14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Χανιά: Πληθαίνουν οι ανακοινώσεις φορέων και συλλογικοτήτων για συμμετοχή στην πορεία της 17ης Νοέμβρη παρά την κυβερνητική απαγόρευση

Ημερομηνία:

Η κυβέρνηση με τις κινήσεις της κατορθωσε να γιγαντώσει τις αντιδράσεις και πλέον η πορεία και στα Χανια για την επέτειο του Πολυτεχνείου αναμένεται πολύ μεγάλη.

Πλήθος συλλογικοτήτων και φορέων στέλνουν ανακοινώσεις και μηνύματα με τα οποια εκφράζουν την πρόθεση τους να συμμετάσχουν.

Παρακάτω ακολουθούν οι ανακοινώσεις τους:

Ανακοινωση περιφερειακής παράταξης Ανυπόταχτης Κρητης:

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ

ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΙΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 17/11 ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ-ΠΟΡΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας (μάσκες, αποστάσεις, κλπ)

  • Ηράκλειο: Πλ. Ελευθερίας 18:00
  • Ρέθυμο: Δημαρχείο 14:30
  • Χανια: Πλ. Αγορας 18:00

Η εξέγερση φοιτητών-εργατών-μαθητών το Νοέμβρη του 1973 για να πέσει η χούντα των συνταγματαρχών, με τα εμβληματικά συνθήματα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία», «Έξω το ΝΑΤΟ-Έξω οι ΗΠΑ»,  φωτίζει τους αγώνες του λαού μας όλα τα επόμενα χρόνια. Όσο και αν το σύστημα από τον πρώτο χρόνο μετά την κατάρρευση της δικτατορίας προσπάθησε να περάσει στη λήθη, να το συκοφαντήσει, να το αμφισβητήσει, να απαγορεύσει και να κτυπήσει τις πορείες, να το φέρει στα μέτρα της, το Πολυτεχνείο ζει. Οι εκδηλώσεις και οι πορείες σε όλη την Ελλάδα κάθε χρόνο σφραγίζονται από τη θέληση και τις ανάγκες για να εκπληρωθούν τα προτάγματά του, να βρουν δικαίωση οι σύγχρονες ανάγκες της εποχής μας για Υγεία – Εργασία – Παιδεία – Ελευθερία- Φιλία των λαών.

Η εξαγγελία απαγόρευσης των πορειών του Πολυτεχνείου από Πέτσα, Χρυσοχοϊδη, η παρέμβαση εισαγγελέα ενάντια στην Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκηςγια το κάλεσμα στην πορεία του Πολυτεχνείου, οι αλαζονικές δηλώσεις Μητσοτάκη στη βουλήότι πήρε απόφαση να μη γίνει η πορείακαι απαιτεί δηλώσεις μη συμμετοχής και μη ενθάρρυνσης της αλλιώς είναι έγκλημα, αποτελούν αντιδημοκρατικές ενέργειες που δεν συνδέονται με την πανδημία, αλλά με την επιδίωξη του συστήματος να επιβάλλει σήμερα σιγή απέναντι στη θανατηφόρα πολιτική του και ένα μέλλον εργασιακού-εκπαιδευτικού σύγχρονου μεσαίωνα, επιτήρησης, ελέγχου, καταστολής, αυταρχικών απαγορεύσεων.

Οι κινητοποιήσεις δεν χρειάζονται άδεια από την κυβέρνηση. Το λαϊκό κίνημα ξέρει να προφυλάσσεται από τον κορονοϊό, από τον αυταρχισμό, την καταστολή, τη συκοφάντηση. Το απέδειξε στις συγκεντρώσεις και τις κινητοποιήσεις του αυτό το διάστημα, όπως και στις μαζικές διαδηλώσεις την 1η Μάη και στο Εφετείο στις 7/10.

Ο αγώνας για λαϊκές ελευθερίες και τα εργατικά δικαιώματα συνεχίζεται. Το σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία – Η χούντα δεν τελείωσε το ‘73» είναι όσο ποτέ πριν επίκαιρο.

Αγώνας για Ζωή και Ελευθερία. Μέτρα τώρα για την πανδημία.

Ανακοινωση Επιτροπή Ειρήνης Χανίων:

"google ad"

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1973-2020:

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΔΕΝ ΣΒΗΝΕΙ, ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟ

ΤΟ  ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ, ΚΡΑΤΑΜΕ ΑΝΟΙΧΤΟ

Η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων τιμά την αντιδικτατορική πάλη του λαού μας. Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου και της αντιδικτατορικής πάλης παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα στο σήμερα, αποτελούν παρακαταθήκη στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, ενάντια στον φασισμό και στον ιμπεριαλισμό.

Ειδικά φέτος, στους χιλιάδες λόγους που έχουν η εργατική τάξη, ο λαός και η νεολαία να τιμήσουν αγωνιστικά την επέτειο του Πολυτεχνείου προστίθενται ακόμα περισσότεροι:

Πρώτον και κυριότερο, υπάρχει πολύ σοβαρή εξέλιξη η οποία απαιτεί τη μέγιστη δυνατή λαϊκή ετοιμότητα και δράση. Στα αντιλαϊκά παζάρια που είναι σε εξέλιξη με την τουρκική αστική τάξη, με τις πλάτες των Ευρωατλαντικών εταίρων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, προστέθηκε ως τελευταίο «επεισόδιο» η πρόσφατη έκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ. Η έκθεση αυτή, που τάχα θα κατέγραφε τις τουρκικές παραβιάσεις, κάνει θρύψαλα κάθε ισχυρισμό των αστικών κομμάτων, που παρουσιάζουν ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ ως «εγγυητές» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, και επιβεβαιώνει ότι η τουρκική επιθετικότητα ξεδιπλώνεται στο έδαφος της στρατηγικής τους. Στο έδαφος δηλαδή των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή, που έχουν «ένα το κρατούμενο» το να μείνει η Τουρκία στο «δυτικό στρατόπεδο». Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί δεν γνωρίζουν κανένα «διάλειμμα» στο όνομα της πανδημίας, άρα δεν είναι δυνατόν να απαιτείται από το λαό να αναστείλει την αντιιμπεριαλιστική του πάλη.

Δεύτερον, όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια ακριβώς στιγμή που η Ελλάδα μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Τη στιγμή που ανεβαίνει η συζήτηση για επ’ αόριστον ανανέωση της Συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τις βάσεις, που υποδομές στρατηγικής σημασίας, όπως λιμάνια, ναυπηγεία, περνάνε σε μονοπώλια με συμμετοχή αμερικανικών συμφερόντων. Την ώρα που ανοίγει η συζήτηση για νέες στρατιωτικές βάσεις σε νησιά της χώρας! Ο λαός έχει κάθε λόγο να φωνάξει ξανά «Εξω οι ΗΠΑ – Εξω το ΝΑΤΟ», αφού μιλάμε για μια χρονιά που βάθυνε ακόμα περισσότερο η δολοφονική στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ, που προστέθηκαν ακόμα περισσότεροι κίνδυνοι για το λαό από τη μετατροπή της χώρας σε αμερικανοΝΑΤΟικό προμαχώνα στη Μεσόγειο. Γιατί φέτος έγιναν πια «κανονικότητα» οι «υπερωρίες» στη Σούδα, η στάθμευση των πολεμικών μηχανών των ΗΠΑ σε ένα σωρό στρατόπεδα στην Ελλάδα.

Τρίτον, γιατί η 17 Νοέμβρη κάθε χρόνο, αλλά ειδικά φέτος, αποτελεί σταθμό του εργατικού – λαϊκού κινήματος. Γιατί φέτος γίνεται σε μια περίοδο που ο λαός ζει σε έκτακτες συνθήκες, οι οποίες βάζουν πρόσθετα καθήκοντα στο εργατικό – λαϊκό κίνημα. Γιατί η εξέλιξη της πανδημίας, η οριακή κατάσταση του συστήματος Υγείας δίνει στην πορεία του Πολυτεχνείου το χαρακτήρα του βήματος διεκδίκησης και αγώνα, την κάνει σταθμό των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος. Πλέον καθημερινά αποδεικνύεται ότι ο λαός δεν μπορεί να έχει καμία εμπιστοσύνη στο κράτος και την κυβέρνηση, ότι ο ίδιος πρέπει μέσα από την πάλη του να επιβάλει τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας και να βάλει στην ημερήσια διάταξη τον αγώνα για ένα άλλο σύστημα Υγείας, που θα έχει στο επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες. Είναι εκδήλωση αλληλεγγύης σε όσους δίνουν τη μάχη ενάντια στην πανδημία στην πρώτη γραμμή, σε όσους αγωνίζονται και διεκδικούν μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού.

Τέταρτον, γιατί πρέπει τώρα και όχι «αργότερα» να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση, που αξιοποιεί την πανδημία και τις περιοριστικές συνθήκες για να περάσει βάρβαρα αντεργατικά μέτρα και να εντείνει την καταστολή, όπως το αντεργατικό νομοσχέδιο που φέρνει. Γιατί ο αγώνας δεν αρχίζει ούτε τελειώνει βεβαίως με τη 17 Νοέμβρη, η αντίθεση στην κυβερνητική πολιτική πρέπει να δυναμώσει και να κλιμακωθεί, και βέβαια δεν θα είναι «περίπατος», αλλά αντίθετα θα δοθεί σκληρή μάχη. Μπροστά λοιπόν στην απεργία στις 26 Νοέμβρη, τα συνθήματα που θα ακουστούν κάτω από τις μάσκες την Τρίτη 17/11, στην ιδιαίτερη αυτή διαδήλωση τιμής, μνήμης και ανάτασης, μπορούν να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ανάταση και κουράγιο στους εργαζόμενους, ώστε να οργανωθεί η πάλη παντού.

Η αλήθεια είναι λοιπόν ότι η κυβέρνηση συναισθάνεται όλα τα παραπάνω. Δηλώνει έτοιμη και αποφασισμένη να ενεργοποιήσει κατασταλτικούς μηχανισμούς ενάντια σε όσους αγωνίζονται και διεκδικούν.

Μπορεί να πουλάει τσαμπουκάδες απέναντι στο λαό, στους μαθητές, στο εργατικό – λαϊκό κίνημα, με πρόσχημα την «προστασία της υγείας», όχι όμως στους tour operators, στους επιχειρηματικούς ομίλους, που αφήνουν τους εργαζόμενους απροστάτευτους, στις μεγαλοεπιχειρήσεις που ξεσαλώνουν σε βάρος των εργαζομένων τους αξιοποιώντας την πανδημία.

Η κυβερνητική απαγόρευση συναθροίσεων για πάνω από 4 άτομα “καθ’ άπασαν την επικράτειαν”, όχι μόνο αποτελεί ένα ακόμη μνημείο αυταρχισμού, πέρα από οποιονδήποτε υγειονομικό κανόνα, αλλά επιβεβαιώνει και την πρόθεση της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί μόνο ως πρόσχημα την πανδημία για να περάσει τον αντιδραστικό της σχεδιασμό

Αυτές οι απαγορεύσεις θα ακυρωθούν στην πράξη από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα και τους κάθε λογής απολογητές τους, το λαϊκό κίνημα έχει αποδείξει ότι μπορεί να περιφρουρήσει την υγεία του λαού. Να τη συνδυάσει με τον αγώνα για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, για την κοινωνική απελευθέρωση, ενάντια στον φασισμό και στον ιμπεριαλισμό, παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας. Έτσι θα τιμήσουμε και φέτος την 17 Νοέμβρη.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΔΕΝ ΣΒΗΝΕΙ, ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ

ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΝΑΤΟΪΚΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ

ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ  ΑΠΟ ΕΕ – ΝΑΤΟ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ

ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΥΣ

Ανακοινωση Συνέλευση αλληλεγγύης στη RosaNera:

17 ΝΟΕΜΒΡΗ: ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ ΑΠΟ ΠΟΤΕ

Διαδήλωση: Τρίτη 17 Νοέμβρη, 18.00, πλατεία Αγοράς
Η 17η Νοέμβρη δεν αποτελεί μια ημέρα γιορτής. Ανά τα χρόνια από το βράδυ της εξέγερσης του 1973, κάθε Νοέμβρης κουβαλάει το ειδικό φορτίο της εποχής του. Από τους αγώνες εκδημοκρατισμού των θεσμών, και τις μαζικές εργατικές κινητοποιήσεις μέχρι τους αγώνες για το σπάσιμο της αστυνομικής καταστολής, κάθε χρονιά η συγκεκριμένη περίοδος συμπυκνώνει τους μικρούς και μεγάλους αγώνες που ήδη δίνονται. Η φετινή περίοδος του Νοέμβρη είναι διακριτά διαφορετική από τις προηγούμενες ως προς τη θεσμική αυταρχικότητα.
Ενδεικτικό σημείο όμως αυτού του είδους αυταρχισμού δεν αποτελεί η απαγόρευση διαδηλώσεων την συγκεκριμένη ημερομηνία με ό,τι φορτίο μνήμης φέρει, αλλά το πλαίσιο αποδημοκρατικοποίησης, όπως και εκπειθάρχησης των καταπιεσμένων κοινωνικών στρωμάτων μέσα στο οποίο λαμβάνει χώρα.
Από το 2018 η συνδικαλιστική δράση περιορίζεται νομότυπα μέσα από ηλεκτρονικές ψηφοφορίες δίνοντας το πάτημα για την απαξίωση των συνδικαλιστικών διαδικασιών και τη βαρύτητα των αποφάσεων τους. Από τον περασμένο Οκτώβρη μάλιστα ποινικοποιείται κατά περιπτώσεις η συνδικαλιστική δράση διευκολύνοντας πλέον και την απεργοσπασία.
Το πλαίσιο αυτό άλλωστε από τον Ιούλιο διευρύνεται, καθώς κάθε διαδήλωση, αν δεν είναι εκ προοιμίου απαγορευμένη χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα, είναι στη κρίση του αρμόδιου εισαγγελέα να αποφανθεί αν θα γίνει. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο η φετινή πορεία της 17ης Νοέμβρη έρχεται να συμπυκνώσει όχι απλώς την άρνηση των διακηρυκτικών απαγορεύσεων για τη διεξαγωγή της.
Καλεί σ’ αγώνα ενάντια στους συστηματικούς αποκλεισμούς του πλειοψηφικού κομματιού της κοινωνίας από την ελεύθερη πρόσβαση στην περίθαλψη, την παιδεία και σ’ έναν αξιοπρεπή βιοπορισμό. Η ημέρα αυτή έρχεται να δώσει συνέχεια στους αγώνες των υγειονομικών, των εκπαιδευτικών και μαθητών, των χιλιάδων απολυμένων, επισφαλώς εργαζόμενων, ανέργων, αόρατων και έγκλειστων.
Το κράτος βάζει μπροστά τον υπαρκτό κίνδυνο κατάρρευσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, και επιβάλλει μια δεύτερη καραντίνα με σκοπό την «ασφαλή» έξοδο στις αγορές των χριστουγέννων. Η αναμενόμενη ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., όπως αποτυπώθηκε και μέσα από τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του υγειονομικού προσωπικού, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Σε αυτήν ακριβώς τη βάση, λοιπόν, γίνεται η επίκληση στην ατομική μας ευθύνη. Κανένα από τα κρατικά επιτελεία και τα επιδοτούμενα ΜΜΕ δεν αναφέρεται στο κλείσιμο των δομών πρωτοβάθμιας υγείας, και τη μακρόχρονη συστηματική υποβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης, με στόχο την πριμοδότηση του ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο της
νεοφιλελεύθερης ανάπτυξης.
Οι δομές υγείας αντιμετωπίζονται με οικονομικά κριτήρια καιοι αποφάσεις λαμβάνονται με γνώμονα το κόστος για τις κρατικές, και το κέρδος για τις αντίστοιχες ιδιωτικές. Αυτή είναι η πραγματική συνθήκη που προκαλεί τον κίνδυνο κατάρρευσης των νοσοκομείων, τα οποία παρέμειναν μεθοδευμένα ανεπαρκή από υποδομές, και υποστελεχωμένα.
Ήδη από υγειονομικούς γνωστοποιείται η αναμενόμενη συμφόρηση των ΜΕΘ. Στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας παρατηρείται μεγάλο ποσοστό θανάτων κατά βάση ηλικιωμένων, οι οποίοι δεν μεταφέρονται σε ΜΕΘ, δίνοντάς μας μια πρώτη γεύση του τι σημαίνει triage, δηλαδή η διαλογή του ποιος έχει δικαίωμα στη ζωή. Πράγμα το οποίο γίνεται ξεκάθαρο από τη στάση του επιτελικού κράτους απέναντι στον αυστηρό εγκλεισμό των μεταναστριών/ών και των κρατουμένων στις φυλακές, από όπου οι στοιχειώδεις παροχές και φροντίδα είναι εγκληματικά ανύπαρκτες, παρ’ όλες τις καταγγελίες και κινητοποιήσεις στα κέντρα κράτησης και τα σωφρονιστικά ιδρύματα.
Από την άλλη, όλο το κλίμα που εκκινεί από τον φόβο μετάδοσης κορωνοϊού, καθιστά αποθαρρυντική τη μετάβαση στο νοσοκομείο για ένα μεγάλο εύρος ασθενών, που μπορεί να υποφέρουν από σοβαρές καρδιακές, αναπνευστικές ή άλλες παθήσεις. Ταυτόχρονα, η ακύρωση του 80% των ήδη προγραμματισμένων χειρουργείων αφήνει «στον αέρα» μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που τα έχει ανάγκη.
Και πάλι, τα παραπάνω αφορούν κυρίως το κομμάτι εκείνο που έχει Α.Μ.Κ.Α., οπότε μπορεί να απολαμβάνει δωρεάν τις παροχές της δημόσιας υγείας, ενώ αποκλείεται το μεγαλύτερο κομμάτι του μεταναστευτικού πληθυσμού. Αντίστοιχη διαχείριση παρατηρούμε και στην παιδεία. Το μαζικό κύμα των μαθητικών καταλήψεων και διαδηλώσεων, όπως και οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών στην αρχή της χρονιάς, κατέδειξαν την κρατική αναλγησία, υποδεικνύοντας τον τρόπο που θα μπορούσε το σχολικό περιβάλλον να προσαρμοστεί στη συγκυρία της πανδημίας. Αντ’ αυτού, τόσο η άρνηση προσλήψεων σε εκπαίδευση-καθαριότητα, όσο και η λασπολογία των μαθητικών αιτημάτων για μικρότερα τμήματα, προστίθενται στη μακροχρόνια διαδικασία αναδιάρθρωσης της εκπαίδευσης. Θεμελιώδη ρόλο παίζει η εισαγωγή της τηλεκπαίδευσης, καθώς αφενός αντικαθίσταται η προσωπική αλληλεπίδραση μεταξύ μαθητών-εκπαιδευτικού από τη διαμεσολάβηση των οθονών.
Αφετέρου ανοίγει ο δρόμος για το κλείσιμο σχολείων σε απομακρυσμένες περιοχές, και για τη μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού.Η πανδημία αποτελεί μια ευκαιρία πρώτης τάξεως για αλισβερίσια κράτους και αφεντικών, ώστε να συνεχίσουν και να εμβαθύνουν την επίθεση στην εργασία. Στο πλαίσιο των έκτακτων –λόγω πανδημίας– τροπολογιών σχετικά με την εργασία προτείνεται για πρώτη φορά προς θεσμοθέτηση η απλήρωτη υπερωρία, το 10ώρο εργασίας ημερησίως, και τα 200€ ως κατώτατος μισθός σε προγράμματα για μακροχρόνια ανέργους.
Από το lockdown του Μάρτη δόθηκε διέξοδος στους εργοδότες για μαζικές απολύσεις,ενώ ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων όντας ανασφάλιστο αντιμετωπίζει σοβαρό
βιοποριστικό πρόβλημα, καθώς στερείται μισθού ή κάποιου επιδόματος. Για όσους ανεστάλη η εργασία τους καλούνται να αντεπεξέλθουν οικονομικά μέχρι την καταβολή του επιδόματος(20/12), ενώ είναι σύνηθες φαινόμενο τα αφεντικά να βάζουν τους εργαζόμενους σε αναστολή, εκβιάζοντάς τους να δουλέψουν κανονικά, καλύπτοντας μονάχα τη διαφορά μισθού-επιδόματος.
Εκτός αυτών, η τηλεργασία και η εργασία εκ περιτροπής, που δεν εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια χάρη στα όρια που έβαζαν οι αγώνες από τα σωματεία και τα συνδικάτα, εδώ και μερικούς μήνες αποτελούν κανονικότητα. Βλέπουμε από τη μία πως η τηλεργασία μεταφέρει όλο το περιβάλλον της μισθωτής σκλαβιάς μέσα στο σπίτι.Αντίστοιχα, το κόστος εργασίας που μέχρι πρότινως επιβάρυνε τα αφεντικά, όπως το ρεύμα,το ίντερνετ, η παροχή Η/Υ, πλέον μετατοπίζεται στους εργαζόμενους, που καλούνται να το καλύψουν με δικά τους έξοδα.
Από την άλλη, λόγω της ηλεκτρονικής καταγραφής η εργασία επιτηρείται ευκολότερα, και άρα εντατικοποιείται, ενώ μέσω της εκ περιτροπής εργασίας οι εργασιακές σχέσεις γίνονται ακόμα πιο ελαστικές. Συμπληρωματικά με την επίθεση στην καθημερινή ζωή, το κράτος έχει λάβει μία σειρά μέτρων που ενισχύουν το νομικό οπλοστάσιό του απέναντι στις επερχόμενες κοινωνικές αντιστάσεις.
Ως εκ τούτου η αστυνομική διαχείριση λαμβάνει κεντρικό ρόλο στην επίλυση κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων. Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και οι εκκενώσεις των καταλήψεων επιχειρούν να στερήσουν από τον κόσμο του αγώνα, από τα σωματεία και τις συλλογικότητες, από τις πολιτικές ομάδες και οργανώσεις, τους χώρους συνάντησης και οργάνωσής τους. Με τη δημιουργία νέων κατασταλτικών ομάδων και υπηρεσιών, με την ενίσχυση της αστυνόμευσης με φορητές και σταθερές κάμερες σε πάρκα και πλατείες, και κυρίως μέσω του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις επιδιώκεται η στοχοποίηση όσων αγωνίζονται στο δημόσιο πεδίο, όσων υψώνουν διαφορετική φωνή απέναντι στην κρατική αφήγηση.
Κι όμως οι αγώνες εξακολουθούν να δίνονται στους δρόμους, όπως ήδη συμβαίνει με τους υγειονομικούς υπάλληλους, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Στο πλαίσιο της διεκδίκησης για αυξήσεις στους μισθούς, λιγότερη δουλειά, χαμηλότερα ενοίκια, αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής. Οι μόνες μας απαντήσεις στη μοναξιά και την απομόνωση του εγκλεισμού στο σπίτι παραμένουν η συνάντηση, η συλλογικοποίηση, η αλληλοβοήθεια.
Από κοινού,οριζόντια και ισότιμα, μέσα από τις καταλήψεις και τις δομές αλληλεγγύης χτίζονται σχέσεις συντροφικότητας που προσπαθούν να επιλύσουν συλλογικά άμεσα ζητήματα διαβίωσης, και να συνδεθούν με τους ευρύτερους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες. Σ’ αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται η 16χρονη δράση και λειτουργία της κατάληψης Rosa Nera, σε μια κατεύθυνση ελευθεριακών κοινωνικών σχέσεων αλληλεγγύης και αγώνα.
Άλλωστε,πλούτος είναι ό,τι μοιραζόμαστε.
ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ, ΘΑ ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠ’ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΝΑΧΑ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ ΑΠΟ ΠΟΤΕ
Διαδήλωση: Τρίτη 17 Νοέμβρη, 18.00, πλατεία Αγοράς
Λαμβάνουμε μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας, με φροντίδα και νοιάξιμο ο ένας για τον άλλο.

Συνέλευση αλληλεγγύης στη RosaNera

Ανακοίνωση ΝΑΡ:

Το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση καταγγέλλει την   πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ για απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου ως πράξη τρομοκρατίας  και  ευθεία βολή στο συνταγματικό δικαίωμα της διαδήλωσης.

Η κυβερνητική απόφαση δεν  έχει καμία απολύτως σχέση με την τήρηση υγειονομικών μέτρων προφύλαξης από την πανδημία. Το φανερώνουν ακόμη  και τα στοιχεία που η κυβέρνηση ανακοίνωσε. Σύμφωνα με αυτά, το 86% των περιπτώσεων μετάδοσης γίνονται σε κλειστούς χώρους, ενώ το 4% σε ανοιχτούς χώρους, η επίδραση των πολιτικών συγκεντρώσεων δεν ανιχνεύεται καν!

Η μόνη  σχέση που υπάρχει με την πανδημία, είναι ο ωμός εκβιασμός και  η χυδαία εκμετάλλευσή της από μεριάς της κυβέρνησης. Σε μια περίοδο τεράστιων κινδύνων για την υγεία του λαού, επιβάλει πλήθος αντεργατικών και αντιδημοκρατικών μέτρων όπως τα νομοσχέδια για γενικό περιορισμό διαδήλωσης ανεξάρτητα από περίοδο, απλήρωτες υπερωρίες, κατάργηση 8ωρου, νέες περικοπές συντάξεων και άλλα.

Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε ένα αντιδημοκρατικό πογκρόμ με συλλήψεις φοιτητών και διαδηλωτών σε Αθήνα και Πάτρα, αγωνιστών που μοιράζουν προκηρύξεις όπως στη Θεσσαλονίκη και κλήσεις σε προανάκριση όπως έγινε με τη πρόεδρο της ΕΝΙΘ και αγωνιστές του υγειονομικού και λαϊκού κινήματος στη Καρδίτσα.

Την άνοιξη η κυβέρνηση έλεγε ότι φταίει η κίνηση σε πάρκα και παραλίες, όπως και οι πρόσφυγες, το καλοκαίρι οι νέοι, σήμερα οι συγκεντρώσεις και το …μάζεμα της ελιάς.

Η υποκρισία της είναι ολοφάνερη αφού συνεχίζει να μην  λαμβάνει στοιχειώδη μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας, να μην ενισχύει τα δρομολόγια στα ΜΜΜ, να μην ελέγχει την εργοδοτική αυθαιρεσία για την έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς. Εκμεταλλεύεται την πανδημία για να πριμοδοτήσει την επέλαση των καπιταλιστών και επιχειρεί να συγκαλύψει  τις ευθύνες της  και να τις μεταθέσει στο λαό που διαρκώς «δείχνει με το δάχτυλο».

Η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει σιωπητήριο νεκροταφείου, δρώντας τρομοκρατικά ιδιαίτερα απέναντι στη μαχόμενη αριστερά και εκείνες τις τάσεις του εργατικού κινήματος που αντιστέκονται.  Σε όσους δεν σιωπούν, αλλά επισημαίνουν τις ευθύνες της και καλούν σε ενεργή, αγωνιστική στάση απέναντί της.

Το «Πολυτεχνείο» δεν έγινε με άδεια και δε ζητάει άδεια από κανένα

Την πορεία του Πολυτεχνείου προς την πρεσβεία των ΗΠΑ,  πάντα ήθελαν να την απαγορεύσουν. Για τον επιπλέον λόγο ότι τους «εκθέτει» απέναντι στους «συμμάχους» τους ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, τους εμπόρους πολέμων και  τους προμηθευτές των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ο Νοέμβρης όμως,  είναι η φωνή της εξέγερσης, δεν είναι δική τους «γιορτή» για να τη ματαιώσουν

Η φετινή πορεία θα γίνει, ένα αδιάκοπο νήμα 47 χρόνων, θα υφανθεί με τα σύγχρονα αιτήματα  για Ψωμί-Υγεία-Παιδεία-Ελευθερία.

  • Παρά την πανδημία; Μα ακριβώς ΚΑΙ εξ αιτίας της πανδημίας, απαιτώντας μέτρα εναντίον της με άμεσο αυτό της επίταξης χωρίς αποζημίωση του ιδιωτικού τομέα υγείας και για καταδίκη της δολοφονικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Η πορεία θα γίνει με όλα τα μέτρα προστασίας. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση, ο λαός και θέλει και ξέρει να προστατεύει και να αυτό-προστατεύεται. Στην διαδήλωση θα κατέβουμε όλοι-ες με μάσκες, με αυστηρή τήρηση αποστάσεων και χωρίς φυσικά συμμετοχή νοσούντων,  ηλικιωμένων ή ευπαθών ομάδων.

Διότι ο λαός μόνο σώζει το λαό, με τον αγώνα του!

ΟΛΕΣ – ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 17/11

Ηράκλειο : Πλ. Ελευθερίας 18:00

Ρέθυμνο   : Δημαρχείο Ρεθύμνου 14:30

Χανιά : Πλ. Αγοράς 18:00

Αποφαση Συλλόγου Φοιτητων ΗΜΜΥ για συμμετοχή στην πορεία της 17ης Νοεμβρίου:

Το Σάββατο 7/11, ξεκίνησε το δεύτερο καθολικό lock down μετά από το διάγγελμα Μητσοτάκη. Στο διάγγελμα αυτό ανακοινώθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας, η επαναφορά του συστήματος μηνυμάτων, το καθολικό κλείσιμο των Β και Γ βαθμίδων της εκπαίδευσης κλπ. Αυτό που παρέλειψε να αναφέρει ο πρωθυπουργός για το δεύτερο και σφοδρότερο κύμα της πανδημίας είναι οτιδήποτε αφορά την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, τις προσλήψεις στο ΕΣΥ, το άνοιγμα κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ ή τι θα γίνει τελικά με τους/ις εκατοντάδες εργαζόμενους/ες που μένουν για άλλη μια φορά ξεκρέμαστοι/ες. Δεν είπε τίποτα για τον συνωστισμό στα ΜΜΜ, τις γεμάτες με μαθητ(ρι)ές τάξεις, τα ανοιχτά εργοστάσια χωρίς το παραμικρό μέτρο υγειονομικής προστασίας για τους εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση πάλι βλέπουμε να διαχειρίζεται την πανδημία κάνοντας λόγο για έλλειψη “ατομικής ευθύνης” του λαού ή για την “ανεύθυνη νεολαία” που πηγαίνει στα πάρκα και τα εφετεία. Στην πραγματικότητα όμως πίσω από την απόδοση ευθυνών στον λαό και την νεολαία, κρύβεται μια πολιτική που θυσιάζει την υγεία τους στο βωμό των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου και της αγοράς. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς καμία υγειονομική πρόληψη, από την πληρότητα στα αεροπλάνα και στα πλοία και από την μη διεξαγωγή τεστ στους τουρίστες που εισέρχονταν στην “covid free zone” της Ευρώπης.

Την πολιτική αυτή συνεχίζει και τώρα με μία σειρά αντεργατικών – αντιλαϊκών μέτρων και νομοσχέδιών όπως το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο Κεραμέως (βάση του 10, διπλά πτυχία, διαγραφές φοιτητών, αξιολόγηση κλπ), τον πτωχευτικό νόμο που άρει την προστασία πρώτης κατοικίας, το νομοσχέδιο Βρούτση που επί της ουσίας καταργεί το οκτάωρο και ελαστικοποιεί τις σχέσεις εργασίας. Σε συνέχεια του χουντικού νόμου περί απαγόρευσης των διαδηλώσεων νομιμοποιείται η επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων (βλ. ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, περαιτέρω χτύπημα στην απεργία, μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων) καθώς και στο φοιτητικό κίνημα με την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, το face-control, τις κάμερες και τις πειθαρχικές διαγραφές, τα οποία θίγουν άμεσα τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες της νεολαίας. Οι προθέσεις της κυβέρνησης γίνονται ολοφάνερες όταν ενώ οι συνθήκες καλούν για ενίσχυση της δημόσιας υγείας, αυτοί επιλέγουν να ενισχύσουν τον κατασταλτικό μηχανισμό, όπως είπε και ο Χρυσοχοΐδης “η ελληνική αστυνομία τον καιρό της πανδημίας είναι το ΕΣΥ της προστασίας μας”.

Η παραπάνω φράση συμπυκνώνει το δόγμα νόμου και τάξης της κυβέρνησης σύμφωνα με το οποίο όποιος/α αντιδρά και διεκδικεί καταστέλλεται, με τραγικά παραδείγματα τα γεγονότα που έχουμε ζήσει τους τελευταίους μήνες. Από το σπάσιμο της αντιφασιστικής συγκέντρωσης έξω από το εφετείο στις 7/10, την βίαιη επίθεση με ξύλο, χημικά και συλλήψεις στις μαθητικές πορείες, μέχρι και την καταστολή των υγειονομικών σε διάφορες συγκεντρώσεις. Αυτοί που παίζουν τις ζωές μας κορώνα-γράμματα τολμούν και εξαγγέλλουν την απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου.

Παίρνουν ξεκάθαρη θέση ενάντια στο μαζικό κίνημα, τα σωματεία και τους φοιτητικούς συλλόγους γιατί γνωρίζουν πως μόνο αυτοί μέσα από τους αγώνες τους μπορούν να ανατρέψουν την βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης.

Οι συνθήκες που βιώνουμε εν μέσω πανδημίας επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο για ποιο λόγο το σύνθημα “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία (και Υγεία)” είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Είναι επιτακτική ανάγκη να πραγματοποιηθεί φέτος η πορεία του Πολυτεχνείου, ώστε η οργή του λαού και της νεολαίας να δημιουργήσει ένα αντικυβερνητικό και αντιιμπεριαλιστικό στίγμα. Εργαζόμενοι και νεολαία να αγωνιστούν κόντρα στην κυβερνητική πολιτική – αντιλαϊκά μέτρα, την καταστολή, την πολεμική απειλή και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

Όλοι/ες στην πορεία για το Πολυτεχνείο την Τρίτη 17/11 στις 18:00 στην πλατεία της δημοτικής αγοράς.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΗΜΜΥ

Ανακοίνωση ΚΚΕ (μ-λ):

Σήμερα που:

-όλη η χώρα γίνεται βάση του θανάτου και η νεολαία κινδυνεύει να γίνει κρέας για τα κανόνια για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών και των υποτακτικών τους.

-εντείνεται η επίθεση στις καταχτήσεις της εργατικής τάξης και συνολικά των εργαζόμενων λαικών μαζών με αιχμή μάλιστα τα νέα αντεργατικά μέτρα.

-Η υγεία του λαού βρίσκεται απειλείται από την αντιλαική διαχείριση της πανδημίας.

-Η πολιτική της φασιστικοποίησης οργιάζει με την αστυνομοκρατία και την καταστολή να γνωρίζουν νέες δόξες, ενώ το αποκορύφωμα είναι η επιχείρηση απαγόρευσης της πορείας του Πολυτεχνείου.

Σήμερα λοιπόν τα συνθήματα για ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ -ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ παραμένουν ανεκπλήρωτα και επίκαιρα.
47 χρόνια μετά, η ΕΞΕΓΕΡΣΗ παραμένει φάρος των αγώνων του λαού μας κόντρα στο σύστημα της εξάρτησης και της εκμετάλευσης.

Η κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία, προσπαθεί να επιβάλλει σιωπητήριο στις λαικές αντιστάσεις και διεκδικήσεις , σε κάθε φωνή που αμφισβητεί την αντιλαική πολιτική της.

Αυτοί που άφηνουν ακόμα και τώρα το λαό απροστάτευτο απέναντι στη πανδημία,που αξιοποιούν το lockdown για να ξεθεμελιώσουν δικαιώματα , απαγορεύουν στον λαό να διαδηλώσει κόντρα σε αυτή τη πολιτική!

Η τρομοκρατία δε θα περάσει!Στους δρόμους ο λαός αγωνίζεται για την υγεία, τη ζωή του και το μέλλον του!

Η Κομματική Οργάνωση Χανίων του ΚΚΕ(μ-λ) καλεί τους εργαζόμενους,τη νεολαία, κάθε δημοκράτη, να συμμετέχει μαζικά στη φετινή διαδήλωση του Πολυτεχνείου που έχουν καλέσει σωματεία και συλλογικότητες της πόλης.

ΟΛΟΙ την Τρίτη 17 Νοέμβρη στις 18:00 στη πλατεία Αγοράς με τα απαραίτητα μέτρα υγεινομικής προστασίας.

Ανακοίνωση Πρωτοβουλίας Αντίστασης για το Πολυτεχνειο

Επί 47 συναπτά έτη η εξέγερση του Πολυτεχνείου, κορυφαία στιγμή της πάλης του λαού μας, εμπνέει και πολλές χιλιάδες εργαζόμενου λαού και νεολαίας, στην πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και σ’ όλη τη χώρα, τιμούν το Νοέμβρη με αγώνα προτάσσοντας τα ανεκπλήρωτα αιτήματα για Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία – Ανεξαρτησία, Έξω οι ΗΠΑ- Έξω το ΝΑΤΟ, Θάνατος στο φασισμό και τον ιμπεριαλισμό.

Αντίστοιχα επί 47 συναπτά έτη οι δυνάμεις του συστήματος, της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και της εκμετάλλευσης, συκοφαντούν την εξέγερση και το νόημά της, προσπαθούν να την υποτάξουν στην κυριαρχία τους και καταστέλλουν άγρια (ακόμη και με νεκρούς το 1980 και το 1985) τις μαζικές μαχητικές διαδηλώσεις που κρατούν ζωντανό το νήμα της λαϊκής πάλης. Και όμως το Πολυτεχνείο ζει στη συνείδηση λαού και νεολαίας και εξακολουθεί να εμπνέει.

Στη σημερινή συγκυρία αποκαλύπτονται οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και του συστήματος σε βάρος της υγείας και της ζωής του λαού.

Αποκαλύπτεται σ’ όσους έχουν την τόλμη να το δουν πως, η υγεία , το ψωμί, η ειρήνη και η ελευθερία είναι υπόθεση της λαϊκής πάλης. Κεφάλαιο και ιμπεριαλιστές σ’ όλο τον κόσμο λειτουργούν με όρους βαρβαρότητας. Στο ίδιο πλαίσιο το ντόπιο καθεστώς βαθαίνει την ιμπεριαλιστική εξάρτηση, γεμίζει τη χώρα βάσεις και ποντάρει στην εύνοια των φονιάδων των λαών για κέρδη και ρόλους για την πλουτοκρατία. Ρισκάρει έτσι ακόμη και την εμπλοκή της χώρας σε άδικους πολέμους που συνεχώς πυροδοτεί στην περιοχή ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός. Δίνουν δις για όπλα στους ιμπεριαλιστές και άλλα τόσα στους μεγαλοεπιχειρηματίες, μα φράγκο για νοσοκομεία, μέσα μαζικής μεταφοράς για να μη στοιβάζεται ο λαός και να γίνεται έρμαιο της πανδημίας. Αντίστοιχα έπραξαν με τα παιδιά στα σχολεία.

Παντού στον κόσμο ένεκα του συστήματος της βαρβαρότητας οι λαοί είναι έρμαιο της πανδημίας και ας είμαστε στην εποχή της τεχνολογικής εκτίναξης και της αλματώδους αύξησης των παραγωγικών δυνατοτήτων της ανθρωπότητας. Το Ψωμί, η Υγεία, η Ειρήνη, η Παιδεία και η Ελευθερία κατακτιούνται μόνο με αγώνα. Είναι θράσος αυτοί που έχουν σειρά εγκληματικών ευθυνών για την ήδη τραγική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και συνολικότερα για το σύστημα περίθαλψης και τα μέτρα για την πανδημία σ’ όλη τη χώρα, να στοχοποιούν τις διαδηλώσεις στη βάση του ελέγχου τους στην εξουσία και στα ΜΜΕ .

Μας θέλουν στο γύψο χωρίς ζωή και δικαιώματα. Να μην υποταχτούμε! Να διαδηλώσουμε μαζικά και αποφασιστικά, όπως πάντα, φέτος με τα αυτονόητα μέτρα προστασίας την Τρίτη 17 Νοέμβρη στις 6.00μ.μ. στην Πλατεία Αγοράς.

Ανακοινωση Συνδέσμου Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων – Μαγείρων Χανίων

17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1973 – 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 2020
47 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου

Η 17η Νοέμβρη είναι φέτος, όπως και κάθε χρόνο, μέρα μνήμης αλλά κυρίως μάχης για την εργατική τάξη, το λαό και τη νεολαία. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, είναι μέρα που θα ακουστούν δυνατά τα γνήσια αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα του λαού μας.

Σήμερα, που οι ανταγωνισμοί στην περιοχή μας εντείνονται,ιδιαίτερα σε συνθήκες που η τουρκική προκλητικότητα μεγαλώνει, ιδιαίτερα σε συνθήκες που ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός με πρόσφατες του εκθέσεις βάζει ανοιχτά στον Προκρούστη των διαλόγων τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας.

Ειδικότερα εδώ στα Χανιά οπού έχουμε την Βάση της Σούδας, ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ στην Αν. Μεσόγειο εις βάρος των λαών της περιοχής, είναι ανάγκη να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά το σύνθημα “Έξω οι ΗΠΑ – Έξω το ΝΑΤΟ”, που ενέπνευσε χιλιάδες λαού το Νοέμβρη του 1973.

Το σύνθημα «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας με τα σύγχρονα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας για την προστασία της ζωής, της δουλειάς, της υγείας του λαού.

Με αυτά τα συνθήματα θέλει να ξεμπερδεύει η κυβέρνηση, βρίσκοντας άξιο συμπαραστάτη το ΣΥΡΙΖΑ με την αφωνία του, και μοιράζει απειλές και απαγορεύσεις σε σωματεία και φορείς του κινήματος!

Με πρόσχημα την πανδημία η κυβέρνηση της ΝΔ,  επιδιώκει να βάλειταφόπλακα σε εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα με τον νέο εργασιακό νόμο-έκτρωμα, που νομιμοποιεί το 10ωρο εργασίας, με απλήρωτο το 2ωρο υπερωρίας ,  αφαιρεί συνδικαλιστικές ελευθερίες,ικανοποιώντας τα αιτήματα των ΣΕΒ, των εφοπλιστών και των μεγαλοξενοδόχων που θέλουν πλήρη υποταγή των εργαζομένων στο βωμό των κερδών του.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του επισιτισμού βιώνουμε χρόνια αυτήν την πολιτική, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Ο κανόνας στα επισιτιστικά καταστήματα στο Ν. Χανίων είναι το μισό ένσημο, τα ευέλικτα ωράρια, η απλήρωτη υπερωρία, οι απλήρωτες Κυριακές και αργίες.

Μήνες τώρα η κυβέρνηση επιδεικτικά κλείνει τα αυτιά της στις διεκδικήσεις μας και των μαχόμενων υγειονομικών για να παρθούν μέτρα για τις ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και ΜΕΘ, στην παιδεία για ουσιαστικά μέτρα προστασίας στα σχολεία, με αντιμετώπιση των υπεράριθμων τμημάτων άνω των 15 παιδιών και τα προβλήματα πρόσβασης των παιδιών στην τηλεκπαίδευση.Κι έρχεται σήμερα, εν μέσω πανδημίας, με το εθνικό σύστημα υγείας να βρίσκεται στο κόκκινο, να ικανοποιήσει τον διακαή πόθο όλων των κυβερνήσεων εδώ και 47 χρόνια να απαγορεύσει,  να επιβάλει «σιωπητήριο» στον αγωνιστικό γιορτασμό του Πολυτεχνείου. Είναι πασιφανής η προσπάθειά της κυβέρνησης να μη γίνει η πορεία του Πολυτεχνείου όχι για την προστασία της υγείας, αλλά γιατί την ενοχλεί το περιεχόμενό της, το σύγχρονο αντιιμπεριαλιστικό της μήνυμα.

Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου έχει μεγαλύτερο συμβολικό χαρακτήρα, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι οι αγώνες του λαού δεν μπαίνουν σε καραντίνα, δεν φιμώνονται.

Σε αυτές τις συνθήκες και τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή και αυτή η φωνή πρέπει να ακουστεί και να είναι δυνατή

Ο οργανωμένος και αποφασισμένος λαός μπορεί να νικήσει κάθε αντίπαλο!

Η καλύτερη τιμή στους νεκρούς του Πολυτεχνείου τους εξορισμένους, στους βασανισμένους της Χούντας είναι η μαζικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων και της νεολαίας

Το Σωματείο Επισιτισμού Χανίων απευθύνεικάλεσμα σε αγωνιστικό “παρών” στις κρίσιμες συνθήκες που ζούμε τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας που πρέπει να πάρουμε.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, ΟΥΤΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ, ΟΥΤΕ ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ !

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ !

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ