23.8 C
Chania
Saturday, May 18, 2024

Φιάσκο της ΕΛΑΣ με την υποτιθέμενη «σύλληψη του αεροπειρατή της TWA 34 χρόνια μετά» – Τον μπέρδεψαν με γνωστό δημοσιογράφο!

Ημερομηνία:

Σε φιάσκο για την ελληνική αστυνομία εξελίχθηκε η υπόθεση της σύλληψης ενός 65χρονου Λιβανέζου που καταζητούνταν εδώ και 35 χρόνια για συμμετοχή στη μεγάλη αεροπειρατεία – θρίλερ σε αεροσκάφος της εταιρείας TWA που είχε γίνει το 1985 και είχε συγκλονίσει τότε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Τελικά, ο άνθρωπος που συνελήφθη είναι γνωστός δημοσιογράφος στη χώρα του και επρόκειτο για μια απλή συνωνυμία.

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη, όταν η ΕΛ.ΑΣ ανακοίνωσε τη σύλληψη του ανθρώπου που θεωρούσε ότι επρόκειτο για τον καταζητούμενο, κατά την διάρκεια ελέγχου διαβατηρίων σε κρουαζιερόπλοιο, που έφτασε στο λιμάνι του νησιού.

«Εντοπίσθηκε προχθές (19 Σεπτεμβρίου 2019) το απόγευμα στη Μύκονο από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου, 65χρονος αλλοδαπός, τα στοιχεία του οποίου αναφέρονται σε εκκρεμές ευρωπαϊκό διωκτικό έγγραφο των γερμανικών Αρχών για αδικήματα περί τρομοκρατίας και συγκεκριμένα για υπόθεση αεροπειρατείας και απαγωγής τα έτη 1985 και 1987. Ο διωκόμενος οδηγήθηκε χθες στον κ. Εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, ο οποίος παρήγγειλε την προσωρινή σύλληψη και κράτησή του» ανέφερε η Αστυνομία στην πρώτη της ανακοίνωση, με πολλά ΜΜΕ να αναπαράγουν το γεγονός ως «μεγάλη επιτυχία» και να φιλοξενούν την είδηση στα σημαντικότερά τους θέματα.

Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου, ωστόσο γρήγορα φάνηκε ότι ο συλληφθείς δεν είχε οποιαδήποτε σχέση με τον αεροπειρατή και επρόκειτο για απλή συνωνυμία. «Το σφόδρα πιθανότερο είναι ο 65χρονος συλληφθείς στη Μύκονο να μην έχει οποιαδήποτε σχέση με τον αναζητούμενο αεροπειρατή. Πρόκειται μάλλον για άσχετα πρόσωπα. Ο συλληφθείς φαίνεται ότι είναι δημοσιογράφος από περιοχή του Λιβάνου και από την πρώτη σύγκριση των φωτογραφιών –όπως και από άλλα δεδομένα- δεν προκύπτει οποιαδήποτε σχέση με τον σιίτη ένοπλο που αναζητείται από τις διεθνείς διωκτικές αρχές για την επιδρομή στο αεροσκάφος  της TWA πριν από 34 χρόνια. Πρόκειται πιθανόν για μία μεγάλη παρανόηση  από συνωνυμία στο σχετικό ένταλμα της Ιντερπόλ.  Όμως περιμένουμε το επίσημο έγγραφο των γερμανικών αρχών για τον έλεγχο των αποτυπωμάτων του  συλληφθέντα με εκείνα του καταζητούμενου ενόπλου» έγραφε το Βήμα τη Δευτέρα, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές.

Το ρεπορτάζ του Βήματος συνεχίζει:

«Ο 65χρονος αρνείτο οποιαδήποτε σχέση με τον καταζητούμενο, δήλωνε ότι είναι δημοσιογράφος από την περιοχή της Σιδώνας στον Λίβανο, ενώ σε σχετικές δηλώσεις σε ΜΜΕ  προχώρησαν στενοί συγγενείς του στον Λίβανο, εκπρόσωποι τοπικής αυτοδιοίκησης που τον γνωρίζουν, όπως και δημοσιογραφικές ενώσεις  στη χώρα αυτή της Μέσης Ανατολής. Ακολούθησαν κινήσεις και από τη διπλωματική αντιπροσωπεία του Λιβάνου στην Αθήνα ενώ και ο συλληφθείς παρουσίασε στις ελληνικές αρχές ρεπορτάζ που είχε σε τοπικές εφημερίδες. Ακόμη ανέφερε ότι είχε επισκεφθεί μόνο δύο φορές την Ελλάδα το 2005 και το 2006 και ουδέποτε είχε δώσει παρόν στη Γερμανία. Επιπλέον ο δικηγόρος του 65χρονου κ. Χασάν Χαμσεντίν φέρεται να συγκέντρωσε στοιχεία ότι την επίμαχη περίοδο 1985-1998 ο πελάτης του εργαζόταν στην εφημερίδα “As –Safir”

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ θεωρούν ότι τα στοιχεία που παρουσιάζονται τώρα αλλά και οι συγκρίσεις των φωτογραφιών δείχνουν  ότι η υπόθεση του αεροπειρατή ήταν ένα «μεγάλο λάθος».

Τελικά, με επίσημη ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ επιβεβαίωσε την γκάφα, αναφέροντας ότι λιβανέζος αξιωματούχος τους ενημέρωησε «ότι ο συγκεκριμένος αλλοδαπός τυγχάνει έγκριτος δημοσιογράφος στον Λίβανο και προφανώς ενεπλάκη στην υπόθεση λόγω συνωνυμίας». «Μετά από αλλεπάλληλες επικοινωνίες με τις γερμανικές αρχές δεν κατέστη δυνατή η ταυτοποίηση του συλληφθέντα με τον καταζητούμενο για την αεροπειρατεία, καθώς δεν υπάρχουν αποτυπώματα ή άλλο υλικό για σύγκριση, ενώ και το γενεαλογικό δένδρο των δύο προσώπων είναι διαφορετικό, επομένως πρόκειται για συνωνυμία» τονίζεται επίσης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Σχετικά με την υπόθεση κράτησης Λιβανέζου υπηκόου για υπόθεση τρομοκρατίας, από την Ελληνική Αστυνομία ανακοινώνονται τα ακόλουθα:   Την Πέμπτη 19-09-2019, 65χρονος Λιβανέζος αφίχθη με κρουαζιερόπλοιο στη Μύκονο και κατά τη διάρκεια διαβατηριακού ελέγχου βρέθηκαν καταχωρημένα στοιχεία ταυτότητας του στο ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών SCHENGEN, καθόσον εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης γερμανικών δικαστικών Αρχών για υπόθεση τρομοκρατίας.

Η υπόθεση αφορούσε αεροπειρατεία και ανθρωποκτονία το έτος 1985 και ομηρία το έτος 1987. Ο αλλοδαπός προσήχθη στο Αστυνομικό Τμήμα Μυκόνου.

Την ίδια ημέρα (Πέμπτη 19-09-2019) από την αλληλογραφία μεταξύ ελληνικών και γερμανικών αστυνομικών Αρχών δεν κατέστη δυνατή η ταυτοποίηση του καθώς οι γερμανικές Αρχές δεν κατείχαν υλικό σήμανσης, ενώ η φωτογραφία που απέστειλαν δεν ήταν συγκρίσιμη, με αυτή του διαβατηρίου του αλλοδαπού.

Την ίδια ημέρα (Πέμπτη 19-09-2019), με προφορική εντολή της Εισαγγελίας Εφετών Αιγαίου ο αλλοδαπός συνελήφθη και την επομένη (Παρασκευή 20-09-2019) οδηγήθηκε στη Σύρο, ενώπιον του Αντεισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, ο οποίος παρήγγειλε τη σύλληψη και προσωρινή του κράτηση.   Επιπλέον, την Παρασκευή 20-09-2019 για τις παραπάνω ενδείξεις μη ταυτοποίησης του συλληφθέντος ατόμου, με το άτομο για το οποίο είχε εκδοθεί Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης από τις γερμανικές Αρχές, ενημερώθηκε σχετικά ο αστυνομικός σύνδεσμος της Γερμανίας στην Ελλάδα, ο οποίος και επιβεβαίωσε την έλλειψη υλικού ταυτοποίησης.   Για το λόγο αυτό από τον Γερμανό αστυνομικό σύνδεσμο χορηγήθηκε ερωτηματολόγιο, που αφορούσε στο γενεαλογικό δέντρο του αναζητούμενου ατόμου.

Την Κυριακή 22-09-2019, αραβόφωνο κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.), με βάση το ερωτηματολόγιο αυτό πραγματοποίησε διερευνητική συνέντευξη του αλλοδαπού, στο Αστυνομικό Τμήμα Σύρου, από την οποία δεν προέκυψε ταύτιση του γενεαλογικού του δέντρου, με αυτό του αναζητούμενου προσώπου.   Ταυτόχρονα, στον Γερμανό αστυνομικό σύνδεσμο χορηγήθηκαν αποτυπώματα και αντίγραφο του ταξιδιωτικού εγγράφου του αλλοδαπού, προκειμένου να αποσταλούν στις αρμόδιες δικαστικές και αστυνομικές Αρχές της Γερμανίας.   Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 23-09-2019 του χορηγήθηκαν επιπλέον η βίζα και τα εισιτήρια της κρουαζιέρας, τα οποία ζητήθηκαν από τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές της Γερμανίας για την μόρφωση σαφούς και πλήρους εικόνας.   Παράλληλα, τόσο οι γερμανικές Αρχές, όσο και ο Αντεισαγγελέας Εφετών Αιγαίου ενημερώθηκαν άμεσα -εγγράφως- , τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 21-09-2019, για το περιεχόμενο εγγράφου της ελληνικής Πρεσβείας στον Λίβανο, σύμφωνα με το οποίο Λιβανέζος αξιωματούχος ενημέρωνε ότι ο συγκεκριμένος αλλοδαπός τυγχάνει έγκριτος δημοσιογράφος στον Λίβανο και προφανώς ενεπλάκη στην υπόθεση λόγω συνωνυμίας.

Τη Δευτέρα 23-09-2019 το πρωί, ο Αντεισαγγελέας Εφετών Αιγαίου, υπόψη του οποίου τέθηκαν όλες οι παραπάνω νεότερες πληροφορίες, παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Εφετών, την 02 Οκτωβρίου 2019.   Τις απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας (Δευτέρα 23-09-2019), ενημερωθήκαμε από τις γερμανικές Αρχές ότι η αρμόδια γερμανική εισαγγελική Αρχή δεν θα αιτηθεί την έκδοση του αλλοδαπού, καθώς δεν είναι δυνατή η ταυτοποίησή του και δύναται να αφεθεί ελεύθερος. Για την εξέλιξη αυτή ενημερώθηκε άμεσα η Εισαγγελία Εφετών Αιγαίου, η οποία παρήγγειλε την παύση της κράτησής του.   Κατόπιν τούτου, ο αλλοδαπός την 22.45΄ ώρα της Δευτέρας 23-09-2019, αφέθηκε ελεύθερος και με μέριμνα των ελληνικών Αρχών φιλοξενείται σε ξενοδοχείο της περιοχής.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το δημογραφικό πέρα από ευχολόγια

Του Αργύρη Αργυριάδη, Δικηγόρου Τα πράγματα είναι απλά. Οι αριθμοί...

Καρκίνος: Θα μπορεί να ανιχνεύεται 7 χρόνια πριν τη διάγνωση

Δύο βρετανικές μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature...

Προεκλογική Εκδήλωση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χανίων με Κουντούρα, Παπαργυρόπουλο, Τσίπρα και Λεκατσά

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. οργανώνει Προεκλογική...

Συνάντηση Ν. Καλογερή με Υφυπουργό Υποδομών – Τι συζήτησαν

Τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή επισκέφθηκε ο Υφυπουργός...