22.8 C
Chania
Monday, May 13, 2024

Φοιτητές και Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης ενωμένοι ενάντια στα σχέδια Πλεύρη – Γκάγκα για το νέο ΕΣΥ

Ημερομηνία:

Με σαφή τρόπο εναντιώνεται η πανεπιστημιακή κοινότητα της Κρήτης στις προθέσεις υποβάθμισης των πτυχίων των Ιατρικών Σχολών , στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Υγεία, η διαβούλευση επί του οποίου ολοκληρώθηκε την Τρίτη 19/4.

Σε μια μαζική συνέλευση της Ολομέλειας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης διατυπώθηκαν οι κάθετες αντιδράσεις φοιτητών και καθηγητών στα σχέδια του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και της αναπληρώτριας Μίνας Γκάκγα για τη σύνδεση του βαθμού των πτυχιούχων γιατρών με την ειδικότητα που θα μπορούν να επιλέξουν ενώ την ίδια στιγμή προωθείται η περαιτέρω υποβάθμιση του ΕΣΥ με μερική ιδιωτικοποίηση δομών υγείας και απειροελάχιστες προσλήψεις προσωπικού.

Τα βασικά συμπεράσματα της Ολομέλειας της Σχολής υιοθέτησε σε ανακοίνωσή της και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης όπου αναφέρεται ξεκάθαρα πως «ο βαθμός πτυχίου δεν αποτελεί αντικειμενικό κριτήριο για την επιλογή των ειδικευομένων και προτείνεται να μη χρησιμοποιηθεί, λόγω της απουσίας ενιαίων κριτηρίων αξιολόγησης σε όλα τα ιατρικά τμήματα».

Για το θέμα προγραμματίζονται κινητοποιήσεις του Φοιτητικού Συλλόγου της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης αμέσως μετά το Πάσχα αλλά και δράσεις από κοινού με τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία της Κρήτης.

Αναλυτικά τα κείμενα:


Του Φοιτητικού Συλλόγου της Ιατρικής Σχολής ΠΚ

«Η πανδημία covid – 19 συνεχίζει να καλπάζει με 15.000 κρούσματα και πάνω από 70 θανάτους ημερησίως. Η διαχείριση της πανδημίας από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας εδώ και δύο χρόνια είναι δολοφονική, καθώς δεν έχει ενισχύσει το ΕΣΥ ούτε στο ελάχιστο, έχει αφήσει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να παλεύει χωρίς καμία βοήθεια απέναντι στον covid και τον κόσμο να πεθαίνει εκτός ΜΕΘ. Καταλήγουμε έτσι να μετράμε 27.800 νεκρούς συμπολίτες μας από την αρχή της πανδημίας, αριθμός που θα μπορούσε να είναι πολύ μικρότερος αν είχε ενισχυθεί το ΕΣΥ (62,5% των θανάτων από covid ήταν εκτός ΜΕΘ).

Σε αυτή τη συγκυρία, η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι «η πανδημία τελείωσε» και ότι «επιστρέφουμε στην κανονικότητα» για να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου, την ίδια στιγμή που προωθεί την επιθετική πολιτική της ατζέντα. Το κύμα ακρίβειας έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο λαού και νεολαίας, αφού οι τιμές σε βασικά αγαθά (τρόφιμα, ενέργεια, στεγαστικά έξοδα) έχουν πάει στα ύψη, ενώ οι μισθοί παραμένουν στα ίδια χαμηλά επίπεδα.  Παράλληλα, η κυβέρνηση πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ των κυρώσεων στην Ρωσία, οι οποίες θα οξύνουν ακόμα περισσότερο το κύμα της ακρίβειας και την ενεργειακή φτώχεια. Οι κυρώσεις θα πλήξουν – και ήδη πλήττουν- τους λαούς, όχι μόνο της Ρωσίας αλλά όλης της Ευρώπης και φυσικά και της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όχι μόνο δεν λαμβάνει κανένα μέτρο αντιμετώπισης της ακρίβειας, όχι μόνο δεν ενισχύει το ΕΣΥ, αλλά επιλέγει να δώσει εκατομμύρια για να στείλει όπλα στην Ουκρανία, ενισχύοντας τον πόλεμο. Για όλους τους παραπάνω λόγους, στις 20/03 διοργανώθηκε μαζική κινητοποίηση σωματείων και φοιτητικών συλλόγων στη βάση του ΝΑΤΟ στη Σούδα με σκοπό να δοθεί ένα μήνυμα εναντίωσης στην εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια του ΝΑΤΟ, στις κυρώσεις που θα πλήξουν τους λαούς και ενάντια στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ που τόσα χρόνια σπέρνει βόμβες, πολέμους και τρομοκρατία σε όλο τον κόσμο. Στη συγκεκριμένη κινητοποίηση, που συμμετείχε και ο ΦΣ Ιατρικής, είδαμε από πλευράς ΝΑΤΟ, μία ακραία προσπάθεια στοχοποίησης της διαδήλωσης, η οποία έφτασε μέχρι και τον οικονομικό εκβιασμό των εταιριών πούλμαν που θα μετέφεραν τους διαδηλωτές στη βάση. Παρά τους εκβιασμούς και την έντονη παρουσία των δυνάμεων καταστολής, η κινητοποίηση ήταν μαζική και δόθηκε ένα ηχηρό αντιπολεμικό στίγμα.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ «ΝΕΟ ΕΣΥ» – ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΠΤΥΧΙΑ – FOUNDATION YEAR

Το σχέδιο για το “νέο ΕΣΥ” περιλαμβάνει α) περαιτέρω υποβάθμιση του ΕΣΥ με μερική ιδιωτικοποίηση δομών υγείας και απειροελάχιστες προσλήψεις προσωπικού β)  αναιρεί το δικαίωμα επιλογής ειδικότητας εισάγοντας κριτήρια και φραγμούς.

Τα δύο τελευταία χρόνια είδαμε πως η αντιμετώπιση της πανδημίας και η φροντίδα των κρουσμάτων βασίστηκε αποκλειστικά και μόνο στο δημόσιο σύστημα υγείας. Παράλληλα , ο ιδιωτικός τομέας όχι μόνο δεν συνέβαλε στην αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά θυσίασε χιλιάδες ζωές στο βωμό του κέρδους. Το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αναφορικά με τις εξαγγελίες για το σχέδιο για το νέο ΕΣΥ (μερική ιδιωτικοποίηση δημοσίου τομέα, βαθμού πτυχίου με την δυνατότητα λήψης ειδικότητας) είναι ότι θα ενισχύσει το δημόσιο σύστημα, το οποίο είναι πληγωμένο από την πανδημία. Ωστόσο, αυτό έρχεται σε άμεση αντιπαράθεση με την πραγματικότητα, καθώς όχι μόνο δεν πρόκειται να βελτιωθεί η κατάσταση του ΕΣΥ αλλά θα γίνει ακόμα χειρότερη. Οι ιδιωτικοποιήσεις, δηλαδή, θα αφήσουν χιλιάδες ανασφάλιστους χωρίς πρόσβαση στο σύστημα υγείας και θα οδηγηθούμε σε έναν υγειονομικό μεσαίωνα όπου θα πεθαίνει κόσμος έξω από τα νοσοκομεία, όπως ακριβώς συμβαίνει στην Αμερική. Ως φοιτητές Ιατρικής και μελλοντικοί γιατροί είναι χρέος μας μέσω των μαζικών κινητοποιήσεων να αντισταθούμε στα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης για το δημόσιο σύστημα υγείας και να υπερασπιστούμε τόσο τα δικά μας άμεσα συμφέροντα όσο και τα συμφέροντα του λαού.

Όσον αφορά την λήψη ειδικότητας, θα προβλέπεται με βάση τον βαθμό πτυχίου και την απόκτηση μεταπτυχιακών τίτλων, οι απόφοιτοι θα διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Όσοι είναι “άριστοι” θα επιλέγουν όποια ειδικότητα επιθυμούν ενώ όσοι δεν είναι θα μπαίνουν καταναγκαστικά σε όποια ειδικότητα μένει με κενές θέσεις. Παράλληλα παραμένει στον πάγο, το foundation year, το οποίο όμως συνεχίζει να είναι ψηφισμένη πρόταση της ολομέλειας του ΚΕΣΥ και ανά πάσα στιγμή μπορεί να επαναφερθεί από την κυβέρνηση. Σαν αποτέλεσμα των φίλτρων που προσπαθεί να εισάγει η Γκάγκα προκύπτουν τα παρακάτω:

  • Καλλιεργείται ο ανταγωνισμός, η εντατικοποίηση και η πειθάρχηση σε συγκεκριμένους κανόνες.
  • Δίνεται υπερεξουσία στους καθηγητές να ορίζουν το μέλλον μας, αφού ο βαθμός που θα μας βάζουν σε κάθε μάθημα θα επηρεάζει σε ένα ποσοστό τον τελικό ΜΟ και άρα την «κατηγορία» του αποφοίτου που θα είμαστε. Πρακτικά καθηγητές όπως Γρηγορίου, Καρδάσης, Τσιαούσης που μας κόβουν μαζικά έχουν την δύναμη να καθορίσουν σε ποια ειδικότητα θα μπούμε!
  • Στην Ιατρική  Κρήτης όπου οι όροι σπουδών είναι αρκετά εντατικοποιημένοι (πολλά μαθήματα ανά εξάμηνο, προ απαιτούμενα για κλινικές ασκήσεις, μαζικά κοψίματα) και ο ΜΟ των απόφοιτων μικρότερος, μας καθιστά σχεδόν αυτόματα αποφοίτους β’ κατηγορίας!
  • Θα ευνοηθούν οι πελατειακές σχέσεις μεταξύ καθηγητών – φοιτητών κάτι για το οποίο φημίζεται η παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είναι γνωστές πολλές περιπτώσεις ΔΑΠιτών να πάνε χέρι – χέρι με ομοϊδεάτες καθηγητές και να ευνοούνται με θέματα και σημειώσεις (ας μην ξεχνάμε ότι μεγάλο ποσοστό των βουλευτών της ΝΔ είναι γιατροί).

Η αναδιάρθρωση αυτή, προωθείται πακέτο με τα ψέματα της κυβέρνησης περί υπερπληθώρας γιατρών και περί εξ ορθολογισμού του αριθμού των ειδικευόμενων. Αυτό το αφήγημα απέχει πολύ από την πραγματικότητα, καθώς τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα, ιδιαίτερα στις επαρχιακές περιοχές. Το πρόβλημα που, σύμφωνα με την Γκάγκα, θα επιλυθεί μέσω του σχεδίου για το “νέο ΕΣΥ” το δημιουργεί η ίδια η κυβέρνηση! Αντί η ΝΔ να λύσει το πρόβλημα προσλαμβάνοντας προσωπικό και δίνοντας θετικό κίνητρο για να επιλέξει ένας απόφοιτος να ειδικευτεί σε επαρχιακό νοσοκομείο, επιλέγει τα ψέματα. Αναπαράγεται ότι οι γιατροί είναι πάρα πολλοί, και επιχειρείται με κάθε τρόπο να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα πίσω από το αφήγημα ότι οι απόφοιτοι ιατρικής και άρα οι γιατροί είναι ανεπαρκείς! Αυτό το αφήγημα δεν βασίζεται σε κανένα αντικειμενικό δεδομένο, καθώς αν κάτι έδειξε η πανδημία είναι ότι οι γιατροί του ΕΣΥ έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσουν ζωές, σε πλήρως υποστελεχωμένες δομές υγείας. Το ψέμα περί «ανεπάρκειας των αποφοίτων» χρησιμοποιείται αποκλειστικά για να «δικαιολογηθούν» οι επιθετικές κινήσεις της κυβέρνησης.

Το ίδιο αφήγημα κυριαρχεί όταν αλλάζουν τα προγράμματα σπουδών και γίνονται πιο εντατικά, αυτό κυριαρχούσε και όταν η κυβέρνηση μιλούσε για το foundation year. Σε καμία περίπτωση δεν αποδεικνύεται αληθές και το έχουμε κάνει ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να πέσουμε στην παγίδα της κυβέρνησης! Το πραγματικό πρόβλημα είναι η υποστελέχωση του ΕΣΥ και οποιοδήποτε φίλτρο (foundation, σύνδεση βαθμού – ειδικότητας, εξετάσεις για εισαγωγή στην ειδικότητα) δεν κινείται σε μία κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος. Αντίθετα, εντείνεται η υποστελέχωση, προωθείται η ιδιωτικοποίηση, οι απόφοιτοι ωθούνται στο εξωτερικό και εισάγονται φραγμοί που πλήττουν άμεσα το υλικό συμφέρον των φοιτητών ιατρικής δηλαδή οι ανθρώπινες σπουδές και η δουλειά με δικαιώματα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ / ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

"google ad"

  • ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΒΑΘΜΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ / ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ –  FOUNDATION YEAR – «ΝΕΟ ΕΣΥ»
  • ΚΑΜΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΦΙΛΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΗΨΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ
  • ΚΑΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ Κ-Χ – ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
  • ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΖΙΚΑ ΚΟΨΙΜΑΤΑ – ΚΑΝΟΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ΟΤΑΝ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΜΑΖΙΚΟ ΚΟΨΙΜΟ
  • ΑΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΕ 4 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ
  • ΑΜΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΜΕΤΡΑ ΤΩΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ «ΝΕΟ ΕΣΥ» ΜΕ ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ – ΠΑΝΟ  ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 13/04
  • ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΜΕ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ
  • ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΛΗΤΟ ΠΕΜΠΤΗ 14/04 ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΒΑΘΜΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ-ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ

Της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης

«Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης υιοθετεί την απόφαση της Ολομέλειας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης (09-03-2022) και συγκεκριμένα τα κάτωθι:

  • Η πρόσβαση στο ΕΣΥ πρέπει να είναι ισότιμη, δωρεάν και ελεύθερη.
  • Υπάρχει ανάγκη αύξησης των δαπανών για την υγεία.
  • Υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις.
  • Είναι σημαντική η εκτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης σε σχέση με τις ανάγκες για αύξηση των θέσεων ειδικευομένων ανά νοσοκομείο, ειδικότητα και κλινική σε κάθε υγειονομική περιφέρεια. Οι προτάσεις των Κλινικών και ιδιαίτερα των Πανεπιστημιακών Κλινικών και των διοικήσεων των Νοσοκομείων θα συμβάλουν στην ορθολογική εκτίμηση των αναγκών από το Υπουργείο Υγείας.
  • Στην εκτίμηση αυτών των αναγκών σε θέσεις ειδικευομένων είναι επίσης σημαντικό να συμβάλει, ανάμεσα στα άλλα κριτήρια, και η κατάσταση υγείας του πληθυσμού και η επιδημιολογική εικόνα των χρόνιων και μεταδοτικών νοσημάτων στον πληθυσμό της περιοχής ευθύνης του Νοσοκομείου.
  • Η αύξηση των θέσεων των ειδικευομένων στα νοσοκομεία/κλινικές που παρατηρείται υψηλή αναμονή να είναι το φυσικό επακόλουθο της παραπάνω διαδικασίας.
  • Ο βαθμός πτυχίου δεν αποτελεί αντικειμενικό κριτήριο για την επιλογή των ειδικευομένων και προτείνεται να μη χρησιμοποιηθεί, λόγω της απουσίας ενιαίων κριτηρίων αξιολόγησης σε όλα τα ιατρικά τμήματα».
efsyn.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΓΝΗ – Βενιζέλειο: Χιλιάδες ασθενείς σε κλίνες και επείγοντα – Τα στοιχεία του 2023

Ο πληθυσμός μιας… Ελλάδας, δηλαδή 10,4 εκατομμύρια άνθρωποι, και άλλο 1...

Χανιά: Υπάλληλος φρουράς προσπάθησε να περάσει κινητά στη φυλακή

Ενώπιον του Εισαγγελέα Χανίων αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα ένας...

Στάση αναμονής για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κρήτη

Την αισιοδοξία του για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κρήτης εκφράζει...