15.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Όλοι μιλάνε για τον Donald Trump, αλλά ποιος γνωρίζει τον σοσιαλιστή υποψήφιο για το χρίσμα των Δημοκρατικών, γερουσιαστή Bernie Sanders; – Τι λέει ο Τσόμσκι | Βίντεο

Ημερομηνία:

Όλοι μιλάμε για τον Donald Trump, τον μισαλλόδοξο, ρατσιστή δισεκατομμυριούχο που είναι πιθανό να είναι ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ με τους Ρεπουμπλικάνους αλλά ίσως η πιο σπουδαία εξέλιξη στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ θα έρθει από τους Δημοκρατικούς. Ο Bernie Sanders δηλώνει σοσιαλιστής, μάχεται δίχως καμία χρηματοδότηση με τη Χίλαρυ Κλίντον για τη θέση του υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ με τους Δημοκρατικούς, και έχει πιθανότητες να νικήσει.

Όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, έμειναν όλοι έκπληκτοι. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις του έδιναν το πενιχρό ποσοστό του 3%. Μέσα σε μικρό διάστημα έχει μετατράπεί στον κύριο ανταγωνιστή της Χίλαρυ Κλίντον για την υποψηφιότητα για τον επόμενο Πρόεδρο της Αμερικής.

Ο Γερουσιαστής Sanders πραγματοποιεί τεράστιες συγκεντρώσεις και η δημοτικότητά του διαρκώς ανεβαίνει. Η στήριξή έρχεται κυρίως από τους νέους. Δεν αποδέχεται δωρεες από εταιρείες. Λέει ότι τα λεφτά στην πολιτική καταστρέφουν τη δημοκρατία. Συλλέγει υπογραφές μαζί με ομάδες εθελοντών και αποδεικνύει ότι οι υποψήφιοι δε χρειάζονται δωρεές εκατομμυρίων δολαρίων από εταιρείες για να πραγματοποιήσουν μία επιτυχημένη προεκλογική καμπάνια. Στο τέλος της πορείας του, δε θα χρωστά σε καμία πολυεθνική, από αυτές που εναντίον της απληστείας τους βγάζει πύρινους λόγους.

Στην ψηφοφορία που διοργάνωσε το περιοδικό ΤΙΜΕ για το πρόσωπο της χρονιάς, οι αναγνώστες του περιοδικού ψήφισαν τον Bernie Sanders με τεράστια διαφορά από τον δεύτερο ως νικητή, πάνω από τον Ομπάμα, τη Μέρκελ και τον Πάπα. Το περιοδικό TIME όμως δεν τον επέλεξε μέσα στα υποψήφια πρόσωπα.

Κάποιοι τον συγκρίνουν με τον Φρανκλίνο Ρούσβελτ, ίσως τον πιο σοσιαλιστή πρόεδρο των ΗΠΑ.

Από νέος είναι ενεργός στους κοινωνικούς αγώνες, έχει συλληφθεί πολλές φορές, όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε εξαιρετικά κριτικός για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, ήταν ενεργός στα κινήματα ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ. Υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται ένα κοινωνικό πρόγραμμα παρόμοιο με αυτό που εφαρμόζεται στις σκανδιναβικές χώρες, είναι μία ηγετική φωνή στα ζητήματα εισοδηματικών ανισοτήτων, υγείας, της κλιματικής αλλαγής, των κοινωνικών δικαιωμάτων, και της οικονομικής μεταρρύθμισης. Ήταν επίσης εξαιρετικά κριτικός σε προγράμματα παρακολούθησης της δραστηριότητας των πολιτών αλλά και σε θέματα ρατσισμού στο δικαστικό σύστημα.

Τον Δεκέμβρη του 2010 ο Sanders έδωσε μία ομιλία διάρκειας 8 1/2 ωρών ενάντια στις περικοπές που θα έπλητταν τα εργατικά στρώματα των ΗΠΑ. Τότε υπήρξε το πρώτο κύμα υποστήριξης ώστε να είναι αυτός ο υποψήφιος πρόεδρος των Δημοκρατικών στις εκλογές του 2012. Η ομιλία του έγινε βιβλίο με τον τίτλο “Η ομιλία: Μία ιστορική επιχειρηματολογία ενάντια στην απληστία των εταιρειών και τις αιτίες πίσω από την παρακμή της μεσαίας τάξης των ΗΠΑ”.

Ο Sanders ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις 30 Απριλίου του 2015. Στις πρώτες του δηλώσεις είπε: “Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι που υπερασπίστηκαν την Αμερικάνικη Δημοκρατία πολέμησαν για να δημιούργησουν μία κατάσταση όπου δισεκατομμυριούχοι θα ελέγχουν την πολιτική διαδικασία”.

Αφού δεν είχε χρηματοδότηση από εταιρείες, στηρίχθηκε στους πολίτες. Μέσα στην πρώτη ημέρα, απλοί πολίτες είχαν δωρίσει 1,5 εκ. δολλάρια. Μέσα στις 4 πρώτες ημέρες, είχαν συλλεχθεί πάνω από 3 εκ. δολάρια με μόσο όρο δωρεάς τα 43 δολάρια. Μέχρι τις αρχές Ιουλίου η καμπάνια είχε συγκεντρώσει πάνω από 15 εκατομμύρια δολάρια. Στις 30 Σεπτεμβρίου είχαν συγκεντρωθεί 26 εκατομμύρια δολλάρια, ποσό μεγαλύτερο από την καμπάνια του Μπάρακ Ομπάμα το 2008. Με τη διαφορά ότι το σύνολο του ποσού συγκεντρώθηκε από απλούς πολίτες, όχι από εταιρείες.

Το κίνημα Sanders έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει αφού η Χίλαρυ Κλίντον βρίσκεται μπροστά με 20 περίπου μονάδες. Όμως σύμφωνα με δημοσκόπηση στις 20 Νοεμβρίου, ο Sanders είναι ο υποψήφιος που προτιμά το 33% των Δημοκρατικών και ανεξάρτητων ψηφοφόρων προπορευόμενος κατά 16 μονάδες της Χίλαρυ Κλίντον. Το προβάδισμα είναι τεράστιο στη νεολαία. Ενώ, σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση, είναι ο υποψήφιος εκ μέρους των Δημοκρατικών που έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει οποιοδήποτε υποψήφιο πρόεδρο εκ μέρους των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Νοάμ Τσόμσκι, πάντως, κρατά μικρό καλάθι ακόμα και αν έρθει τελικά η νίκη.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του είπε:

“Ας υποθέσουμε ότι ο Sanders κερδίζει, που είναι δύσκολο σε ένα σύστημα όπου οι εκλογές αγοράζονται. Θα ήταν μόνος: Δεν έχει αντιπροσώπους στο Κογκρέσο, δεν έχει δικούς του κυβερνήτες, δεν έχει την απαραίτητη στήριξη στη γραφειοκρατία, δεν έχει νομικούς. Και μόνος μέσα στο σύστημα, δε θα μπορούσε να κάνει πολλά. Μια πραγματική εναλλακτική θα ήταν συνολική, όχι απλά ένα πρόσωπο στο Λευκό Οίκο, θα έπρεπε να είναι ένα ευρύ πολιτικό κίνημα”, είπε ο Τσόμσκι διαπιστώνοντας όμως ότι υπάρχουν και θετικά στοιχεία:

“Η καμπάνια που κάνει είναι πολύτιμη, ανοίγει μία σειρά ζητημάτων, πιέζει τους Δημοκρατικούς σε μια πιο προοδευτική κατεύθυνση και κινητοποιεί τις λαϊκές δυνάμεις. Το πιο θετικό στοιχείο που μπορεί να προκύψει είναι η ενεργοποίηση αυτού του λαού και μετά την εκλογική διαδικασία. Αυτή η κινητοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε μία λαϊκή οργάνωση που θα μπορούσε να φέρει αποτελέσματα στο μέλλον”

"google ad"

Μένουν δύο μήνες για να δούμε, αν ο κ. Sanders θα κατορθώσει να ολοκληρώσει την ανατροπή και αν αυτή η ανατροπή θα μπορέσει να φέρει μια ουσιαστική αλλαγή στις πολιτικές που εφαρμόζονται στις ΗΠΑ, και συνεπακόλουθα, σε όλο τον κόσμο.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=rtBVuye4fZQ”]

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...