοσίωση σέβεται την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών, γι’ αυτό και ζητά να γίνει σεβαστή και η δική της εδαφική ακεραιότητα.

Οι χώρες οι οποίες μας βομβαρδίσανε, δεν θα έλεγα ότι έχουνε και το ηθικό δικαίωμα να ζητάνε από εμάς να ενταχθούμε στη δική τους πολιτική. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ευρώπη δεν έχει επιλύσει το πρόβλημα της Κύπρου και θεωρεί ότι μπορεί να λύνει και άλλα προβλήματα.

Για μας ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου θα πρέπει να ξεκινήσει από τη Σερβία. Και θα πρέπει να γίνει σεβαστή η αρχή του σεβασμού τον συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας. Εγώ νομίζω ότι όσον αφορά την τρέχουσα πολιτική [σ.σ. της Δύσης]είναι πιο σημαντικό να νικηθεί η Ρωσία παρά να επιτευχθεί μια ειρήνη στην Ουκρανία. Και κατά αυτόν τον τρόπο δεν μπορούμε να φέρουμε την ειρήνη.

-Η έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας σας θύμισε στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της Σερβίας; Ποιες αναμνήσεις και συναισθήματα προκαλεί αυτός ο πόλεμος στους πολίτες της Σερβίας;

Κάθε πόλεμος επαναφέρει αναμνήσεις, τις πλέον μαύρες αναμνήσεις στους πολίτες της Σερβίας. Πραγματικά λυπάμαι βαθιά για τις συγκρούσεις στην Ουκρανία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σ’ αυτή την διαμάχη αυτοί που χαίρονται περισσότερο είναι οι εχθροί των Σλάβων και των Ορθόδοξων λαών. Η Σερβία αισθάνεται ιδιαίτερα τη σύγκρουση που λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία διότι δέχεται μεγάλη πίεση να στηρίξει μια συγκεκριμένη πλευρά, ενώ εμείς θέλουμε να έχουμε την δική μας ανεξάρτητη και ουδέτερη στάση ως Σερβία.

Οι ισχυροί δύσκολα συγχωρούν σ’ εμάς, τους αδυνάτους, όταν έχουμε ουδέτερη και ανεξάρτητη στάση.

"google ad"

Αυτό είναι μια αμαρτία που δεν συγχωρούν στον Πρόεδρο της Σερβίας εδώ και πολύ καιρό. Ενώεγώ είμαι πάρα πολύυπερήφανος για τον Πρόεδρο, ακριβώς για αυτή του την συμπεριφορά.

Όταν η Σερβία βομβαρδίστηκε καμιά χώρα δεν ζήτησε κυρώσεις κατά του ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό λοιπόν αφήστε σ’ εμάς να ασχοληθούμε με τα εσωτερικά μας, για το πότε η Σερβία θα εφαρμόσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Σ’ αυτή την περίπτωση τίποτα δεν θα μπορούσε να συμβεί, γιατί απλά η Ρωσία δεν θα γνώριζε καν ότι αυτό συνέβη. Τότε γιατί ασκείτε τέτοια πίεση σε εμάς να το πράξουμε; Διότι θα πρέπει να αποδείξει κανείς ότι οι μικροί λαοί δεν έχουν το δικαίωμα του αποφασίζειν.

Είναι γνωστό ότι ο Ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά το κόστος που έχουν αυτές οι αποφάσεις, το να αποφασίζεις μόνος σου δηλαδή. Γι’ αυτό και κατανοούμε ο ένας τον άλλο τόσο καλά.

Και μια και μιλάμε για τις σχέσεις του ελληνικού και του σερβικού λαού, όταν στη Σερβία λέει κανείς ότι αγαπάει την Ελλάδα, κανείς δεν θεωρεί ότι είναι Έλληνας κατάσκοπος, είτε ότι δουλεύει για τα συμφέροντα κάποιας άλλης χώρας. Αυτό είναι απλά κάτι το φυσικό. Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό συμβαίνει και στην Πρίστινα. Βλέπω ότι υπάρχουν κύκλοι στην Αθήνα, από το χώρο της διανόησης, που πιστεύουν ότι θα πρέπει να αναγνωριστεί το Κοσσυφοπέδιο. Θα πρέπει να σκεφτούν ότι η Σερβία είναι μεγαλύτερος, πιο σοβαρός και αξιόπιστος εταίρος σε σχέση με την Πρίστινα. Ένας εταίρος ο οποίος εκτός από την ύπαρξη της Ελλάδος ως έχει σήμερα δεν χρειάζεται τίποτε άλλο.

Πριν από την σημερινή συνάντηση, με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, συζητήσαμε για την ανάγκη μιας τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Σερβίας, Κύπρου. Οι αστυνομικές αρχές θα συνεργάζονται πολύ καλύτερα σε μια τέτοια τριμερή βάση, θα έχουμε κοινές ασκήσεις, κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα και αυτό μιλάει επίσης για τις σχέσεις και την αφοσίωση που δείχνει η Σερβία στην Ελλάδα.

-Ορισμένοι αναλυτές και πολιτικοί πιστεύουν ότι η μονομερής ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου το 2008 άνοιξε την πόρτα σε αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία και σε αυτό που συνέβη με την Κριμαία, αλλάζοντας ουσιαστικά το status quo στην παγκόσμια ασφάλεια. Πιστεύετε ότι αυτό είναι αλήθεια;

Η πρώτη αλλαγή στο status quo έγινε το 1974 με την εισβολή στην Κύπρο. Μετά τη δεκαετία του ‘90 με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, και το 1999 με το βομβαρδισμό της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Το ‘99 προσπάθησαν να δολοφονήσουν την Σερβία και στην ουσία δολοφόνησαν το Διεθνές Δίκαιο.

Το Διεθνές δίκαιο για τη Δύση τότε δεν ήταν απαραίτητο, είχανε τη δύναμη στα χέρια τους. Τώρα το να αναφέρεται κανείς στο διεθνές δίκαιο, είναι πλέον αργά. Νομίζω ότι είναι αναγκαία μια παγκόσμια νέα συμφωνία. Νομίζω ότι τα συστήματα ασφαλείας πλέον δεν υφίστανται και κανέναν δεν προστατεύουν. Ή θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ των ισχυρών ή δεν θα υπάρξει ο πλανήτης μας.

Δεν δέχομαι την σύγκριση του Κοσσυφοπεδίου με οποιοδήποτε άλλο θέμα. Το Κοσσυφοπέδιο είναι ένα παράδειγμα μιας ωμής βίας. Κι όποιος αναγνώρισε το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι αυτό θα του γυρίσει μπούμερανγκ. Ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρός είναι. Η αθωότητα χάνεται μόνο μια φορά.

-Η Σερβία έχει δεχθεί κριτική και πιέσεις για τη στάση της απέναντι στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Είναι γνωστό, αν και όχι σε όλους, ότι η Σερβία διατηρεί στρατιωτική ουδετερότητα. Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να επηρεαστεί η ευρωπαϊκή σας πορεία από τη στάση της, η οποία αποτελεί στρατηγικό στόχο για τη Σερβία;

Στην αγάπη χρειάζονται τουλάχιστον δύο. Παρακολούθησα τις δηλώσεις πολιτικών προσώπων κατά τη διάρκεια των προεκλογικών τους εκστρατειών όπου δήλωναν ότι δεν υπάρχει πολιτική διεύρυνσης. Τ’ ακούσαμε αυτό και κατά τις εκλογές στην Ολλανδία, στη Γαλλία και αλλού, ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέλη. Γι’ αυτό δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η δική μας αποφασιστικότητα να γίνουμε μέλη της ΕΕ πως αρκεί.

Από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ακούσαμε ότι ακόμα και να επιβάλουμε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αυτό δεν είναι αρκετό. Το ‘99 μας είπαν ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι θέμα δημοκρατίας κι όταν φύγει ο Μιλόσεβιτς όλα θα μπουν σε σειρά. Κατόπιν μας είπαν ότι αν παραδώσουμε στο Δικαστήριο της Χάγης τους Σέρβους τους οποίους ζητούν επίσης όλα θα είναι εντάξει. Κατόπιν μας είπαν ότι αν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με το Κοσσυφοπέδιο όλα θα πάνε καλά. Τώρα λοιπόν μας είπανε ότι μόλις επιβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία όλα θα πάνε καλά. Επιτρέψτε μας να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί.

Ο ευρωπαϊκός δρόμος της Σερβίας δεν εξαρτάται από τη Σερβία. Δεν είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη θέλει σοβαρά την Σερβία στην οικογένεια της. Εμείς θα πρέπει να εφαρμόσουμε μια πολιτική η οποία θα μας προστατεύσει, θα μας διαφυλάξει.

Ο Πρόεδρος κ. Βούτσιτς στις εκλογές έλαβε το ποσοστό του 60% διότι ο κόσμος ξέρει ότι δεν είναι άνθρωπος ούτε της Ρωσίας ούτε της Αμερικής ούτε της Ευρώπης, αλλά της Σερβίας. Αν η Ευρώπη πιστεύει ότι μπορεί να μας αντιμετωπίσει μόνο υποτιμώντας μας, νομίζω ότι κάνει λάθος. Έχει πολύ ενδιαφέρον ότι Σλοβακία και η Ουγγαρία δεν είναι αναγκασμένες να επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία ενώ η Σερβία πρέπει να το κάνει αυτό. Θα ήθελα να μας αντιμετωπίζεται ως μέλη σας, εμείς πραγματικά θα μείνουμε ικανοποιημένοι αν το πράξετε.

-Ο δρόμος της Σερβίας προς την Ευρώπη περνά από το Κοσσυφοπέδιο. Η κυβέρνηση στην Πρίστινα έχει δηλώσει ότι ο διάλογος με το Βελιγράδι δεν αποτελεί προτεραιότητα, ενώ συνεχίζει τις προσπάθειες για αναγνώριση από χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει τη μονομερή ανεξαρτησία. Η Ελλάδα είναι μεταξύ αυτών των χωρών, αλλά όπως είπατε προηγουμένως ότι κύκλοι στην Αθήνα πιέζουν για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Τι θα σήμαινε μια αναγνώριση από την Ελλάδα για τη Σερβία και τα Βαλκάνια;

Κατά αρχάς ήμουν ένας από τους συμμετέχοντες στην συμφωνία των Βρυξελλών όταν υπεγράφη. Ήμουν επικεφαλής της Σερβικής αντιπροσωπείας όταν συντάξαμε το κεφάλαιο 35 κι εκεί αναφέρεται ότι το κεφάλαιο 35 δεν αντικαθιστά τον διάλογο των Βρυξελλών. Αλλά είναι μια λίστα πραγμάτων τα οποία θα πρέπει να γίνουν και μέσα από αυτό ελέγχουμε αν αυτά έχουν υλοποιηθεί.

Ξαφνικά αυτό μεταμορφώθηκε σε μια μονομερή διαδικασία, το οποίο η Πρίστινα μπορεί να το μπλοκάρει όποτε θέλει χωρίς καμία επίπτωση. Γι’ αυτό λοιπόν θεωρείται ότι είναι ένα μέσο για να υποτιμάται η Σερβία και κατά αυτό τον τρόπο είναι σαν να έχουμε πετάξει την συμφωνία των Βρυξελλών. Μ’ αυτό τον τρόπο η Σερβία πήρε τη θέση του ομήρου, όχι της Ευρώπης αλλά της Πρίστινα.

Γι’ αυτό λοιπόν δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι με μια τέτοια πολιτική αυτό είναι δυνατόν. Εάν θέλει κάποιος να μου πει ότι η Πρίστινα από μόνη της λαμβάνει αποφάσεις χωρίς τις Βρυξέλλες και την Αμερική, δεν θα καταφέρει να με πείσει. Από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αυτοί [Αλβανοί] υπήρξαν πάντοτε σε βοηθητικό ρόλο. Στον τουρκικό στρατό αυτούς τους ονόμαζαν “Başıbozuk” [σ.σ. άτακτα στρατιωτικά τμήματα που βιοπορίζονταν από λεηλασίες, συνήθως Αλβανοί και Κιργίζιοι], έτσι ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας.

Γι’ αυτό λοιπόν δεν πιστεύω ότι και σήμερα δίνουν μάχες μόνοι τους. Αν η Ευρώπη θέλει να ολοκληρώσουμε το διάλογο, θα πρέπει να ασκήσει πίεση στην Πρίστινα κι όχι στην Σερβία. Εάν αυτό ο διάλογος θα πρέπει να καταλήξει με το να έχουμε μια συνεννόηση με τις Βρυξέλλες και την Αμερική τότε βγάλτε από τη μέση την Πρίστινα.

Αυτοί πάλι που επιτρέπουνε στην Πρίστινα να συμπεριφέρεται ως κράτος γιατί δεν επιτρέπουνε στην Πρίστινα να λαμβάνει η ίδια τις αποφάσεις ως κράτος; Νομίζω ότι πιο σύντομα θα μπορούσαμε να συνεννοηθούμε εμείς μεταξύ μας αν μας αφήνανε μόνους.

-Δεν μου απαντήσατε για την Ελλάδα..

Για μας αυτό θα ήταν ανυπολόγιστη ζημιά. Δεν μιλάμε για ένα οποιοδήποτε κράτος. Μιλάμε για την Ελλάδα. Μιλάμε για την Ελλάδα που μέσα από την κοινή μας ιστορία και γενικότερα μέσα από την ιστορία δεν μπορούμε να βρούμε μια στιγμή που δεν βρεθήκαμε στην ίδια πλευρά. Μια ζωή ήμασταν στην ίδια πλευρά.

Εκτός από μια, όταν αναγνωρίσατε την πΓΔΜ ως Μακεδονία, ήσασταν μια από τις πρώτες χώρες που την αναγνώρισε ως Δημοκρατία της Μακεδονίας

Δεν ήμασταν από τις πρώτες, ήταν το 1996 νομίζω. Γι’ αυτό θα μπορούσατε να συνομιλήσετε με κάποιους δικούς σας εταίρους, οι οποίοι αντέδρασαν πολύ πιο άμεσα και άσκησαν πίεση για να τους αναγνωρίσετε κι εσείς. Αλλά όπως λένε και οι δυτικοί, ας κοιτάξουμε το μέλλον.

Θα έχει μεγαλύτερη αξία για σας να έχετε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τα οχτώ ή δέκα εκατομμύρια Σέρβων ή με τρία-τέσσερα εκατομμύρια Αλβανών; Ποιόν θέλετε για εταίρο; Το Βελιγράδι ή την Πρίστινα; Από ποιον μπορείτε να λάβετε μεγαλύτερη υποστήριξη και να είναι προς το δικό σας συμφέρον, από το Βελιγράδι ή την Πρίστινα;

Ρωτήσατε την Πρίστινα τι σκέφτεται για το Κυπριακό; Ρωτήστε τους. Ρωτήστε τον Ερντογάν τι σκέφτεται για το Κοσσυφοπέδιο. Λέει ότι είναι η ψυχή της Τουρκίας. Αν λοιπόν καταλαβαίνεστε τόσο καλά με τους Τούρκους τότε χαίρομαι πάρα πολύ για τη σταθερότητα που υπάρχει στα Βαλκάνια.

Θέλω να ξέρετε ότι εμείς έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά ποτέ δεν αλλάξαμε στάση όσον αφορά το Κυπριακό και όσον αφορά το Κοσσυφοπέδιο. Θέλετε να έχετε μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα και να ψηφίζει κατά εσάς ή όχι. Αλλά μόνο μη μου πείτε ότι δεν σας το είπαμε.

-Υπάρχει μια γκρίνια για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Σερβίας. Έχετε διατελέσει υπουργός Άμυνας, οπότε είστε αρκετά εξοικειωμένος με το θέμα. Γιατί υπάρχει αυτή η γκρίνια κατά τη γνώμη σας; Εξαιτίας των προμηθευτών ή εξαιτίας των εξοπλισμών μιας στρατιωτικά ουδέτερης χώρας όπως η Σερβία;

Οι ουδέτερες στρατιωτικά χώρες έχουνε υποχρέωση να είναι τόσο δυνατές έτσι ώστε να μην έχουν ανάγκη τη βοήθεια κάποιας άλλης χώρας. Για μας σε μια δύσκολη ώρα κανείς δεν θα προστρέξει για βοήθεια. Καλύτερα θα ήταν να αναρωτηθούμε γιατί οι γείτονες μας, οι οποίοι είναι μέλη του ΝΑΤΟ, τρέχουν να εξοπλιστούν. Τι να τους κάνουν τους εξοπλισμούς; Εμείς δεν θα τους επιτεθούμε. Από το 1999 και μετά εμείς δεν είμαστε σίγουροι για τίποτα. Γι’ αυτό αφήστε μας να φροντίζουμε τα δικά μας.

Αν ο Πρόεδρος Βούτσιτς αναγνώριζε το Κοσσυφοπέδιο θα ήταν ο μεγαλύτερος δημοκράτης της Ευρώπης και κατά πάσα πιθανότητα σ’ αυτή την περίπτωση θα του είχε απονεμηθεί το βραβείο ειρήνης. Αν είχε αφοπλίσει την στρατιωτική μηχανή της Σερβίας ή αν την είχε ενδυναμώσει προσβλέποντας στη Δύση θα λάμβανε πάλι το βραβείο Ειρήνης, όπως το έλαβε ο Ομπάμα.

Για τα επόμενα βήματα ειρήνης, ανεξάρτητα από αυτό ο Ομπάμα έκανε μερικούς πολέμους ακόμα, ο ΑλεξάνταρΒούτσιτς δεν θα ξεκινήσει κανέναν πόλεμο, γιατί δημιούργησε μια Σερβία η οποία είναι αρκετά δυνατή για να διαφυλάξει την ειρήνη. Και τον στρατό θα τον εξοπλίζουμε και από τα ανατολικά και από τα δυτικά κι αυτό πάντα εξαρτάται από την ποιότητα και τις τιμές. Όσο πιο δυνατή είναι η Σερβία τόσο πιο μεγαλύτερη ειρήνη θα έχουμε στα Βαλκάνια. Για αυτό όταν μας λένε ότι είμαστε οι μικροί Ρώσοι εγώ θα έλεγα ότι αυτό δεν αληθεύει. Εμείς είμαστε οι μεγάλοι Σέρβοι.

-Μεγάλοι Σέρβοι ή Μεγάλη Σερβία;

Για τους εχθρούς της Σείας, κάθε Σερβία, είναι μεγάλη πέραν του δέοντος. Ποτέ δεν υπήρχε η Μεγάλη Σερβία. Αλλά κατά τη διάρκεια της φασιστικής κατοχής, υπήρχε η Μεγάλη Αλβανία, η Μεγάλη Κροατία και η Μεγάλη Βουλγαρία. Μόνο η Μεγάλη Σερβία δεν υπήρχε. Εγώ λοιπόν υποστηρίζω την δημιουργία του Σερβικού Κόσμου. Την ένωση των Σέρβων ως ενωμένου πολιτικού κόσμου. Όπως υπάρχει ο Ελληνικός Κόσμος. Για τα πλέον σημαντικά εθνικά θέματα να αποφασίζουμε από κοινού ανεξάρτητα από το που μένει ο καθένας από εμάς. Γι’ αυτό λοιπόν όποιος σκέφτεται τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά. Αυτό δεν μπορεί να επιφέρει την ειρήνη στα Βαλκάνια. Και η Σερβία θα κάνει τα πάντα να διαφυλάξει την ειρήνη. Όσο πιο δυνατή είναι η Σερβία, τόσο πιο ειρηνικά θα είναι τα Βαλκάνια.

-Αυτό σας φοβίζει κύριε υπουργέ περισσότερο, η Μεγάλη Αλβανία;Τι σας φοβίζει περισσότερο για το μέλλον των Βαλκανίων;

Αυτό που φοβάμαι περισσότερο είναι οι εξωτερικές επιρροές στην περιοχή μας. Ο Πρόεδρος μας κ. Βούτσιτς εφαρμόζει την πολιτική «τα Βαλκάνια στους Βαλκάνιους». Όταν λοιπόν εμείς στα Βαλκάνια αποφασίζουμε μόνοι μας για εμάς πάντοτε υπάρχει ειρήνη. Και είμαι σίγουρος ότι αυτό μπορεί να συμβεί και τώρα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...