14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Φορείς, συνδικάτα και σωματεία καλούν στην απεργία της Τετάρτης στα Χανιά

Ημερομηνία:

Με ανακοινώσεις τους πλήθος φορέων και συλλογικοτήτων, συνδικαλιστικών σωματείων καλούν στην απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης 8 Μάρτη στις 10 το πρωί στην Πλατεία Δημοτική Αγορά, για εργασιακά αιτήματα αλλά και για το έγκλημα των Τεμπών και για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Πιο αναλυτικά, καλέσματα έχουν απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο νομού Χανίων, η ΕΛΜΕ Χανίων, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Χανίων, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Προληψης Εξάρτησης, η ΚΕΕΡΦΑ Χανίων και η κατάληψη Rosa Nera.

O xoρός των κινητοποιήσεων άνοιξε σήμερα με τη στάση εργασίας των εκπαιδευτικών που διαμαρτύρονται για τον θεσμό της αξιολόγησης, ενώ όπως ανακοίνωσαν συμμετέχουν και στη μεγάλη απεργία της Τετάρτης (8/3)

Αύριο Τρίτη (7/3) προχωρά σε 24ωρη απεργία ο ΕΦΚΑ, με τους εργαζομένους να διεκδικούν την ουσιαστική ενίσχυση του Φορέα, την διασφάλιση των δικαιωμάτων ασφαλισμένων και συνταξιούχων, καθώς και την μη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην κοινωνική ασφάλιση.

Σε μεγάλη κινητοποίηση καλεί η ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη (8/3) μετατρέποντας τη στάση εργασίας σε 24ωρη απεργία, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Επιπροσθέτως, η απεργία συνδέεται και με τις λαϊκές κινητοιποιήσεις για το έγκλημα στα Τέμπη καθώς και με τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας.

Ακολουθούν τα καλέσματα:

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Χανίων

Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί!!!

Όλων των νεκρών θα γίνουμε η φωνή!!!

Με βάσει τις εξελίξεις,χθες συγκαλέστηκε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και αποφασίστηκε η προκήρυξη της απεργίας την Τετάρτη 8 Μαρτίου.

Καλούμε τους εργαζόμενους του νομού σε  απεργιακή κινητοποίηση τη Τετάρτη 10:00π.μ. στην πλ. Δημοτικής Αγοράς. Να δώσουμε την μάχη της απεργιακής κινητοποίησης για όλους όσους έχασαν άδικα την ζωή τους, για εμάς και για τα παιδιά μας!

Καλούμε όλα τα σωματεία τις επόμενες ώρες με μαζικές διαδικασίες και με όλους τους τρόπους να ενημερώσουν κάθε συνάδελφο, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εργοστάσιο και επιχείρηση, σε κάθε γειτονιά. Ότι έγινε στα Τέμπη το βράδυ της περασμένης Τρίτης ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα που έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων που ιδιωτικοποίησαν τα τρένα της χώρας μας. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και όλων των κυβερνήσεων που άφησαν τον σιδηρόδρομο με τεράστιες ελλείψεις και κενά στην ασφάλεια των δρομολογίων και των ανθρώπινων ζωών. Οι ευθύνες δεν παραγράφονται με την παραίτηση ενός υπουργού, δεν κρύβονται πίσω από κροκοδείλια δάκρυα και διαγγέλματα.

Όλα αυτά τα έχουμε ξανακούσει μετά από άλλα μεγάλα εγκλήματα, στη Μάνδρα, στο Μάτι, στις μεγάλες πυρκαγιές και στις πλημμύρες όπως αυτές που πρόσφατα είδαμε να συμβαίνουν στο νησί μας αλλά και στα Χανιά. Η πραγματική αιτία είναι η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, το κέρδος. Το ίδιο βλέπουμε να συμβαίνει καθημερινά και στον κλάδο της υγείας. Η Υγεία είναι αγαθό αδιαπραγμάτευτο και όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από τις οικονομικές τους δυνατότητες, δικαιούνται να νοσηλεύονται με αξιοπρέπεια. Η υποστελέχωση στις δομές υγείας σε όλη τη χώρα αλλά και εδώ στο νομό μας  υποβαθμίζει την ποιότητα φροντίδας που παρέχεται και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια προσωπικού και ασθενών. Να μην φτάσουμε σε μια κρίσιμη κατάσταση όπως αυτή που ζήσαμε πρόσφατα με τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών για να έρθουν στο φως οι  παθογένειες του ΕΣΥ και να μιλάμε για αναζήτηση ευθυνών».

"google ad"

Το σύνθημα «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή» που αυτές τις μέρες ακούγεται από τα στόματα χιλιάδων μαθητών, φοιτητών, γονιών και εργαζομένων είναι σύνθημα όλου του λαού και αποτυπώνει το χρέος που έχουμε ώστε να μη συγκαλυφθεί τίποτα.

Γιατί για όλους εμάς η τραγωδία με τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη δεν ήταν ένα ακόμη δυστύχημα, ήταν ένα ακόμη έγκλημα. Ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημαγια το οποίο εδώ και καιρό είχαν προειδοποιήσει τα Σωματεία των Σιδηροδρομικών. Ένα έγκλημα που έχει τη σφραγίδα όλων όσων κυβέρνησαν στη χώρα μας μέχρι σήμερα και ιδιωτικοποίησαν τις σιδηροδρομικές μεταφορές.Είναι ανάγκη τώρα να παλέψουμε για  άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς. Είναι τώρα άμεση ανάγκη να παλέψουμε για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας που θα ικανοποιεί καθολικά τις ανάγκες αξιοποιώντας τα επιτεύγματα της επιστήμης.Είναι τώρα ανάγκηη οργή όλων μας για το έγκλημα του κράτους, των κυβερνήσεων  και της Hellenic train, να γίνει ορμητικό ποτάμι αγώνα που θα πνίξει τις πολιτικές που θεωρούν τις ζωές μας κόστος.

Απαιτούμε :

  • Να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια, χωρίς καμία συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών.
  • Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας που θα ικανοποιεί καθολικά τις ανάγκες αξιοποιώντας τα επιτεύγματα της επιστήμης
  • Σύγχρονες –ασφαλείς-φθηνές μαζικές μεταφορές για το λαό κόντρα στην εγκληματική πολιτική του κέρδους.
  • Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 8 Μάρτη στην πλατεία Αγοράς και ώρα 10.00 π.μ.

ΣΥΡΙΖΑ Χανίων

Μαζική συμμετοχή στην απεργία της Τετάρτης

Την Τετάρτη 8 Μαρτίου συνδικαλιστικές οργανώσεις κλιμακώνουν τον αγώνα ώστε να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες, να μην περάσει το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών στη λήθη, με αίτημα σύγχρονες και ασφαλείς μαζικές μεταφορές κόντρα στην πολιτική που μετατρέπει τις συγκοινωνίες από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα.

Την ημέρα – ορόσημο για το φεμινιστικό κίνημα (8 Μαρτίου),  απεργούμε στο  Δημόσιο, στα  Εργατικά Κέντρα στα τρένα,  λεωφορεία , τρόλεϊ , πλοία.

Ενάντια στις τιμωρητικές αξιολογήσεις των υπαλλήλων.

Ενάντια στην υποστελέχωση που οδηγεί σε τραγικά αποτελέσματα και προηγείται (ΕΦΚΑ- ΣΕΠΕ) ή ακολουθεί των ιδιωτικοποιήσεων ( Τρένα -Υγεία)

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της Τετάρτης, τους φίλους και τα μέλη του, εργαζόμενους εργαζόμενες και στηρίζει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που απεργούν.

ΕΛΜΕ Χανίων

Στη Συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων στις 28/2/2023 είχε παρθεί απόφαση για κινητοποίηση στις 8 Μάρτη για την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών.

Για την ίδια μέρα η ΑΔΕΔΥ κήρυξε 24ωρη Πανελλαδική Πανδημοσιοϋπαλληλική Απεργία ώστε να διαδηλώσουμε παράλληλα με την Ημέρα της Γυναίκας, για τον τερματισμό της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και την απόδοση των πραγματικών ευθυνών για το έγκλημα στα Τέμπη.

Στις 8 Μαρτίου όλοι οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους γονείς και τους μαθητές μας

μπορούμε να δείξουμε τη δύναμη μας και την απόφαση μας να μην σιωπήσουμε και να απαιτήσουμε, οργανωμένα, να αποδοθούν οι ευθύνες χωρίς συμψηφισμούς και συγκαλύψεις. Οι μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών μας δείχνουν ότι στον 21ο αιώνα δεν μπορούμε να ζήσουμε με το «πάμε και όπου βγει». Η εξοικονόμηση πόρων, η λογική του «κόστους – κέρδους, οι ιδιωτικοποιήσεις, και η εμπορευματοποίηση της παιδείας, της υγείας, και των κοινωνικών υπηρεσιών δεν μπορούν να αποτελούν πολιτική των κυβερνώντων. Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους.

Όλες και όλοι στην Πλατεία Αγοράς στις 10:00 πμ

Υπενθυμίζουμε ότι στη Συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων στις 28/2/2023 , είχε επίσης αποφασιστεί η σύγκλιση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΕΛΜΕ Χανίων στις 8/3 στις 7:00 μμ στο 1ο ΕΠΑΛ, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης των Προέδρων που έχει καλέσει η ΟΛΜΕ στις 11/3.

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών

Όλοι και όλες στην 24ωρη Απεργία 8 Μαρτίου!

Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους!

Η 8η Μάρτη γιορτάζεται ως η παγκόσμια ημέρα των γυναικών. Η ημέρα αυτή είναι ημέρα μνήμης της μεγάλης απεργίας και των διαδηλώσεων που οργανώθηκαν από γυναίκες εργάτριες στα κλωστοϋφαντουργεία της Νέας Υόρκης το 1857. Οι γυναίκες κατέβηκαν στο δρόμο διεκδικώντας για πρώτη φορά στην ιστορία του εργατικού κινήματος ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, ίσα δικαιώματα και μισθούς με τους άνδρες, την εξάλειψη της εκμετάλλευσης και των φυλετικών διακρίσεων και τη μείωση του εργασιακού 16ωρου σε 10ωρο. Οι διαδηλώσεις αυτές δέχτηκαν άγρια επίθεση από την αστυνομία με ξυλοδαρμούς και αιματοχυσίες.

Στη σημερινή συγκυρία, οι γυναίκες συνεχίζουν να είναι αποδέκτες πολλαπλών καταπιέσεων, αφού οι έμφυλες διακρίσεις διαπερνούν όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής. Η γυναικεία εργασία παραμένει υποτιμημένη, όχι μόνο λόγω των χαμηλότερων αποδοχών σε σχέση με αυτές των ανδρών, αλλά και μέσω των συστηματικών διακρίσεων από πλευράς εργοδοσίας. Τα απαξιωτικά σχόλια, οι απολύσεις ή η μη ανανέωση των συμβάσεων λόγω εγκυμοσύνης και οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις στους χώρους εργασίας αποτελούν τη σκληρή πραγματικότητα για πολλές εργαζόμενες γυναίκες.

Η φετινή 8η Μάρτη όμως μετατρέπεται σε μια γενική απεργία από τα κάτω και για το κρατικό έγκλημα των Τεμπών! Σωματεία, εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες μετά τις καθημερινές κινητοποιήσεις και τις πολύ μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις των σιδηροδρομικών της Κυριακής πήραν απεργιακές και αγωνιστικές αποφάσεις!

Ως παράρτημα Χανίων του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών βρεθήκαμε από την επόμενη μέρα της τραγωδίας στο δρόμο, καταγγέλλοντας ότι η σύγκρουση των αμαξοστοιχιών στα Τέμπη επρόκειτο για ακόμη ένα κρατικό έγκλημα, για ακόμη μία κρατική δολοφονία. Κόντρα στη λογική των εξιλαστήριων θυμάτων και της «κακιάς στιγμής», που πασχίζει η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της να μεταδώσουν στην κοινωνία, για εμάς ήταν ξεκάθαρο ότι για ακόμη μια φορά στη χώρα μας, ο λαός πληρώνει με τίμημα τη ζωή του τις πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων, της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης. Φυσικά, η παραίτηση του υπουργού υποδομών Κ. Καραμανλή και «οι συγνώμες» τις κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, μόνο προκλητικές μπορούν να θεωρηθούν, όταν την ίδια στιγμή δεν γίνεται καμία αυτοκριτική για τις πολιτικές ξεπουλήματος κάθε δημόσιας υποδομής και των ιδιωτικοποιήσεων τους. Είναι τρομακτικό ότι την ίδια ώρα η κυβέρνηση μέσω νομοσχεδίων επιδιώκει να ιδιωτικοποιήσει τα ογκολογικά τμήματα παίδων στα νοσοκομεία, όπως και το νερό επεκτείνοντας τη «Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας» σε «Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων». Όπως ακριβώς είχε συμβεί και με τους σιδηροδρόμους το 2010.

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στα Μ.Μ.Μ. διεκδικούν συνεχώς αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και ασφαλείς μετακινήσεις για το σύνολο της κοινωνίας, αντιμετωπίζοντας πολύ συχνά την καταστολή από το κράτος αλλά και την φίμωση τους από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Όπως καταγγέλλουν εδώ και καιρό τα σωματεία των σιδηροδρομικών, το δίκτυο είναι κακοσυντηρημένο, με ελλείψεις και κενά σε συστήματα ασφαλείας, προσωπικό και κρίσιμες υποδομές, όπως είναι η σήμανση. Επιπλέον, δεν έγινε καμία αναβάθμιση των υποδομών, δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ασφάλεια εργαζομένων και επιβατών, ενώ οι εργολαβίες-των ιδιωτών αυξάνονται σε βάρος της σταθερής και μόνιμης εργασίας. Η απάντηση των εταιρειών στις καταγγελίες ήταν απολύσεις και περικοπές στο προσωπικό με στόχο την «εξυγίανση».

Τα δικαιώματα και οι ανάγκες μας δε συμβιβάζονται με τα συμφέροντα των εργοδοτών. Τα κέρδη τους χτίζονται πάνω στις δικές μας απώλειες, τις δικές μας ζωές. Δεν είναι ατυχήματα… είναι κρατικά και εργοδοτικά εγκλήματα! Είναι η εγκληματική κρατική πολιτική στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που αντιμετωπίζει την ασφάλεια της εργασίας, των μεταφορών, των κατασκευών, την πολιτική προστασία, την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία στη λογική «κόστους -οφέλους» των ομίλων – επενδυτών.

Σε αντίθεση με τη κυβέρνηση δεν ψάχνουμε εξιλαστήρια θύματα, αλλά αποδίδουμε στις ευθύνες στις πολιτικές των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων που οδήγησαν στην τραγική κατάσταση των σημερινών συγκοινωνιών.

Διεκδικούμε εδώ και τώρα δωρεάν, δημόσιες και ασφαλείς συγκοινωνίες για όλες και όλους.

Συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10:00 π.μ. στη πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές, Εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές!

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων

Μάρκου Μπότσαρη 68, Τ.Κ. 73134, Χανιά

Μέλος της Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας,

Μέλος του Εργατικού Κέντρου Χανίων

( Email  : idiotikoichania@gmail.com )

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6982001586 – 6976677919

Όχι άλλο αίμα για τα κέρδη τους!

Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί! Όλων των νεκρών θα γίνουμε η φωνή!

Ο  Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων  καλεί σε απεργιακή κινητοποίηση την Τετάρτη 10:00π.μ. στην πλ. Δημοτικής Αγοράς. Να δώσουμε την μάχη της απεργιακής κινητοποίησης για όλους όσους έχασαν άδικα την ζωή τους, για εμάς και για τα παιδιά μας!

Ό,τιέγινε στα Τέμπη το βράδυ της περασμένης Τρίτης ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα που έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων που ιδιωτικοποίησαν τα τρένα της χώρας μας. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και όλων των κυβερνήσεων που άφησαν τον σιδηρόδρομο με τεράστιες ελλείψεις και κενά στην ασφάλεια των δρομολογίων και των ανθρώπινων ζωών. Οι ευθύνες δεν παραγράφονται με την παραίτηση ενός υπουργού, δεν κρύβονται πίσω από κροκοδείλια δάκρυα και διαγγέλματα.

Όλα αυτά τα έχουμε ξανακούσει μετά από άλλα μεγάλα εγκλήματα, στη Μάνδρα, στο Μάτι, στις μεγάλες πυρκαγιές και τις πλημμύρες όπως αυτές που πρόσφατα είδαμε να συμβαίνουν στο νησί μας, αλλά και στα Χανιά. Η πραγματική αιτία είναι η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, το κέρδος.

Το ίδιο βλέπουμε να συμβαίνει καθημερινά και στον κλάδο της υγείας. Η Υγεία είναι αγαθό αδιαπραγμάτευτο και όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από τις οικονομικές τους δυνατότητες, δικαιούνται να νοσηλεύονται με αξιοπρέπεια. Η υποστελέχωση στις δομές υγείας σε όλη τη χώρα αλλά και εδώ στο νομό μας  υποβαθμίζει την ποιότητα φροντίδας που παρέχεται και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια προσωπικού και ασθενών. Να μην φτάσουμε σε μια κρίσιμη κατάσταση όπως αυτή που ζήσαμε πρόσφατα με τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών για να έρθουν στο φως οι  παθογένειες του ΕΣΥ και να μιλάμε για αναζήτηση ευθυνών».

Το σύνθημα «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή» που αυτές τις μέρες ακούγεται από τα στόματα χιλιάδων μαθητών, φοιτητών, γονιών και εργαζομένων είναι σύνθημα όλου του λαού και αποτυπώνει το χρέος που έχουμε ώστε να μην συγκαλυφθεί τίποτα.

Για όλους εμάς η τραγωδία με τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη δεν ήταν ένα ακόμη δυστύχημα, ήταν ένα ακόμη έγκλημα. Ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα για το οποίο εδώ και καιρό είχαν προειδοποιήσει τα Σωματεία των Σιδηροδρομικών. Ένα έγκλημα που έχει τη σφραγίδα όλων όσων κυβέρνησαν στη χώρα μας μέχρι σήμερα και ιδιωτικοποίησαν τις σιδηροδρομικές μεταφορές.Είναι ανάγκη τώρα να παλέψουμε για  άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς. Είναι τώρα άμεση ανάγκη να παλέψουμε για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας που θα ικανοποιεί καθολικά τις ανάγκες αξιοποιώντας τα επιτεύγματα της επιστήμης.Είναι τώρα ανάγκηη οργή όλων μας για το έγκλημα του κράτους, των κυβερνήσεων του και της Hellenic train, πρέπει τώρα να γίνει ορμητικό ποτάμι αγώνα που θα πνίξει τις πολιτικές που θεωρούν τις ζωές μας κόστος

Απαιτούμε :

  • Να μην περάσει η συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών.
  • Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας που θα ικανοποιεί καθολικά τις ανάγκες αξιοποιώντας τα επιτεύγματα της επιστήμης
  • Σύγχρονες –ασφαλείς-φθηνές μαζικές μεταφορές για το λαό κόντρα στην εγκληματική πολιτική του κέρδους.
  • Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 8 Μάρτη στην πλ. Δημοτικής Αγοράς στις 10 πμ.

Όλοι στις πικετοφορίες ενημέρωσης στις γειτονιές στους χώρους δουλειάς την Τρίτη 7 Μάρτη με γενικό ραντεβού στις 19:00 στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς .

Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο την Πέμπτη 9 Μάρτη στις 17:00  στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς για την τραγική κατάσταση στο Νοσοκομείου που συνεχώς επιδεινώνεται.

Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Προληψης Εξάρτησης

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης στηρίζουμε την 24ωρη απεργία του ΕΚΑ στις 8 Μάρτη για να μετατρέψουμε την οργή και τη θλίψη που κυριαρχεί για το έγκλημα στα Τέμπη, σε αγώνα και φωνή!

Ό,τι έγινε στα Τέμπη το βράδυ της περασμένης Τρίτης ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα που έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων που ιδιωτικοποίησαν τα τρένα της χώρας μας. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και όλων των κυβερνήσεων που άφησαν τον σιδηρόδρομο με τεράστιες ελλείψεις και κενά στην ασφάλεια των δρομολογίων και των ανθρώπινων ζωών. Οι ευθύνες δεν παραγράφονται με την παραίτηση ενός υπουργού, δεν κρύβονται πίσω από κροκοδείλια δάκρυα και διαγγέλματα.

Όλα αυτά τα έχουμε ξανακούσει μετά από άλλα μεγάλα εγκλήματα, στη Μάνδρα, στο Μάτι, στις μεγάλες πυρκαγιές και στις πλημμύρες, στους σεισμούς, μετά από μεγάλα βιομηχανικά ατυχήματα. Η πραγματική αιτία είναι η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, το κέρδος.

Τα κέρδη τους – Οι νεκροί μας

Η σχέση κόστος – όφελος στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε κάθε εργασιακό χώρο είναι η πραγματική αιτία κάθε εγκλήματος που συντελείται σε όλους τους χώρους δουλειάς! Είναι η βάση που αντιμετωπίζει ως κόστος την ασφάλεια και τη ζωή των εργαζομένων, των επιβατών, εμπόδιο στην ανάπτυξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι η αιτία για το ατύχημα των Τεμπών, ο λόγος που οι εργασιακοί χώροι μετατρέπονται σε κρεματόρια.

Όλα θυσιάζονται στον βωμό των κερδών! Οι επιβάτες, οι μηχανοδηγοί, οι εργαζόμενοι αποτελούν την καύσιμη ύλη των κερδών τους, με τη ζωή μας αναλώσιμη.

Η ίδια κατάσταση υπάρχει στο σύνολο των Μεταφορών, στα λεωφορεία, στα τρόλεϊ, στο μετρό, στο τραμ, στην ακτοπλοΐα, στα αεροδρόμια, παντού! Αυτό καταγγέλλουν εδώ και χρόνια τα συνδικάτα σε αυτούς τους κλάδους. Τώρα πρέπει να εισακουστούν, τώρα πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για να μη θρηνήσουμε νέα θύματα.

Η ταχύτητα να καταγραφεί το έγκλημα ως “ανθρώπινο λάθος” είχε στόχο να σβήσει τις πραγματικές αιτίες, τους πραγματικούς ενόχους. Επιχειρούν να σβήσουν τις διαχρονικές ευθύνες που υπάρχουν για την υποχρηματοδότηση, την “απελευθέρωση” και την κατάτμηση του σιδηροδρομικού έργου και την αντιμετώπιση της ανθρώπινης ζωής ως κόστος.

Να απολογηθούν τώρα όλοι αυτοί που αδιαφόρησαν μπροστά στις αγωνιώδεις και αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις των εργαζομένων για τις ελλείψεις στην ασφάλεια των δρομολογίων και στο σιδηροδρομικό έργο, τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και λίγες μέρες πριν το δολοφονικό έγκλημα.

Δεν είναι η ώρα της σιωπής, είναι η ώρα της φωνής και της διεκδίκησης!

Όλοι εμείς, οι απλοί άνθρωποι που θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε στο τρένο, είναι η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Με τον αγώνα μας και τις διεκδικήσεις μας να προστατεύσουμε και να εξασφαλίσουμε τη ζωή μας, τη ζωή των παιδιών μας, των οικογενειών μας.

Κανείς να μην επιτρέψει να μπαίνουν οι ζωές μας στο βαρόμετρο των κερδών, να γίνονται εκπτώσεις στην ασφάλεια στον βωμό των επιχειρηματικών συμφερόντων.

  • Παλεύουμε για σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές Μεταφορές σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Παλεύουμε για εργαζόμενους στις μαζικές μεταφορές με σταθερή δουλειά και σύγχρονα δικαιώματα.
  • Άμεσα μέτρα για το εκσυγχρονισμό των υποδομών, των μέσων και των συστημάτων ασφαλείας στις Μεταφορές.
  • Άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Μέγιστο χρέος σήμερα στις οικογένειες των νεκρών και των τραυματιών, των φοιτητών και των εργαζομένων στα τρένα που έχασαν τη ζωή τους, είναι να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα! Τώρα είναι η ώρα να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι!

8 Μάρτη –ΑΠΕΡΓΙΑ!

8 Μάρτη- Όλες και όλοι να πάρουμε μέρος στις συγκεντρώσεις που οργανώνονται σε όλη τη χώρα.

Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Χανίων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ 8Η ΜΑΡΤΗ

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΑΥΤΟ ΔΕ ΘΑ ΞΕΧΑΣΤΕΙ, ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ

ΦΩΝΗ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 10:00 ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ!!

Όλες και όλοι έχουμε καταλάβει ότι η σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη δεν ήταν απλώς ένα δυστύχημα.

Και για αυτό το έγκλημα όμως δεν φταίει «ούτε η κακιά η ώρα, ούτε η κακιά στιγμή». Η ευθύνη βαραίνει όλες τις κυβερνήσεις που φρόντισαν και απαξίωσαν τον ΟΣΕ προκειμένου να τον κόψουν κομμάτια και να τον ιδιωτικοποιήσουν.

Ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα! Γιατί πως αλλιώς μπορείς να αποκαλέσεις τη συνειδητή απαξίωση των σιδηροδρόμων τόσα χρόνια, προκειμένου να τους χαρίσουν σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους;

Πως αλλιώς να αποκαλέσεις την παντελή έλλειψη συντήρησης προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους;

Πως αλλιώς να αποκαλέσεις τη μη εφαρμογή στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας, τα οποία ο ελληνικός λαός τα έχει πληρώσει δύο και τρεις φορές; Την ίδια άλλωστε αγωνία δεν βιώνουμε και οι εργαζόμενοι στην Κρήτη που θα χρειαστεί να μετακινηθούμε καθημερινά στο ΒΟΑΚ;

Φτάνει πια! Αρνούμαστε να πληρώνουμε την εγκληματική πολιτική όλων των Κυβερνήσεων, που θυσιάζουν και ξεπουλάνε το δημόσιο πλούτο για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Ταυτόχρονα όμως εξαθλιώνουν τον ελληνικό λαό με χαμηλούς μισθούς εργασιακή ανασφάλεια, ανατιμήσεις προϊόντων κλπ. Η ζωή μας δεν χωράει σε κουπόνια!

Αντίστοιχα στους δήμους, όταν η εκάστοτε δημοτική αρχή επιδιώκει να προχωρήσει στην εκποίηση μιας υπηρεσίας, πρώτα την απαξιώνει από προσωπικό και από υλικοτεχνική υποδομή και έπειτα τη χαρίζει στους ιδιώτες. Καθημερινά το βιώνουμε και στο σύλλογο μας, που αρκετοί συνάδελφοι χρησιμοποιούν απαρχαιωμένα οχήματα και δουλεύουν με ελλείψεις στα ΜΑΠ. Εξ ́ αιτίας αυτής της πολιτικής κάθε μέρα έχουμε στο κλάδο και ένα εργατικό ατύχημα με αποτέλεσμα να μετράμε 64 νεκρούς και εκατοντάδες σακατεμένους.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων!!

Η ασφάλεια του λαού και των εργαζομένων να θεωρείται ΚΟΣΤΟΣ.

Η 8η Μάρτη, που έχει πάνω από ένα αιώνα ταυτιστεί με τον αγώνα των γυναικών για ισοτιμία, μπορεί να αποτελέσει τη σπίθα για να διεκδικήσουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες!

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 10:00 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ!!

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Χανίων

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση χαιρετίζει τις χιλιάδες εργαζομένων, φοιτητών και μαθητών, που σαν μεγάλο ποτάμι οργής, φουσκωμένο και με σύνθημα “ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΤΕΙ, ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΦΩΝΗ”, έκαναν σαφές με τον πιο αποφασιστικό τρόπο ότι το έγκλημα στα Τέμπη, όχι μόνο δεν θα ξεχαστεί, αλλά οι πραγματικοί υπεύθυνοι θα πληρώσουν. Τα κροκοδείλια δάκρυα των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, των εταιρειών, που κάτω από τις εντολές της Ε.Ε., στη λογική της “ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας” μετέτρεψαν το σιδηροδρομικό δίκτυο σε παγίδα θανάτου, δεν πιάνουν! ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ τις αστυνομικές δυνάμεις, που απροκάλυπτα προσπάθησαν να διαλύσουν το μαζικότατο παλλαϊκό συλλαλητήριο της πλατείας Συντάγματος, στο γνωστό τους “παιχνιδάκι” με τους γνωστούς παρακρατικούς μηχανισμούς και συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά!

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετέχουν μαζικά στην 24ωρη  απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 8 Μάρτη στις 10.00 πμ. στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Η 8η Μάρτη, μέρα σύμβολο του αγώνα για την εργαζόμενη γυναίκα, φέτος θα τιμηθεί με τη συμμετοχή μας στην Πανεργατική απεργία.

Η οργή να μετατραπεί σε οργάνωση και αγώνα για:

  • Σύγχρονες δημόσιες, φτηνές και ασφαλείς συγκοινωνίες για όλο τον λαό, ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που θεωρεί την ανθρώπινη ζωή κόστος.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αρτιότερη εκπαίδευση, εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιώνασφαλείας σε όλα τα ΜΜΜ και άμεση υλοποίηση των διεκδικήσεων των συνδικάτων του κλάδου.

Απαιτούμε οι χώροι που εργαζόμαστε να είναι ασφαλείς. Το οφείλουμε σε όλους αυτούς που χάθηκαν άδικα αλλά και σε εμάς και τα παιδιά μας, στους μαθητές μας. Η ζωή μας και η ασφάλεια μας είναι κόστος για τους εργοδότες και για τις κυβερνήσεις τους. Για όλους εμάς η τραγωδία με τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη δεν ήταν δυστύχημα, ήταν έγκλημα. Ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα για το οποίο εδώ και καιρό είχαν προειδοποιήσει τα Σωματεία των Σιδηροδρομικών. Ένα έγκλημα που έχει τη σφραγίδα όλων όσων κυβέρνησαν τη χώρα μέχρι σήμερα και ιδιωτικοποίησαν τις σιδηροδρομικές μεταφορές. Είναι τώρα ανάγκη η οργή όλων μας για το έγκλημα του κράτους, των κυβερνήσεων του και της Hellenic train να γίνει ορμητικό ποτάμι αγώνα που θα πνίξει τις πολιτικές που θεωρούν τις ζωές μας κόστος

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 8 Μάρτη στην πλ. Δημοτικής Αγοράς στις 10 πμ.

Όλοι στις πικετοφορίες ενημέρωσης στις γειτονιές στους χώρους δουλειάς την Τρίτη 7 Μάρτη με γενικό ραντεβού στις 19:00 στην πλατεία  της Δημοτικής Αγοράς.

Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο την Πέμπτη 9 Μάρτη στις 17:00  στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς για την τραγική κατάσταση στο Νοσοκομείου που συνεχώς επιδεινώνεται.

ΚΕΕΡΦΑ Χανίων

Κλιμάκωση με Γενική Απεργία για να διώξουμε την κυβέρνηση των δολοφόνων, των ιδιωτικοποιήσεων, του ρατσισμού και του σεξισμού

Πανεργατική Απεργία στις 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Τετάρτη 8 Μάρτη, Πλ. Αγοράς 12.30μμ

Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των 57  νεκρών επιβατών των τρένων που συγκρούστηκαν στα Τέμπη, ανάμεσα τους 11 εργάτες του ΟΣΕ, πολλοί φοιτητές και φοιτήτριες καθώς και άλλοι εργάτες, ντόπιοι και μετανάστες. Τουλάχιστον δύο εργάτες είναι από το Μπαγκλαντές που γνωρίζουν φίλοι τους ότι ήταν στο τρένο και σκοτώθηκαν. Άραγε, κάποιοι που δεν είχαν φίλους, δεν έχουν συγγενείς στην χώρα θα ταυτοποιηθούν ποτέ;

Δεν είναι ατύχημα, είναι δολοφονία και οι ένοχοι, η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να φύγουν αμέσως. Με την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, τις απολύσεις εργαζόμενων σε κρίσιμα πόστα όπως σταθμάρχες και επαρκές προσωπικό στις βάρδιες, την μη εφαρμογή συστημάτων ασφάλειας με δυνατότητα αποτροπής του ανθρώπινου λάθους, η σύγκρουση ήταν μόνο θέμα χρόνου να συμβεί. Και τα «ατυχήματα» είναι πολλά και συνεχόμενα.

Και όμως, η ίδια κυβέρνηση που δεν φρόντισε να εγκατασταθεί σύγχρονο σύστημα ασφάλειας για την μετακίνηση καθημερινά εκατομμυρίων ανθρώπων, σπαταλά δισεκατομμύρια για την επιτήρηση των μετακινήσεων, προσφυγισσών και προσφύγων στα σύνορα, ανθρώπων κατατρεγμένων που προσπαθούν να ξεφύγουν από το θάνατο αλλά τον βρίσκουν κα τα χιλιάδες με πνιγμό στο Αιγαίο, στον Εβρο και στην Μεσόγειο από τους δολοφόνους των κυβερνήσεων της ΕΕ και της ΝΔ που κλείνουν τα σύνορα με την FRONTEX, το ΝΑΤΟ και τις φονικές περιπολίες του Λιμενικού και των συνοριοφυλάκων.

Την ώρα που δεν έχουνε βάλει σύγχρονο σύστημα παρακολούθησης της κυκλοφορίας των τρένων για την αποφυγή ατυχημάτων, σπατάλησαν δισεκατομμύρια για να υπάρχει η πιο ακριβοπληρωμένη και εξελιγμένη τεχνολογία, με αεροπλάνα και drones να επιτηρούν όσους επιχειρούν να ξεφύγουν από τους φράχτες και τις περιπολίες του Λιμενικού. Έτσι οι χιλιάδες συνοριοφύλακες χρησιμοποιούν  θερμικές κάμερες ακρίβειας και μπορούν να εντοπίσουν τις μανάδες που παίρνουν αγκαλιά το παιδί τους και κρύβονται πίσω από ένα θάμνο αλλά οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ δεν έχουν στη διάθεση τους σύστημα τηλεχειρισμού και εντοπισμού των τρένων!!!

Απαιτούμε να μπει τέλος στις πολιτικές του ρατσισμού που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές, προσφύγων και Ρομά, με τις επαναπροωθήσεις και τις σφαίρες των αστυνομικών όπως του Σαμπάνη και του Φραγούλη, με τα στρατόπεδα-γκέτο, τις φυλακές στα νησιά και την Αμυγδαλέζα. Να δοθούν λεφτά για την ασφάλεια στα τρένα, για την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, την τέχνη και το πολιτισμό και όχι να έχει 2 δισεκατομύρια ο Μηταράκης για να φτιάχνει φράχτες και παγίδες θανάτου για την προσφυγιά.

Να θυμίσουμε την θυσία των Χαμαγιούν και Βακάρ, των δύο  νεαρών Πακιστανών εργατών που έχασαν την ζωή τους τον Απρίλη του 2012, όταν προσπάθησαν να απεγκλωβίσουν δύο συνταξιούχους που είχαν κολλήσει με το αυτοκίνητο τους στις γραμμές του τρένου στο Κρυονέρι, που τους παρέσυρε στο θάνατο όλους μαζί.

Το τρένο είναι το μέσο για την μετακίνηση των φτωχών, των φοιτητών, των μεταναστών και είναι ώρα να επανακρατικοποιηθεί και όχι να το λυμαίνονται για τα κέρδη τους τα αρπακτικά των ιδιωτικών εταιριών οδηγώντας σε τραγωδίες.

Καλούμε τα συνδικάτα και τους φοιτητικούς συλλόγους, τις κοινότητες μεταναστών και τους πρόσφυγες  από τα καμπ να ενωθούμε σε μια γροθιά και να στηρίξουμε την κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα για να διώξουμε την κυβέρνηση των δολοφόνων, των ιδιωτικοποιήσεων, του σεξισμού και του ρατσισμού.

Να δώσουμε δυναμικό παρών στην Πανεργατική Απεργία στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας την Τετάρτη 8 Μάρτη στις 12.30μμ στην Πλατεία Αγοράς. Να συνεχίσουμε με το μεγάλο αντιρατσιστικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο το Σάββατο 18 Μάρτη 12μμ στην Πλατεία Αγοράς. Είναι ώρα να τους γκρεμίσουμε πριν δολοφονήσουν ξανά, εργάτες, φοιτητές, πρόσφυγες.

Κατάληψη Rosa Nera

8 Μάρτη. 10:00 π.μ. Πλατεία Αγοράς

Κείμενο και κάλεσμα από την Κατάληψη Rosa Nera, στις 8 Μαρτίου – για την απελευθέρωση των γυναικών, όπως και στις συγκεντρώσεις για το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη:

Τετάρτη 8 Μαρτίου, από τις 10 π.μ. όλες και όλοι στην Πλατεία Αγοράς.

Για την 8η Μάρτη

…Ζωή, όχι επιβίωση.

Η ζωή είναι αυτό που επιθυμεί η γυναίκα που εργάζεται.

Η τέχνη, η μουσική, ο ήλιος δεν είναι μόνο για τις πλούσιες γυναίκες, είναι και δικαίωμα όλων των εργατριών.

Δεν θέλουμε μόνο ψωμί, αλλά και τα τριαντάφυλλα,

τα ρόδα της ζωής…

Rose Schneiderman, συνδικαλίστρια εργάτρια, 1911

Ενάντια σε μια κρατική, εμπορευματική αντίληψη για τη «μέρα της γυναίκας», η οποία είχε εγκαθιδρυθεί στην Ελλάδα τις προηγούμενες δεκαετίες, τα τελευταία χρόνια ο κόσμος του αγώνα επανανοηματοδοτεί την 8η Μάρτη. Η 8η Μάρτη συναντά τις αρχικές καταγωγές της, ως μέρα μνήμης και διεκδίκησης για την απελευθέρωση όλων των γυναικών, ανεξαρτήτως ηλικίας και καταγωγής, μέρα διαδηλώσεων για την ισότητα και την άρση των έμφυλων και ταξικών διακρίσεων, μέρα αναστοχασμού και υπενθύμισης της ανάγκης οργάνωσης και συνέχειας των αγώνων που συνδέουν το σήμερα και την παγκόσμια έκρηξη των γυναικείων διεκδικήσεων με τους αγώνες του παρελθόντος.

Στα μέρη μας, αποτελεί ευκαιρία για σύνδεση ανάμεσα στους σημερινούς αγώνες ενάντια στην πατριαρχία, την έμφυλη βία και τις διακρίσεις με την παρακαταθήκη αγώνων, όπως αυτών των καπνεργατριών στην Θεσσαλία και την Μακεδονία του 1936, των γυναικών της αντιφασιστικής αντίστασης, των γυναικών στο αντιδικτατορικό κίνημα, των αυτόνομων γυναικείων και φεμινιστικών ομάδων του ’70, και με τόσες άλλες ιστορικές παρακαταθήκες, στο νήμα των οποίων συνεχίζεται μια ιστορική διαδρομή προς την πολυπόθητη ισότητα και απελευθέρωση από τις έμφυλες ανισότητες.

Η 8η Μάρτη είναι μέρα μνήμης των αγώνων και των κατακτήσεων των γυναικών της εργατικής τάξης, καθώς αποτελεί μια συμβολική αναφορά σε ιστορικούς σταθμούς της γυναικείας εργατικής διαμαρτυρίας. Από τους αγώνες των γυναικών στις βιομηχανίες των ΗΠΑ μέχρι τις γυναικείες διαδηλώσεις στην Ευρώπη, η 8η Μάρτη αποτέλεσε στο πέρασμα προς τον βιομηχανικό 20ο αιώνα μια μέρα αναφοράς των γυναικών ενάντια στην καταπίεση και την εκμετάλλευση τους από τον καπιταλισμό και τους πατριαρχικούς θεσμούς. Και ήταν μια τέτοια μέρα του 1917, όταν στην Πετρούπολη ξεσπά μια κοινωνική επανάσταση που θα συνταράξει οικουμενικά τον κόσμο από τις γυναίκες που φώναζαν «ψωμί» –όπως ακριβώς οι επαναστάτριες γυναίκες στο Παρίσι του 1789– και απαιτούσαν την «ειρήνη», ώστε να σταματήσει η μεγάλη ανθρωποσφαγή του πρώτου μεγάλου πολέμου.

Και αν οι επαναστάσεις προδόθηκαν, τα οράματα και οι διεκδικήσεις των εξεγερμένων γυναικών της εργατικής και της αγροτικής τάξης συνεχίζουν να πλαισιώνουν τις αξίες των αγώνων για ισότητα, δικαιοσύνη, ελευθερία και μια κοινωνία χωρίς εκμεταλλευόμενες και εκμεταλλευτές.

Στις 8 Μάρτη κατεβαίνουμε στον δρόμο μαζί με τα εργατικά σωματεία, τις συλλογικότητες της πόλης, όλους τους αγωνιζόμενους ανθρώπους αυτής της πόλης και ενώνουμε τις φωνές μας:

– Για το τέλος κάθε είδους ρατσιστικού, έμφυλου και δολοφονικού αποκλεισμού των προσφυγισσών και των μεταναστριών από τη ζωή. Καμία εξαίρεση της προφυγιάς και των ξενιτεμένων γυναικών από τα αγαθά της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

– Για να διευρύνουμε, και όχι απλά να πάρουμε πίσω, όλες τις εργατικές κατακτήσεις που αφορούν τις ηλικιωμένες αδερφές μας, τη γενιά που μας «φρόντισε», να απαιτήσουμε την επαναφορά του δικαιώματος στη σύνταξη με πλήρεις αποδοχές με πλήρη πρόσβαση στην ιατροφαρακευτική φροντίδα και ασφάλιση για όλες, για την εξασφάλιση της ποιότητας της γυναικείας ζωής και ιδίως της τρίτης ηλικίας.

– Για την ταξική και κοινωνική υποστήριξη των εργαζόμενων και ανέργων μητέρων και την αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων τους, όπως και την πρόσβαση σε πλήρεις αποδοχές και άδειες μητρότητας.

– Για την άμεση δικαίωση όλων των θυμάτων κακοποίησης, γυναικοκτονιών και έμφυλης βίας και για τη δημιουργία αποτελεσματικών κοινωνικών θεσμών προστασίας, φιλοξενίας και παιδείας για τα ζητήματα της ισότητας.

– Για να δηλώσουμε απερίφραστα ότι δεν έχουμε καμία ανοχή σε διακρίσεις φύλου ως προς τη σεξουαλικότητα, στην κατάργηση του δικαιώματος της έκτρωσης και στις κοινωνικές κατασκευές του φύλου. Δικαίωση όλων των διεκδικήσεων των τρανς γυναικών για την ισότητα.

– Για την κατάργηση του νόμου που αφορά στη συνεπιμέλεια, καθώς δεν προστατεύει επαρκώς και αφήνει εκτεθειμένες τις γυναίκες σε πιθανούς κακοποιητικούς ή φονικούς άντρες.

Ζούμε σε μία χώρα όπου η ενδοοικογενειακή βία, οι βιασμοί και το trafficking αποτελούν σκληρή καθημερινότητα για πάρα πολλές γυναίκες με αποκορύφωμα τις δεκάδες –καταγεγραμμένες– γυναικοκτονίες. Την ίδια στιγμή παρακολουθούμε κατάπτυστες δικαστικές αποφάσεις σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης, όπως την αθώωση των βιαστών αστυνομικών για τον ομαδικό βιασμό 19χρονης στο Α.Τ. Ομόνοιας, των αστυνομικών για την εμπλοκή τους στη δολοφονία του Ζακ, των παιδοβιαστών παπάδων για την υπόθεση του Γιάννη από τη Γλώσσα Πλατανιά, το ξέπλυμα του παιδοβιαστή Λιγνάδη, την πρόσφατη απόφαση που ρίχνει στα μαλακά τον δολοφόνο της Έφης Τσιχλάκη.

Την 8η Μάρτη απεργούμε από το σπίτι και τη δουλειά για να εκφράσουμε την οργή μας απέναντι στο σύστημα που αναπαράγει την έμφυλη βία. Ενώνουμε τις φωνές μας παίρνοντας δύναμη από τις μαζικές κινητοποιήσεις των γυναικών σε όλον τον κόσμο.

Συμμετέχουμε σε όλα τα καλέσματα από τις 10.00 στην Πλατεία Αγοράς

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ROSA NERA

Υ.Γ. Η κρατική δολοφονία τόσων συνανθρώπων μας λόγω εγκληματικών αβλεψιών στον βωμό του κέρδους με όχημα άλλη μία ιδιωτικοποίηση δημόσιου φορέα σίγουρα επισκιάζει κάθε ανάγκη απότισης τιμής σε προηγούμενους αγώνες και σύνδεσής τους με τους σημερινούς. Ωστόσο, είναι από τις περιπτώσεις όπου «η ζωή δεν συνεχίζεται» για τα θύματα της σύγκρουσης των τραίνων στα Τέμπη, τις οικογένειές τους και αυτούς και αυτές που στάθηκαν και στέκονται αλληλέγγυοι/ες και ζητούν πραγματική απόδοση ευθυνών. Βγαίνουμε στον δρόμο οργισμένοι/ες, όχι μόνο για τη δικαίωση της μνήμης των νεκρών, αλλά κυρίως για να εξασφαλίσουμε ότι τέτοιες δολοφονίες δεν θα ξανασυμβούν ποτέ. Στην αντίληψη ότι το κράτος είναι απόν, αντιτείνουμε ότι είναι εδώ, σκοτώνει και συγκαλύπτει.

Κατάληψη Rosa Nera, Mάρτιος 2023, rosanera.squat.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ