15.8 C
Chania
Sunday, May 5, 2024

Χανιά: Αυτοκόλλητο Άκαπνου Μαγαζιού αλλά και ερώτηση στον Π. Πολάκη για ψυχαγωγία χωρίς καπνό

Ημερομηνία:

Οι βλαπτικές ιδιότητες του καπνίσματος έχουν καταγραφεί σε εκατοντάδες έρευνες. Όμως, ενώ ο νόμος ορίζει την προστασία των μη καπνιστών, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτό δε συμβαίνει.

Γι’ αυτό το λόγο στα Χανιά ξεκίνησε μια πρωτοβουλία από πολίτες για “Ψυχαγωγία Χωρίς Καπνό“. Ήδη πάνω από 1.000 άτομα αποτελούν μέλη της ομάδας που έχει ως σκοπό να βοηθήσει τόσο στην ενημέρωση των πολιτών όσο και των καταστηματαρχών και επιτέλους να εφαρμοστεί ο νόμος περί μη καπνίσματος σε κλειστούς χώρους.

Μάλιστα, η ομάδα πραγματοποιεί συναντήσεις κάθε Κυριακή το απόγευμα ενώ οι δράσεις που ήδη έχει πραγματοποιήσει είναι πολλές, με τελευταία αυτή της παρουσίας αντιπροσωπείας στη χθεσινή ομιλία του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη στο ΚΑΜ και ερωτήσεις που κατέθεσαν για το ζήτημα. Επίσης, έχουν συναντηθεί με φορείς αλλά ετοίμασαν και αυτοκόλλητο το οποίο θα κολλάνε στα καταστήματα που τηρούν το νόμο.

Δεν έχουν μείνει όμως εκεί αφού καταγράφουν και προβάλλουν όλα τα καταστήματα που εφαρμόζουν το νόμο έτσι ώστε και οι πολίτες καταναλωτές να γνωρίζουν ποια μπορούν να επισκεφθούν.

Ενημερώνουν σχετικά στη σελίδα τους:

Την Παρασκευή 3/2/17 πήγαμε και συναντήσαμε τους ανθρώπους του τμήματος Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Χανίων και συνομιλήσαμε με τον εξαιρετικό προϊστάμενό τους κ. Δημητρης Νικολακακης. Καταθέσαμε τη διαμαρτυρία μας με αριθμούς πρωτοκόλλων για τους ελλιπείς ελέγχους και ζητήσαμε στατιστικά στοιχεία. Καταγγελίες μπορούμε να κάνουμε επώνυμες (ζητάμε αριθμό πρωτοκόλλου και παρακολουθούμε το αίτημα) ή ανώνυμες στον κ. Νικολακάκη στο 28210-44220 και στο nikolakakis@crete.gov.gr

Την Κυριακή 5/2/17 στην εβδομαδιαία συνάντησή μας κολλήσαμε το πρώτο αυτοκόλλητο σε κατάστημα που τηρεί το νόμο χωρίς αστερίσκους. Είναι το La Maison https://www.facebook.com/La-Maison-Chania-1504167216524095

Δείτε το βίντεο με τη συλλογικότητα Ψυχαγωγία χωρίς Kαπνό- Χανιά να κολλάει το 1ο αυτοκόλλητο σε άκαπνο μαγαζί στα Χανιά.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=9crc8Tsg_1I”]

Ταυτόχρονα προχωρά το θέμα της διοργάνωσης μιας ημερίδας με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων: Γιατρών, περιφέρειας, αστυνομίας, υγειονομικού, λιμενικού κ.α.

Εϊμαστε στη διαδικασία για συνάντηση με τον διοικητή της αστυνομίας για γνωριμία και τοποθέτησή του πάνω στο θέμα μη εφαρμογής του νόμου.

Σήμερα 8/2/17 στα πλαίσια της απόφασής μας να ξεκινήσουμε τη δράση από μια περιοχή, πήγαμε στην πλατεία της αγοράς και ενημερώσαμε γραπτώς και προφορικώς τους υπευθύνους όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ως εξής:

16403170_10154942587393328_8371778911393594408_o

Αγαπητή/έ Κυρία/Κύριε,

"google ad"

Έχει πέσει στην αντίληψή μας ότι δυστυχώς παρανομείτε έχοντας αμελήσει την αυτονόητη εφαρμογή του νόμου για προστασία από τον καπνό στο εξαιρετικό, κατά τα άλλα κατάστημά σας.

Σας ενημερώνουμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποκλειόμαστε κοινωνικά επειδή δεν αντέχουμε να δηλητηριαζόμαστε (η Ελλάδα θρηνεί 19.000 θύματα ετησίως από τον καπνό), τη στιγμή μάλιστα που είναι τόσο απλό για ένα καπνιστή να βγει έξω να καπνίσει και να επιστρέψει στην παρέα του. Ταυτόχρονα εκθέτετε το προσωπικό σας που είναι σε δυσχερή θέση και δεν μπορεί να αντιδράσει σε αυτό.

Το παρόν δεν έχει να κάνει με τη δική σας επιχείρηση. Έχει να κάνει με όλες, μικρές και μεγάλες και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που αυτές δημιουργούν σε εκείνες που θέλουν να εφαρμόσουν το νόμο και δέχονται εκβιασμό από τους ανθρώπους που καπνίζουν αδιαφορώντας για τους συνδαιτυμόνες τους, ότι «θα πάνε δίπλα».

Ξεκινάμε σήμερα από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της πλατείας δικαστηρίων μεταξύ των οποίων είναι και το δικό σας.

Σας ενημερώνουμε ότι μετά από μερικές ημέρες θα αρχίζουμε να περιλαμβάνουμε το κατάστημά σας στις κοινωνικές μας δραστηριότητες το οποίο δεν κάναμε μέχρι τώρα λόγω του καπνού. Για να συναντηθούμε επαγγελματικά, προσωπικά, κοινωνικά.

Θεωρούμε ότι αυτή υπενθύμιση θα είναι αρκετή για να μας υποδεχτείτε φιλόξενα σε ένα καθαρό από καπνό περιβάλλον που θα συμπληρώσει την υπόλοιπη προσοχή και φροντίδα που δείχνετε για τους πελάτες σας.

Σε αντίθετη περίπτωση όμως να μείνετε βέβαιος ότι θα κινηθούμε κόσμια, οργανωμένα, σε τακτική βάση και στα πλαίσια του νόμου (επαναλαμβανόμενες καταγγελίες στο υγειονομικό, στο ΚΕΕΛΠΝΟ, συμπλήρωση φύλλου παραπόνων και πρωτοκόλλησή του και κλήσεις της αστυνομίας, μαζική αρνητική αξιολόγηση ενός αστεριού σε facebook και trip advisor σε ελληνικά και αγγλικά).

Σήμερα γνωρίσαμε τον σημαιοφόρο του λιμενικού σώματος το οποίο είναι υπεύθυνο για την εφαρμογή του νόμου στο παλιό λιμάνι των Χανίων. Είναι ο κ. Τηλέμαχος Καμαριωτάκης ο οποίος είχε γίνει γνωστός πέρισυ το καλοκαίρι που έσωσε από πνιγμό ηλικιωμένο στο Κουμ Καπί. Καταγγελίες το λιμενικό δέχεται όλο το 24ώρο 2821098888

Τέλος απόψε 8/2/17 απευθύναμε 2 ερωτήσεις στον αν. υπουργό υγείας κ. Πολάκη στην ομιλία του στο ΚΑΜ. Η πρώτη έλαχε αυθόρμητου χειροκροτήματος από την αίθουσα, ενώ η δεύτερη ήρθε για να πιέσει περαιτέρω και να αναδείξει ότι δυστυχώς και σε αυτή τη κυβέρνηση το θέμα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον καπνό εξαντλείται σε ευχολόγια. Όμως η φωνή μας ακούστηκε δυνατά και καθαρά και ο υπουργός πήρε το μήνυμα.

Ο αγώνας είναι μαραθώνιος και όχι εκατό μέτρων. Προχωράμε και προσβλέπουμε στη στήριξη και τη δράση όλων! Συναντιόμαστε κάθε Κυριακή στις 5. Η επόμενη συνάντησή μας είναι στο Φειδία της πλατείας δικαστηρίων. Ελάτε να γνωριστούμε! Σαν ομάδα μπορούμε να καταφέρουμε αυτό που φαίνεται απίθανο!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...