14.8 C
Chania
Friday, December 5, 2025

Χαρμολύπη (μικροδιήγημα)

Ημερομηνία:

Προχθες στην Αθήνα και στην καθιερωμένη πια βόλτα στο λατρεμένο Μοναστηράκι ο Παύλος Σιδηρόπουλος μονοπώλησε τη σκέψη μου. Αυθόρμητο συναίσθημα ή αποτέλεσμα αυθυποβολής οι στίχοι από το «που να γυρίζεις» κι απ’ τους «σοβαρούς κλόουν», σκοτεινά τραγούδια όπως η βροχερή και συννεφιασμένη Αθήνα εκείνης της μέρας, ταίριαζαν απόλυτα με τις εικόνες που συνάντησα.

Τον Πακιστανό μετανάστη που σε κοίταζε κατάματα μ’ εκείνο το απροσδιόριστα θλιμμένο βλέμμα του και που σου πρότεινε την αγορά κάποιας ομπρέλας, τον ηλικιωμένο που ζήτησε ένα ευρώ για να πιει κι αυτός ένα καφεδάκι, τους λερούς δρόμους, τους μπάτσους σε περιπολίες τρομοκρατίας, τα παλιά σαρανταπεντάρια και εκείνο το γραμμόφωνο που τα έγδερνε ο αέρας…

Μελαγχόλησα. Και όπως προέγραψα, δεν ήξερα αν ήταν αποτέλεσμα αυθυποβολής ή αυθόρμητο συναίσθημα. Ο Παύλος μέσα μου επέμενε πως ήταν ανάγκη. «Θα πρέπει κάποτε να μελαγχολείς, είναι υγεία. Να μελαγχολείς όμως με τον τρόπο του ιδεολόγου και όχι του χρήστη…»

Από τις σκέψεις μου μ’ έβγαλε μια χαριτωμένη Τσιγγάνα, ευλύγιστη μέσα στο λουλουδάτο φόρεμα της, που μ’ ένα χαμόγελο – το χαμόγελο της ανάγκης – κατάφερε να μου πουλήσει ένα τριαντάφυλλο. Δεν είχα τι να το κάνω, αμήχανα το έπαιζα στα χέρια μου για αρκετή ώρα. Ντρεπόμουν. Ώσπου εντελώς ξαφνικά και σε μια κίνηση πρωτοφανής για τα δικά μου δεδομένα, το πρόσφερα σε μια όμορφη κοπέλα με καστανά μάτια, , που έτρεχε να προλάβει τον Ηλεκτρικό. Ανταπέδωσε με χαμόγελο. Κι αυτό ήταν το δεύτερο χαμόγελο της ημέρας. Ειλικρινές, γοητευτικό και αυθόρμητο.

Είδες, συνέχισε ο Παύλος, αυτή είναι η φυσική συνέχεια των πραγμάτων. Αυτό είναι το νόημα της ζωής. Αυτό είναι η ουσία του ροκ. Η χαρμολύπη. Αυτό θέλησα να πετύχω με τα τραγούδια μου. Δεν ξέρω αν το κατάφερα…»

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Ειρηναίος Μαράκηςhttp://www.agonaskritis.gr/author/eirinaios_marakis/
Ο Ειρηναίος Μαράκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1986. Απόφοιτος λυκείου. Δραστηριοποιείται στα κοινά μέσα από τον χώρο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Μικρά πεζά, διηγήματα και ποιήματα του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα λογοτεχνικά ιστολόγια . Διατηρεί τα ιστολόγια Λογοτεχνία και Σκέψη και Αριστερός Σχολιασμός. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στην εφημερίδα Αγώνας της Κρήτης και στο εβδομαδιαίο διαδικτυακό περιοδικό Babushka

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μπαράζ σεισμικών δονήσεων ανοιχτά των Χανίων – Η γεωγραφική κατανομή των Ρίχτερ

Έντονη σεισμική κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στον θαλάσσιο...