19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Φασίστες έκαναν επίθεση στο Καπετανάκειο Γυμνάσιο – Λύκειο στο Ηράκλειο

Ημερομηνία:

Περίπου 30 άτομα εισέβαλαν στο σχολείο και έσκισαν πανό που έγραφε «έξω ο φασισμός από τα σχολεία», ενώ φώναξαν συνθήματα της Χρυσής Αυγής

Στην καταγγελία ενός πρωτόγνωρου επεισοδίου προχώρησε η Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Ηρακλείου που σε ανακοίνωση της κάνει λόγο για εισβολή κουκουλοφόρων ακροδεξιών στο Καπετανάκειο.

Σύμφωνα με την καταγγελία περίπου τριάντα άτομα με κουκούλες εισέβαλαν στο σχολείο κατέβασαν και έσκισαν το πανό με σύνθημα “Έξω ο φασισμός από τα σχολεία” που είχε αναρτήσει η μαθητική κοινότητα στα κάγκελα του σχολείου.

Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια καταγγελία οι κουκουλοφόροι φώναξαν συνθήματα της Χρυσής Αυγής ενώ ήταν οπλισμένοι με πέτρες. Τόσο η παρέμβαση του Συλλόγου Διδασκόντων όσο και του φύλακα του σχολείου ήταν καθοριστικές και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι:

Την ημέρα της διοργάνωσης των υποκινούμενων από τους φασιστικούς κύκλους εθνικιστικών συλλαλητηρίων (Πέμπτη 29/11), επέλεξε η εγκληματική συμμορία της Χρυσής Αυγής να κάνει επίδειξη τρομοκρατικής δράσης έναντι των μαθητών και των εκπαιδευτικών του 1ου ΓΕΛ-ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΕΙΟΥ.

Στόχος της είναι να απειλήσει και να εκφοβίσει το μαθητικό και εκπαιδευτικό κίνημα που αντιστέκεται στο σκοταδιστικό και επικίνδυνο – για τα λαϊκά δικαιώματα και την ειρήνη στην περιοχή -κλίμα του εθνικισμού, του σοβινισμού και της μισαλλοδοξίας που επιδιώκουν να επιβάλλουν συγκαλυμμένα ή απροκάλυπτα οι φασιστικοί και αντιδραστικοί κύκλοι στον τόπο μας και διεθνώς.

Έτσι, μια φασιστική συμμορία περίπου 30 κουκουλοφόρων- αφού πρώτα κατέβασε το πανό με το σύνθημα «ΈΞΩ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» που είχε αναρτήσει, με τη συλλογική της απόφαση, η μαθητική κοινότητα, στη συνέχεια επιδόθηκε, για δυο ώρες, σε μια επίμονη προσπάθεια πρόκλησης των δημοκρατών μαθητών. Με υβρεολόγια και πέτρες ανά χείρας και λέγοντας το γνωστό σύνθημα της Χ. Αυγής, παρευρισκόμενοι εθνικιστές απειλούσαν τους έκπληκτους μαθητές, ενώ χωρίστηκαν σε δυο ομάδες, παίρνοντας θέση μάχης(!) και κρατώντας μεγάλη εφεδρεία από πέτρες στο παγκάκι απέναντι από την είσοδο του σχολείου.

Λόγω της ουσιαστικής παρέμβασης του φύλακα- που έκλεισε την πύλη της αυλής μόλις αντιλήφθηκε τις προθέσεις και..τον εξοπλισμό των εθνικιστών της Χ. Αυγής,-αλλά και των μελών του συλλόγου διδασκόντων που με το διάλογο έπεισαν τους μαθητές να μην παρασυρθούν από τους ομοϊδεάτες των Ναζί σε προσχεδιασμένα σκηνικά βίας, τα επεισόδια αποτράπηκαν. Ο σύλλογος των εκπαιδευτικών ζήτησε από την Αστυνομική Αρχή να κατοχυρώσει την ασφαλή μεταφορά των μαθητών από στο σχολείο στα σπίτια τους και έκφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του στις φασιστικές πρακτικές του εκφοβισμού , των απειλών και της ανελευθερίας.

To ΠΑΜΕ καταγγέλει την επίθεση φασιστών στο Καπετανάκειο Γυμνάσιο – Λύκειο

Με ανακοίνωσή του και το ΠΑΜΕ εκφράζει τη στήριξή του στους μαθητές του Καπετανάκειου:

Σήμερα το πρωί, συνδικαλιστές από σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ βρέθηκαν στο πλευρό των μαθητών και των γονιών τους στο Καπετανάκειο, μετά τη χθεσινή θρασύδειλη επίθεση ομάδας κουκουλοφόρων φασιστοειδών.
Η επίθεση αυτή δεν ήταν τυχαία. Η αγέρωχη και αγωνιστική στάση των μαθητών να αναρτήσουν πανό ενάντια στο φασισμό και τις υποκεινούμενες από φασίστες κινητοποιήσεις φαίνεται να ενόχλησε τους απόγονους των ναζί, τα μαντρόσκυλα της μεγαλοεργοδοσίας, οι οποίοι προσπάθησαν οργανωμένα να τους εκφοβίσουν.
Τα παιδιά αυτά στο Καπετανάκειο, καθώς και σε πολλά άλλα σχολεία που γυρνάνε μαζικά την πλάτη στους φασίστες και δυναμικά τους πετάνε έξω από τα σχολεία, δείχνουν το δρόμο!
Απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εδραιώσει την συμφωνία των Πρεσπών, που μόνο στόχο έχει την συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε της γειτονικής χώρας, αυτοί οι κύκλοι προσπαθούν να σπείρουν στους μαθητές ακραίες αλυτρωτικές και εθνικιστικές αντιλήψεις και διεκδικήσεις, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν για τη χώρα και το λαό μας, αντί για την προώθηση των ιδεών για τη φιλία και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, για τη συνεργασία για το κοινό συμφέρον.
Η ελπίδα βρίσκεται στην κοινή πάλη των λαών και της νεολαίας κόντρα σε πολεμοκάπηλους και εθνικιστές, σε κυβερνήσεις και εκμεταλλευτές. Αυτοί που βάζουν τους λαούς να σφάζονται, είναι οι ίδιοι που φέρανε τα σχολεία στην κατάσταση αυτή.
Οργανωμένα οι εργαζόμενοι-γονείς-μαθητές-εκπαιδευτικοί να μην επιτρέψουμε να περάσει ο φόβος, το μίσος των εθνικιστών και το διαίρει και βασίλευε της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία να καταδικάσουν το φασισμό, να αντιταχθούν στη μήτρα που τον εκτρέφει, το σύστημα της εκμετάλλευσης και να απομονώσουν αυτή την δράση των φασιστών. Έχουμε χρέος απέναντι στα παιδιά μας να κόψουμε το κεφάλι στον ναζισμό. Αυτό μπορεί και θα πράξει το εργατικό-λαϊκό κίνημα.
Έξω οι φασίστες από τα σχολεία !
Όχι στη συμφωνία των Πρεσπών !
Έξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...