21.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Χριστούγεννα με κορωνοϊό και περιορισμούς – Αργεί η άρση του lockdown με την οικονομία να βυθίζεται

Ημερομηνία:

Δεν είναι ρεαλιστικό το ενδεχόμενο άρσης του lockdown την 1η Δεκεμβρίου, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να παραμένει υψηλό, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Μεγάλη ανησυχία στην τσακισμένη αγορά που χάνει και τον χριστουγεννιάτικο τζίρο.

Σταδιακή άρση των μέτρων και των SMS

Ο Σ. Πέτσας εξήγησε πως η άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει σταδιακά, πρώτα με το άνοιγμα των σχολείων και μετά με το λιανεμπόριο. Ειδικότερα για τα σχολεία, διευκρίνισε πως θα εξεταστούν οι εισηγήσεις των ειδικών για να ανοίξουν σταδιακά οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, σημειώνοντας π.χ. τις περισσότερες συναθροίσεις μαθητών Λυκείου.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής στους έξι τρόπους μετακίνησης και τυχόν περιορισμό στον επιτρεπόμενο αριθμό SMS, ο κ. Πέτσας είπε πως η εισήγηση Βατόπουλου για αυστηρότερα μέτρα έγινε στη βάση ότι τα μέτρα δεν είχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Ωστόσο, σημείωσε, πως τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν ενδείξεις για περιορισμό της διασποράς του ιού, συγκρίνοντας τον μειωμένο αριθμό κρουσμάτων με αυτόν που είχαμε σε ημέρες με ανάλογο αριθμό τεστ.

Η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με προσοχή και θα εξακολουθήσουν να ισχύουν περιορισμοί, είπε. Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κατάργησης των SMS για τις μετακινήσεις και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας για κάποιες ώρες

Το σχέδιο μέχρι τον Μάρτιο

Στο μεταξύ σχέδιο ως και τον Μάρτιο του 2021 φιλοδοξούν να φτιάξουν στην κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Πριν από οποιαδήποτε άρση του τωρινού lockdown θα έχει διαμορφωθεί και ένας οδικός χάρτης πώς φτάνουμε μέχρι το Μάρτιο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, αυτή τη στιγμή ο προσανατολισμός στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι στρατηγικός και περιλαμβάνει συγκεκριμένα στάδια έως τα τέλη του δευτέρου τριμήνου του 2021, ένα ορόσημο στο οποίο, εκτιμάται ότι θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι Έλληνες πολίτες εφόσον το επιθυμούν.

Οι κρίσιμοι παράγοντες

Ζητούμενο είναι η σταδιακή αποσυμπίεση στο ΕΣΥ και ο σχεδιασμός για την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων.

Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν την επιστροφή μας στη μερική κανονικότητα; Όπως όλα δείχνουν, θα είναι

– η επάρκεια του συστήματος υγείας,

– εάν και πώς θα συνεργαστεί ο ιδιωτικός τομές ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα όπου αναζητούνται δεκάδες νέες κλίνες ΜΕΘ και απλής νοσηλείας,

– η συμμόρφωση και η τήρηση όλων στα μέτρα προστασίας,

"google ad"

– η ριζική αύξηση των τεστ που είναι προφανές ότι δεν επαρκούν και

– ο όλος σχεδιασμός σχετικά με το εμβόλιο και τον εμβολιασμό ειδικά των ευπαθών ομάδων.

Ειδικά ο εμβολιασμός αποτελεί ίσως την κομβικότερη διαδικασία του κυβερνητικού σχεδιασμού που θα εξυφαίνεται έως τα τέλη του δευτέρου εξαμήνου της ερχόμενης χρονιάς, και επιδιώκεται βάση των ανακοινώσεων που έχουν ήδη γίνει, να προχωρά σε μηνιαία βάση. Η κυβέρνηση επιδιώκει, όπως είπε ο κ. Πέτσας, να έχει εμβολιαστεί έως τον ερχόμενο Μάρτιο ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών -με προτεραιότητα τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες.

Γώγος: Να σώσουμε τα Χριστούγεννα

Προσπάθεια να «σωθούν» τα Χριστούγεννα εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, γίνεται σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος τονίζοντας πως δεν μπορούμε να βγούμε από το Lockdown στις 30-11, όπως και είναι προγραμματισμένο θεωρητικά.

«Ο,τι μπορεί να σωθεί, θα σωθεί προφανώς, αρκεί να είναι με ασφάλεια, αυτή είναι όλη η διαδικασία», είπε συγκεκριμένα και σχολίασε πως η στρατηγική είναι να μπορέσουμε να κρατήσουμε σε ικανοποιητικό επίπεδο την νόσο, ώστε η νοσηλεία ασθενών να είναι ελεγχόμενη και η επιδημιολογική καμπύλη να κρατηθεί κάπως χαμηλά.

Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος, εκτιμά και ελπίζει σταδιακά να πέσουμε κάτω από τα 2.000 κρούσματα ημερησίως.

«Η πίεση στο σύστημα είναι μεγάλη», υπογράμμισε παράλληλα, εξηγώντας πως υπάρχει μεγάλη συρροή ασθενών που είναι αποτέλεσμα της προηγούμενης επιδημικής αύξησης ασθενών στη χώρα μας, επομένως η παράμετρος αυτή λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν.

Φυσικά και δεν είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε από Δευτέρα», δήλωσε ο καθηγητής επισημαίνοντας πως αυτό πλέον αποτελεί παραδοχή όλων.

Δερμιτζάκης: Lockdown τουλάχιστον ως 7 Δεκεμβρίου

Την εκτίμηση ότι το lockdown πρέπει να παραταθεί για μία ακόμη εβδομάδα, μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, εξέφρασε το πρωί της Τρίτητς ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, με τον τρόπο αυτό θα βεβαιωθούμε ότι σταθεροποιείται η μείωση των κρουσμάτων.

Παράλληλα επανέλαβε την άποψή του ότι «πρέπει να βγούμε συντονισμένα και συντεταγμένα» (εστίαση, λιανεμπόριο, παιδεία κλπ-εκτός μπαρ, κλαμπ).

Εκτίμησε δε ότι «και με τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού μέχρι το Μάρτιο θα έχουμε δει πολύ μεγάλη αλλαγή στο σύστημα υγείας αφότου αρχίσει ο πληθυσμός να εμβολιάζεται με βάση το εμβολιαστικό πλάνο».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλέξης Χαρίτσης: Σκοτεινή υπόθεση η υποψηφιότητα Μπελέρη

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του ο Αλέξης...

Γκλέτσος κατά Κασσελάκη για τα… θαύματα: Τι απογοήτευση είναι αυτή

Για απογοήτευση προς το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη έκανε λόγο ο Απόστολος...