16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Υφεση και φτώχεια χτυπούν τώρα τον πυρήνα της ευρωζώνης

Ημερομηνία:

Οι εμμονές της Ανγκελα Μέρκελ «βυθίζουν» διαδοχικά τις οικονομίες, ενώ ταυτόχρονα γυρνούν «μπούμερανγκ» στο Βερολίνο δικαιώνοντας όσους αναλυτές και οικονομολόγους ζητούν επίμονα τον τελευταίο καιρό αλλαγή στη γραμμή πλεύσης.

Ενδεικτικά της απογοητευτικής εικόνας που εμφανίζει η ζώνη του ευρώ είναι τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Eurostat για το ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Βάσει των στοιχείων αυτών, η γαλλική οικονομία εισήλθε σε τροχιά ύφεσης, ενώ πτώση – ρεκόρ σημείωσε η αγοραστική δύναμη των Γάλλων αναγκάζοντας τον πρόεδρο Ολάντ να παραδεχτεί ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα του είναι «σοβαρή» και να υπογραμμίσει πως «η βλάβη της ανάπτυξης» αφορά ολόκληρη την Ευρώπη.

Στάσιμη και η οικονομία της Γερμανίας

Την ίδια περίοδο σχεδόν στάσιμη παρέμεινε η οικονομία της Γερμανίας, απογοητεύοντας τους αναλυτές που προσδοκούσαν ανάπτυξη 0,3%. Πιο αναλυτικά, η οικονομία των «17» συρρικνώθηκε κατά 0,2%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη ύφεση 0,1%. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1% έναντι προσδοκιών για ύφεση 0,9%.

Το γαλλικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,2% στο πρώτο τρίμηνο. Η γερμανική οικονομία επέστρεψε μεν σε θετικό πρόσημο, αλλά με οριακή ανάπτυξη 0,1%, Επίσης, η γερμανική στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε πτωτικά τα στοιχεία για τους τελευταίους μήνες του 2012 σε ύφεση 0,7% έναντι αρχικής εκτίμησης για ύφεση 0,6%.

Η Ιταλία στη χειρότερη ύφεση από το 1970

Χειρότερη των εκτιμήσεων αποδείχτηκε η συρρίκνωση του ΑΕΠ στην Ιταλία, ενώ η χώρα συμπληρώνει τη μεγαλύτερη περίοδο ύφεσης από τη δεκαετία του ’70. Συγκεκριμένα, το ιταλικό ΑΕΠ μειώθηκε 0,5% το πρώτο τρίμηνο, από 0,9% το τελευταίο τρίμηνο του 2012.

Και η Ολλανδία παρέμεινε σε ύφεση, αναδεικνύοντας ότι η πτώση στην αγορά κατοικίας της χώρας και τα υψηλά επίπεδα του ιδιωτικού χρέους συνεχίζουν να επιβαρύνουν την εγχώρια ζήτηση. Η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1%.

Ο Μπόφινγκερ μιλάει για μετακίνηση της κρίσης στον πυρήνα της ΕΕ

«Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμη. Ισως είμαστε στα μισά της ή ακόμη χειρότερα αυτή επεκτάθηκε από την περιφέρεια στον «πυρήνα» της Ευρωζώνης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας εκ των στενών συμβούλων της Ανγκελα Μέρκελ, συστήνοντας στους πολιτικούς να αρχίσουν να ανησυχούν για την εξέλιξη αυτή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο διάλογος για την εφαρμογή της λιτότητας θα πρέπει να ανοίξει ξανά. Τόσο οι πολιτικοί όσο και η ΕΚΤ θα πρέπει να αναλάβουν δράση για την αναστροφή του κλίματος και τη στήριξη της οικονομίας.

Η Moodys βλέπει εντονότερη ύφεση για μεγαλύτερο διάστημα

"google ad"


Σε ανάλυσή της η
Moodys εκτίμησε ότι η Ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει εντονότερη και μεγαλύτερη χρονικά ύφεση σε σχέση με τις προσδοκίες. «Τα στοιχεία είναι χειρότερα των προβλέψεων και αυτό θα πρέπει σίγουρα να ανησυχεί τους αξιωματούχους της ΕΚΤ», τόνισε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής ανάλυσης της Markit, και συμπλήρωσε: «Τα σημερινά στοιχεία εντείνουν τις πιέσεις για περισσότερες κινήσεις πέρα απ’ ό,τι έχουμε δει με τη μείωση των επιτοκίων».

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι έχει δηλώσει ότι θα μειώσει και πάλι τα επιτόκια, αν οι προοπτικές για την ανάπτυξη της περιοχής επιδεινωθούν.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...