20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: Να προσληφθούν άμεσα οι εργαζόμενοι ΑΜΕΑ στη ΔΕΥΑΧ

Ημερομηνία:

Σε αυστηρό τόνο η απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών στην επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ σχετικά με τη μη πρόσληψη 2 ατόμων που ενώ με κριτήρια ΑΣΕΠ θα έπρεπε να είχαν προσληφθεί στη ΔΕΥΑΧ δεν προσλήφθηκαν με πρόφαση τον εσωτερικό κανονισμό. Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού, η ΔΕΥΑΧ πρέπει να προχωρήσει στις προσλήψεις καθώς επ’ ουδενί ο εσωτερικός κανονισμός της ΔΕΥΑΧ δεν είναι ισχυρός του νόμου.

Πιο αναλυτικά, στο κείμενο της απάντησης αναφέρονται τα εξής:

«Σε απάντηση της υπ’ αρ. 821/23-9-2019 Ερώτησης, που κατέθεσαν στη Βουλή οι Βουλευτές κ.κ. Συντυχάκης Μανώλης, Κομνηνάκα Μαρία και Μανωλάκου Διαμάντω με θέμα: «Να προσληφθούν οι δύο εργαζόμενοι με αναπηρία στην ΔΕΥΑ Χανίων» και λαμβάνοντας υπόψη τα επισυναπτόμενα έγγραφα της Συντονίστριας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, με αριθ πρωτ. 65989/677/1-10-2019 και της ΔΕΥΑ Χανίων με αριθ.πρωτ. 7498/1-9-2019, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Από τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ.1γ του ν.3812/2009 προβλέπεται ότι οι πάσης φύσεως επιχειρήσεις των ΟΤΑ, επομένως και οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης-αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), υπάγονται στο σύστημα προσλήψεων του ΑΣΕΠ σύμφωνα με τις διατάξεις του ιδρυτικού του νόμου 2190/1994 (Φ.Ε.Κ. 28Α΄), όπως αυτός εκάστοτε ισχύει. Επίσης από τις ανωτέρω διατάξεις προκύπτει ότι η αρμοδιότητα του Α.Σ.Ε.Π. εξαντλείται με την κύρωση των πινάκων διοριστέων και την αποστολή τους στους οικείους φορείς διορισμού.

Περαιτέρω, ο ίδιος ως άνω νόμος ορίζει ότι ο διορισμός είναι υποχρεωτικός, και πραγματοποιείται μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής εκ μέρους των διοριστέων των σχετικών δικαιολογητικών [άρθρα 17 (παρ. 15 και 16), 18 (παρ. 9)].

Με τις διατάξεις του άρθρου 24 του ν.4479/2017 δόθηκε η δυνατότητα στους ΟΤΑ και τα ΝΠΙΔ αυτών να προσλάβουν τακτικό προσωπικό για την κάλυψη αναγκών ανταποδοτικού χαρακτήρα. Στο πλαίσιο αυτό, εκδόθηκε η προκήρυξη 3Κ/2018 για την πλήρωση θέσεων με τη διαδικασία και τους όρους των άρθρων 16 και 18 του ν.2190/1994, στην οποία  συμπεριελήφθησαν και εβδομήντα εφτά (77) θέσεις για τη ΔΕΥΑ Χανίων. Μεταξύ των ανωτέρω θέσεων περιλαμβάνονται δεκατέσσερις (14) θέσεις του κλάδου/ειδικότητας ΥΕ Εργατών με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) για τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) του Δήμου Χανίων (κωδικός θέσεων: 1670), εκ των οποίων οι δύο (2) αφορούν την ειδική κατηγορία πρόσληψης ατόμων με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω. (παρ.6 του άρθρου 14 του ν.2190/1994 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 25 του ν.4440/2016, σύμφωνα με την οποία «ποσοστό δέκα τοις εκατό (10 %) των προκηρυσσόμενων θέσεων τακτικού προσωπικού και προσωπικού ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ κατά Περιφερειακή Ενότητα, φορέα και κλάδο ή ειδικότητα καλύπτονται από άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας πενήντα τοις εκατό (50 %), τουλάχιστον, όπως διαπιστώνεται από τις υγειονομικές επιτροπές του ΚΕΠΑ».)

Η επίκληση από πλευράς της ΔΕΥΑ Χανίων των οριζομένων στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας της περί μη πρόσληψης ατόμων με ποσοστό αναπηρίας άνω του 50 % εφόσον καταλαμβάνουν θέσεις εργατοτεχνικού προσωπικού δεν ευσταθεί, καθότι ο ΟΕΥ σε καμία περίπτωση δεν είναι ισχυρότερος της κείμενης νομοθεσίας και ρυθμίζει συμπληρωματικά και μόνο τα θέματα πρόσληψης προσωπικού, εφόσον δεν έρχεται σε αντίθεση με το ν.2190/1994 όπως ισχύει και τις συναφείς ρυθμίσεις.

Το δε άρθρο 84 του ν.4604/2019, το οποίο επίσης επικαλείται η ΔΕΥΑ, έχει έναρξη ισχύος τις 26-3-2019,,αφορά προκηρύξεις που θα εκδοθούν στο εξής και προφανώς δεν περιλαμβάνει το προσωπικό που προσλαμβάνεται στο πλαίσιο της προκήρυξης 3Κ/2018.

Εφόσον ο φορέας διαπιστώσει ότι οι διοριστέοι δεν εκτελούν τα καθήκοντά τους, παρέχεται η δυνατότητα λύσης της εργασιακής σχέσης σύμφωνα με τα οριζόμενα στον οικείο ΟΕΥ και την εργατική νομοθεσία.

Η Ερώτηση διαβιβάστηκε στο ΑΣΕΠ και σας επισυνάπτουμε το υπ’ αριθμ. πρωτ.

20370/2019/01/2019 / 3/10/2019 απαντητικό έγγραφό του.

Ο Υπουργός

Παναγιώτης Θεοδωρικάκος»

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...