17.8 C
Chania
Saturday, May 4, 2024

Χαιρετισμός Σπύρου Δανέλλη στην Ελληνογερμανική Συνέλευση: “Δεν κατάλαβα ποτέ πως όλη αυτή η θαυμαστή προσπάθεια συνεργασίας μπορεί να έχει σχέση με τις γερμανικές επανορθώσεις”

Ημερομηνία:

Χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής του Ποταμιού κ. Σπύρος Δανέλλης στην 8η Ελληνογερμανική Συνέλευση που πραγματοποιείται από 1 έως 3 Νοεμβρίου στη Χερσόνησσο.

Ο κ. Δανέλλης μίλησε για “θαυμαστή προσπάθεια συνεργασίας” για την οποία δεν κατάλαβε τι σχέση μπορεί να έχει με τις γερμανικές επανορθώσεις.

Μάλιστα, μίλησε για “απόψεις ανιστόρητες και τραγικά απλουστευτικές” που εντείνουν τη σύγχυση και τις ιδεοληψίες.

Είπε πιο συγκεκριμένα:

“Ειδικότερα σήμερα, που ο ακροδεξιός νεολαϊκισμός, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία αγκαλιάζονται από όλο και περισσότερους πολίτες στην Ευρώπη και τον κόσμο, απόψεις ανιστόρητες και τραγικά απλουστευτικές γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνες, εντείνοντας τη σύγχυση και τις ιδεοληψίες και διχάζοντας την κοινωνία.”

Αναλυτικά, ο χαιρετισμός που απηύθυνε ο κ. Δανέλλης είναι ο εξής:

«Η προσπάθεια προσέγγισης συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και αλληλεγγύης μεταξύ κοινωνικών και παραγωγικών φορέων, υπό τη σκέπη της Αυτοδιοίκησης, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να αποφέρει. Η προαγωγή της γνώσης, η ανταλλαγή καλών πρακτικών και η υιοθέτησή τους, κάθε άλλο παρά μας περισσεύουν στην εθνική προσπάθεια σχεδιασμού και στήριξης ενός νέου βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας.

Δεν κατάλαβα ποτέ πως όλη αυτή η θαυμαστή προσπάθεια συνεργασίας μπορεί να έχει σχέση με τις γερμανικές επανορθώσεις. Οι εκ των διεκδικητών των γερμανικών επανορθώσεων, εμπλέκοντας το Ελληνογερμανικό Δίκτυο στη δίκαιη απαίτηση της έμπρακτης αναγνώρισης των ναζιστικών εγκλημάτων και τις σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο απαιτήσεις αποζημιώσεων, το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας στερούν συμμάχους στην προσπάθεια αυτή, καθώς και να υποβαθμίζουν αδικώντας το εθνικό ζήτημα των επανορθώσεων.

Είναι αδιανόητη δε, ανιστόρητη και εξαιρετικά επικίνδυνη η ταύτιση που κάποιοι επιχειρούν, της ναζιστικής Γερμανίας με τη σημερινή Γερμανία. Η συμμετοχή μας στην ΕΟΚ τότε, και Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, αποτελεί στρατηγική επιλογή της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών και βεβαίως, του συνόλου σχεδόν των κομμάτων του συνταγματικού τόξου.

Ίσως είναι περιττό να τονιστεί το αυτονόητο της μη σχέσης της δίκαιης διεκδίκησης των επανορθώσεων με την περιπέτεια της πτώχευσης της Ελλάδας, των συνακολούθων μνημονίων και των δεσμεύσεων της Ελλάδας που πηγάζουν από αυτά. Να υπενθυμίσω δε, πως το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για το θέμα θα απασχολήσει σύντομα την Ολομέλεια για τα περαιτέρω.

Ειδικότερα σήμερα, που ο ακροδεξιός νεολαϊκισμός, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία αγκαλιάζονται από όλο και περισσότερους πολίτες στην Ευρώπη και τον κόσμο, απόψεις ανιστόρητες και τραγικά απλουστευτικές γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνες, εντείνοντας τη σύγχυση και τις ιδεοληψίες και διχάζοντας την κοινωνία.

Εύχομαι καλές και παραγωγικές εργασίες, καλή συνέχεια των προσπαθειών σας, όπως επίσης εύχομαι η λογική να επικρατήσει του θυμικού».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...