15.8 C
Chania
Sunday, May 5, 2024

Όταν ο σκιτσογράφος Γιάννης Καλαϊτζής εξόργιζε την Bild

Ημερομηνία:

Του Αλέξανδρου Κουτσομητόπουλου*

 

Γιάννης Καλλαϊτζής 1945 – 2016 ( + 12 Φεβρουαρίου )

Σκίτσο – γελοιογραφία του, μόλις πριν δύο μήνες, στις 11 – 12 – 015΄, τ΄οποίο προκάλεσε την «οργή» και την … διαμαρτυρία(!) της φυλλάδας «Bildzeitung» με ξεχωριστό δημοσίευμα της τρις μέρες αργότερα (στις 14 / 12 ), ενώ συμβαίνει να είναι η ίδια που ηγείται από το 2010΄ του φυλετικού – ρατσιστικού «στιγματισμού» των Ελλήνων στην Γερμανία , με την προσφώνηση και τον χαρακτηρισμό τους , σε «υπέρτιτλους» – σε κάθε άρθρο και είδηση που αφορά την Ελλάδα – σαν «χρεωκοπημένους Έλληνες» & «φοροφυγάδες Έλληνες».

Και σε αυτό το σκίτσο του Δεκέμβρη 015΄ Γιάννη – Εσύ δεν έχασες τον «μπούσουλα» , ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΣΥ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ «ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ – ΝΙΚΑΙΑΣ» , παρά το γεγονός ότι ο νέος «ρεαλιστής« ηγέτης της «Αριστεράς» και πρωθυπουργός “όλων των Ελλήνων” είχε «μαλώσει αυστηρά» , αρχές του 015΄ ( στην “Μεγάλη Πορεία” του για το “3ο Μνημόνι”) , έναν άλλο σκιτσογράφο συνάδελφο σου, της «Αυγής», επειδή ταύτιζε στα σκίτσα του την «νέα», «Δημοκρατική Γερμανία» με αυτή του «μακρινού» παρελθόντος, δηλαδή με τις οικονομικές & γεωστρατηγικές επιδιώξεις της ναζιστικής tου Γ΄Ράιχ.

( Για τις “διαμαρτυρίες” της φυλλάδας “Bild” ( κατά προέκταση και της πλειοψηφικής Γερμανίας , κυβερνητικής και “αντιπολιτευόμενης” ) – σχετικά με το τελευταίο “προκλητικό” σκίτσο του – δικού Γιάννη Καλλαϊτζή , δες εδώ :
http://www.efsyn.gr/arthro/gia-tin-efsyn ).

Θυμάμαι πως υποδεχτήκαμε το 1987΄ (! ) τον τότε πρόεδρο της Δ. Γερμανίας Ρίχαρντ Βαϊτσέκερ , εγώ με την αρθρογραφία μου και εσύ με το «ασύλληπτο» και «κουφό» , για την ισχύουσα τότε «πολιτική ωριμότητα» , σκίτσο σου .

Τ΄οποίο παρουσίαζε τον Γερμανό πρόεδρο να «κλαίει» καταθέτοντας στεφάνι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής ( τότε είχε μάλιστα με την ευκαιρία αυτή απαγγείλει και «Ελύτη» , προκαλώντας τότε σχεδόν «ένα καρδιακό συγκινησιακό σοκ» σε όλη την «Αριστερά» της … «λήθης , της συμφιλίωσης και της συναδέλφωσης» , μ ε πρώτο φαινόμενο την σχετική δακρύβρεχτη αρθρογραφία της «Αυγής» του Ιούνη 1987) ΚΑΙ …οι «παριστάμενοι δίπλα του πολίτες» να τον «παρηγορούν» λέγοντας … :

«ΜΗΝ ΚΛΑΙΤΕ ΚΥΡΙΕ ΒΑΪΤΣΕΚΕΡ – ΘΑ ΒΡΟΥΝΕ ΤΡΟΠΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ – ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΟΥΝ – ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ» !!! ( ήταν λίγες μέρες μετά από την αρνητική απάντηση του , σε Ερώτηση δημοσιογράφων που είχε προκαλέσει η αρθρογραφία μου , ότι «απορρίπτει την καταβολή Επανορθώσεων – Αποζημιώσεων στην Ελλάδα» , μόνο ο «κοινός σεβασμός στην τήρηση της μνήμης των θυμάτων» μένει και έχει σημασία, είχε πει τότε, το 1987, «πονηρά» δηλώσει , εκ μέρους βέβαια της «ατσαλάκωτης» με την καιροσκοπική βοήθεια των Η.Π.Α – Δυτικής Γερμανίας»

ΚΑΙ το επανέλαβε «έτσι ακριβώς», επίσης με «δάκρυα και οδύνη», το 2014 στους «Λιγγιάδες της Ηπείρου» , 27 χρόνια αργότερα!, ο σημερινός νέος πρόεδρος, Γιόχιμ Γκάουγκ ( συνοδεία – και πάλι-, όπως και το 1987, με πολύ ελληνικό “προοδευτικό” κλάμα της …”αγάπης & της επιείκιας” για τους “πρώην” εχθρούς και άλλα τέτοια της “realpolitik”) , εκ μέρους της τώρα πια… Κραταιάς & «Ενωμένης, μετά το 1990, Γερμανίας»). Και εσύ μου έλεγες …«βρες το σκίτσο να το φρεσκάρω« ! Το βρήκα αργά Γιάννη , μετά από «βαριά αμέλεια», αλλά από τις αρχές του χειμώνα σ΄είχαμε ήδη χάσει . Θα το σκανάρω και θα το ανεβάσω σύντομα, για να υπάρχει στο σύνολο του έργου σου.

12670462_968505919896340_497577157794770637_n

*  δημοσιογράφος – πολιτικός επιστήμονας. Ερευνητής από το 1987 της ιστορίας των συνεπειών της Γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και υπερασπιστής με σειρά δεκάδων δημοσιεύσεων και εμφανίσεων στα Μ.Μ.Ε. της Διεκδίκησης των Γερμανικών Επανορθώσεων (προς το Δημόσιο) και Αποζημιώσεων ( προς τους Πολίτες ), όπως και της επιστροφής των ¨Εξαναγκαστικών Δανείων της Τράπεζας της Ελλάδος προς το Γ΄Ράιχ .

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...