23.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Χθες στο Εφετείο η υπόθεση Αλεξανδρόπουλου

Ημερομηνία:

Της Νέλλης Ψαρρού

Χθες Τετάρτη 3 Απριλίου ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο Χανίων η δίκη που είναι γνωστή ως Υπόθεση Αλεξανδρόπουλου. Πρόκειται, όπως έχουμε ενημερώσει ξανά, για την υπόθεση των παρατυπιών στην εκλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Παν/μίου Κρήτης στο Ρέθυμνο με κατηγορούμενους τους καθηγητές Κ. Λάβδα, Μ. Μενδρινού και Δ. Κοτρόγιαννο. Οι καθηγητές κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος καθώς ευνόησαν κάποιους φοιτητές, συνδικαλιστές της ΠΑΣΠ έναντι άλλων με καλύτερα προσόντα. Η υπόθεση έγινε ευρέως γνωστή επειδή ο καθηγητής του ίδιου τμήματος Στέλιος Αλεξανδρόπουλος είχε ζητήσει τους πίνακες μοριοδότησης για να ελέγξει καταγγελία φοιτητή σχετικά με τυχόν παρατυπίες, μεθοδεύτηκε η παραπομπή του σε Πειθαρχικό με το ερώτημα της απόλυσης με την αιτιολογία της «συμπεριφοράς απάδουσας προς το κύρος του ακαδημαϊκού και του πανεπιστημίου» και τελικά πέθανε στο γραφείο του από ανακοπή καρδιάς ύστερα από την προσπάθεια φίμωσής του στη Γενική Συνέλευση του τμήματός του.

Πρωτόδικα οι καθηγητές αθωώθηκαν στη δίκη που έγινε στο Ρέθυμνο και ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2013. Η εισαγγελέας όμως άσκησε έφεση και η δίκη ξεκίνησε χτες. Σε αυτή τη δίκη, που αναβλήθηκε για τον Μάιο παρόλο που τον Ιούλιο παραγράφονται τα αδικήματα (παράβαση καθήκοντος), η μοναδική εξέλιξη ήταν η αποβολή της πολιτικής αγωγής! Συγκεκριμένα οι συνήγοροι των τριών καθηγητών ζήτησαν, και πέτυχαν, την αποβολή της πολιτικής αγωγής που εκπροσωπούσε τον φοιτητή Ρητινιώτη (που είχε κάνει την ένσταση ως αδικηθέντας) υποστηρίζοντας πως δεν έχει άμεση σχέση με την υπόθεση καθώς η έφεση δεν αναφέρει ρητώς το όνομά του! Βέβαια, τα ονόματα που ρητώς αναφέρει η έφεση της εισαγγελέως είναι αυτά των ευνοημένων, που φυσικά δεν θα μπορούσαν να παραστούν ως κατήγοροι των τριών καθηγητών! Παρόλα αυτά, η ένσταση έγινε δεκτή και η δίκη θα συνεχιστεί με μόνη την εισαγγελέα να παίζει τον  ρόλο της υπεράσπισης και της διερεύνησης της αλήθειας.

Όπως σχολιάστηκε από παραβρισκόμενους, η δίκη φαίνεται να είναι προσχηματική καθώς η εισαγγελέας, στα χέρια της οποίας βρίσκεται τώρα η υπεράσπιση των αδικημένων φοιτητών, δεν κάλεσε καν ως μάρτυρες τους ανθρώπους που ρητώς αναφέρονται στην έφεση και η μαρτυρία των οποίων κρίθηκε ως ελλιπής, άρα πρέπει να επανεξεταστούν!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Νέλλη Ψαρρού
Η Νέλλη Ψαρρού είναι διδάκτορας πολιτικών επιστημών, πρώην πανεπιστημιακός, συγγραφέας και ερευνήτρια. Έχει διδάξει στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Ρεθύμνου (Παν. Κρήτης) και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, είναι συγγραφέας των βιβλίων Εθνική Ταυτότητα στην Εποχή της Παγκοσμιοποίησης (Gutenberg, 2005) και Ταξίδι στη Σαμοθράκη: ένα πολιτικό ημερολόγιο. Η Νέλλη Ψαρρού έγινε ευρύτερα γνωστή στο Κρητικό κοινό μέσα από το τελευταίο της βιβλίο (…ένα πολιτικό ημερολόγιο) αλλά και τα ντοκιμαντέρ της Golfland? και Σταγώνες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καιρός Πάσχα: Όλοι θα σουβλίσουν με ήλιο… εκτός από την Κρήτη

Άστατος θα είναι ο καιρός μέχρι το Μεγάλο Σάββατο καθώς αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες, ενώ...

Στην Κρήτη δε σούβλιζαν αρνί – Όλα τα έθιμα του Πάσχα

Κείμενο: Α. Νομικός Το κάψιμο του Ιούδα Στην Κρήτη, τα έθιμα...

“Οι Λαμπάδες” της Μ. Παρασκευής – Έθιμα του Πάσχα στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου

Οι ενορίτες - κάτοικοι της Αργυρούπολης, για να τιμήσουν...