14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ψυχροπολεμικά μηνύματα ανταλλάσσουν Κίνα και ΗΠΑ, με αφορμή την Ταϊβάν

Ημερομηνία:

Την έντονη ενόχλησή της εξέφρασε η Κίνα προς τις ΗΠΑ για την αποστολή Αμερικανών συμβούλων στην Ταϊβάν και κάλεσε την Ουάσινγκτον να σεβαστεί τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί.

Στην αμερικανική αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε χθες την Ταϊβάν συμμετείχε ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, ναύαρχος Μάικ Μιούλεν και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου.

Την ώρα που γινόταν αυτή η εξαιρετικού συμβολισμού επίσκεψη, διέπλεε τα στενά της ΤαΪβάν ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο. Η αποστολή είχε σκοπό να δείξει την «ισχυρή υποστήριξη προς την Ταϊβάν», όπως δήλωσε ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Η κινεζική κυβέρνηση προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι «θα πληρώσει ακριβό αντίτιμο» για την συνεχιζόμενη παρέμβασή της στην Ταϊβάν

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ουάνγκ Ουενμπίν σχολιάζοντας την επίσκεψη αυτή δήλωσε ότι οποιαδήποτε υποστήριξη προς την Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί τμήμα της κινεζικής επικράτειας, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διμερείς συμφωνίες με την Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί ότι σέβονται την πολιτική της «μίας Κίνας», με βάση την οποία το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν αναπόσπαστο τμήμα της Κίνας.

Ωστόσο η δήλωση του προέδρου Μπάιντεν ότι δεσμεύεται να υπερασπιστεί την Ταϊβάν έναντι της Κίνας αποτέλεσε αλλαγή μίας πολιτικής δεκαετιών που ακολουθούσε η Ουάσινγκτον για το θέμα.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει «να σταματήσουν κάθε είδους επίσημης συνδιαλλαγής με την Ταϊβάν και να χειριστεί τα θέματα που αφορούν την Ταϊβάν με σώφρονα τρόπο» για να μην υπονομεύσει «τα ευρύτερα συμφέροντα των σινο-αμερικανικών σχέσεων, την ειρήνη και την σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβάν’.

Ο Ουάνγκ προειδοποίησε επίσης ότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.

«Αν οι ΗΠΑ προσπαθούν να ασκήσουν πιέσεις στην Κίνα με αυτόν τον τρόπο, τότε την προειδοποιούμε: η αποκαλούμενη στρατιωτική αποτροπή θα συντριβεί σε παλιοσίδερα όταν βρεθεί απέναντι στο στιβαρό μεγάλο τείχος του 1,4 δισεκατομμυρίων του κινεζικού λαού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον «μπορεί να πληρώσει βαρύ τίμημα για τις τυχοδιωκτικές ενέργειές της».

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...