26.8 C
Chania
Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου, 2026

«Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»: Τα οφέλη για τα νοικοκυριά – Το ύψος της επιδότησης και οι δικαιούχοι

Ημερομηνία:

Ενεργειακά αυτόνομα καθίστανται σε μεγάλο βαθμό τα νοικοκυριά που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» που προκηρύχθηκε την περασμένη εβδομάδα, με την προσθήκη της δωρεάν (με επιδότηση έως 100 %) μπαταρίας και την σωστή επιλογή του συστήματος το οποίο ταιριάζει στο προφίλ της κατανάλωσής τους.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης, στα οικιακά συστήματα είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση μπαταρίας το κόστος της οποίας επιδοτείται σε ποσοστό 90-100 %.

Ο τρόπος λειτουργίας του φωτοβολταϊκού αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση της ιδιοκατανάλωσης της παραγόμενης ενέργειας από το φωτοβολταϊκό (Φ/Β), δηλαδή στην ενεργειακή αυτονομία του νοικοκυριού. Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 5 της προκήρυξης:

-Κατά τη λειτουργία του συστήματος (Φ/Β με μπαταρία) η παραγόμενη από τον Φ/Β σταθμό ενέργεια διοχετεύεται πρωταρχικά στις καταναλώσεις του ωφελούμενου. Τυχόν περίσσεια παραγωγής διοχετεύεται κατά προτεραιότητα στο σύστημα αποθήκευσης έως την πλήρωση αυτού και δευτερευόντως, μπορεί η διαθέσιμη ενέργεια του Φ/Β να εγχέεται στο Δίκτυο.

-Σε περιόδους που η παραγόμενη από τον Φ/Β σταθμό ενέργεια δεν επαρκεί για την κάλυψη των καταναλώσεων του ωφελούμενου, αυτές καλύπτονται πρωταρχικά με εκφόρτιση του συστήματος αποθήκευσης και δευτερευόντως με απορρόφηση ενέργειας από το Δίκτυο.

Έτσι οι ανάγκες του νοικοκυριού καλύπτονται κατά προτεραιότητα από την παραγωγή του φωτοβολταϊκού, εν συνεχεία από την μπαταρία και η τελευταία επιλογή είναι η απορρόφηση ενέργειας από το δίκτυο.

Σύμφωνα με ενδεικτικά παραδείγματα που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών και παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη ημερίδα

-Ένα νοικοκυριό με ετήσια κατανάλωση 4.500 κιλοβατώρες, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού ισχύος 3 κιλοβάτ και μπαταρίας με χωρητικότητα 5 κιλοβατώρες, εξασφαλίζει την κάλυψη άνω του 90 % των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια (η ετήσια παραγωγή του φωτοβολταϊκού κυμαίνεται στις 1.400 κιλοβατώρες ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ).

Έτσι το όφελος με τα τωρινά δεδομένα των τιμών της ενέργειας και του κόστους εγκατάστασης μείον επιδότηση (ενδεικτικά) 55 % από το πρόγραμμα φθάνει στα 23.250 ευρώ σε βάθος 25ετίας.

Όπως τόνισε σχετικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας,

«Με το πρόγραμμα Φωτοβολταϊκά στη Στέγη χιλιάδες νοικοκυριά και αγρότες θα αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία, παράγοντας και αποθηκεύοντας τη δική τους βιώσιμη ενέργεια. Αποτελεί σταθερή απόφασή μας, η πορεία προς την πράσινη μετάβαση να γίνεται με Δικαιοσύνη για όλους».

Δικαιούχοι του Προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία).

Η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού ξεκινά από 45% και φτάνει το 75% για τα νοικοκυριά. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους αγρότες είναι 40% – 60%, ενώ η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες.

Επιπλέον προβλέπεται ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία, συζύγους κι εξαρτώμενα μέλη ατόμων με αναπηρία, μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων https://pvstegi.gov.gr άνοιξε την περασμένη Τρίτη και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων που είναι 238 εκατ. Ευρώ. Η απόφαση για την προκήρυξη του προγράμματος δημοσιεύθηκε την ίδια ημέρα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 2903/Β/02-05-2023).

huffingtonpost.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία.Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων για δασικούς χάρτες και δακοκτονία

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 4 Σεπτεμβρίου για δασικούς χάρτες, κτηματολόγιο και δακοκτονία.

Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης: Ρύθμιση οφειλής 67.438 ευρώ με «κούρεμα» 85% για συνταξιούχο ΟΓΑ

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης πέτυχε ρύθμιση οφειλής 67.438 ευρώ με κούρεμα 85% για συνταξιούχο ΟΓΑ. Μηνιαία δόση μόλις 111 ευρώ για 5 χρόνια.

Συνελήφθησαν δύο άτομα για τηλεφωνικές απάτες σε βάρος ηλικιωμένων στο Ηράκλειο

Συνελήφθησαν 32χρονος και ανήλικη στο Ηράκλειο για 6 τηλεφωνικές απάτες. Απέσπασαν κοσμήματα 4.500€ από ηλικιωμένη προσποιούμενοι υπαλλήλους ΔΕΔΔΗΕ και λογιστές.

Η σοπράνο Θεανώ Παπαδάκη και ο πιανίστας Sholto Kynoch στο Φεστιβάλ Κρήτης 2026

Η σοπράνο Θεανώ Παπαδάκη και ο πιανίστας Sholto Kynoch έρχονται στην Κρήτη για το Φεστιβάλ Κρήτης 2026. Συναυλίες και δωρεάν masterclasses σε Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο.