18.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Χάνεται η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης μετά από 4 μήνες σύμφωνα με μελέτη – Ανοιχτό ενδεχόμενο για τέταρτη

Ημερομηνία:

Στοιχεία που δείχνουν ότι η τρίτη δόση του εμβολίου χάνει μεγάλο μέρος της αποτελεσματικότητάς της μετά από περίπου τέσσερις μήνες, ενισχύοντας την πιθανότητα να χρειαστεί τέταρτη δόση, προκύπτουν από μελέτη του αμερικανικού Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Η μελέτη βασίζεται σε στοιχεία από έρευνα που διεξάγεται στο Ισραήλ και τη Βρετανία σε σχέση με τη διάρκεια της αποτελεσματικότητας της αναμνηστικής δόσης, ενώ δεν περιλαμβάνει ανάλυση κατά ηλικία και οι ερευνητές δεν κάνουν τη διάκριση μεταξύ μιας αναμνηστικής δόσης ή μιας τρίτης δόσης που χορηγήθηκε σε ένα ανοσοκατεσταλμένο άτομο στο πλαίσιο της βασικής προστασίας.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ενώ τα εμβόλια μπορεί να χάσουν μέρος της αποτελεσματικότητάς τους στην προστασία από σοβαρή ασθένεια και ανάγκη νοσηλείας σε ενήλικες άνω των 65 ετών, παραμένουν εξαιρετικά προστατευτικά σε νεότερους ενήλικες με καλή υγεία.

«Μπορεί να υπάρξει ανάγκη για άλλη μια δόση – σε αυτήν την περίπτωση, μια ενισχυτική τέταρτη δόση για ένα άτομο που λαμβάνει εμβόλιο mRNA – αυτό ενδεχομένως να βασίζεται σε ηλικιακά κριτήρια ή στα υποκείμενα νοσήματα», δήλωσε την Τετάρτη στους δημοσιογράφους ο δρ Anthony S. Fauci, κορυφαίος σύμβουλος της κυβέρνησης Μπάιντεν για την Covid.

Το CDC έχει ήδη δημοσιεύσει δεδομένα που δείχνουν ότι τα εμβόλια των Moderna και Pfizer-BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της παραλλαγής Ομικρον από την Δέλτα. Οι τρίτες δόσεις ενίσχυσαν αυτή την προστασία, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Στη νέα μελέτη, μια ομάδα ερευνητών που χρηματοδοτήθηκε από το CDC συνέλεξε δεδομένα από 10 πολιτείες μεταξύ 26 Αυγούστου 2021 και 22 Ιανουαρίου 2022. Τα δεδομένα περιλαμβάνουν περιόδους κατά τις οποίες οι παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον, αντίστοιχα, αντιπροσώπευαν περισσότερο από 50% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ.

Η ομάδα των ερευνητών ανέλυσε 241.204 επισκέψεις σε τμήματα επειγόντων περιστατικών ή εγκαταστάσεις επείγουσας περίθαλψης και 93.408 νοσηλείες μεταξύ ενηλίκων άνω των 18 ετών ενώ δεν συμπεριέλαβαν πιο ήπιες λοιμώξεις από κοροναϊό.

Η προστασία από την ανάγκη νοσηλείας σε ΜΕΘ μειώθηκε από 69% εντός δύο μηνών από τη δεύτερη δόση σε 37% μετά από πέντε μήνες ή περισσότερο. Οι ενισχυτικές λήψεις επανέφεραν τα επίπεδα προστασίας στο 87%.

Ωστόσο η προστασία από την ανάγκη νοσηλείας σε ΜΕΘ μειώθηκε στο 66% μέσα σε τέσσερις ή πέντε μήνες και σε μόλις 31% μετά από πέντε ή περισσότερους μήνες από τη λήψη της τρίτης δόσης. Η τελευταία εκτίμηση ενδεχομένως να μην είναι αξιόπιστη επειδή λίγοι άνθρωποι έχουν λάβει ενισχυτική δόση πριν από περισσότερους από πέντε μήνες, και έτσι τα δεδομένα είναι περιορισμένα, τονίζουν οι ερευνητές.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...