11.8 C
Chania
Tuesday, December 23, 2025

Ψήφισμα συμπαράστασης της Κοινότητας Χανίων προς τις Κοινότητες της Δ.Ε Ακρωτηρίου για την ελεύθερη πρόσβαση προς την Ι.Μ. Γουβερνέτου

Ημερομηνία:

Η Κοινότητα Χανίων  κατά την τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου της, που πραγματοποιήθηκε δια περιφοράς στις 26/4/2021, έλαβε ομόφωνα την υπ΄ αριθμ. 22 Απόφαση, με την οποία εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της προς τις Κοινότητες της Δ.Ε Ακρωτηρίου στο θέμα της απαγόρευσης της ελεύθερης πρόσβασης προς την Ιερά Μονή Γουβερνέτου.

Το ψήφισμα έχει ως εξής:

“Το τελευταίο διάστημα απασχολεί τον Χανιώτικο λαό η αυθαίρετη ενέργεια των κληρικών της Ιεράς Μονής Γουβερνέτου να τοποθετήσουν τοιχία, κάγκελα και πόρτες στην Δημόσια Επαρχιακή οδό Ε38 , απαγορεύοντας με το «έτσι θέλω» την ελεύθερη πρόσβαση προς την Ιερά Μονή Γουβερνέτου καθώς και στο μονοπάτι που οδηγεί  στην Παναγία την Αρκουδιώτισσα, τον  Άγιο Αντώνιο, τη Μονή Καθολικού και το Αυλάκι του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη (του Αγίου το Αυλάκι, όπως το ξέρουμε).

Η Ιερά Μονή Γουβερνέτου είναι ένα πολιτισμικό, θρησκευτικό και περιβαλλοντικό μνημείο, το «Άγιο Όρος της Κρήτης» όπως έχει χαρακτηριστεί. Ουδέποτε έχει προκύψει πρόβλημα ή βλάβη από τους χιλιάδες ανθρώπους που το έχουν επισκεφτεί.

Το τοπίο και ο περιβάλλων χώρος από μόνος του εμπνέει σεβασμό, ταπεινότητα και δέος στον επισκέπτη. Επιπλέον, ποτέ δεν έχει θιγεί η ιερότητα, η ασφάλεια και η ιστορικότητα της περιοχής.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κλείνει Δημόσιους Δρόμους.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να περιορίζει την πρόσβαση στην ευρύτερη περιοχή. Ο χώρος πρέπει να έχει ελεύθερη πρόσβαση, όπως γίνεται τόσα χρόνια τώρα.

Διαφωνούμε απόλυτα και διαμαρτυρόμαστε για  τις αυθαίρετες ενέργειες της Μονής.

Συμπαραστεκόμαστε και συμφωνούμε απόλυτα με το έγγραφο – αίτημα της Κοινότητας Χορδακίου, που συνυπογράφτηκε και υιοθετήθηκε από τους/τις Προέδρους όλων των Κοινοτήτων της Δ.Ε Ακρωτηρίου.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε να γίνουν γρήγορα όλες οι απαιτούμενες ενέργειες από τα αρμόδια όργανα, ώστε να αφαιρεθούν οι αυθαίρετες κατασκευές και τα εμπόδια και να αποκατασταθεί η ελεύθερη πρόσβαση στην ευρύτερη περιοχή και στις εκεί Μονές.

Aναθέτει στον πρόεδρο τις περαιτέρω ενέργειες σύμφωνα με το νόμο”.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Κρήτη κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τη νέα λίστα του Conde Nast Traveller,...

ΚΚΕ: “Αθλιότητα της κυβέρνησης να κλείνει τους δρόμους που οι αγρότες αφήνουν ανοιχτοί”

Κατηγορίες προς την κυβέρνηση και την αστυνομία, για το κλείσιμο των δρόμων...

Όταν η ανεξιθρησκεία κτυπούσε την πόρτα της Μεσογείου

Του Γιώργου Ουρανού Δεν γνωρίζουμε αν έχει υπάρξει ποτέ στον...