21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Χρήστος Φραντζεσκάκης, από τα χωράφια των Χανίων στα «σαλόνια» της Ευρώπης

Ημερομηνία:

Της Αργυρώς Γιαννουδάκη

Ο Χανιώτης πρωταθλητής, που προπονείται με έναν από τους τελευταίους ρομαντικούς του αθλήματος τον σπουδαίο, Κωστή Παπαμαρκάκη, ο οποίος τον ανακάλυψε όταν ήταν ακόμα ένα λιανό-λιανό αντράκι που δεν τον έβαζε το μάτι σου για σφύρα με τίποτα, έκανε τα πρώτα του βήματα στο άθλημα σε ένα παραλιακό χωράφι στον Κλαδισό Χανίων.

Στιγμιότυπο του 2016, αριστερά ο μικροκαμωμένος πιτσιρίκος είναι ο Χρήστος Φραντζεσκάκης και δεξιά ο προπονητής του, Κωστής Παπαμαρκάκης, στο βάθος διακρίνεται το «υπερσύγχρονο» προπονητήριο του Κλαδισού

Από εκεί, λίγα χρόνια μετά είδε να εκδιώκεται, καθώς έπρεπε να κατασκευαστεί ένα ακόμη τσιμεντένιο-τερατουργημα στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, χάρην της… βαριάς βιομηχανίας της χώρας.

Τη λύση ούτε τότε έσπευσε να δώσει κάποιος επίσημος φορέας, αλλά ο Χανιώτης επιχειρηματίας στον τομέα της ανακύκλωσης, Μανώλης Θωμαδάκης, ο οποίος παραχώρησε ένα χωράφι δικής του ιδιοκτησίας. Η Πολιτεία (Δήμος και Περιφέρεια) έριξε μπετό για την κατασκευή μίας βαλβίδα και ένα παράπηγμα για στέγαστρο. Εκεί προπονείται έως και σήμερα ο 22χρονος σφυροβόλος…

Το SDNA επικοινώνησε με τον Κωστή Παπαμαρκάκη, ο οποίος είπε γεμάτος περηφάνεια και συγκίνηση για τον αθλητή του: «Είναι μεγάλο ταλέντο φαινόταν το κοπέλι. Βιολογικά άργησε να μεγαλώσει αλλά ακόμη και τότε έκανε καλές επιδόσεις. Και δύο ζωές να ζήσω ακόμη, τέτοιο αθλητή δεν θα ξαναδώ. Δεν είναι απλό να προπονείσαι με τόσο αντίξοες συνθήκες, όπως αυτές που προπονούμαστε εμείς. Έχει περάσει δύσκολα. Είχε την καλύτερη επίδοση στον κόσμο στην κατηγορία παίδων και πήγαινε στο Τάμπερε και έκανε τρεις άκυρες. Αυτό τον τραυμάτισε ψυχολογικά, σε σημείο που σκεφτόταν να σταματήσει. Γύρισε και μου είπε τότε: «Φεύγω, είμαι άχρηστος»».

Στιγμιότυπο από προπόνηση της ομάδας του Παπαμαρκάκη

Ευτυχώς, ο Χρήστος έμεινε, συνεχίζει και το μέλλον του προδιαγράφεται λαμπρό, το πρόβλημα όμως είναι όπως σημειώνει ο Παπαμαρκάκης ότι με τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει καμία προοπτική για μέλλον: «Δεν δίνεται καμία προοπτική ούτε στον ίδιο, ούτε στα υπόλοιπα παιδιά που ασχολούνται με το άθλημα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού αλλά και σε βάθος τετραετίας».

Το κουζουλοκόπελο, κοίταξε χθες, στα μάτια αντιπάλους μεγαθήρια του αθλήματος όπως τον 33χρονο, Βόιτσιεκ Νοβίτσκι, «χρυσό» στο Τόκιο, ο οποίος αναδείχθηκε νικητής στο Μόναχο, τον επίσης 33χρονο και πέντε φορές παγκόσμιο πρωταθλητή, Πάβελ Φάιντζεκ, ο οποίος έμενε στην τέταρτη θέση και των 31ός ετών, Νορβηγό «ασημένιο» στο Τόκιο, Έιβιντ Χένρικσεν, ο οποίος κατέκτησε την τρίτη θέση στο Ευρωπαϊκό και στη τελευταία βολή πέτυχε το 78.20 μ., το οποίο είναι Πανελλήνιο ρεκόρ Κ23, το οποίο τον έφερε στην 6η θέση της Ευρώπης.

«Αγωνίστηκε φοβερά. Ήταν σε φοβερή κατάσταση και φαινόταν. Και στην προπόνηση πριν τον αγώνα. Έβρεξε πολύ πριν διεκόπησαν για λίγη ώρα οι αγώνες, ήταν δύσκολα για όλους, αλλά εμείς δεν ψαρώνουμε από αυτά. Η προπόνηση μας ματαιώνεται μόνο υπό καταρρακτώδη βροχή. Είμαστε εκεί έξω και προπονούμαστε στο χωράφι υπό όλες τις καιρικές συνθήκες», αποφαίνεται ο Κωστής Παπαμαρκάκης.

Πανοραμική άποψη του νέου προπονητηρίου, στο οποίο προπονείται ο Χρήστος Φραντζεσκάκης και πλέον πληροί προϋποθέσεις τριτοκοσμικής χώρας. 

Με αφορμή την επιτυχία του Φραντζεσκάκη, επικοινωνήσαμε με τον Δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημαντηράκη, προκειμένου να μας ενημερώσει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι περίφημες μελέτες για την κατασκευή ενός προπονητηρίου σε χώρο που είχε υποσχεθεί να παραχωρήσει το Πολυτεχνείο Κρήτης, στην περιοχή του Ακρωτηρίου Χανίων: «Δυστυχώς, με το έργο αυτό ο Δήμος σε αυτή την φάση δεν εμπλέκεται πουθενά.

Το έργο το έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με το Πολυτεχνείο Κρήτης. Συγκεκριμένα στην προγραμματική σύμβαση που υπήρχε για την ανακατασκευή του Κολυμβητηρίου το οποίο ποτέ δεν λειτούργησε με αποτέλεσμα να λεηλατηθεί, είχαμε ζητήσει να προστεθεί επιπλέον προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση μελετών που αφορούσε στην κατασκευή κλειστού προπονητηρίου και στίβου ρίψης, όμως ουδέποτε επικυρώθηκε από το Πολυτεχνείο Κρήτης με απόφαση της Συγκλήτου.

"google ad"

Ο λόγος ο οποίος προτάσσουν είναι ότι θέλουν ότι να ολοκληρωθεί η πρώτη και να το συζητήσουν μετά. Έτσι, προχωρήσαμε ως Δήμος στη δημιουργία ενός χώρου που θα εξυπηρετεί προσωρινά τις ανάγκες των αθλητών της σφύρας, ο οποίος είναι αποδεκτός και σίγουρα όχι στο ύψος των περιστάσεων που απαιτούνται για να κάνεις υψηλό πρωταθλητισμό. Ελπίζω να υπάρξει κάποια εξέλιξη, όμως τονίζω ότι είναι θέμα του Πολυτεχνείου και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού».

Και όσο τα Χανιά μένουν με ένα κολυμβητήριο χρέπι και ο Χρήστος Φραντζεσκάκης προπονείται σε ένα χωράφι, οι επιτυχίες τους έρχονται κάθε φορά για να εξευτελίσουν τους αρμοδίους για την αναλγησία και την αδιαφορία που επιδεικνύουν…

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ