26.8 C
Chania
Sunday, June 30, 2024

Υπόμνημα ΟΑΣ Ν. Χανίων «Η Ενότητα» για τα προβλήματα των αγροτών στο νομό

Ημερομηνία:

Με την ευκαιρία της παρουσίας του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ιωάννη Δριβελέγκα στα εγκαίνια του Αγροτικού Αυγούστου η ΟΑΣ Ν. Χανίων του έδωσε το παρακάτω υπόμνημα:

Ο αγροτικός κόσμος του Ν. Χανίων βρίσκεται μπροστά σε τραγικό αδιέξοδο καθώς τα προβλήματα συνεχώς επιδεινώνονται.

Τα εισοδήματα των αγροτών και ολόκληροι παραγωγικοί κλάδοι καταρρέουν.

Κτηνοτρόφοι, ελαιοπαραγωγοί, αμπελουργοί, παραγωγοί εσπεριδοειδών, κηπευτικών βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας.

Η αγορά εξακολουθεί να λειτουργεί με κανόνες τυχοδιωκτισμού. Τα καρτέλ, οι κερδοσκόποι εξακολουθούν να δρουν ανενόχλητα και η νοθεία των προϊόντων να συνεχίζεται εις βάρος του παραγωγοί και του καταναλωτή.

– Παράλληλα το κράτος με το νέο συνεταιριστικό νομοσχέδιο έρχεται να ξεπουλήσει τα περουσιακά στοιχεία του συνεταιριστικού κινήματος μέσα από τις αναγκαστικές εκκαθαρίσεις και δεν είναι δεδομένο ότι θα δημιουργήσει βιώσιμους συνεταιρισμούς οι οποίοι θα μπορούν να δράσουν στην εμπορία των αγροτικών προϊόντων. Ζητάμε πριν από την ψήφιση του σχεδίου νόμου να επανεξετασθούν αρκετά πρακτικά ζητήματα και για το συνεταιριστικό και για το συνδικαλιστικό νομοσχέδιο ώστε να λειτουργήσει προς όφελος των αγροτών.

– ΕΛΓΑ: Ζητάμε να επανεξετασθεί μέσα από τους νέους κανονισμούς του ΕΛΓΑ ο τρόπος και η διαδικασία αποζημιώσεων καθώς και η τιμολογιακή πολιτική του Οργανισμού σε προϊόντα όπως π.χ. εσπεριδοειδή, κτηνοτροφία, κηπευτικά κ.ά.

Ελαιόλαδο: Ολική στήριξη στον τομέα του ελαιολάδου. Να σταματήσει επιτέλους η παράνομη εισαγωγή υποβαθμισμένων ελαίων και σπορελαίων, και να παταχθεί η νοθεία και οι παράνομες ελληνοποιήσεις. Όσο δε τα πρόσφατα δημοσιεύματα τόσο στον Αθηναϊκό όσο και στον τοπικό τύπο και αφορούν τις ελληνοποιήσεις εισαγομένων λαδιών, ζητούμε την πλήρη διελεύκανση της υπόθεσης αυτής και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.

–         Αμπελουργία: Ζητάμε την άμεση καταγραφή των ζημιών λόγω των εκτεταμένων βροχοπτώσεων και την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών

–         Ουσιαστική στήριξη στον τομέα των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, την άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ και από τα ΠΣΕΑ των πληγέντων από την χαλαζόπτωση του 2011

–         Την άμεση πληρωμή στο νομό μας όλων των αποζημιώσεων που εκκρεμούν στα ελαιόδενδρα από τις χιονοπτώσεις του 2008. Επίσης τη δημιουργία παραρτήματος ΕΛΓΑ στα Χανιά.

–         Δακοκτονία: Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στο πρόγραμμα των ψεκασμών λόγω έλλειψης φυτοφαρμάκων στο νομό μας θα πρέπει να έρθουν τάχιστα τα κατάλληλα φυτοφάρμακα ώστε να προχωρήσουν άμεσα και οι επόμενοι ψεκασμοί.

–         Υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες στο νομό μας όσον αφορά τις πληρωμές της ενιαίας ενίσχυσης, εξισωτικής αποζημίωσης, ποιοτικού παρακρατήματος του ελαιολάδου, επιστροφή πετρελαίου οι οποίες θα πρέπει άμεσα να κλείσουν και να εισπράξουν οι παραγωγοί τα χρήματά τους.

–         Τέλος ζητάμε την άμεση λήψη μέτρων και στο τομέα της κτηνοτροφίας, να σταματήσουν τα φαινόμενα των ελληνοποιήσεων και της παραπλάνησης του καταναλωτή και να παταχθούν τα καρτέλ που λειτουργούν και σ’ αυτό τον τομέα όπως και σε όλα τα αγροτικά προϊόντα.

–         Άμεση υλοποίηση ενός προγράμματος ενίσχυσης των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα που θα καλύπτει με χρηματοδοτική επάρκεια την κτηνοτροφία, κηπευτικά, ελιά, εσπεριδοειδή (πρόγραμμα ανασύστασης και αναδιάρθρωσης)

Κύριε Υφυπουργέ,

Για όλα τα παραπάνω αιτήματά μας απαιτούμε να δοθούν άμεσες λύσεις διαφορετικά θα μας βρείτε μπροστά σας με δυναμικές κινητοποιήσεις.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μέχρι την Κρήτη έφτασε ο καπνός από τη φωτιά στην Κερατέα

Βορειοδυτικά της Κρήτης έφτασε ο καπνός από τη φωτιά...

SOS Τροχαία εγκλήματα: Η Ελλάδα και πάλι πρωτοπόρος στα τροχαία εγκλήματα στην Ευρώπη.

Θλίψη και οργή εκφράζει ο Πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία...

Συνέλευση για το Μαρκοπούλου από τον σύλλογο «Γειτονιά του ΑηΓιάννη»

Σε ανοιχτή συνέλευση για το πρώην στρατόπεδο Μαρκοπούλου καλεί...

Με μεγάλη προσέλευση οι κρίσιμες εκλογές στη Γαλλία

Στις κάλπες προσέρχονται από σήμερα το πρωί οι Γάλλοι...