18.8 C
Chania
Tuesday, April 30, 2024

Όνειρο εαρινής νυκτός

Ημερομηνία:

Του Άκη Σιαμαντζούρα

Χθες το βράδυ είδα ένα παράξενο όνειρο. Ονειρεύτηκα αλληλέγγυους και χρυσαυγίτες να κρατούν ο ένας το χέρι του άλλου. Ονειρεύτηκα μετανάστες και πατριώτες να κρατούν ο ένας το χέρι του άλλου. Ονειρεύτηκα να στέκουν μαζί λευκοί και μαύροι, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, Έλληνες και ξένοι, κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου. Πλησίασα έναν αλληλέγγυο που αγαπούσε το συνάνθρωπό του και τον ρώτησα: «Πώς μπόρεσες να κρατήσεις το χέρι ενός χρυσαυγίτη;» Πλησίασα έναν πατριώτη που αγαπούσε το νησί του και τον ρώτησα: «Πώς μπόρεσες να κρατήσεις το χέρι ενός μετανάστη;» Πλησίασα λευκούς και μαύρους, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, Έλληνες και ξένους και τους ρώτησα: «Πώς μπορέσατε να κρατήσετε ο ένας το χέρι του άλλου;»

Με μία φωνή, μου απάντησαν: «Θέλουμε όλοι μαζί ενωμένοι να αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός που εγκλωβίζει τους μετανάστες στα έξι νησιά του Αιγαίου: Τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο, την Κω και τη Ρόδο. Θέλουμε όλοι μαζί ενωμένοι να εναντιωθούμε στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης — Τουρκίας που προκαλεί το γεωγραφικό περιορισμό των μεταναστών στα έξι νησιά του Αιγαίου. Θέλουμε όλοι μαζί ενωμένοι να αποδοκιμάσουμε τη Βουλή των Ελλήνων που νομοθέτησε το γεωγραφικό περιορισμό των μεταναστών στα έξι νησιά του Αιγαίου. Θέλουμε όλοι μαζί ενωμένοι να καταδικάσουμε την υπέρμετρη βία των ΜΑΤ που εφαρμόζει το γεωγραφικό περιορισμό των μεταναστών στα έξι νησιά του Αιγαίου.»

Από τη μία στέκουν οι άνθρωποι ανεξαρτήτου καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας, πολιτικών πεποιθήσεων και κοινωνικών τάξεων. Κι από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Ένωση κι η Τουρκία με τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου 2016, η Βουλή των Ελλήνων που νομοθέτησε το περιορισμό κυκλοφορίας των αιτούντων διεθνή προστασία στις 20 Απριλίου 2018, καθώς και το Ελληνικό Κράτος που η Κυβέρνησή του σε αγαστή συνεργασία με τα ΜΑΤ εφαρμόζουν το γεωγραφικό περιορισμό σε βάρος των μεταναστών και των τοπικών κοινωνιών. Γιατί μόνο ενωμένοι δεν πέφτουμε στην παγίδα της ατζέντας του “Διαίρει και Βασίλευε”. Γιατί μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιληφθούμε ότι ο διχασμός και οι συγκρούσεις δε μας επιτρέπουν να εστιάσουμε στον αληθινό εχθρό μας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σούδα: Το μυστικό του κρηπιδώματος Κ-14 και το θηριώδες Αϊζενχάουερ

Η βάση της Σούδας είναι ίσως η μοναδική βάση στη Μεσόγειο που...

Χανιά: Ένας 15χρονος ξυλοκόπησε τη γιαγιά του – Θύμα οικογενειακής βίας στο παρελθόν ο ανήλικος

Ένα απίστευτο περιστατικό ενδοοικοενειακής βίας με πρωταγωνιστή ανήλικο και...

Απεργία και στα πλοία την Πρωτομαγιά – Οι αλλαγές στα δρομολόγια

Τη συμμετοχή της στην πανελλαδική – πανεργατική 24ωρη απεργία...