19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Όταν το 1995 οι Έλληνες οδηγοί αρνούνταν να βάλουν ζώνη ασφαλείας | Βίντεο

Ημερομηνία:

Η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές και πλέον ελάχιστοι το αμφισβητούν. Όμως μέχρι πριν λίγα χρονια, το τόσο μακρινό 1995, στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, οι αρνητές της ζώνης ήταν η πλειοψηφία.

Σε ρεπορτάζ της τοτε τηλεόρασης ο ρεπόρτερ ρωτούσε τους πολίτες για το μέτρο της ζώνης που έγινε αναγκαστικό (για να σωθούν οι ζωές τους) και την απόφαση για επιβολή προστίμου σε όσους δε φοράνε.

“Ούτε τη ζώνη θα φοράμε, ούτε τα πρόστιμα θα πληρώνουμε”, είπε ενας πολίτης με απόλυτη βεβαιότητα.

Ένας άλλος λέει:

“Δεν πληρώνω γιατι έτσι θέλω!”

Κι όταν ο δημοσιογράφος του είπε ότι θα βρουν τρόπο να τα πάρουν τα χρήματα του προστίμου, αυτός είπε:

“Ας τα παίρνουν! Να σηκωθώ να φύγω να πάω στην Αυστραλία! Δεν πληρώνω τίποτα!”

Δείτε το βίντεο που σήμερα φαντάζει ξεκαρδιστικό για την υποχρεωτικότητα ενός μέτρου που σκοπό έχει να προστατέψει τις ζωές των πολιτών:

Βεβαίως, τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι προνόμιο των Ελλήνων αφού και στις… ΗΠΑ μία δεκαετία νωρίτερα οι πολίτες έκαναν “αντίσταση” αρνούμενοι να φορέσουν ζώνη ασφαλειας.

Σε βίντεο που κάνει τον γύρο των social media απεικονίζονται κάτοικοι μιας μικρής πόλης του Μίσιγκαν των ΗΠΑ από το «μακρινό» 1984 να εναντιώνονται στην απόφαση της τότε Πολιτείας να κάνει υποχρεωτική την χρήση της ζώνης ασφαλείας.

Το βίντεο που δείχνει αρνητές ζώνης και από την Φλόριντα είναι από ρεπορτάζ του δικτύου MSNBC το οποίο αναδείκνυε το πρόβλημα της άρνησης των κατοίκων να φορέσουν την ζώνη τους, μεταξύ άλλων γιατί ήταν υποχρεωτική. «Εάν πρέπει να την φορέσω θα την φορέσω, δεν θα το κάνω επειδή με αναγκάζεις» ακούγεται να λέει ένας πολίτης.

Ένας αστυνομικός δε, μιλώντας στην κάμερα του δικτύου αποκάλυπτε τις δικαιολογίες που άκουγε από τους οδηγούς που ήλεγχε. «Δεν είναι άνετη», «μου τσαλακώνει τα ρούχα», «δεν είναι cool» και πολλά άλλα έβρισκαν οι οδηγοί ως αφορμές προκειμένου να μην φορέσουν ζώνη ασφαλείας.

"google ad"

Την ίδια ώρα εντύπωση μας προκαλεί σήμερα πως η άρνηση της ζώνης είχε μετατραπεί σε… κίνημα με το θέμα να φτάνει στα νομοθετικά όργανα της Πολιτείας με τους βουλευτές να κάνουν λόγο μέχρι και για… Big Βrother!

«Είναι επιλογή μου να μην την φορέσω, δεν μπορεί η Πολιτεία να παρεμβαίνει στην ελεύθερη βούληση», λένε στην κάμερα πολίτες οι οποίοι είχαν ενταχθεί στο «Κίνημα ενάντια στους νόμους για την ζώνη ασφαλείας», ένα κίνημα ζωηρό το οποίο προέβαινε ακόμη και σε διασηλώσεις!

Όπως ήταν φυσικό τα σχόλια στο Twitter ήταν πολλά με τους χρήστες να κάνουην συγκρίσεις με το σήμερα και να λένε αφενός πως αντιδραστικοί πάντα υπάρχουν και από την άλλη πως θα βλέπουμε μετά από 30 χρόνια τις αντιδράσεις των αρνητών της μάσκας από σήμερα και θα σκεφτόμασταν τα ίδια…

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ