25.8 C
Chania
Saturday, May 18, 2024

Το Ποτάμι και οι άλλοι

Ημερομηνία:

Μαζικές είναι οι μετακινήσεις στελεχών από τοπικές οργανώσεις της ΔΗΜΑΡ προς το Ποτάμι. Ο Στ. Θεοδωράκης έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος γιατί μαζεύει καλό κόσμο χωρίς να προσπαθήσει και πολύ. Στις 21 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη εκδήλωση της Επιτροπής Διαλόγου στην οποία μετέχουν 60 πρόσωπα από την πολιτική, τον πολιτισμό και την ακαδημαϊκή κοινότητα για να συζητήσουν προγραμματικές θέσεις. Μέχρι τότε ο Στ. Θεοδωράκης θα ασχολείται με την αναζήτηση υποψηφίων για τη στελέχωση των ψηφοδελτίων του κόμματός του, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα εάν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις ευρωεκλογές που δημοσιοποιήθηκε, της MRB για real.gr, έδειξε ότι το Ποτάμι έχει περάσει την Ελιά που προηγούνταν στην κάλπη και κυρίως έδειξε ότι η δημοτικότητα του Στ. Θεοδωράκη είναι υψηλή, με αποτέλεσμα να φιγουράρει στην τρίτη θέση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, μετά τον Α. Σαμαρά και τον Α. Τσίπρα.

Το προφανές είναι ότι επειδή οι συνεργασίες γίνονται εύκολα και υπάρχει μεγάλη προσφορά στελεχών που θέλουν να μπουν στο Ποτάμι, ο Στ. Θεοδωράκης δεν βρίσκει κάποιον σοβαρό λόγο για να κάνει ουσιαστικές αλλαγές στη στρατηγική του και στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει την πολιτική. Όσοι βλέπουν με επιφυλακτικότητα την προσπάθειά του και δεν τους αρέσει η αντικομματική/αντιπολιτική διάθεση του Ποταμιού, πολύ περισσότερο η ιδεολογική ασάφειά του, υποστηρίζουν ότι το φθινόπωρο η πολιτική συζήτηση θα είναι σκληρή γιατί τα θέματα θα είναι βαριά και εκεί η τόσο light αντίληψη για τη δημόσια συζήτηση δεν θα αποδώσει. Πιστεύουν, δηλαδή, ότι ο Στ. Θεοδωράκης και όσοι είναι μαζί του δεν θα καταφέρουν να πείσουν ότι μπορούν να μετάσχουν αποτελεσματικά στην υπόθεση της διακυβέρνησης μετά τις εθνικές εκλογές. Αντίθετα, όσοι εμπιστεύονται τις πρωτοβουλίες και τον τρόπο σκέψης του Στ. Θεοδωράκη λένε ότι μόνο έτσι θα μπορέσει να κρατήσει το κοινό του, χωρίς δηλαδή να αλλάξει τα βασικά στοιχεία που του χάρισαν το 6,6%, την απόστασή του από τον παλιό πολιτικό κόσμο και τη νεωτερικότητα στον τρόπο επικοινωνίας με τους πολίτες.

Στη Χ.Τρικούπη ελπίζουν πάντα ότι το Ποτάμι θα ξεφουσκώσει στην πορεία και ότι θα έχει πολιτικό κόστος από την άρνησή του να μετάσχει σε διάλογο για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς με τα άλλα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου. Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ το Σαββατοκύριακο γίνονταν συνεχώς αναφορές στο Ποτάμι και στην ανάγκη να πάρει μέρος στο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, παρόλο που είναι γνωστό ότι αυτό αποκλείεται να γίνει. Στην πραγματικότητα, γίνεται μια πρόσκληση που είναι σαφές από πριν ότι θα απορριφθεί, μόνο και μόνο για να γίνει, προκειμένου να επιρριφθεί στην άλλη πλευρά η ευθύνη της μη συνεννόησης. Ένα ανάλογο τρικ έκανε και ο Φώτης Κουβέλης προσκαλώντας έξι πολιτικούς αρχηγούς σε διάλογο. Τελικά όρισε τριμερή επιτροπή της ΔΗΜΑΡ που θα πάρει μέρος στις συζητήσεις, οι οποίες άρα δεν θα γίνουν – αν γίνουν – σε επίπεδο κορυφής.

Μέσα σε όλα, ο Σπ. Λυκούδης, μιλώντας σε πολιτική εκδήλωση του ανεξάρτητου βουλευτή Β.Οικονόμου χθες βράδυ, υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ισχυρού μεταρρυθμιστικού τρίτου πόλου. Κάτι σαν αυτό που περιέγραψε ο Αλ. Παπαδόπουλος στο άρθρο του στο Βήμα της Κυριακής. Όλα αυτά όμως είναι τόσο γενικά και αόριστα, που επίσης διευκολύνουν τον Στ. Θεοδωράκη αφού είναι ο μόνος που έχει νέο κόμμα έτοιμο το οποίο μάλιστα προβάλλεται ως μεταρρυθμιστική πολιτική δύναμη. Όσο οι άλλοι που κινούνται στην ίδια πολιτική περιοχή ψάχνονται, τόσο ο επικεφαλής του Ποταμιού βρίσκει περάσματα για να πιάσει μεγαλύτερο χώρο και να συναντήσει ενδιαφέροντα πρόσωπα. Από τη στιγμή μάλιστα που πήρε το «χρίσμα» του Γ. Μπουτάρη, όλα του έγιναν πιο εύκολα.

tvxs.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ