19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Στη Θάλασσα έριξαν τον Βλαμάκη!

Ημερομηνία:

Γράφει η Νέλλη Ψαρρού | Στα νερά του λιμανιού στην παλιά πόλη των Χανίων κατέληξε ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής Στέλιος Βλαμάκης ύστερα από την προκλητική και ιδιαίτερα εξευτελιστική συμπεριφορά που επέδειξε ο ίδιος και οι φίλοι του από τον κλειστό πυρήνα της Χρυσής Αυγής στα Χανιά. Πολίτες των Χανίων έδειξαν έμπρακτα ότι δεν ανέχονται αυτή τη συμπεριφορά και, αφού τους περιόρισαν, τον έριξαν στη θάλασσα, μπροστά στα έκπληκτα μάτια περαστικών και τουριστών.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 2 Απριλίου νωρίς το απόγευμα και χωρίς καμία αφορμή ή πρόκληση, ο Βλαμάκης και άλλα επτά μέλη της Χρυσής Αυγής Χανίων [(μεταξύ των οποίον αναγνωρίστηκαν οι Δ. Θεοδωρόπουλος και Χαραλαμπάκης (Καρπουζάς)] άρχισαν να περιφέρονται στην πόλη των Χανίων τραμπουκίζοντας όποιον δεν τους άρεσε η φάτσα του. Νωρίτερα τα έπιναν σε κάποιο μπαράκι στην Αποκορώνου και αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι τη «βόλτα» τους αυτή την έκαναν σε κατάσταση μέθης. Περνώντας έξω από τα γραφεία του ΚΚΕ «απεύθυναν» ναζιστικό χαιρετισμό, γεγονός που προκάλεσε τα άμεσα αντανακλαστικά των μελών του ΚΚΕ που σε λίγη ώρα είχαν συγκεντρωθεί και πραγματοποιούσαν αντιφασιστική πορεία στην πόλη.

Στο μεταξύ, τα μέλη του νεοναζιστικού κόμματος πέρασαν από την κεντρική πλατεία Αγοράς όπου ξυλοκόπησαν τρεις μετανάστες, έναν Αλβανό και δύο Μαροκινούς, και συνέχισαν καταλήγοντας σε άλλο μπαράκι στο παλιό λιμάνι. Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση του ΚΚΕ αλλά και του Στεκιού Μεταναστών, στο δρόμο «σφιχταγγαλιάστηκαν» με νατοϊκούς στρατιώτες, οι οποίοι εν συνεχεία έφυγαν τρέχοντας όταν κατάλαβαν ότι θα γινόταν συμπλοκή. Στο μεταξύ, η προσβλητική δράση τους και κυρίως το γεγονός ότι ξυλοκόπησαν μετανάστες και προπηλάκιζαν κόσμο στο πέρασμά τους έγινε αμέσως γνωστό και κατέφτασαν στο παλιό λιμάνι μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων, αντιεξουσιαστές και αριστεριστές, καθώς επίσης νεολαίοι και μετανάστες. Η ακροδεξιά ομάδα εντοπίστηκε αμέσως παρότι είχε καταφύγει μέσα στο μαγαζί ακριβώς επειδή η στάση της είχε εξοργίσει τους περαστικούς και μαγαζάτορες των Χανίων, που υποδείκνυαν με ιδιαίτερη προθυμία την κατεύθυνση των μελών της Χρυσής Αυγής στους αντιφασίστες που τους αναζητούσαν προκειμένου να μην ξυλοκοπηθούν άλλοι συμπολίτες τους στο πέρασμά τους.

Έξω από το μπαράκι όπου κατέφυγαν τα μέλη της Χρυσής Αυγής έγινε συμπλοκή, κατά την οποία οι μεθυσμένοι ακροδεξιοί αποτράπηκαν από το να διαλύσουν το μαγαζί. Πρόλαβαν πάντως να σπάσουν μια καρέκλα πάνω στον σερβιτόρο, ο οποίος προσπαθούσε να σταματήσει τη συμπλοκή. Είναι αξιοσημείωτο ότι αργότερα τα μέλη της Χρυσής Αυγής μήνυσαν τον σερβιτόρο! Πάντως, σύντομα περιορίστηκαν από τους εξοργισμένους πολίτες, οι οποίοι ακινητοποίησαν τον Βλαμάκη στο έδαφος και στη συνέχεια τον πέταξαν στη θάλασσα! Η ιδιαίτερα ατιμωτική και αυθόρμητη αυτή τιμωρία διαδόθηκε ως χαρμόσυνο νέο καθώς θεωρήθηκε απόδοση δικαιοσύνης απέναντι σε συμπεριφορές που θίγουν τους πολίτες των Χανίων, Έλληνες και μετανάστες.

Ήδη σε ιστοσελίδες (όπως στο www.tokaravani.gr) χλευάζεται ο Σ. Βλαμάκης που παλαιότερα φωτογραφιζόταν περήφανος δείχνοντας τους φούρνους του στρατοπέδου συγκέντρωσης για τους Εβραίους Νταχάου, αυτή το φορά ως άλλη γοργόνα του λιμανιού!

Η επέμβαση της Αστυνομίας, συνέχεια με πολιτικές διώξεις

Ο Βλαμάκης στη θάλασσα και οι ακροδεξιοί ναζιστές να «τις τρώνε». Αυτή ήταν και η στιγμή που επέλεξε η αστυνομία να επέμβει. Άφαντη ως εκείνη τη στιγμή, ανήμπορη(;) να υπερασπιστεί τη νομιμότητα και τη σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων της πόλης, επέλεξε να κάνει την εμφάνισή της τη στιγμή που ήταν απαραίτητη για να σώσει τη χαμένη τιμή των μελών του νεοναζιστικού κόμματος αλλά και τους ίδιους από επιπλέον ξυλοκόπημα. Και γι’ αυτό τους προσήγαγε, εφαρμόζοντας την αυτόφωρη διαδικασία, όπως προβλέπεται για τις συμπλοκές στο δρόμο. Απλώς αυτό. Ούτε τους κατηγόρησε για φθορά ξένης περιουσίας, ούτε για απρόκλητη επίθεση, ούτε καν για εξύβριση αστυνομικού οργάνου: όταν ένας εξ αυτών αρνήθηκε να βάλει χειροπέδες βρίζοντας τη μάνα του αστυνομικού, απλώς «τις έφαγε» και από τον αστυνομικό, ο οποίος επέλεξε να απονείμει έτσι δικαιοσύνη. Ίσως επειδή γνώριζε ότι οι ανώτεροί του δεν θα του επέτρεπαν να του προσάψει την κατηγορία της «αντίστασης κατά της αρχής» ή οποιαδήποτε άλλη. Ίσως επειδή γνώριζε πως οι ενέργειες αυτές των μελών της Χρυσής Αυγής εντάσσονται στο προμελετημένο σχέδιο της κυβέρνησης για την ποινικοποίηση όσων δρουν ενάντια στον φασισμό.

Από τη μεριά τους οι ταραξίες μέλη της Χρυσής Αυγής Χανίων κατέθεσαν μήνυση εναντίον του σερβιτόρου που είχαν τραυματίσει σπάζοντάς του καρέκλα στο κεφάλι όταν αυτός επενέβη για να αποτρέψει τα χειρότερα, αλλά και εναντίον της δασκάλας Μαργαρίτας Παπαμηνά με την κατηγορία ότι αυτή ευθύνεται για την επίθεση εναντίον τους καθώς καθοδηγούσε το πλήθος! Να σημειωθεί ότι η κα Παπαμηνά βρέθηκε στο σημείο λίγο μετά την συμπλοκή για να δει τι συνέβη και εξυβρίστηκε χυδαία από τα μέλη της Χρυσής Αυγής, εναντίον των οποίων άσκησε μήνυση.

Η μήνυση εναντίον της κας Παπαμηνά, όπως και αυτές που ακολούθησαν, προκαλούν τον έντονο προβληματισμό όλων ως προς τον τρόπο που αυτές μεθοδεύτηκαν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τουλάχιστον τρία μέλη της Χρυσής Αυγής συνέχισαν να είναι σε κατάσταση μέθης αφού οδηγήθηκαν στο μέγαρο της Αστυνομικής Δ/σης Χανίων όπου οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να τους ξεμεθύσουν για να καταθέσουν. Παρόλα αυτά, αμέσως αναγνώρισαν και έκαναν μήνυση εναντίον της συνδικαλίστριας δασκάλας, εκλεγμένης στο ΔΣ του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ και μέλος αριστερού πολιτικού κόμματος. Η κα Παπαμηνά όμως δεν βρισκόταν καν στο σημείο την ώρα της συμπλοκής, όπως κατέθεσε ο πρώην αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιώργος Τσιάκαλος αλλά η μαρτυρία του πέρασε στα ψιλά… Επίσης μήνυση κατατέθηκε από τα μέλη της Χρυσής Αυγής εναντίον άλλων πέντε(!) ατόμων για τον ξυλοδαρμό. Ένα από αυτά τα άτομα είναι η δημοσιογράφος Κατερίνα Πολύζου, η οποία επίσης ήταν απούσα από τα γεγονότα αλλά έχει στοχοποιηθεί από τα μέλη της Χρυσής Αυγής λόγω της δουλειάς της και της όχι θετικής θέσης της απέναντι στη ναζιστική οργάνωση. Τα άλλα τέσσερα άτομα, που επίσης δεν είχαν καμία σχέση με τα γεγονότα, τα συναντούμε συχνά στις πολιτικές ποινικές διώξεις των τελευταίων ημερών. Πρόκειται για ανθρώπους που είναι ενεργοί μέσα στα κινήματα των Χανίων και γι’ αυτό επιχειρείται η με κάθε τρόπο εξόντωσή τους. Δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι οι τρεις από τους επτά κατηγορούμενους είναι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν στοχοποιηθεί ξανά. Να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με το νόμο που πέρασε η κυβέρνηση τον Νοέμβρη, οι δημόσιοι υπάλληλοι που διώκονται για οποιονδήποτε λόγο υπόκεινται σε ΕΔΕ από την υπηρεσία τους. Όλοι αυτοί έχουν μηνυθεί από τα μεθυσμένα μέλη που προκάλεσαν αναταραχή και επιτέθηκαν ξυλοκοπώντας συνανθρώπους μας στο κέντρο των Χανίων την Τρίτη το απόγευμα.

Ανάμειξη της τοπικής Ν.Δ. δια γνωστού βουλευτή της;

Αν και η συμπλοκή διώκεται με την αυτόφωρη διαδικασία, εν τούτοις η αστυνομία άφησε ελεύθερους όλους τους εμπλεκόμενους την επομένη το πρωί, αφού πέρασαν το βράδυ στο τμήμα – όχι όλοι, οι τρεις της Χρυσής Αυγής πέρασαν αρκετές ώρες στο Νοσοκομείο ως βαριά χτυπημένοι! Όπως έκριναν οι αστυνομικοί, θα πρέπει να συμπληρωθεί η δικογραφία πριν σταλεί στον ανακριτή και από κει στον εισαγγελέα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών και, κυριώς, ανθρώπων της πόλης, αυτή η διαδικασία είναι πολύ πιο επιθυμητή για τα μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης αλλά και της κυβέρνησης. Αφενός, μια διαδικασία με το αυτόφωρο στην οποία θα ήταν εμπλεκόμενη και η κα Πολύζου, λόγω της δημόσιας θέσης και του δημόσιου λόγου που εκ των πραγμάτων έχει, δεν είναι συμφέρουσα για την Χρυσή Αυγή. Αφετέρου, η διαιώνιση της εκκρεμότητας με τους διωκόμενους έχει δύο πλεονεκτήματα. Αφενός, τους δημιουργεί προβλήματα στην εργασία τους λόγω του νόμου που διώκει τους δημοσίους υπαλλήλους, αφετέρου μεταθέτει τη δίκη για την υπόθεση στο απώτερο μέλλον, όπου ίσως τα προχθεσινά γεγονότα θα έχουν σβηστεί από τη μνήμη των Χανιωτών που τα έζησαν και τα θυμούνται σήμερα ολοζώντανα. Έτσι, η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίζει «ανενόχλητη» το έργο της στοχοποιώντας τους ανθρώπους που ενεργούν ως ζωντανοί πολίτες και αντιτίθενται στα σχέδιά της.

Εικάζεται μάλιστα από όλες τις πηγές ότι πίσω από τις πολιτικές πιέσεις βρίσκεται η τοπική Ν.Δ. δια γνωστού βουλευτή της σε αγαστή συνεργασία με την Δ/νση της Ασφάλειας Χανίων. Φυσικά, αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να επαληθευτεί.

Η ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής

Η Χρυσή Αυγή, ακολουθώντας την γκεμπελική τακτική προπαγάνδας που συμπυκνώνεται στην απόλυτη αντιστροφή των γεγονότων, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση (το συντακτικό και η γραμματική έχει διατηρηθεί όπως ανακοινώθηκε):

"google ad"

«Οργανωμένη επίθεση κκεδων και αριστεριστών κατά μελών της Χρυσής Αυγής σε κεντρικό σημείο των Χανίων σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα. Πάνω από 50 κοπρόσκυλα των προδοτικών και αφελληνισμών συμμοριών (κκε – ανταρσύα) εισέβαλαν σε καφετέρια που καθόταν μικρή ομάδα Συναγωνιστών. Παρά την αριθμητική τους υπεροχή, παρά την αναίτια και ξαφνική επίθεση, οι μπολσεβίκοι έγιναν σύντομα καπνός και ακόμα τρέχουν. Όταν είδαν ότι απέτυχαν με τη βία και την τρομοκρατία, κάλεσαν την αστυνομία! Λίγο αργότερα έφτασαν στο σημείο πολυάριθμες αστυνομικές δυνάμεις και προχώρησαν σε προσαγωγές Συναγωνιστών, ενώ απλά παρακολουθούσαν τους ΚΚΕδες να συνεχίζουν να προπηλακίζουν και να υβρίζουν πολίτες στο κέντρο της πόλεως.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ηθικός αυτουργός της επίθεσης είναι γνωστή δημοσιογράφος των Χανίων, με μόνιμη εμπλοκή στις παράνομες αντισυγκεντρώσεις κατά της τοπικής μας οργάνωσης. Αυτή τη στιγμή κατόπιν μηνύσεων από ψευδομάρτυρες έχουν συλληφθεί 3 μέλη της Χρυσής Αυγής. Οι Συναγωνιστές απάντησαν και αυτοί με μηνύσεις έναντι των προσώπων που τους επιτέθηκαν. […] Ξεφτιλισμένοι μπολσεβίκοι, που ακόμα και στο ψέμα και την προπαγάνδα έχουν μείνει στη δεκαετία του ’50. Φυσικά όταν είδαν ότι η βία και η τρομοκρατία τους δεν πιάνει τόπο, το γύρισαν στις μηνύσεις. Μια ζωή ρουφιάνοι, καταδότες και δειλοί.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Νέλλη Ψαρρού
Η Νέλλη Ψαρρού είναι διδάκτορας πολιτικών επιστημών, πρώην πανεπιστημιακός, συγγραφέας και ερευνήτρια. Έχει διδάξει στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Ρεθύμνου (Παν. Κρήτης) και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, είναι συγγραφέας των βιβλίων Εθνική Ταυτότητα στην Εποχή της Παγκοσμιοποίησης (Gutenberg, 2005) και Ταξίδι στη Σαμοθράκη: ένα πολιτικό ημερολόγιο. Η Νέλλη Ψαρρού έγινε ευρύτερα γνωστή στο Κρητικό κοινό μέσα από το τελευταίο της βιβλίο (…ένα πολιτικό ημερολόγιο) αλλά και τα ντοκιμαντέρ της Golfland? και Σταγώνες.

2 ΣΧΟΛΙΑ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...