28.8 C
Chania
Sunday, October 6, 2024

Χαιρετισμός δημάρχου Χανίων στα εγκαίνια του «Αγροτικού Αύγουστου 2011»

Ημερομηνία:

Κυρίες  και κύριοι, αγαπητοί επισκέπτες,

Σας καλωσορίζω στον ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟ 2011, στη γιορτή των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων του τόπου μας.

Ο Αγροτικός Αύγουστος έχει καταξιωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του Νομού μας.  Στα 13 χρόνια της πραγματοποίησής του, έχει αποκτήσει κύρος, αξιοπιστία, αναγνώριση, αποδοχή και πιστούς στο ραντεβού τους, είτε εκθέτες, είτε επισκέπτες.

Πέρα από τον προφανή στόχο της προβολής των τοπικών μας προϊόντων, δίνει ένα διαφορετικό χρώμα στην πόλη και στο Δήμο μας. Είναι  ένα φεστιβάλ γεύσεων, μία γιορτή της Κρητικής γης, που στέλνει το μήνυμα ότι η ελληνική περιφέρεια μπορεί, έχει τη θέληση και τις δυνατότητες για ανάπτυξη και πρόοδο.

O φετινός Αγροτικός Αύγουστος, προβάλλει τον θεσμό της συμβολαιακής γεωργίας.

Είναι ένας θεσμός ο οποίος  κάνει τα πρώτα του βήματα στην Ελλάδα και δημιουργεί νέα δεδομένα για την ελληνική γεωργία και τη βιομηχανία, με προφανή οφέλη και για τις δύο πλευρές.

Κυρίες και Κύριοι,

Το μέλλον του αγροτικού τομέα στο Νομό μας εξαρτάται, στο μεγαλύτερο βαθμό, από εμάς τους ίδιους.

Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας και καλούμαστε, από τη μια μεριά να διατηρήσουμε τη διαφορετικότητα, την παράδοση και τον πολιτισμό μας και από την άλλη, να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες του ανταγωνισμού και της διευρυμένης και ελεύθερης αγοράς.

Με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουν η Κρήτη και τα Χανιά μας  μπορούμε να γίνουμε μια ανταγωνιστική περιοχή, με ποιότητα και τυποποίηση αγαθών και προϊόντων, με ανάπτυξη σε όλους τους τομείς και ευημερία για όλους τους κατοίκους.

Στην έκθεση που σήμερα εγκαινιάζουμε, συμμετέχουν, ως επί το πλείστον, φορείς και επιχειρήσεις τυποποίησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων άριστης ποιότητας.

Και αυτό είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα, που πρέπει να αξιοποιήσουμε, μαζί με το πλούσιο τουριστικό προϊόν που διαθέτουμε και το οποίο ως Δημοτική Αρχή σε κάθε ευκαιρία προβάλλουμε,  προκειμένου να είμαστε ανταγωνιστικοί στις εγχώριες και διεθνείς αγορές.

Κάθε περίπτερο, που έχει στηθεί στο χώρο που βρισκόμαστε, με τη δυναμική παρουσία του δίνει το στίγμα και τον χαρακτήρα της  τοπικής κοινωνίας.

Εξάλλου, οι χιλιάδες ξένοι επισκέπτες της έκθεσης, επιστρέφοντας στη χώρα τους, θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της κρητικής διατροφής και των τοπικών προϊόντων μας.

Οφείλω από αυτό εδώ το βήμα να ευχαριστήσω θερμά για τη συνεργασία και τη στήριξή του για την πραγματοποίηση της έκθεσης το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων.

Οφείλω όμως να ευχαριστήσω και τον προϊστάμενο της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής Ανάδειξης των Οχυρώσεων Κρήτης, Μιχάλη Ανδριανάκη, για τη μέγιστη συνδρομή του στη διαμόρφωση του χώρου, που σήμερα βρισκόμαστε, εδώ στην Δυτική Τάφρο αλλά και τα έργα ανάπλασης που προγραμματίζονται στην περιοχή και τα οποία θα αλλάξουν ουσιαστικά την όψη της.

Οι εκδηλώσεις του Αγροτικού Αυγούστου, υπήρξαν αφορμή να δρομολογήσουμε μία διαδικασία σύνταξης  σειράς μελετών, που αφορούν στην ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής, μεταξύ της Παλιάς Πόλης και της Νέας Χώρας, στο παραλιακό μέτωπο.

Ελπίζουμε ότι στο επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τις μελέτες αυτές, με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και των υπηρεσιών του αλλά και της Περιφέρειας Κρήτης.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στη διοργάνωση, που φέτος μεταφέρθηκε από τη φορτωμένη Παλιά Πόλη στον άνετο χώρο της Δυτικής Τάφρου, με την υπόσχεση ότι του χρόνου θα είναι ακόμη περισσότερο αναβαθμισμένη.

Ευχαριστώ.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Τα μηνύματα των υποψήφιων προέδρων μπροστά από την κάλπη

Οι υποψήφιοι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν στην εσωκκοματική κάλπη....

Κρήτη: Η βροχή εκατομμυρίων προκαλεί προβλήματα στο οδικό δίκτυο…

Οι δηλώσεις του Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, σχετικά με...