24.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Φως στο τούνελ της εθνικής αξιοπρέπειας…

Ημερομηνία:

Γράφει ο Δρ. Γιάννης Θ. Πολυράκης

Α’. Αντί προλόγου:

Βιώνουμε τούτες τις μέρες ένα πρωτόγνωρο όσο και πρωτόφαντο φαινόμενο:  Η μικρή χώρα μας να είναι στο επίκεντρο της παγκοσμιότητας.  Η Χώρα του Φωτός, να φωτίζεται από τα φώτα της παγκόσμιας προσοχής, του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Φίλοι και πολέμιοι ψελλίζουν, παραληρούν. Οι λαοί ανά τον κόσμο χειροκροτούν!!    

Β’. Τα γεγονότα:

Εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Πανελλαδικός ο ενθουσιασμός από τον αέρα μιας πρωτόγνωρης αλλαγής.  Η Ελπίδα, μουδιασμένη, επιστρέφει στη Γη του Φωτός.  Εσώψυχη και ενδόμυχη σκέψη των μαζών ότι κάτι αλλάζει… Ένας καινούριος άνεμος άρχισε να πνέει στην πολύπαθη χώρα.  Ο άνεμος αυτός, έφερε εν σπουδή ένα εξέχον στέλεχος της Ε.Ε. στην Ελλάδα, ξαφνιασμένος τόσον ο ίδιος όσο και οι λοιποί Εταίροι του στη γηραιά Ήπειρο.

`Ηταν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ο Ολλανδός με τα αμφίβολα πανεπιστημιακά διπλώματα, απέναντι στον διεθνούς φήμης Έλληνα Καθηγητή Δρα Γιάνη Βαρουφάκη.  Με ύφος και στυλ αποικιοκράτη ο πρώτος, με ελληνοπρέπεια, λιτότητα και ανδροπρέπεια ο δεύτερος.  Ήρθε να πάρει “γην και ύδωρ” ο πρώτος, του τα αρνήθηκε ο δεύτερος. Ξάφνιασμα στον επίδοξο(;) αποικιοκράτη, δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του και απεχώρησε. Μα εκνευρίζονται και μάλιστα δημοσίως οι διπλωμάτες, κύριε Ντάισελμπλουμ; Δεν θα ασχοληθούμε άλλο μαζί σας. Απαξιώνουμε και την πένα μας! Αλλά, το φως άρχισε να κάνει την εμφάνισή του στο τούνελ της εθνικής αξιοπρέπειας.

Οι ηλικιωμένοι με την πενιχρή και ψαλιδισμένη σύνταξη άρχισαν να ελπίζουν στις πρώτες εξαγγελίες της νέας Κυβέρνησης. Στο ίδιο μήκος κύματος οι άνεργοι, οι απολυμένοι, οι εργάτες, οι πτυχιούχοι με το διαβατήριο στο χέρι. Πρώιμος ή και πρόωρος ενθουσιασμός από τις εξαγγελίες των νιόφερτων; `Ιδωμεν!

Πρωτόφαντες οι αθρόες και εκούσιες (μετεκλογικές) λαοσυνάξεις στις πλατείες των πόλεων της χώρας, σε μια ειρηνική διαμαρτυρία στη στυγνή στάση των πιστωτών αλλά και σε μια ομαδική στήριξη και συμπαράταξη στους εκπροσώπους της χώρας, καθώς δίνουν τη μάχη τους –μάχη αξιοπρέπειας- στις αφιλόξενες Αίθουσες των Βρυξελλών. Αυθόρμητα και οι λαοί της Ευρώπης σε παρόμοιες λαοσυνάξεις στις πλατείες τους, σε μια ειρηνική διαμαρτυρία στους “αποικιοκράτες”, και μια τρανταχτή συμπαράσταση στους δοκιμαζόμενους `Ελληνες!

Με πορείες και συγκεντρώσεις στη Ρώμη και στη Βαρκελώνη όπως και με έντονη δραστηριότητα στα κοινωνικά δίκτυα, Ευρωπαίοι διαδήλωσαν την προπερασμένη Παρασκευή υπέρ της Ελλάδας και κατά των μέτρων λιτότητας της Τρόικας. «Κάτω τα χέρια από την Ελλάδα», «Τέλος στη λιτότητα…», «Διαγράψτε τα χρέη…», βροντοφώναξαν την προπερασμένη Παρασκευή το απόγευμα στις έξι ώρα Ελλάδος έξω από την έδρα της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας στο κέντρο της Ρώμης δεκάδες ακτιβιστές και διανοούμενοι της πρωτοβουλίας «Αλλάζει η Ελλάδα-Αλλάζει η Ευρώπη».

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και στη Μαδρίτη στις 31 Ιανουαρίου κρατώντας ελληνικές σημαίες, στη σθεναρότερη επίδειξη στήριξης προς το αριστερό κόμμα Podemos, που τάσσεται κατά των προγραμμάτων λιτότητας.

Παγκόσμιο το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ, φωτίζει βήμα-βήμα την πορεία του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα αλλά και του Υπουργού των Οικονομικών κ. Βαρουφάκη στις ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες. Στηλιτεύουν το λιτό ντύσιμο του κ. Υπουργού και την απουσία γραβάτας από τον κ. Πρωθυπουργό. Μα δεν κάνει η αμφίεση τον άντρα, τον πολιτικό, τον ηγέτη. Κάποιοι προγενέστεροί τους άψογα στυλιζαρισμένοι, βούλιαξαν τη Χώρα στα χρέη και υποθήκευσαν την εθνική της ανεξαρτησία! Φευ!

«Θα πρέπει να γλιτώσουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη από την επιλογή ενός Grexit» τονίζει ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν. Διαδήλωση υποστήριξης στην Ελλάδα διοργανώνεται και στη Γαλλία. Υποστηρικτές του γαλλικού κόμματος της Αριστεράς συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Palais Royal στο Παρίσι κρατώντας πανό που γράφουν: «Αντισταθείτε στη δικτατορία του κεφαλαίου. Αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό»…

Πρόσκληση στις ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις, την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «να ξεκινήσουν με καλή πίστη τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση και να σεβαστούν την απόφαση του ελληνικού λαού» απευθύνουν 300 διανοούμενοι από όλες τις χώρες του κόσμου με επιστολή που συνυπογράφουν και δημοσιεύει ο γαλλικός ιστότοπος Mediapart. Στον υπέρτιτλο της ιστοσελίδας αναγράφεται: «Και ζήτω η Ελλάδα… Είμαστε όλοι μαζί με την Ελλάδα και την Ευρώπη», ενώ ανάμεσα σε αυτούς που υπογράφουν την επιστολή συγκαταλέγονται διάσημοι οικονομολόγοι και πανεπιστημιακοί, όπως οι Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, Στέφανι Γκρίφιθ Τζόουνς, Ζακ Σαπίρ, Ντομινίκ Μεντά.

Εξάλλου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Μπάρακ Ομπάμα, σε δηλώσεις του τασσόμενος υπέρ της Ελλάδας, ανέφερε:«Αυτό που είναι αλήθεια, ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, προκειμένου αυτές οι χώρες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να μειώσουν κάποια από τα ελλείμματά τους».

"google ad"

Και μόνο η Καγκελάριος της Γερμανίας Κα `Ανκελα Μέρκελ περιμένει στη γωνιά την ελληνική Αντιπροσωπεία με τη συνοδεία του ανθέλληνα Σόϊμπλε.  Άκαμπτοι και οι δυο στα πάθη του χειμαζόμενου λαού στην Ελλάδα. Εξίσου άκαμπτοι και στην επιστροφή του επαχθούς κατοχικού δανείου που οφείλουν στη Χώρα μας, αλλά και των πολεμικών αποζημιώσεων από τα εγκλήματα της γενιάς των πατεράδων τους στην Ελλάδα.  Ο πρόγονός τους Φρίντριχ Σίλερ (1759-1805) είχε πει: “…Καταραμένε Έλληνα ανακάλυψες τα πάντα: Φιλοσοφία, Γεωμετρία, Φυσική, Αστρονομία, Ιατρική, Δημοκρατία….Δεν άφησες τίποτα για εμάς…” Θιασώτες αυτής της αρχής του προγόνου τους το δίδυμο Μέρκελ-Σόϊμπλε; `Ισως!

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της γαλλικής Le monde: «Η Ελλάδα δεν είναι καθόλου η πιο χρεωμένη Χώρα στον Κόσμο» για να έχει αυτή την αντιμετώπιση, παραθέτοντας σχετικά παραδείγματα.  Απλά, έγινε το “πειραματόζωο” της κατευθυνόμενης από τη Γερμανία λιτότητας.

Γ’ Επίλογος:

Η σθεναρή στάση της νεοεκλεγείσας Κυβέρνησης έναντι των δανειστών,  άναψε ένα φως στο τούνελ της εθνικής αξιοπρέπειας, τρωθείσας καίρια από την αλλοπρόσαλλη πολιτική των Κυβερνήσεων μετά την μεταπολίτευση και που οδήγησε τη χώρα στη σημερινή κατάσταση, δικαιολογώντας τη ρήση του Ευριπίδη: «Δεν έχει να φοβάται η χώρα από το λαό, αλλά από αυτούς που την κυβερνούν»!   (Με το θέμα αυτό θα ασχοληθούμε σε προσεχές άρθρο μας).

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ