15.8 C
Chania
Sunday, May 5, 2024

“Όταν η Ήπειρος, η Μακεδονία και η Θράκη συναντούν την Κρήτη”

Ημερομηνία:

Το Πνευματικό Κέντρο Χανίων διοργανωνει Μουσική και Χορευτική Συνάντηση  του «ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΥ», Τμήμα Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ. και του Πολιτιστικού Συλλόγου Χανίων «ΤΟ ΡΟΔΟ»με τραγούδια από την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και την Κρήτη,   την Τρίτη 22 Ιουλίου 2014 & ώρα 8.30 μ.μ., στην αίθουσα «Πολυχρόνης Πολυχρονίδης» του Πνευματικού Κέντρου Χανίων. 

ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟ

«Το Μουσικό Πολύτροπο” είναι ένα σύνολο φοιτητών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., που ενδιαφέρεται να μεταφέρει σε πράξη τις θεωρητικές γνώσεις των μαθημάτων. Επειδή πιστεύουμε ότι μια πλήρης μουσικοπαιδαγωγική αγωγή θα πρέπει να περιλαμβάνει και τους δρόμους της δικής μας παράδοσης, προσπαθούμε να βιώσουμε την ελληνική δημοτική παράδοση και να τη διαδώσουμε. Στη δική μας παράδοση όμως, υπάρχει μια ενότητα λόγου και κίνησης, και αυτός είναι ο λόγος που δεν αποδίδουμε τα τραγούδια στατικά, αλλά τα παρουσιάζουμε σε μια σκηνική μορφή…

Ιδιαιτερότητα της ομάδας και καρπός της δουλειάς είναι η δημιουργία ενός νέου βιώματος και μιας νέας λειτουργικότητας του δημοτικού τραγουδιού, τα οποία βρίσκουν την έκφρασή τους σε έναν άλλο χώρο απ’ αυτόν που συνήθως λειτουργεί το δημοτικό τραγούδι, δηλ. στον θεατρικό χώρο. Επιδιώκουμε συνειδητά το ξαναζωντάνεμα παλαιών τρόπων εκφοράς του ποιητικού λόγου του δημοτικού τραγουδιού και επικεντρώνουμε τη μουσικοπαιδαγωγική διαδικασία στη δική μας “ελληνική μουσική γλώσσα”.

Τα τραγούδια της ομάδας προέρχονται κυρίως από τον Βορειοελλαδικό χώρο (Μακεδονία, Ήπειρο, Θράκη) και πλαισιώνονται από μουσικά όργανα που ανήκουν στον μουσικό πολιτισμό της λεκάνης της Μεσογείου από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. (Σύριγξ του Πανός, διπλοί αυλοί-arghoul, άσκαυλοι- γκάιντα, φλογέρες, νάι, νταχαρέδες νταούλια, ντέφια κλπ).

Το “Μουσικό Πολύτροπο” δημιουργήθηκε το 1994 από τον υπογράφοντα, αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, και εμφανίστηκε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας (Θεσ/νίκη, Αθήνα, Κιλκίς, Σέρρες, Αμφίπολη, Σαμοθράκη, Ελευθερούπολη, Γιάννενα, Ξάνθη, Έδεσσα, Λευκάδα, Λαμία, Χανιά, Δράμα, Καρδίτσα κ.α.), αλλά και σε διάφορες χώρες του εξωτερικού όπως το Βέλγιο τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Τουρκία, την Ουγγαρία, Αυστρία, Ρουμανία, και Βουλγαρία.

Το “Μουσικό Πολύτροπο” με τη δράση αυτή γίνεται σημαντικός πομπός ελληνικής παράδοσης, ενώ παράλληλα προβάλλει το πολύμορφο έργο του Πανεπιστημίου μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.»

 Γιάννης Καϊμάκης
Αναπλ. Καθ. Τμήματος Μο υσικών Σπουδών

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΤΟ ΡΟΔΟ»

«Τα πρώτα βήματα της συντροφιάς μας, ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2003. Αισθανόμενοι, όπως η συντροφιά αυτή στην πορεία εξελίχθηκε, ότι έχομε και εμείς κάτι να πούμε και να παρουσιάσομε ως προς την ουσία της έννοιας «λαϊκός πολιτισμός» και τον τρόπο προβολής του, και δεδομένης της ανταπόκρισης που υπήρξε από τα μέλη μας και από τον Δήμο Χανίων, αποφασίσαμε να προχωρήσομε στην σύσταση σωματείου.

Έτσι, το σωματείο μας με την επωνυμία «ΤΟ ΡΟΔΟ», δάνειο από την πλούσια παράδοση του τόπου μας, συστάθηκε τον Σεπτέμβριο του 2003.

«Το Ρόδο» είναι ένας παραδοσιακός γυναικείος χορός, ο οποίος σήμερα σπανίως απαντάται στα γλέντια, όμως, σώζονται η μουσική, τα βήματα και οι μαντινάδες του από ελάχιστες πλέον γυναίκες του χωριού Λουσακιές Κισσάμου Χανίων…

Το σωματείο μας προσφέρει αφιλοκερδώςστα μέλη του την δυνατότητα να γνωρίσουν τους χορούς της δυτικής Κρήτης και να συμμετέχουν σε πολιτιστικά δρώμενα που σχετίζονται με την κρητικό λαϊκό πολιτισμό.

«Το Ρόδο» είναι επίσης, χορός της επαρχίας Κισσάμου Χανίων. Ανήκει στην κατηγορία των συρτών χορών. Στις μέρες μας αποδίδεται κυρίως από γυναίκες, παλαιότερα όμως ήταν μικτός χορός.

"google ad"

Το μουσικό μέτρο του είναι 2/4, τα βήματά του 17 και η λαβή από τις παλάμες στο ύψος των ώμων. Χορεύεται σε κύκλο.

Το όνομά του συνδέεται με τις πάμπολλες μαντινάδες που υπάρχουν και αναφέρονται στο ρόδο.»

Πηγή: επίσημη ιστοσελίδα του Συλλόγου

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...